«Μια μπορεί να κάνει τη διαφορά»: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Η Bristol Myers Squibb (BMS) παραμένοντας πιστή στην διαχρονική δέσμευσή της για την επαγρύπνηση σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, ανακοινώνει την έναρξη της καινούριας της καμπάνιας με τίτλο: «Μία μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Τελώντας υπό τις αιγίδες της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η καμπάνια απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έγκαιρη διάγνωση στην πρόγνωση της νόσου. Παράλληλα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση για τον απαραίτητο ετήσιο προληπτικό έλεγχο σπίλων, γιατί μία ελιά μόνο, μπορεί να κάνει τη διαφορά! Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο ειδικός δερματολόγος, με την επιστημονική καθοδήγηση και συμβολή του οποίου μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η καμπάνια θα υλοποιηθεί μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και σχετικών ενεργειών ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ έχουν δημιουργηθεί υλικά τα οποία θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια του έτους όπως έντυπες καταχωρήσεις, web banners, web skins, ραδιοφωνικό σποτ, youtube video, ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στον καρκίνο του δέρματος, διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι καθώς επίσης και συνεργασίες με influencers. Συγκεκριμένα, αρωγοί και πρεσβευτές αυτής της τόσο σημαντικής εκστρατείας είναι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Ουγγαρέζος και η ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Μαριάννα Τουμασάτου, οι οποίοι θα ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας με στόχο το μήνυμα της πρόληψης μέσα από το σλόγκαν «μία μπορεί να κάνει τη διαφορά» να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο. «Συμμετέχω κι εγώ με ιδιαίτερη χαρά στην ενημερωτική καμπάνια της BMS Ελλάδος για τον καρκίνο του δέρματος. Το κάνω σχεδόν με λαχτάρα! Λαχτάρα να βοηθήσω κι εγώ να γνωρίσουμε έναν «εχθρό» που δεν πρέπει να φοβόμαστε. Έχουμε ο ένας τον άλλον, ορθώνουμε ανάστημα και προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάτι, που, μέχρι τώρα, αποφεύγαμε να κοιτάξουμε κατάματα – όχι πια!», δήλωσε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος. Επιπρόσθετα, η Μαριάννα Τουμασάτου δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που στηρίζω και εγώ αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. Η τακτική επίσκεψη στον δερματολόγο μας είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελούμε. Ας κάνουμε την πρόληψη προτεραιότητά μας!».

Η BMS σας καλεί να επισκεφθείτε την φιλική προς τον χρήστη ιστοσελίδα miaboreinakaneitidiafora.gr, όπου εκεί θα μπορέσετε να ενημερωθείτε εύκολα και αποτελεσματικά σχετικά με ζητήματα που άπτονται της πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος. Παράλληλα, μέσω ενός ευχάριστου διαδραστικού παιχνιδιού θα μπορέσετε να ενημερωθείτε περαιτέρω με διάφορα tips που είναι σημαντικό να ακολουθείτε για την προστασία σας από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, συμβολικά σας δίνεται η δυνατότητα να προγραμματίσετε πολύ εύκολα το ραντεβού σας για μια προληπτική εξέταση σπίλων, επιλέγοντας μια ημερομηνία στο ημερολόγιο της εκστρατείας και να μοιραστείτε την ενέργεια αυτή στα προσωπικά σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε με αυτό τον τρόπο να γίνετε και εσείς πρεσβευτές του μηνύματος της πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος.

«Έχοντας ως όραμά μας να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών αξιοποιώντας την επιστήμη και τις δυνατότητες που αυτή έχει επιδείξει στο πέρασμα των χρόνων, δηλώνουμε το παρών με αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε την υγεία μας, ενώ η πρόληψη μέσω της αυτοεξέτασης αλλά και της επίσκεψης σε δερματολόγο, θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων μας», δήλωσε η Ζέφη Βλαχοπιώτη, Market Access Lead της BMS στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την πορεία και τις δραστηριότητες της εταιρείας γύρω από ζητήματα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για διάφορες νόσους.

Tempol: Νέο πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19

Ερευνητές από τις ΗΠΑ παρουσίασαν δεδομένα ότι το πειραματικό φάρμακο TEMPOL μπορεί να είναι μια υποσχόμενη αντιική θεραπεία για την COVID-19, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι διαθέσιμη  από του στόματος (σαν χάπι). Η μελέτη αυτή έχει γίνει προς το παρόν σε κυτταρικές  καλλιέργειες (στο εργαστήριο). Το TEMPOL μπορεί να περιορίσει τη λοίμωξη SARS-CoV-2, ελαττώνοντας  τη δραστηριότητα ενός ενζύμου του ιού που ονομάζεται RNA ρεπλικάση. Η μελέτη δημοσιεύεται  στο περιοδικό Science.Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) , συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα ασχολείται με  την μελέτη του μεταβολισμού του σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανακάλυψε την αποτελεσματικότητα του TEMPOL διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο ο ιός χρησιμοποιεί τη ρεπλικάση του RNA, ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό  SARS-CoV-2 να αναπαράγει το γονιδίωμά του και να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του όταν εισέλθει μέσα σε ένα κύτταρο. Η αναγνώριση αυτού του χαρακτηριστικού της αντιγραφής του RNA του ιού επιτρέπει στους ερευνητές να εκμεταλλευτούν μια αδυναμία του ιού. Πιο συγκεκριμένα το TEMPOL μπορεί να αποικοδομήσει τα συμπλέγματα σιδήρου-θείου και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό και  σε άλλες ασθένειες που προκαλούνται από οργανισμούς (ιούς , βακτήρια, παράσιτα)  που χρειάζονται αυτά τα συμπλέγματα σιδήρου-θείου. Έτσι, σε πειράματα σε κυτταρικές καλλιέργειες με ζωντανό ιό SARS-CoV-2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να αναστείλει την αντιγραφή του ιού.

Με βάση προηγούμενες μελέτες του TEMPOL σε ζώα και σε άλλες ασθένειες, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι οι δόσεις του TEMPOL που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματά τους πιθανότατα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και στους ιστούς που είναι πρωταρχικοί στόχοι του ιού, όπως οι σιελογόνιοι αδένες και οι πνεύμονες. Δεδομένου του προφίλ ασφάλειας του TEMPOL και της δοσολογίας που θεωρείται θεραπευτική στη μελέτη, οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι. Όμως,  απαιτούνται κλινικές μελέτες για να καθοριστεί εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς, ιδιαίτερα νωρίς στην πορεία της νόσου, στα αρχικά στάδια,  όταν ο ιός αρχίζει να αντιγράφεται και να πολλαπλασιάζεται. Η ομάδα μελέτης σχεδιάζει τη διεξαγωγή πρόσθετων μελετών σε ζώα και θα αναζητήσει ευκαιρίες για αξιολόγηση του TEMPOL σε μια κλινική μελέτη του COVID-19.  Ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο που εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου, ειδικά χορηγούμενο νωρίς.

 

Δέσμευση από G7 για εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού

Τη δέσμευση των ηγετών των χωρών της G7 για τον εμβολιασμό του πληθυσμού όλου του πλανήτη κατά της Covid-19 έως το τέλος του 2022, ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Συγκεκριμένα, τους  κάλεσε να δεσμευτούν για το ζήτημα, κατά τη συνάντηση τους που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη, από τις 11-13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη έως το τέλος του επόμενου έτους θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της ιατρικής», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. «Καλώ τους συναδέλφους ηγέτες της G7 να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τερματίσουμε αυτήν την φρικτή πανδημία και να δεσμευτούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξανασυμβεί η καταστροφή που προκάλεσε ο κορονοϊός». Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που βρέθηκε στο Λονδίνο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες να προωθήσουν τους εμβολιασμούς σε φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια. Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε αλυσίδες εφοδιασμού που εμποδίζουν τους εμβολιασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε δωρεές όσων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19  χρειαστεί.

 

 

Ιδιώτες αναλαμβάνουν την επιδημιολογική επιτήρηση στα λιμάνια

Ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της καταχώρησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν, σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της χώρας μας, με αυξημένη μάλιστα κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι αυτό της Ηγουμενίτσας, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία και για ενδεχόμενη ανάληψη της επιδημιολογικής επιτήρησης από ιδιώτες τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Ειδικότερα, η ξαφνική αντικατάσταση της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ, από ιδιωτική εταιρεία, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτική εταιρεία, που εγκαθίσταται  στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εδρεύει στην Πάτρα και έχει αναλάβει το αντίστοιχο έργο και στους Λιμένες Πατρών και Κέρκυρας.

Δεν έχει γίνει γνωστή η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε για το πώς επιλέχθηκε η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, ούτε για τους όρους της σύμβασης, ούτε για το κόστος που θα πληρώσει το Δημόσιο, ούτε για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ούτε και για το πώς εξασφαλίζεται η ορθή επιδημιολογική επιτήρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, της κύριας δηλαδή δυτικής πύλης εισόδου και εξόδου της χώρας μας από και προς την Ιταλία και την ΕΕ. Σημαντικό θέμα αποτελεί και η διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την ιδιωτική εταιρεία και το πώς θα ενημερώνει το κεντρικό σύστημα του ΕΟΔΥ.

Τέλος, είναι άγνωστο το που και το πώς θα παρέχει πλέον υπηρεσίες η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο λιμάνι, και εάν θα συνεχίζει να παρέχει επιδημιολογική επιτήρηση στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Για το σοβαρό αυτό θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή.

H πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή 3,7 εκατ. ανθρώπων

Πάνω από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξ’αιτίας του   κορονοϊού μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από κορονοϊό μπορεί να είναι από δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις θανάτων που συνδέονται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα με την ασθένεια Covid-19. Μέχρι και σήμερα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ με 597.001 θανάτους σε σύνολο 33.346.365 επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Ακολουθούν η Βραζιλία, με 470.842 θανάτους και 16.841.408 κρούσματα, η Ινδία με 344.082 νεκρούς σε σύνολο 28.694.879 επιβεβαιωμένων μολύνσεων (υπολογίζεται ότι στην Ινδία καταγράφεται μόνο το ένα τρίτο των πραγματικών θανάτων και μολύνσεων), το Μεξικό με 228.568 νεκρούς και 2.429.631 κρούσματα και το Περού με 185.813 θανάτους σε σύνολο 1.976.166 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Σημειώνεται ότι το Περού έχει την υψηλότερη αναλογία θανάτων ανά 100.000 κατοίκους (564), ενώ το ακολουθούν η Ουγγαρία με 309, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (286), η Τσεχία (282) και η Βόρεια Μακεδονία (261).

 

Περιστατικά ενδομητρίου εμβρυικού θανάτου

Μια σοβαρή βλάβη του πλακούντα που μπορεί σπάνια να προκαλέσει ο κορoνοϊός, η «πλακουντίτιδα COVID-19», συσχετίσθηκε πρόσφατα με περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου στην Ιρλανδία. Η Καθηγήτρια και Υπεύθυνη της Μονάδας Περιγεννητικής Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠA, Αναστασία Κωνσταντινίδου συνοψίζει σχετικά δεδομένα. Τέσσερα παρόμοια περιστατικά από 4 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, διερευνώνται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Κωνσταντινίδου, διέγνωσε την σπάνια και σοβαρή αυτή βλάβη του πλακούντα σε 3 περιπτώσεις εγκυμοσύνης, στις οποίες το έμβρυο διαγνώσθηκε νεκρό μέσα στη μήτρα 1 έως 2 εβδομάδες μετά τη διαπίστωση λοίμωξης της εγκύου με COVID-19. Μια παρόμοια περίπτωση εμβρυϊκού θανάτου με αντίστοιχη βλάβη του πλακούντα είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο 2020 στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο». Στη Μονάδα Περιγεννητικής Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» έχουν εξετασθεί τον τελευταίο χρόνο 150 πλακούντες από κυήσεις με COVID-19 λοίμωξη της μητέρας. Μόνο σε 4 από αυτές τις κυήσεις παρατηρήθηκε ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, σε συνδυασμό με τη σοβαρή «πλακουντίτιδα COVID-19». Η ενδομήτρια μετάδοση του κορονοϊού από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα είναι εφικτή αλλά φαίνεται να είναι ασυνήθης, υπολογίζεται από μετα-αναλύσεις γύρω στο 2%, αν και η  πραγματική συχνότητα του φαινομένου παραμένει άγνωστη,  διότι έχουν περιγραφεί  πολύ λίγα περιστατικά με πειστικές ενδείξεις. Επιδημιολογικές μελέτες σε μεγάλο αριθμό COVID-19(+) κυήσεων θα συμβάλουν στη διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση της σπάνιας «πλακουντίτιδας COVID-19» σε σχέση με επιπλοκές της κύησης.

Φαρμακεία: Μειωμένες πωλήσεις στα καρδιολογικά φάρμακα

Μειωμένες κατά 6,1% ήταν οι πωλήσεις φαρμάκων για την περίοδο 26/04-23/05, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (27/04-24/05) ως εξής:

  • Φάρμακα: -6,1% (-1,9 εκατομ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +5,7% (+372,9 χιλ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -4,5% (-157,8 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +4,3% (+12,1 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +10,5% (+219,5 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Καρδιολογικών, μειώνεται κατά 11,4% (-896 χιλ. τμχ.).
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 11,6% (+253,9 χιλ. τμχ.).
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 32,8% (-221,3 χιλ. τμχ.).
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 7,9% (+16,2 χιλ. τμχ.).
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, αυξάνεται κατά 122,1% (+408 χιλ. τμχ.)

 

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Α. Ξανθός: Ο ιδιωτικός τομέας δεν νοσήλευσε ούτε το  5% των περιστατικών Covid-19

Στην εισήγησή του στο συνέδριο «Regional Growth Conference 2021»  που οργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι το μεγάλο δίδαγμα από την πανδημία δεν είναι η «αγαστή συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα» όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, αλλά η ανάγκη γενναίας επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και η ενίσχυσή του με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) για να καλύψει τις νέες υγειονομικές ανάγκες (διασύνδεση ΠΦΥ-Δημόσιας Υγείας, κοινοτική-κατ’οίκον  φροντίδα, επείγουσα ιατρική,  μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, σχολική υγεία, ιατρική της εργασίας, περιβαλλοντική υγεία, αποκέντρωση του ΕΟΔΥ και διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών κλπ)  με ισότιμο και ποιοτικό τρόπο.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε επίσης ότι το ΕΣΥ άντεξε πολύ οριακά, σε βάρος των ψυχοσωματικών αντοχών  του προσωπικού του και της φροντίδας όλων των υπόλοιπων ασθενών. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας με το 1/3 των κλινών της χώρας δεν νοσήλευσε ούτε το 5% των περιστατικών covid-19. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι προκλητική η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι «το ΕΣΥ δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά κρατικό», αναιρώντας τον ιδρυτικό νόμο και αμφισβητώντας για 1η φορά απροκάλυπτα τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας . Πίσω από αυτή την προσέγγιση κρύβεται το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή του, που αποτελεί cacus beli   για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές  υγείας και την κοινωνία.

CDC: Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μην υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για Covid-19

Με βάση τις νέες οδηγίες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που νοσεί. Σε περίπτωση που κάποιος πλήρως εμβολιασμένος αναπτύξει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή κόπωση, τότε πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και να μπει σε καραντίνα. Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, να απομονωθούν από την εργασία τους, ή να κάνουν τεστ μετά την έκθεση σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς η πιθανότητα να αναπτύξουν λοίμωξη είναι μικρή, αλλά πρέπει να παρακολουθούν για πιθανή ανάπτυξη συμπτωμάτων 14 μέρες μετά την έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ έχουν συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τεστ μαζικού ελέγχου που γίνονται στους χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, ή φυλακές όπου μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν μαζικές εξάρσεις του ιού. Οποιοσδήποτε βγει θετικός σε τεστ COVID-19 πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας, χωρίς τεστ ή καραντίνα, ενώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Πολλές διαφορετικές λοιμώξεις εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τη λοίμωξη COVID-19, αλλά δεν υποβαλλόμαστε σε τεστ ρουτίνας για αυτές, οπότε δε θα χρειάζεται με την πρόοδο του μαζικού εμβολιασμού να υποβαλλόμαστε σε διαδοχικά τεστ.

Προνόμια για όσους κάνουν το εμβόλιο

Για κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός επικράτειας, έκανε λόγο  ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό κανάλι.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Υπουργος Εσωτερικών.  Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Υπενθυμίζεται ότι και έγκριτοι επιστήμονες έχουν πρόσφατα εκφράσει την ίδια άποψη.

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ο κ. Πέτσας ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Κλείνοντας, σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.