Covid-19: Αυξημένη η πιθανότητα θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με καρκίνο

 

Αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, δείχνουν ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι παράλληλα έχουν ενεργό καρκίνο, έχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου, σε σχέση με τους ασθενείς Covid-19 χωρίς καρκίνο ή με όσους είχαν στο παρελθόν καρκίνο. Οι ασθενείς με ενεργό αιματολογικό καρκίνο διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Μπέκερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση ανέλυσαν στοιχεία για 4.184 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω Covid-19, από τους οποίους οι 233 είχαν τρέχοντα ή ενεργό καρκίνο. Διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών καρκινοπαθών με Covid-19 πέθανε (34,3%), σε σχέση με όσους είχαν ιστορικό παρελθόντος καρκίνου (27,6%) ή όσους δεν έπασχαν ποτέ καρκίνο (20%). Επίσης δεν βρέθηκε αυξημένη θνητότητα στους ασθενείς που είχαν κάνει αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.α.) κατά το τελευταίο τρίμηνο ή περισσότερο πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο μετά από λοίμωξη Covid-19.

«Οι άνθρωποι με ενεργό καρκίνο θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις για να μην αρρωστήσουν με Covid-19, μεταξύ άλλων πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά δεν είναι ανάγκη να αποφεύγουν τις θεραπείες που κάνουν για τον καρκίνο», τόνισε ο Μπέκερ.

 

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πώς αλλάζει ο στόχος εμβολιασμών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων αναγκάζουν και σε άλλο ρυθμό την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας στη χώρα μας, ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «ο στόχος των εμβολιασμών καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Συγκεκριμένα, εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson & Johnson. Άρα οτιδήποτε περισσότερο μας έρθει, θα αυξήσει αυτό το στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος σε γενικές γραμμές του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί». Ο κ. Θεμιστοκλέους προέβη επίσης στην ανακοίνωση ότι  από την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου θα ανοίξει η εμβολιαστική πλατφόρμα στους πολίτες 25-29 ετών για τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, αλλά όχι AstraZeneca). Ανέφερε επίσης ότι στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι  καλυμμένα στο 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, που έχει 100% πληρότητα στο ραντεβού Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, είπε.

Για τις παραδόσεις από τις εταιρείες ανέφερε ότι παραμένουν όπως είχαν ανακοινωθεί στην προηγούμενη ενημέρωση, και εξακολουθούμε να περιμένουμε επιβεβαίωση για τις παραδόσεις της Johnson & Johnson για το μήνα Ιούνιο. Μας έχει δώσει μόνο παραδόσεις πρώτης εβδομάδας.

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι εξελίσσεται στις περισσότερες περιοχές πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε το μέσο όρο εμβολιασμού σε όλα τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, στο 61% στους εμβολιασμένους με τουλάχιστον μία δόση και στο 54% στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Σύσταση ΕΜΑ για μη χρήση ηπαρίνης

Σε σύσταση  για μη χρήση ηπαρίνης για την αντιμετώπιση των σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων που παρουσιάζονται σε άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν με AstraZeneca ή Johnson & Johnson, προέβη χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).  Ο Οργανισμός κάλεσε τους γιατρούς να μη χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σκεύασμα  επικαλούμενη τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Θρόμβωσης – Αιμόστασης (ISTH), η οποία των περασμένο Απρίλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διαχείριση πρέπει να ξεκινήσει με αντιπηκτική αγωγή χωρίς ηπαρίνη». Σημειώνεται ότι η ηπαρίνη είναι μια οργανική χημική ένωση που έχει αντιθρομβωτική δράση. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιείται ως φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και της πνευμονικής εμβολής.

Η παραπάνω ενέργεια του EMA είναι σύμφωνη με τις συστάσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Κέντρων Ελέγχου Νόσων, οι οποίες έχουν εκδώσει ανάλογες προειδοποιήσεις κατά της χρήσης ηπαρίνης για τέτοιες περιπτώσεις, με την αιτιολογία ότι φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, πάνω από 316 περιπτώσεις θρομβώσεων με παράλληλα χαμηλά αιμοπετάλια, είχαν καταγραφεί σε ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, στην περιοχή της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, ο EMA έχει υποστηρίξει ότι τα συνολικά οφέλη των εμβολίων των J&J και AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που ενδεχομένως δημιουργούνται.

FDA: Έγκριση στην πρώτη θεραπεία για τη νόσο Alzheimer μετά από 18 χρόνια αποτυχιών

Σε μια απόφαση-ορόσημο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε χθες  την πρώτη έγκριση σε ένα φάρμακο που έχει στόχο να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer. Ως γνωστόν, μέχρι τώρα, οι μόνες θεραπείες που έχουν εγκριθεί για τους ασθενείς με Alzheimer αντιμετώπιζαν μόνο ορισμένα συμπτώματα, όπως την απώλεια μνήμης και δεν στόχευαν στην υποκείμενη ασθένεια. Με την απόφαση της Δευτέρας, ο FDA άνοιξε τον δρόμο για μια από τις πλέον αναμενόμενες αλλά και προσοδοφόρες θεραπείες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το aducanumab, προϊόν συνεργασίας της Biogen με την Eisai, θα έχει βαθιές και διαρκείς επιπτώσεις στη φροντίδα του Alzheimer, αλλά και γενικότερα στην ίδια τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων, διότι στην πορεία ανάπτυξής του αποδείχθηκε ένα από τα σπάνια φάρμακα που μπορούν να εμπνεύσουν τους ασθενείς, να διαιρέσουν τους γιατρούς, να ασκήσουν πίεση στις ασφαλιστικές εταιρείες και να ελέγξουν τα όρια στη λειτουργία του ίδιου του FDA.

Ήδη συνεχίζεται η έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν το φάρμακο ωφελεί πραγματικά την καθημερινή ζωή των ασθενών με Alzheimer. Το aducanumab, το οποίο θα κυκλοφορήσει με το εμπορικό σήμα Aduhelm, είναι μια μηνιαία ενδοφλέβια έγχυση που προορίζεται να επιβραδύνει τη γνωστική μείωση σε άτομα με ήπια μνήμη και προβλήματα σκέψης. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αυτό αντίσωμα, που στοχεύει μια πρωτεΐνη, το αμυλοειδές, που συσσωρεύεται σε πλάκες στους εγκεφάλους των ασθενών του Alzheimer και θεωρείται βιοδείκτης της νόσου. Τόσο οι επικριτές όσο και οι υποστηρικτές της έγκρισης συμφωνούν ότι το φάρμακο μειώνει ουσιαστικά τα επίπεδα αμυλοειδούς, ωστόσο, η μείωση του αμυλοειδούς δεν ισοδυναμεί με επιβραδυντικά συμπτώματα της άνοιας. Σε δύο δεκαετίες κλινικών δοκιμών, πολλά φάρμακα που μειώσαν το αμυλοειδές, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν για την απόφαση έγκρισής τους σε μια μεγάλη μελέτη που διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με πρώιμο Alzheimer στους οποίους δόθηκε υψηλή δόση aducanumab για αρκετό χρόνο φάνηκαν να λειτουργούν καλύτερα σε μια γνωστική δοκιμή συγκριτικά με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, η ισχύς αυτών των αποτελεσμάτων έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Ο FDA επέλεξε να εγκρίνει το aducanumab υπό όρους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες Biogen και Eisai θα πρέπει να διεξαγάγουν μια νέα δοκιμή για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη και τους κινδύνους του φαρμάκου – μια μελέτη που πιθανότατα θα είναι πολύ ακριβή και θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά πάντως τη Biogen και την Eisai, αναμένουν ότι το φάρμακο θα παράγει γρήγορα δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Ο Michel Vounatsos, διευθύνων σύμβουλος της Biogen, χαρακτήρισε την έγκριση «ιστορική στιγμή», προσθέτοντας ότι το φάρμακο «θα μεταμορφώσει τη θεραπεία ανθρώπων που ζουν με τη νόσο Alzheimer». Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τιμή του φαρμάκου, αλλά θα μπορούσε να κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 δολάρια ανά ασθενή ετησίως, σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street. Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 30 εκατομμύρια παγκοσμίως έχουν Alzheimer, ένας αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050. Επί του παρόντος, μόνο πέντε φάρμακα εγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να καθυστερήσουν τη γνωστική μείωση για αρκετούς μήνες σε διάφορα στάδια της νόσου Alzheimer.

Κομισιόν: 90 εκατομμύρια ενήλικοι ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι μέχρι  τώρα ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, έφθασε τα 90 εκατομμύρια. «Σταθερή πρόοδος!Μέχρι τώρα, 90 εκατομμύρια ενήλικοι στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως – ή περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ», έγραψε συγκεκριμένα η ευρωπαία αξιωματούχος. Σύμφωνα με το γράφημα που ανήρτησε η κ. Σπινάντ, μέχρι τις 7 Ιουνίου έχουν παραδοθεί 328,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην ΕΕ και έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 270 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

 

Π.Ο.Υ.: Πανδημία δυο ταχυτήτων

 

Για μια ακόμα φορά, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους , απεύθυνε έκκληση για δωρεές εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, τονίζοντας ότι οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων» με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και στις φτωχότερες να παραμένουν εκτεθειμένοι. «Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων. Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», δήλωσε  ο  επικεφαλής του Π.Ο.Υ. σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.  «Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα, κάλεσε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια είναι τεχνολογίας mRNA, να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool) που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

ΙΑΣΩ: Ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες modular τοιχοποιίας

Στον Όμιλο ΙΑΣΩ, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση δύο χειρουργικών αιθουσών με την πρωτοποριακή Modular (αρθρωτή) τοιχοποιία Maquet Variop, από την εταιρία Ιατρικών Εφαρμογών Santair.

Το σύστημα Maquet Variop είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα κατασκευής σύγχρονων χειρουργικών αιθουσών, το οποίο ενσωματώνει την απαιτούμενη τεχνολογία για τη δημιουργία ενός υγιεινού, άσηπτου και ασφαλούς περιβάλλοντος. Είναι συμβατό με κάθε νέα τεχνολογία, διαθέτει αντισεισμική και πυρίμαχη θωράκιση, αντοχή σε κρούσεις και απολυμάνσεις και είναι πιστοποιημένο ως προς την κάλυψη αυστηρών νοσοκομειακών απαιτήσεων υγιεινής, από το διαπιστευμένο Ινστιτούτο στον τομέα υγιεινής Hybeta GmbH. Οι δύο νέες χειρουργικές αίθουσες δίνουν τη δυνατότητα για εφαρμογή όλων των πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών, διαθέτουν υπερσύγχρονα αναισθησιολογικά συγκροτήματα και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα διπλών χειρουργικών προβολέων οροφής, που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον, με την εγκατάσταση του συστήματος ψηφιακής διαχείρισης τελευταίας τεχνολογίας, Maquet Tegris, γίνεται κεντρικά η διαχείριση του εξοπλισμού του χειρουργείου. Τα πλεονεκτήματα τόσο για τον ασθενή, όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την εγκατάσταση ψηφιακών χειρουργικών αιθουσών modular τοιχοποιίας είναι:

Μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή, Άριστες συνθήκες υγιεινής και αντισηψίας, Απομακρυσμένο έλεγχο των μηχανημάτων,  Έλεγχο, καταγραφή και διανομή εικόνων και video υψηλής ευκρίνειας οπουδήποτε χρειαστεί, Διασύνδεση της χειρουργικής αίθουσας με τα πληροφοριακά συστήματα της Κλινικής, ενεργή επικοινωνία με τα HIS/PACS, Ενσωμάτωση εργαλείων που συντελούν στο βέλτιστο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα, Δυνατότητα για εφαρμογή σύγχρονων ιατρικών μεθόδων χωρίς περιορισμούς.

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα πολλαπλής σκλήρυνσης

 

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Αττικής (ΣΑμΣΚΠ),  γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (World MS Day), την Κυριακή 30 Μαΐου 2021. Η φετινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΣΚΠ υλοποιήθηκε με την φωταγώγηση στο χρώμα πορτοκαλί των δημαρχικών μεγάρων των δήμων Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Ελληνικού- Αργυρούπολης,  Ηλιούπολης, Τανάγρας, Σάμου και το δημοτικό σχολείο Βαθέος –Σάμου- , της κοινότητας Δηλεσίου καθώς και πολιτιστικών κέντρων όπως το Φλοίσβο στο Παλαιό Φάληρο και το ΚΥΒΕ στο Περιστέρι. Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης για τα έτη 2020-2022 είναι «MS Connections» Το μότο της καμπάνιας είναι «Εγώ συνδέομαι, Εμείς συνδεόμαστε». Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας ο ΣΑμΣΚΠ Αττικής δημιούργησε και έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης (Facebook, You Tube) μικρά γραφιστικά video που απεικονίζουν  τα κοινωνικά εμπόδια που οδηγούν τους ανθρώπους που πάσχουν από ΠΣ σε μοναξιά και κοινωνική απομόνωση.

Επίσης ακόμη μια δράση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαΐου με την διεξαγωγή διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Η συμβίωση με τη Πολλαπλή Σκλήρυνση εν μέσω πανδημίας». Την ημερίδα πλαισίωσαν καταξιωμένοι ομιλητές όπως ο Πνευμονολόγος, Χειλάς Γεώργιος, η καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας ΑΠΘ, Ευφροσύνη Κουτσουράκη καθώς και ο Κέντρος Ζήκος, ιατρός αποκατάστασης.  Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από το 2007, με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ΑμΣΚΠ σε όλο το φάσμα των αναγκών τους.

 

 

Ινδία: Σημαντικά χαμηλότερος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Χθες, Δευτέρα 7/6 στην Ινδία καταγράφηκαν τα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού, στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο 24ωρο  ο αριθμός κρουσμάτων ήταν 100.636, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τα 400.000 κρούσματα που καταγράφονταν κατά μέσο όρο από τις 6 Απριλίου και όλο τον Μάιο. Επίσης, καταγράφηκαν 2.427 θάνατοι, αριθμός συγκριτικά καλύτερος σε σχέση με τους πάνω από 4.000 νεκρούς που καταγράφονταν κάθε μέρα  στο αποκορύφωμα της κρίσης. Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας στην Ινδία έχουν καταγραφεί επισήμως 28,9 εκατ. μολύνσεις, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες εξ’αιτίας και της ινδικής μετάλλαξης του ιού, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ήταν δραματική.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι αριθμοί τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων  ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι από αυτούς που αναφέρονταν στα επίσημα στοιχεία.  Με αφορμή την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, στις μεγάλες πόλεις επιχειρείται άνοιγμα της οικονομίας, με λειτουργία του λιανεμπορίου κλπ. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμα αυτή που θα διασφαλίσει ότι δεν υπάρξουν ξανά εξάρσεις νέων μολύνσεων.