ECDC: Περιορισμένα τα άμεσα οφέλη στους εφήβους

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12 ως 18 ετών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση του ECDC επισημαίνει τα εξής:

– Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της COVID-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού COVID-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

– Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

– Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

– Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

 

 

Έγκριση κινεζικού εμβολίου από τον Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε χθες για επείγουσα χρήση το εμβόλιο κατά της Covid-19 της κινεζικής εταιρείας Sinovac.

Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα, ανάμεσά τους, 2 έως 4 εβδομάδων για τα άτομα 18 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, ο ΓΓ του Οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ η ευκολία στην αποθήκευσή του θεωρείται ακόμη ένα πλεονέκτημα. Πρόκειται για το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο που λαμβάνει το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια απόφαση που επιτρέπει την ένταξη του σκευάσματος το διεθνές σύστημα Covax για τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες. Ο ΠΟΥ είχε ήδη εγκρίνει το Sinopharm, που παρασκευάζεται στο Πεκίνο, στις 7 Μαΐου. Η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ δήλωσε ότι ενέκρινε το εμβόλιο έπειτα από αξιολόγηση των δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και εξετάζοντας τις πρακτικές της εταιρείας παραγωγής. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του στους άνω των 60 ετών δεν έχει αξιολογηθεί, ούτε σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ούτε σε εγκύους, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τυχόν επικίνδυνες παρενέργειές του. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αποτελεσματικότητα του Sinovac είναι στο 57% για την πρόληψη των συμπτωματικών κρουσμάτων Covid, αλλά στο 100% για την αποτροπή των σοβαρότερων κρουσμάτων και των νοσηλειών, στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Βουλή: Αντιπαράθεση για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Το θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων ως θεραπευτικής προσέγγισης στην COVID-19, και του γεγονός ότι δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα, έγινε αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη που είχε υποβάλει σχετική επίκαιρη ερώτηση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για αδράνεια στη χορήγησή τους στη χώρα μας. «Βεβαίως και θα φέρουμε τα φαρμακευτικά σχήματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ενταχθούν στην θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μόλις όμως αυτά λάβουν την ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας πως «η προμήθειά τους είναι εξασφαλισμένη από την συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προμήθεια και διανομή τους». Όπως διευκρίνισε, η άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν λάβει δεν σημαίνει άδεια κυκλοφορίας . Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «η θεραπεία είναι υπό εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπάρχει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία όμως και αυτή δεν είναι άδεια κυκλοφορίας».    Ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε μάλιστα, πως εάν η κυβέρνηση έσπευδε να φέρει τα μονοκλωνικά φάρμακα και τα ενέτασσε  στην θεραπευτική στρατηγική στην παρούσα φάση, «εσείς πρώτοι θα μας λέγατε ότι κάνουμε πειράματα σε ανθρώπους, γιατί αυτά τα φάρμακα είναι ακόμα σε φάση μελέτης και δεν έχουν αδειοδοτηθεί».

Ο Παύλος Πολάκης, αντέτεινε, ότι με άδεια επείγουσας χρήσης κυκλοφορούν και τα εμβόλια, και την άδεια κυκλοφορίας θα την λάβουν το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλο το μέγεθος της ανάλυσής τους. Αυτή την στιγμή, είπε, στην Ελλάδα φτάσαμε τους 12.095 θανάτους ασθενών από την έναρξη της πανδημίας το 2020, εκ των οποίων οι 7.216 είναι οι θάνατοι το 2021. Εμείς, τόνισε ο βουλευτής, «σας λέμε να τα φέρετε από το Νοέμβριο και μην φοβάστε – δεν θα σας κατηγορούσαμε γιατί φέρνετε τέτοια φάρμακα». Εάν τα είχατε φέρει, παρατήρησε ο βουλευτής, θα είχαμε γλιτώσει έναν αριθμό συνανθρώπων μας που πέθαναν. Ανέφερε πως μια από τις τρεις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες «είχε προτείνει στο υπουργείο Υγείας να διαθέσει ποσότητες 1.000 δόσεων φαρμάκου για τον Δεκέμβριο και άλλες τόσες για τον Ιανουάριο, αλλά κανείς σας δεν της απάντησε». Αναρωτήθηκε γιατί τα έχουν ήδη προμηθευτεί και εντάξει στην θεραπευτική τους στρατηγική, χώρες όπως ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ η μονοθεραπεία με bamlanivimab έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ρουάντα και το Μαρόκο.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Έχει έρθει η ώρα για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες

Κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, στις 31 Μαΐου 2021, τα 194 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενέκριναν την απόφαση να συζητηθεί μια νέα διεθνής συνθήκη για τις πανδημίες σε ειδική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021. Ο πρόεδρος του Π.Ο.Υ. στην ομιλία του, τόνισε σχετικά:

“Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρές, και συνεπώς σοβαρές πρέπει να είναι και οι λύσεις που σχεδιάζουμε. Η ενίσχυση του Π.Ο.Υ. σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η σύσταση για μια συνθήκη για την αντιμετώπιση των πανδημιών θα ενισχύσει τόσο τον Π.Ο.Υ. όσο και την ασφάλεια της παγκόσμιας υγείας. Μια τέτοια συνθήκη θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει, όπως ανέφερα νωρίτερα, τις  σχέσεις μεταξύ των κρατών- μελών και να ενισχύσει τη συνεργασία. Έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συνθήκη. Χρειαζόμαστε μια γενικότερη δέσμευση που να είναι  υπεράνω των  προϋπολογισμών, των εκλογών και των μέσων ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα γενικό πλαίσιο για τη σύνδεση των πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών μηχανισμών που απαιτούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας της παγκόσμιας υγείας. Κυρίως, μια διεθνής συνθήκη οποιουδήποτε είδους πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη – όλα. Πρέπει να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να εξεταστεί και να σχεδιαστεί προσεκτικά, αλλά πρέπει επίσης να γίνει σύντομα . Δεν έχουμε χρόνο”.

Α. Ξανθός: Ανάγκη επανόδου του ΕΣΥ στην τακτική λειτουργία του

Την ανάγκη να επανέλθει το ΕΣΥ στην τακτική λειτουργία του και να δοθεί έμφαση στην ΠΦΥ και στη Δημόσια Υγεία, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε το «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Αποδοτικό και βιώσιμο Σύστημα Υγείας : οι προτεινόμενες λύσεις».

Όπως ανέφερε, είναι επείγουσα ανάγκη  και σημαντική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας, η πλήρης αποκατάσταση  της τακτικής λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών υγείας  και κυρίως μια γενναία και μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, που θα αναβαθμίσει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και ταυτόχρονα θα βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών. «Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή ‘παρακαταθήκη’ από την πανδημία , που θα ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού, θα «θωρακίσει» το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου και θα εγγυηθεί την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Υπογράμμισε επίσης το διαχρονικό και διαρθρωτικό έλλειμμα του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που φάνηκε πολύ έντονα στην πανδημία. « Η μεταρρύθμιση που προχωρήσαμε με την ίδρυση 127 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) και την διεπιστημονική ομάδα υγείας  που παρακολουθεί και συμβουλεύει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς , ήταν καίριο βήμα που έχει αξιολογηθεί θετικά και από τους ωφελούμενους αλλά και από ειδική ομάδα εξωτερικών αξιολογητών . Έμεινε στη μέση γιατί με πολιτική επιλογή ‘πάγωσε’ και εγκαταλείφθηκε εδώ και 2 χρόνια . Τώρα όμως είναι η ώρα να επανεκκινηθεί και να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

 

Πρωθυπουργός: Σημαντικές οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα

Στη ανάπτυξη του ΕΣΥ που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνησή του στο Σύστημα Υγείας εντάσσονται στον μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα της ατζέντας της. Μίλησε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί αλλά και για το πολύ σημαντικό ψηφιακό άλμα και επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» ήταν απόδειξη του ότι το κράτος έχει την ικανότητα να συνενώνει δυνάμεις, γι’ αυτό και αγκαλιάστηκε και από εκείνους που τη στελεχώνουν και από τους πολίτες. Αναφέρθηκε και στα πρώτα βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κι όπως είπε πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. «Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», τόνισε.

Βρετανία: Kανένας θάνατος από Covid-19  

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, χθες, οι αρμόδιες  υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας δεν κατέγραψαν κανένα θάνατο από κορονοϊό. Παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτό το διάστημα καταγράφει αύξηση κρουσμάτων που οφείλονται  την παραλλαγή Δέλτα (ινδική), το παραπάνω γεγονός αποτελεί καλό σημάδι, για την χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς από τον νέο κορονοϊό στην Ευρώπη, με σχεδόν 128.000 θανάτους από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία εφάρμοσε μακροχρόνιο lockdown, αλλά και μια εξαιρετικά δυναμική εκστρατεία εμβολιασμών που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, η οποία έχει συμβάλει στη χορήγηση μιας πρώτης δόσης σε περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους (το 74,9% του ενήλικου πληθυσμού) και μιας δεύτερης σε περισσότερους από 25 εκατομμύρια ανθρώπους (το 48,9% των ενηλίκων). Υπήρξε σημαντική μείωση της διασποράς του καρονοϊού,  και η κυβέρνηση χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της ινδικής παραλλαγής.

 

DEMO: 4ος χρόνος για τα προγράμματα «Start Your Journey»

Η DEMO υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά τα προγράμματα Start Your Journey, με στόχο να ενισχύσει νέους και νέες επιστήμονες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Νέοι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι σχολών των τμημάτων Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και  Ηλεκτρονικών Μηχανικών /Μηχανικών Αυτοματισμού, έχουν τη δυνατότητα, από σήμερα 1η Ιουνίου, να κάνουν αίτηση για εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, καθώς και για 6μηνη έμμισθη πρακτική άσκηση στην εταιρεία. Στη τελική φάση του Προγράμματος οι Αριστούχοι Επιστήμονες που προκρίνονται καλούνται για προσωπική συνέντευξη και γνωριμία με στελέχη της επιχείρησης προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά τους.

Οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση, καθώς αυτό που προέχει είναι η εταιρεία να βοηθήσει κάθε νέο επιστήμονα με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα και με το πώς ο ίδιος οραματίζεται το μέλλον και τη σταδιοδρομία του. Έτσι Υποτροφίες δίνονται κατά βάση σε υποψήφιους που έχουν άμεσο ενδιαφέρον συνέχισης των σπουδών τους ενώ οι Πρακτικές σχεδιάζονται με τρόπο που να βοηθούν τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία σε τομείς που τους ενδιαφέρουν.  Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης, οι υπότροφοι του «Start Your Journey» θα έχουν χτίσει τα θεμέλια για μια επιτυχημένη μελλοντική σταδιοδρομία στην εταιρεία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό (75%)  όσων  ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους στη DEMO.

Η υποβολή των αιτήσεων για το εφετινό «Start Your Journey» μπορεί να γίνει στο  www.demo.gr/startyourjourney από 1/6 έως και 20 /9.

 

Άνοιξαν οι εγγραφές

Το Greece Race for the Cure, το μεγαλύτερο αθλητικό event για κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη digital διοργάνωση για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη, επιστρέφει. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σας προσκαλεί 1, 2 & 3 Οκτωβρίου 2021 να τρέξετε και να περπατήσετε για ακόμα μια χρονιά τον δικό σας αγώνα Race for the Cure διαδικτυακά, όπου και αν βρίσκεστε, ενισχύοντας τα προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στην Ελλάδα.

Χωρίς εκκίνηση και τερματισμό, χωρίς τον μαζικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, αλλά με την ουσιαστική και συμβολική σημασία της, οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, να λάβει το συλλεκτικό μπλουζάκι, να τρέξει 5 χλμ ή να περπατήσει 3 χλμ όπου επιθυμεί, παίρνοντας έτσι μέρος στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου η διοργάνωση ανοίγει με ενημερωτικό webinar για τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2&3 Οκτωβρίου, εφόσον οι οδηγίες για την πανδημία το επιτρέψουν, θα βρισκόμαστε στο Ζάππειο με ήπιες δράσεις και με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Ενδεικτικές δράσεις: ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, zumba, yoga, παραλαβές υλικού, φωτογράφιση συμμετεχόντων σε ειδικό photobooth, φωταγώγηση Ζαππείου.

Οι εγγραφές για το Greece Race for the Cure® 2021 πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greece-race-for-the-cure-registrations/

Αντίτιμο Συμμετοχής: 6ευρώ (περιλαμβάνει συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης).

 

Συμψηφισμός αυτόματης επιστροφής με επενδύσεις ιδιωτικών φορείων ΠΦΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στους κ.κ. Β Κικίλια, Υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Θ. Σκυλακάκη, Υφυπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής με επενδύσεις ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε με το άρθρου 20 του Ν.4633/2019, δόθηκε η δυνατότητα στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων ή στις φαρμακευτικές εταιρείες να συμψηφίζουν το συνολικό ποσό της αυτόματης επιστροφής (clawback), της φαρμακευτικής δαπάνης, με ποσό που αντιστοιχεί σε: α) ποσοστό επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές δοκιμές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης συγκεκριμένης στόχευσης και αιτιολογίας, β) ποσοστό επί των δαπανών που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων, ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, με διαδικασία και όρους που καθόρισε η ΚΥΑ 4577/24-01-2020.

Με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων τους, εισηγούμαστε τη θέσπιση αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης απαλλαγής – συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής δαπάνης για τους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που την τελευταία διετία ή στο μέλλον πρόκειται να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, με κάλυψη του υπολειπόμενου ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό».