Ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο επίκεντρο της μάχης έναντι της Covid-19, συμφώνησαν  να ενισχύσουν τον οργανισμό. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε σε επιτροπή πριν από την υιοθέτησή του από την ολομέλεια την τελευταία ημέρα της 74ης Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία και χαρακτηρίστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς «ένα από τα σημαντικότερα στην Ιστορία του ΠΟΥ». Το κείμενο υπογραμμίζει ότι η προετοιμασία και η απάντηση σε υγειονομικές κρίσεις «αποτελούν πρώτα από όλα ευθύνη των κυβερνήσεων που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο θέμα αυτό». Αλλά τονίζει εξίσου τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει ο ΠΟΥ εντός των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στις υγειονομικές κρίσεις και σημειώνει ότι οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας «ξεπερνούν γενικά τις πραγματικές δυνατότητες» του οργανισμού. Το ψήφισμα συστήνει επίσης μια ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προετοιμασίας και της ανταπόκρισης του ΠΟΥ απέναντι σε υγειονομικά έκτακτες καταστάσεις. Η ομάδα εργασίας, που είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη, θα είναι αρμόδια για να εξετάσει τα συμπεράσματα διαφόρων εκθέσεων και να υποβάλει τις δικές της συστάσεις προς αξιολόγηση στην 75η Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία.

Οι υπουργοί Υγείας από τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ θα συναντηθούν επίσης από τις 29 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί μίας διεθνούς συνθήκης με στόχο να ενισχυθούν οι άμυνες απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες.

Βασικό διακύβευμα της συνόδου, η μεταρρύθμιση του οργανισμού και της ικανότητάς του να συντονίζει την απάντηση σε παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις και να αποτρέπει μελλοντικές επιδημίες ήταν αυτά που κυριάρχησαν στις διαβουλεύσεις, καθώς ο ΠΟΥ και η παγκόσμια κοινότητα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πανδημία της Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι χώρες ενημερώθηκαν για πολλές εκθέσεις ανεξάρτητων ειδικών που αποκάλυψαν τις αστοχίες του ΠΟΥ, αλλά και από χώρες που αντιμετωπίζουν την Covid-19 και ζήτησαν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης. Μια από τις εκθέσεις εκτίμησε ότι η πανδημία μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ότι ο ΠΟΥ κήρυξε πολύ αργά, στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση, η υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού.

 

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό έναντι της ινδικής παραλλαγής

Μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ, έδειξε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και κατά του ινδικού στελέχους του κορονοϊού, με «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα». Ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τμηματάρχης του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, σημείωσε, ότι «παρά την ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει από την ινδική παραλλαγή».

Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των παραλλαγών αυτών, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, αφού «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, διευκρίνισε ο κ. Σβαρτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των προσώπων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αυτού, τα αντισώματα που είναι παρόντα στον ορό του αίματός τους είναι αποτελεσματικά έναντι της επιλεγόμενης αγγλικής παραλλαγής, αλλά ελαφρά λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο BioRxiv.

 

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ 

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται να μειώνεται η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας από την πανδημία του κορονοϊού, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.  Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 481, από 497 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Το 60,3% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη, ενώ τo 86,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας μειώθηκαν περαιτέρω και πλέον ανέρχονται σε 151. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 205 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη. Οι νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται στις 1007 σε σύνολο 22.986 τέστ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 513 εντοπίζονται στην Αττική και 107 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό είναι 41, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τις  αμέσως προηγούμενες ημέρες που αντίστοιχα 30 θάνατοι, και 29. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.095 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

 

Δωρεάν self-tests για όλους από 18 έως 30 ετών

Τη δωρεάν διάθεση των self-tests, για όλα τα άτομα ηλικίας  18-30 ετών, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ειδικότερα, ανέφερε: «Από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self- tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες».

Αναλυτικά, την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 selftests από τα φαρμακεία: οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων,

καθώς και όσοι πολίτες είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Ο κληρονομικός καρκίνος του νεφρού VHL και ο καρκίνος του νεφρού

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος διοργάνωσε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον κληρονομικό καρκίνο του νεφρού, δηλαδή την νόσο VHL καθώς και τον καρκίνο του νεφρού. Την εκδήλωση άνοιξε η Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της VHL Family Alliance Greece, ενώ ο πρώτος χαιρετισμός δόθηκε από την Joyce Graff, ιδρύτρια της VHL Family Alliance παγκοσμίως, η οποία μίλησε για την μεγάλη κοινότητα ασθενών με VHL παγκοσμίως οι οποία από την ίδρυση της στηρίζει και βοηθάει τους ασθενείς ώστε να διαχειρίζονται και να συζητάνε τους φόβους και τους προβληματισμούς τους. Ο Δρ. Eric Jonasch, μέλος της VHL Alliance, MD UT MD Anderson Cancer Center μίλησε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Έπειτα, ο Δρ. Κουτσούκος Κωνσταντίνος, MD, MSc, Παθολόγος – Ογκoλόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Θεραπευτικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεντρώθηκε στη νόσο VHL και τον καρκίνο νεφρού ξεκινώντας από την διάγνωση μέχρι και την συστηματική θεραπεία.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη θεματική ενότητα, ο Δρ. Χαράλαμπος Φραγκούλης, Χειρουργός Ουρολόγος, επικουρικός επιμελητής ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς ανέλυσε μέσα από την ενδιαφέρουσα ομιλία του, τις χειρουργικές προκλήσεις σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού σε έδαφος VHL. Η Δρ. Ειρήνη Τρομπούκη, PhD, μέλος της IKCC, Ph.D., εξήγησε την μοντελοποίηση του συνδρόμου VHL χρησιμοποιώντας το zebra fish. Στη συνέχεια,  η Δρ. Φλωρεντία Φωστήρα, PhD, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναφέρθηκε στον γονιδιακό έλεγχο και την γενετική συμβουλευτική και πιο συγκεκριμένα στο πότε προτείνεται να γίνει αλλά και στο πότε τελικά υλοποιείται.

Covid-19: Πώς προβλέπεται ο βαθμός ανοσίας

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 με την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας μια εκτενή προοπτική μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε υγιείς λήπτες αλλά και ασθενείς διαφόρων νοσημάτων. Πρόκειται για τη μελέτη NCT04743388 με συντονιστές  τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο, Ιωάννη Τρουγκάκο και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ). Για τη μελέτη ανοσιακής «απάντησης», είτε λόγω COVID-19 είτε μετά από εμβολιασμό, χρησιμοποιείται συνδυασμός μετρήσεων που αφορούν τόσο στην παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων (δηλαδή αντισωμάτων που αδρανοποιούν τον ιό SARS-CoV-2) στον ορό εμβολιασθέντων ή ασθενών με COVID-19, όσο και αντισωμάτων έναντι της πρωτεϊνης ακίδας μέσω της οποίας ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Σε συμφωνία με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η ανάπτυξη προβλεπτικών μοντέλων ανοσιακής προστασίας από τη COVID-19 είναι απαραίτητη ώστε να βελτιωθεί ο σχεδιασμός και η περαιτέρω ανάπτυξη εμβολίων, πολύ πρόσφατη δημοσίευση από τους Khoury και συνεργάτες στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine αναφέρει ότι ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μπορεί να προβλέψει σε ικανοποιητικό βαθμό την ανοσιακή προστασία από μελλοντική συμπτωματική λοίμωξη COVID-19. Οι Έλληνες  ερευνητές βρήκαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υψηλού τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (άνω του 50%) και της απουσίας σοβαρής ή έστω συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19, 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, μοντελοποιώντας την πτώση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 μηνών μετά τον εμβολιασμό, προβλέπει ότι παρά την ενδεχόμενη απώλεια προστασίας από τη ιϊκή μόλυνση, η προστασία από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 πιθανότατα θα διατηρηθεί επί μακρόν ακόμη και σε περίπτωση απουσίας αναμνηστικού εμβολιασμού.

Φυσικά η παραπάνω επισήμανση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο κλινικό πεδίο. Στην κατεύθυνση αυτή η μελέτη του ΕΚΠΑ, στην οποία συμμετέχουν ήδη πάνω από 2500 άτομα εκτείνεται μέχρι το χρονικό σημείο των δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον πρώτο εμβολιασμό ή την ανάρωση από τη νόσο COVID-19 και αναμένεται να παράσχει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στο βαθμό ανοσιακής προστασίας μετά από εμβολιασμό ή συμπτωματική λοίμωξη COVID-19.

Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ τονίζουν επίσης, ότι οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων που αναπτύσσει το 95% των εμβολιασθέντων, χωρίς σοβαρά προβλήματα ανοσοκαταστολής, με τις δυο δόσεις των εμβολίων (πλήρως εμβολιασμένοι) είναι άνω του 90%.

Novartis: Παρουσίαση νέων δεδομένων

Η Novartis θα παρουσιάσει νέα δεδομένα από το χαρτοφυλάκιό της που περιλαμβάνει εγκεκριμένες και υπό έρευνα στοχευμένες θεραπείες με ραδιοφάρμακα, κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και ανοσοθεραπείες, στο προσεχές Ετήσιο Συνέδριο 2021 της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και στο Ψηφιακό Συνέδριο 2021 της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (EHA). Στα συνέδρια, θα παρουσιαστούν περισσότερες από 110 περιλήψεις, συμπεριλαμβανομένων μελετών χορηγούμενων από τη Novartis και μελετών που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία ερευνητών.

 

«Η τολμηρή μας φιλοδοξία είναι να παρατείνουμε και να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών που ζουν με καρκίνο και σοβαρές αιματολογικές διαταραχές και εν τέλει να τους θεραπεύσουμε», είπε η Susanne Schaffert, PhD, Πρόεδρος, Novartis Oncology. «Αυτά τα συναρπαστικά δεδομένα από τις τέσσερις θεραπευτικές πλατφόρμες μας, καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο είμαστε στη μοναδική θέση να παρέχουμε καινοτομίες που δυνητικά τροποποιούν την πορεία της νόσου και μπορεί να φέρουν νέα ελπίδα στους ασθενείς.»

 

Επιστημονικά δεδομένα που έγιναν αποδεκτά από την ASCO/Παρουσιάσεις:

 

 • Επικαιροποιημένα αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης (OS) σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με HR+/HER2− προχωρημένο καρκίνο του μαστού (ABC)

[Περίληψη αρ. 1001, προφορική παρουσίαση: Σάββατο 5 Ιουνίου, 1:30 μ.μ. EDT]

 • Μακροχρόνιος έλεγχος της νόσου σε ασθενείς με θετικό ως προς τους ορμονικούς υποδοχείς (HR+), και φέροντες μεταλλάξεις PIK3CA, προχωρημένο καρκίνο του μαστού (ABC)

[Περίληψη αρ. 1054, συνεδρία αναρτημένων ανακοινώσεων: Παρασκευή 4 Ιουνίου, 9:00 π.μ. EDT]

 

 • Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό οζώδες λέμφωμα

[ASCO: Περίληψη αρ. 7508, προφορική παρουσίαση: Δευτέρα 7 Ιουνίου, 11:30 π.μ. EDT] /

[EHA προηγούμενου έτους: Περίληψη αρ. S210, προφορική παρουσίαση: Παρασκευή 11 Ιουνίου, 9:00 π.μ. CEST]

 

 • Πιλοτικά δεδομένα σε προχωρημένο/μη εγχειρήσιμο μεταστατικό πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου και
  • [Περίληψη αρ. 4012, συζήτηση αναρτημένων ανακοινώσεων: Παρασκευή 4 Ιουνίου, 9:00 π.μ. EDT]
 • Δεδομένα Φάσης ΙΙ σε ασθενείς με συμπαγείς MSI-H ή dMMR όγκους
  • [Περίληψη αρ. 2569, συζήτηση αναρτημένων ανακοινώσεων: Παρασκευή 4 Ιουνίου, 9:00 π.μ. EDT]

 

 • Ανάλυση των σχετιζόμενων με πυρεξία εκβάσεων και εκβάσεων αποτελεσματικότητας με τον νέο αλγόριθμο αντιμετώπισης της πυρεξίας, σε ασθενείς με σταδίου ΙΙΙ, θετικό ως προς τη μετάλλαξη BRAF μελάνωμα,
  • Περίληψη αρ. 9525, συνεδρία αναρτημένων ανακοινώσεων: Παρασκευή 4 Ιουνίου, 9:00 π.μ. EDT]
  • Περίληψη αρ. 9020, συνεδρία αναρτημένων ανακοινώσεων: Παρασκευή 4 Ιουνίου, 9:00 π.μ. EDT]

 

Δεδομένα που έγιναν αποδεκτά από την EHA/Παρουσιάσεις:

 

 • Δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε ασθενείς με παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία
  • [Περίληψη αρ. S173, προφορική παρουσίαση: Παρασκευή 11 Ιουνίου, 9:00 π.μ. CEST]
 • Αναλύσεις υποομάδας της μελέτης REACH2
  • [Περίληψη αρ. S236, προφορική παρουσίαση: Παρασκευή 11 Ιουνίου, 9:00 π.μ. CEST]
 • Αποτελέσματα της μελέτης X2105 με μία καινοτόμο ανοσο-μυελοειδή θεραπεία που στοχεύει στο TIM-3, σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και οξεία μυελογενή λευχαιμία
  • [Περίληψη αρ. S168, προφορική παρουσίαση: Παρασκευή 11 Ιουνίου, 9:00 π.μ. CEST]
 • Δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε ασθενείς με βαριά επίκτητη απλαστική αναιμία, που δεν μπορούν να λάβουν ATG
  • Περίληψη αρ. S172, προφορική παρουσίαση: Παρασκευή 11 Ιουνίου, 9:00 π.μ. CEST

 

 

 

28 χρόνια SOS Ιατροί

Πριν από 28 χρόνια οι SOS ΙΑΤΡΟΙ πήραμε την ιατρική επίσκεψη στο σπίτι – αυτήν την ταπεινή, σεμνή αλλά τόσο ευγενική και συμβολική πρακτική – και την αναδείξαμε. Ενώ ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί – μια ιδιωτική υπόθεση – την στιλβώσαμε, της δώσαμε επιστημοσύνη, αξιοπιστία, ταχύτητα και λάμψη καταξιώνοντάς την ως κορυφαία πράξη. Την ασκήσαμε ομαδικά και συντονισμένα. Επίσης, την κοστολογήσαμε. Διασαφηνίσαμε το είδος της. Άλλοτε επείγουσα, παρηγορική, γηριατρική αλλά σε κάθε περίπτωση ανθρώπινη.

Ποτέ δεν μιλούσε κανείς στις ιατρικές σχολές και στα συνέδρια για τις ιατρικές επισκέψεις στο σπίτι και την εκπαίδευση που απαιτείται για την άσκηση αυτού του είδους της ιατρικής, παρά το γεγονός ότι είναι η Ιατρική που χρειάζονται οι πιο ευαίσθητοι, οι πιο εύθραυστοι, οι πιο ηλικιωμένοι. Μόνο στη λογοτεχνία έβρισκες αναφορές του τρόπου άσκησής της. Όλα τα ανωτέρω συνέβαλαν στο να την καταστήσουμε «δημόσιο αγαθό». Δημοσιεύσαμε δεκάδες άρθρα γι’ αυτήν στον διεθνή τύπο και την παρουσιάσαμε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Παράλληλα, συνδυάζοντάς την με την ολοένα και πιο προσβάσιμη τεχνολογία εργαστηριακών εξετάσεων και απεικονίσεων και τις προχωρημένες νοσηλευτικές υπηρεσίες μας την εξελίξαμε σε αυτό που σήμερα αποκαλείται «νοσοκομείο στο σπίτι». Άλλωστε, συχνά φανταζόμαστε το σπίτι των ασθενών μας σαν έναν νοσοκομειακό διάδρομο αλλά και το νοσοκομείο σαν διάδρομο ενός σπιτιού. Όλο το 24ωρο. 365 μέρες το χρόνο.

Από το 2005, δημιουργήσαμε την κλινική των SOS γιατρών στην Ευρωκλινική, μια πρότυπη κλινική προχωρημένης περίθαλψης, έχοντας βαθιά αντίληψη του τι σημαίνει εξωνοσοκομειακή και μετανοσοκομειακή φροντίδα υγείας, σεβόμενοι την ανάγκη των ασθενών για το «απόλυτο» της συνέχειας της φροντίδας.

Επειδή η επίσκεψη στο σπίτι αποτελεί την περισσότερο αισθαντική και αισθητικά όμορφη ιατρική πρακτική. Επειδή το σκηνικό αλλάζει συνεχώς. Επειδή είναι η πιο κινηματογραφική. Και η πιο ανθρώπινη.

Γεώργιος Θεοχάρης,
Παθολόγος,
Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ

Τηλεοπτικό σποτ κατά του καπνίσματος

Με τηλεοπτικό spot, του οποίου η προβολή ξεκίνησε την 31η Μάϊου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, άρχισε η ενημερωτική εκστρατεία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη στήριξη της Johnson & Johnson.

«Μη γίνεις ήρωας», πάρε μία «Ανάσα Ζωής» είναι το δημιουργικό σκεπτικό και το μήνυμα της διαφημιστικής ταινίας, διάρκειας 35 δευτερολέπτων, μέσω της οποίας γυναίκες και άνδρες 35-64 ετών-πρώην και νυν καπνιστές- καλούνται να διακόψουν το κάπνισμα και να κάνουν προληπτική εξέταση για την υγεία του πνεύμονα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

«Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα μίας σημαντικής κοινωνικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να ενημερώσει τους πολίτες να φροντίσουν την υγεία τους με τη διακοπή του καπνίσματος και να προστατεύσουν τη ζωή τους κάνοντας την προληπτική εξέταση. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος που σκοτώνει τους πιο πολλούς συμπολίτες μας. Θέλουμε να αναστρέψουμε αυτή τη θλιβερή στατιστική, θέλουμε όλοι να είναι ενήμεροι ότι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά και ότι υπάρχει ζωή στην έγκαιρη διάγνωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας.

Ο Γρηγόρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Βαλκάνιων και Ισραήλ, Johnson & Johnson δήλωσε: «Η δημόσια υγεία, η προσπάθεια να σωθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή είναι το πιο δυνατό κίνητρο. Η υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και χρόνια τώρα από τη δική μας πλευρά συνεισφέρουμε με καινοτομία, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και φυσικά με δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, όπως η «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ».

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός των παιδιών, εφόσον αποφασιστεί, δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα

Η έγκριση από τον ΕΜΑ για εμβόλιο mRNA σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, σηματοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει, δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρινίζοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεκτιμήσει πολλούς παράγοντες για να διαμορφώσει το σκεπτικό και την απόφασή της για το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών. «Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά- τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου. Εφ’ όσον δε αποφασιστεί, δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός.

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε επίσης σχετικά με τον εμβολιασμό με μία μόνο δόση όσων έχουν νοσήσει μετά από 6-12 μήνες, ότι η ημερομηνία διάγνωσης θεωρείται η ημερομηνία της πρώτης διαγνωστικής εξέτασης μέσω ή αντιγονικού τεστ (rapid test) ή μοριακού τεστ (τη γνωστή PCR) που έχουν καταγραφεί στο επίσημο μητρώο COVID του ΕΟΔΥ. Τα self-test και τα τεστ αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση για καταγραφή της νόσου στο μητρώο COVID, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.