Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών τη νέα σχολική χρονιά

Μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά της COVID-19, πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, εφόσον βέβαια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  (ΕΜΑ), προχωρήσει στην έγκριση του σχετικού εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή 28/5, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορονοϊό σε παιδιά 12-15 ετών.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών των ενηλίκων κατά της COVID-19 στη χώρα, εκτιμώντας ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 705 του πληθυσμού. Για τα νησιά ανέφερε ότι «οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

Σχετικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε ότι  «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο», καθώς και ότι η συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι είναι αναγκαίο να είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της AstraZeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις

ΚΕΦΙ: Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Δεν Καπνίζω… Επιλέγω τη Ζωή”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” και τον οργανισμό “W4Ο-Γυναίκες στην Ογκολογία” διοργανώνει Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Δεν Καπνίζω… Επιλέγω τη Ζωή” τη Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 17:00. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί LIVE μέσω της σελίδας του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook.

Μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσω chat για να σας απαντήσουν οι ειδικοί πνευμονολόγοι – ογκολόγοι.

Εγγραφές: https://forms.gle/nKZTNH5oqetCjvbX8

Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://fb.me/e/1mxljwqfj

Επίσημος χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία MSD. Χορηγοί είναι οι εταιρείες Bristol Myers-Squibb και AstraZeneca.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προεδρείο: Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”

Μιχάλης Νικολάου, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»

Χαιρετισμοί:

17:00 – 17:05, Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Φ.Ι.

17:05 – 17:10, Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος FairLife Φροντίδα & Πρόληψη Καρκίνου Πνεύμονα – Treasurer Lung Cancer Europe

Ομιλίες:

17:10 -17:20, Ευάγγελος Φραγκάκης, Ιατρός & Ασθενής, Βιωματικό

17.20 – 17.35, Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, «Σχέδιο δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα»

17.35-17.50,  Βασιλική Πέττα, MD, PhD Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Άγιος Σάββας”,«Ευεργετικά αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος και προαγωγή υγείας»

17:50- 18:05, Δανάη Μπισιρτζόγλου MD, PhD, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Διευθύντρια, Πνευμονολογική Κλινική, Γ.Α.Ν.Α. “Άγιος Σάββας”, «Τρόποι διακοπής καπνίσματος: ηλεκτρονικό τσιγάρο και ιατρεία διακοπής καπνίσματος»

18:10 – 18:25,  Έλενα Λινάρδου, Διδάκτωρ Imperial College London, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής & Πρότυπου Κέντρου Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Metropolitan, «Βιοδείκτες και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο του πνεύμονα. Ποιο το όφελος για τους ασθενείς»

18:25-18:40, Δέσποινα Κατσώχη, MD, PhD Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος, Δ.Θ.Κ.Α ¨Υγεία¨, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen Γερμανίας, Πρόεδρος ΑΚΟΣ, «Νέες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα»

18:40- 18:55, Δέσποινα Φυτιλή, Ιατρός Εργασίας, Διευθύντρια του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, ΓΝΕ Θριάσιο, «Επαγγέλματα που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα»

18:55 – 19:10, Άννα Γκούσιου, Ψυχοθεραπεύτρια, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία & Ψυχοθεραπεία, «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε το κάπνισμα;»

19:10- 19:30, Συζήτηση – Συμπεράσματα

«Η ανάσα μας αξίζει κάθε αγώνα! Ο Kαρκίνος του Πνεύμονα μπορεί να νικηθεί»

Η FairLife αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συνδέσει την Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα  με τη φύση, την υγιεινή ζωή,  την άθληση, και  το βουνό, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.

Η «FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», ο πρώτος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, στηρίζει ενεργά την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και εν γένει την προαγωγή της υγείας, πιστεύοντας στην αξία της άσκησης, της υγιεινού τρόπου ζωής και της επαφής με τη φύση. Στη φύση βρίσκεται το μέσο που πρέπει να αναζητήσουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να θεραπευτεί, γιατί η φύση είναι τέλεια και μας παρέχει τα πάντα.

Οι δράσεις που έχουν σχέση με την υγεία των πνευμόνων και την άσκηση  είναι συνυφασμένες με όσα πρεσβεύει η FairLife.

Η Κορίνα Πατέλη Bell, πρόεδρος της FairLife LCC, δήλωσε: «Σύμφωνα με το Ιπποκράτη: «Η φύση είναι η θεραπεία της νόσου». Συστρατευόμαστε  προς αυτή την κατεύθυνση με την κορυφαία Ελληνίδα ορειβάτη Κική Τσακαλδήμη για να ενώσουμε τη φωνή μας  στον αγώνα για την ενημέρωση για την πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα. Η δύναμη της θέλησης είναι η Δύναμη της Ζωής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μοναδικό κατόρθωμα της ανθρώπινης θέλησης, όπως αυτό της Κικής που το έτος 2017 επιχείρησε στο όρος Έβερεστ, πραγματοποιώντας την πρώτη Ελληνική γυναικεία αποστολή στη κορυφή του κόσμου. Eκεί χρειάστηκε να παλέψει με μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων ετών, σε υψόμετρο άνω των 8.000μ, που καθιστά την κάθε αναπνοή, αυτή την τόσο απλή ανθρώπινη λειτουργία, μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη».

Η Κική του Έβερεστ, η Κική του Κιλιμάντζαρο και των Άνδεων, η Κική των Άλπεων και του Έλμπρους, η μόνιμα χαμογελαστή Κική  των βουνών  και των ανθρώπων, πριν λίγες μέρες ένωσε τα χέρια της με αυτά των χιλιάδων ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα, που η ανάσα τους είναι μια συνεχής και τόσο επίπονη μάχη, δηλώνοντας τα εξής:

«Γνωρίζοντας τι σημαίνει να χάνεις την ανάσα σου, κατανοώ και συναισθάνομαι τους χιλιάδες φίλους που δίνουν τον δικό τους αγώνα. Η ανάβαση στο Έβερεστ ξεκίνησε  ως  ανάγκη να δώσω δύναμη στην φωνή μου, να φωνάξω πως όλα είναι δυνατά, αρκεί να το πιστέψουμε και να παλέψουμε. Σήμερα, συγχρονίζω το βήμα μου τη με αυτό της FairLife LCC- Φροντίδα και Πρόληψη για τον Kκαρκίνο του Πνεύμονα, στέλνοντας το μήνυμα πως με πίστη και προσπάθεια μπορούμε  να  ΤΟΝ νικήσουμε. Η μάχη με τον ΚτΠ είναι ένα βουνό που το ανεβαίνουμε μαζί».

Η FairLife ευχαριστεί θερμά την Κική Τσακαλδήμη για την παραχώρηση του Video που ακολουθεί και για την απόφασή της να συμπορευθεί ως  FairLife Ambassador, στηρίζοντας τους σκοπούς και τα μηνύματα του φορέα, γιατί «Η Ζωή πρέπει να κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα»!

 

Δείτε περισσότερα στο video του YouTube που ακολουθεί:

 

To Δελτίο Τύπου είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της FairLife: https://fairlifelcc.com/el/nea/i-anasa-mas-axizei-kathe-agona-o-karkinos-tou-pnevmona-borei-na-nikithei/

 

Λίγα λόγια για την Κική Τσακαλδήμη:

Η Κική γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων των ΑΤΕΙ Αθήνας, επιστρέφει στην γενέτειρά της.

Η οπτιμιστική της φύση μετουσιώνεται σε συνεχή παρότρυνση  προς όλους, ότι “Τα πάντα είναι εφικτά, αρκεί να το πιστέψουμε”. Και αυτό ακριβώς είναι που την οδήγησε  να  πραγματοποιήσει το 2017 την πρώτη γυναικεία Ελληνική αποστολή στο όρος Έβερεστ.  Έκτοτε μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ, προπονήσεων, ομιλιών ως motivational speaker και αρθρογραφίας στο blog της σελίδα της: www.higherthaneverest.org

Άξονας της ζωής της, το ευ ζην. Λάτρης του τένις, δρομέας μεγάλων αποστάσεων & mountainbiker, πιστεύει σε μια βιωματική φόρμα συνεχούς ποιοτικά εξέλιξης.

Επόμενος στόχος να ολοκληρώσει το Explorer’s Grand Slam και να εμπνεύσει όσο περισσότερους ανθρώπους είναι στις δυνάμεις της,  να ανέβουν την δικές τους «κορυφές».

Facebook : (20+) Higher Than Everest | Facebook

Instagram: HigherThanEverest

 

«FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα»

Η «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωφελής οργανισμός στην Ελλάδα – μέλος των ΕΛΛΟΚ, LUCE, ELF ,GLCC και IASLC – που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο πνεύμονα και δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Bell* 57 ετών που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Η αποστολή της FAIRLIFE L.C.C. είναι να υποστηρίξει τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα σε όλη τη δύσκολη διαδρομή του από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.

*Ο Simon Βell, Average Adjuster, δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα για σχεδόν 4 δεκαετίες, με αφοσίωση στο χώρο της ναυτιλίας, με τελευταίο σταθμό την εταιρεία «FairSeas Average Adjusters», της οποίας ήταν συνιδρυτής και μέτοχος.

 

 

Βέλγιο: Προσωρινή διακοπή χορήγησης του εμβολίου της J&J μετά από θάνατο νεαρής γυναίκας

Με αφορμή το θάνατο γυναίκας νεότερης των 40 ετών που της είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, στο Βέλγιο αποφασίστηκε προς το παρόν η διακοπή χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε άτομα ηλικίας κάτω των 41 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα  La Libre, η γυναίκα πέθανε πρόσφατα σε βελγικό νοσοκομείο και  πρόκειται για διπλωμάτη από την Σλοβενία. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η γυναίκα ανέπτυξε σοβαρή θρόμβωση και είχε μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα της. Παράλληλα, το γαλλόφωνο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf επισημαίνει ότι «πρόκειται για άτομο που εργάζεται σε πρεσβεία και εμβολιάζεται από τον εργοδότη του. Δεν συμμετείχε στη βελγική εκστρατεία εμβολιασμού».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το εν λόγω περαστικό, ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αναφορά θανάτου μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι ζήτησε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να κάνει μια σειρά επιπρόσθετων μελετών που θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση του εμβολίου με τη σπάνια εμφάνιση του συνδρόμου TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας).

Ο EMA θα επανεξετάσει την περίπτωση της Βελγίδας και άλλες αναφορές περί θρομβώσεων σε συνεργασία με τις βελγικές και τις σλοβενικές ιατρικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο για ποιον λόγο εμπλέκονται στην έρευνα οι αρχές της Σλοβενίας, ούτε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία

Οι ασθενείς με καρκίνο αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με μελέτες από διάφορες χώρες του κόσμου οι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν υψηλότερη νοσηρότητα αλλά και θνησιμότητα από τη νόσο COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός αποτελεί επί του παρόντος το πιο αποτελεσματικό μέτρο έναντι του SARS-CoV-2. Οι διεθνείς και εθνικοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν αποφασίσει τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο κατά προτεραιότητα. Η απόφαση αυτή όμως δεν βασίζεται στα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των διαθέσιμων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμβολίων καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πολυκεντρικές εγκριτικές τους μελέτες. Συνεπώς τα δεδομένα που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε μια προοπτική μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, συμπαγείς νεοπλασίες αλλά και σε υγιείς εθελοντές. Πρόκειται για τη μελέτη NCT04743388 (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388) με Συντονιστές τους Ευάγγελο Τέρπο (Καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννη Τρουγκάκο (Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη του ΕΚΠΑ). Από τη μελέτη αυτή έχουν ήδη δημοσιευθεί σημαντικά συμπεράσματα για την ανοσία που καταλείπει ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ομάδες ασθενών με συμπαγή νεοπλάσματα που δεν λαμβάνουν  χημειοθεραπεία αλλά αντιμετωπίζονται με νεότερες στοχευμένες θεραπείες ή ανοσοθεραπεία. Τέτοιες θεραπείες θεωρείται ότι προκαλούν μικρότερη ανοσοκαταστολή και επομένως θα μπορούσαν να επηρεάζουν λιγότερο την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 από τον εμβολιασμό.

Ειδικά για την ανοσοθεραπεία, πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα έναντι νεοαντιγόνων που εκφράζονται από τα καρκινικά κύτταρα. Με την ανοσοθεραπεία επομένως το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται έναντι των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει. Ενδεικτικά, τέτοια φάρμακα είναι οι αντι-PD1 παράγοντες πεμπρολιζουμάμπη και νιβολουμάμπη, οι αντι-PD-L1 παράγοντες ατεζολιζουμάμπη, αβελουμάμπη και ντουρβαλουμάμπη και το αντι-CTLA4 αντίσωμα ιπιλιμουμάμπη.

Προσφάτως έγινε δεκτή προς δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Journal of Hematology and Oncology, η ανάλυση των αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 σε 59 ασθενείς με καρκίνο που λάμβαναν ανοσοθεραπεία και είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου με συγγραφείς του Ιατρούς της Θεραπευτικής κλινικής Ευάγγελο Τέρπο, Φλώρα Ζαγουρή, Μιχάλη Λιόντο, Κωνσταντίνο Κουτσούκο, Χρήστο Μάρκελλο, Αλέξανδρο Μπριασούλη, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ Αιμιλία Σκληρού, Έλενα-Δήμητρα Παπανάγνου και Ιωάννη Τρουγκάκο και τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, προ της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου (ημέρα 1) και τρεις εβδομάδες μετά (ημέρα 22), μετρήθηκαν στους ασθενείς και σε 283 υγιείς εθελοντές που εμβολιάσθηκαν την ίδια περίοδο. Χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το είδος του εμβολίου ήταν αντίστοιχα στους δύο πληθυσμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη έπασχαν από καρκίνο πνεύμονα, ουροδόχου κύστης ή νεφρού και σε ποσοστό 83% λάμβαναν αντι-PD1 αντισώματα ενώ το υπόλοιπο 17% αφορούσε αντι-PD-L1 παράγοντες ή συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών παραγόντων.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η ανοσιακή απόκριση των ασθενών που λάμβαναν ανοσοθεραπεία ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Κλινικά σημαντικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχαν αναπτύξει μόλις το 10.7% των ασθενών έναντι του 32.9% των ατόμων της ομάδας ελέγχου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό ήταν ήπιες και στο πλαίσιο των διεθνών βιβλιογραφικών αναφορών. Καθώς, ο μηχανισμός δράσης της ανοσοθεραπείας είναι η ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, έχει σημασία ότι δεν διαπιστώθηκαν μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα αυτά κατά την περίοδο παρακολούθησης των ασθενών μετά τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη παγκοσμίως που διερεύνησε την ανοσιακή απόκριση σε αυτή την ομάδα ασθενών και με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία έχουν χαμηλότερα αντισώματα μετά την 1η δόση του εμβολιασμού. Η μελέτη μεγαλύτερου αριθμού ασθενών θα καθορίσει αν το εύρημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την αρνητική επίδραση της ανοσοθεραπείας ή με άλλους παράγοντες που προκαλούν ανοσοκαταστολή όπως είναι η ίδια η νόσος αλλά και προηγούμενη χημειοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση των ασθενών της μελέτης συνεχίζεται για να εξεταστεί η ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 μετά τη 2η δόση του εμβολίου αλλά και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν μετά την έναρξη του εμβολιασμού τους για τη νόσο COVID-19. Αντιθέτως είναι απαραίτητη η επιμελής τήρηση των μέτρων προστασίας που έχουν προταθεί από τις υγειονομικές αρχές, ενώ είναι σημαντική και η έγκαιρη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανοσιακή απόκριση.

 

 

 

Το ΙΑΣΩ συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής

Το ΙΑΣΩ, η μεγαλύτερη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής, αφοσίωσης, φροντίδας και εξειδίκευσης. Το ΙΑΣΩ όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί την ηγετική του θέση αποτελώντας το Νο1 Μαιευτήριο με τις περισσότερες γεννήσεις στη χώρα με εκατομμύρια γυναίκες να έχουν εμπιστευτεί τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του.

Οι πρωτιές σε εγχώριο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναγνώριση ως «Κορυφαίο Νοσοκομείο», οι πολυάριθμες βραβεύσεις, η καινοτομία, το υψηλό επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών, η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη αποδεικνύουν την αξιοπιστία και τη μεγάλη δυναμική του ΙΑΣΩ. Επιπλέον, το ΙΑΣΩ ως Ιδιωτικό Μαιευτικό / Γυναικολογικό νοσοκομείο έρχεται πρώτο σε top of mind awareness και πρώτο σε επισκεψιμότητα και προτίμηση από το γυναικείο κοινό σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αγοράς που πραγματοποίησε η  Alternative τον Ιανουάριο του 2021. Προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε όλο το ταξίδι της μητρότητας, έχοντας εμπλουτίσει τις υπηρεσίες του σε όλα τα επίπεδα, σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον βασιζόμενο στο τρίπτυχο επιστημονικό προσωπικό – προηγμένη τεχνολογία – και επιχειρησιακή αριστεία. Η εξαιρετική του πορεία συνεχίζεται με σημαντικά έργα και επενδύσεις, που αφορούν και στην ανάπτυξη υπηρεσιών Γενικής Κλινικής με παράλληλη αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων του και αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής. Επιπλέον, διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν εμπλουτίσει το δυναμικό του διευρύνοντας σημαντικά τις διαθέσιμες ιατρικές ειδικότητες προσφέροντας ακόμα πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε κάθε ασθενή.

 

 

 

 

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για βαρύτερη νόσηση COVID-19 κατά 34%

Για πρώτη φορά φέτος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) υλοποιούν από κοινού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καίριες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), που έχει κεντρικό μήνυμα αυτή τη χρονιά «Δεσμεύομαι και Σταματώ». Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ε.Π.Ε. Στυλιανός Λουκίδης, κατά την έναρξη σχετικής συνέντευξης τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία παράλληλου Συμβουλίου Ελέγχου του Καπνού & Περιβάλλοντος από την Ε.Π.Ε., στα πρότυπα του αντίστοιχου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS-TCC). «Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αυτόνομα και θα συνεπικουρεί την εταιρεία στις αποφάσεις και τις δράσεις της σε αυτά τα δύο θέματα» δήλωσε. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Π. Κατσαούνου, πάνω από το 70% των 1,3 δισ. χρηστών καπνού παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Γι’ αυτό και ο ΠΟΥ φέτος έχει επικεντρώσει την επικοινωνία της Παγκόσμιας Ημέρας στην ενδυνάμωση 100 εκατ. χρηστών καπνού να κάνουν μια προσπάθεια διακοπής, δημιουργώντας δίκτυα υποστήριξης και αυξάνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της ΕΠΕ. Στις προσπάθειες της Ε.Κ.Ε. για την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων, ξεκινώντας από την σχολική ηλικία με ένα διαδραστικό πρόγραμμα δίνοντας από κοινού μήνυμα ζωής χωρίς εξαρτήσεις, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΓΝΑ «Αλεξάνδρας», Ιωαν. Κανακάκης. «Αυτές μας οι προσπάθειες, έχουμε την πεποίθηση ότι θα ενδυναμωθούν και θα συνεχιστούν με επιτυχία μέσα από τη συνεργασία μας με την ΕΠΕ», πρόσθεσε.

O Κ.Τούτουζας, Γραμματέας Ε.Κ.Ε, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 18 μελετών, που εξετάζουν τη σχέση του καπνίσματος με τη βαρύτητα της COVID-19 και τη θνησιμότητα σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για βαρύτερη νόσο κατά 34%, ενώ η συσχέτιση του με αυξημένη πιθανότητα θανάτου δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Εμμανουήλ Καλαμπόκας, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΕΠΕ με στόχο την πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και του καπνίσματος, καθώς και τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και δη της πανδημίας.