Ασθενέστερη η ανταπόκριση των ηλικιωμένων στα εμβόλια Covid

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στους ηλικιωμένους, είναι λιγότερο αποτελεσματικός, λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ανακοίνωσε χθες  το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου Charité, δίνοντας έτσι και μια εξήγηση  για την ύπαρξη κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας παρά τους διπλούς εμβολιασμούς. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases». Η πρώτη έγινε σε μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Βερολίνου όπου διαπιστώθηκε μεν ότι η πορεία της νόσου ήταν ηπιότερη ωστόσο υπήρξαν αρκετοί πλήρως εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι που νόσησαν.

Στη δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer ασθενών άνω των 70 ετών ενός ιατρείου με εκείνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Charité, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 34 ετών. Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, περίπου το 87% των νεότερων είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του Sars-CoV-2. Μεταξύ των ηλικιωμένων το ποσοστό ήταν σχεδόν μόνο 31%. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι οι νέοι που εμβολιάστηκαν (99%) είχαν αναπτύξει αντισώματα στο αίμα τους. Μεταξύ των ηλικιωμένων, το ποσοστό ήταν περίπου 91%. Επιπλέον, τα αντισώματα ωριμάζουν πιο αργά στους ηλικιωμένους, έτσι ήταν λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον ιό. Ο δεύτερος σημαντικός βραχίονας της ανοσοαπόκρισης, η απόκριση Τ-κυττάρων, ήταν επίσης ασθενέστερος.

Εμβόλιο Astrazeneca: Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος για αυτοάνοση αιμορραγία

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης αιμορραγικής διαταραχής, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα. Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η  ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο και άλλων αιμορραγικών και αγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, επίσης έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ανεπαρκή θεωρήθηκαν τα στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν, ότι πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης. Σημείωσαν επίσης ότι δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τέτοια επεισόδια, που να σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Όπως επισημάνθηκε, τα εν λόγω ευρήματα πρέπει να γίνουν κατανοητά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πολύ ξεκάθαρων ωφελειών του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, όσον αφορά την προστασία που παρέχει από τον κορονοϊό και ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Παγκόσμια ημέρα κατά των εγκεφαλικών όγκων

Σημαντική κρίνεται η πρώιμη ένταξη των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με εγκεφαλικό όγκο  σ’ ένα πρόγραμμα αναπνευστικής φυσικοθεραπείας. Ο φυσικοθεραπευτής, ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, αξιολογεί και επιλέγει μέσα από διάφορες τεχνικές, εκείνες  που διευκολύνουν την αναπνοή, ενδυναμώνουν το αναπνευστικό σύστημα και προλαμβάνουν επιπλοκές, όπως οι λοιμώξεις. Η εκπαίδευση, τόσο του ασθενούς όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, είναι σημαντική και παίζει καθοριστικό ρόλο και στη γενικότερη διαχείριση της συμπτωματολογίας που θα παρουσιαστεί, η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε ασθενή.

Τα παραπάνω τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων. Στο γενικότερο πληθυσμό περίπου 8 στους 100.00 πάσχουν από κάποια μορφή εγκεφαλικού όγκου, ενώ κάθε μέρα διαγιγνώσκονται περίπου 500 νέες περιπτώσεις. Αυτές χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: τους πρωτογενείς και τους δευτερογενείς. Η συμπτωματολογία που μπορεί να δώσει ένας πρωτογενής ή δευτερογενής όγκος έχει σχέση με πολύ βασικές λειτουργίες του σώματός μας.

Ανάλογα με το σημείο που αναπτύσσεται η νεοπλασία, ο ασθενής παρουσιάζει διαταραχές στον κινητικό έλεγχο. Η αδυναμία παραγωγής μυϊκής δύναμης, οι διαταραχές του μυϊκού τόνου, η αταξία, η ελλειμματική ισορροπία, ελαττώνουν τη λειτουργικότητα του ασθενούς, δυσχεραίνοντας τη καθημερινότητά του.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων είναι σημαντικός. Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επίδρασης των συμπτωμάτων στη ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τέλος Ιουνίου ξεκινά ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών

Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson, ανακοίνωσε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση του στο Υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας.

Επανέλαβε, ότι σήμερα Πέμπτη, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 25 έως 29 ετών για όλα τα εμβόλια και πρόσθεσε ότι συνολικά ανοίγουν 420.340 νέα ραντεβού από τα οποία τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, τα 96 .300 της Johnson and Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna. Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα και ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος δείκτης κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1056 κρούσματα. Επίσης επισήμανε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πλέον είναι τα 36 έτη. Όπως εξήγησε όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

ΠΦΣ: Δωρεάν διάθεση self tests μέχρι το τέλος Ιουνίου

Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του για συνέχιση της δωρεάν διάθεσης self tests από τα φαρμακεία μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2021, απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους  υπουργούς της Κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του  έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών  και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021. Την απόφαση αυτή του ΔΣ του ΠΦΣ οφείλουμε όλοι να την τηρήσουμε.  Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες για την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που είχε ορίσει νομοθετικά η Κυβέρνηση για την διάθεση τους.

Σε σχέση με την Κυβέρνηση θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του Ο ΠΦΣ. Ωστόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προχώρησε από χθες σε αναστολή της δωρεάν διάθεσης self tests από τα φαρμακεία, με αιτία τις ανακοινώσεις μέσω των social media του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης, παρά την δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ. «Οι δηλώσεις θεωρούνται προσβλητικές για έναν κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία», τονίζει στη δική του ανακοίνωση ο ΦΣΘ.

 

 

Οι ΗΠΑ θα δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer σε 92 χώρες του κόσμου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να δωρίσει 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer σε 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος και σε στην Αφρικανική Ένωση τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times, ο Λευκός Οίκος έκανε μια συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για δωρεές 500 εκατ. δόσεων, οι οποίες θα περάσουν από το πρόγραμμα εμβολίων COVAX που διανέμει τα εμβόλια COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τη συμφωνία διαπραγματεύτηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19, Jeff Zients και η ειδική ομάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα θα διαχειριστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και τους Εμβολιασμούς (GAVI). Σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τη συμφωνία σήμερα στη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Βρετανία (G7).

Το CNBC ανέφερε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν επίσης με τη Moderna για να προχωρήσουν σε αντίστοιχη δωρεά προς άλλες χώρες του κόσμου. Ένας εκπρόσωπος της Moderna είπε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να παράσχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εμβόλια για να τα δώσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει οποιεσδήποτε συζητήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο Λευκός Οίκος και η Pfizer αρνήθηκαν να τις πληροφορίες, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στην Air Force One για τη Βρετανία, ότι είχε σκοπό να ανακοινώσει μια παγκόσμια στρατηγική εμβολίων κατά τη συνάντηση των G7, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιάσει με μία δόση περίπου 64% του ενήλικου πληθυσμού τους και έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τους εφήβους, ενώ άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία αγωνίζονται να λάβουν δόσεις εμβολίων για τους κατοίκους τους, τη στιγμή που η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε αυτές τις χώρες. “Αυτή η είδηση αποτελεί ένα απίστευτα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής να βοηθήσει τον κόσμο να καταπολεμήσει αυτήν την πανδημία”, δήλωσε ο Tom Hart, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας ONE, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και των ασθενειών έως το 2030.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στην Αγγλία την Τετάρτη για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, την Πέμπτη πριν από τη συνάντηση της G7. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συζητήσουν τρόπους να ανοίξουν ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών “το συντομότερο δυνατό”, σύμφωνα με δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης την Τετάρτη, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση που θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη δωρεά εμβολίων, καθώς και η διαχείριση της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον ταχύτερο τερματισμό της.

 

 

Πρόγραμμα για τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών από το Υπουργείο Υγείας

 Στη σωματική και κυρίως την ψυχική κόπωση των υγειονομικών στην διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Ο κ. Κικίλιας αποκάλεσε τους υγειονομικούς «σύγχρονους ήρωες» που δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα», πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout». Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας. Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Η δράση του Υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.
  • Η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.
  • Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.
  • Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Διαδικτυακή έρευνα για το μέλλον των σπάνιων παθήσεων σε 4000 ασθενείς από 70 χώρες

 

H ομάδα του προγράμματος Rare Barometer της EURORDIS διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα για το μέλλον των σπάνιων παθήσεων σε 4000 ασθενείς από 70 χώρες, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα άτομα που ζουν με σπάνιες παθήσεις χρειάζονται μια ολιστική προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει την έρευνα, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την φροντίδα καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Συγκεκριμένα, τα αποτέλεσματα της έρευνας, για την οποία το ερωτηματολόγιο μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες,  ήταν:

  • 79% των ασθενών με σπάνιες παθήσεις δεν αναμένουν να θεραπευτούν από τη σπάνια νόσο τους εντός των επόμενων 10 ετών, αλλά θεωρούν ότι είναι δυνατή η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους με την πρόσβαση στην ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.
  • Οι ασθενείς με σπάνιες ασθένειες προτιμούν τη θεραπεία στο νοσοκομείο, αλλά το 81% είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει εξ αποστάσεως συμβουλευτική για να διευκολύνει την πρόσβαση σε διεπιστημονική υγειονομική περίθαλψη και το 85% είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική περίθαλψη για τη σπάνια τους νόσο.
  • 95% των ασθενών υποστηρίζουν τον προληπτικό έλεγχο των νεογέννητων για σπάνιες νόσους ενώ το 58% πιστεύει ότι για να διαγνωστούν οι σπάνιες ασθένειες σε πρώιμο στάδιο θα πρέπει οι εξετάσεις για τις σπάνιες ασθένειες να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • 94% των εκπροσώπων των ασθενών διατίθενται να συμμετάσχουν σε έρευνα για τις σπάνιες νόσους ως επίσημοι εταίροι ή συνεργάτες ερευνητές.
  • Το 39% μέσα στα επομενα 10 χρόνια θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε εξ αποστάσεως ιατρικές επισκέψεις,  αν γνωρίζουν ήδη ή έχουν συναντήσει προσωπικά τον επαγγελματία με τον οποίον θα είχαν ραντεβού.
  • Το 46% πιστεύει οτι οι εξ αποστάσεως εικονικές ιατρικές επισκέψεις είναι κατάλληλες για ψυχολογική ή συναισθηματική υποστήριξη όπως συνεδρίες με ψυχολόγο ή ομάδα υποστήριξης.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα είναι μέλος της EURORDIS, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις ρευματικές παθήσεις ανήκουν στις σπάνιες παθήσεις, και συμμετέχει στο πρόγραμμα Rare Barometer της EURORDIS,του οποίου βασικοί στόχοι είναι η ενημέρωση όσων ασχολούνται με τη νομοθεσία   και την πολιτική για θέματα που σχετίζονται με ασθενείς με σπάνιες ασθένειες, η υποβολή αποδεικτικών στοιχείων σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και πολιτική, η προώθηση και βελτίωση της έρευνας σχετικά με τις προοπτικές των ασθενών, η αποτελεσματική κοινοποίηση των απόψεων των ασθενών με σπάνιες παθήσεις κ.λπ.

 

Το link με τα αποτέλεσματα της έρευνας είναι στο https://www.arthritis.org.gr/diadiktyaki-ereyna-eurordis/

 

 

Σημαντικές εξελίξεις στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, από τις AskBio και BlueRock, εταιρείες του ομίλου Bayer

Νέες σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock. Οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο Bayer, ωστόσο λειτουργούν ανεξάρτητα από τη μητρική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η AskBio ανακοίνωσε την αδειοδότηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) του κλινικού προγράμματος Φάσης Ι/ΙΙ  για το νέο ερευνητικό φάρμακο LION-101. Το LION-101 είναι ένας καινοτόμος ανασυνδυασμένος σχετιζόμενος με αδενοϊό φορέας (rAAV) που αναπτύσσεται για τη ζωνιαία μυϊκή δυστροφία τύπου 2Ι/R9.

Την ίδια στιγμή, η BlueRock ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τη Senti Bio με σκοπό την ανάπτυξη μηχανικών κυτταρικών θεραπειών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών. Η εν λόγω συνεργασία συνδυάζει την κορυφαία τεχνολογία της πλατφόρμας βλαστικών κυττάρων (iPSC) της BlueRock με την εξειδίκευση της Senti Bio στη βιολογία του γονιδιώματος, H BlueRock διατηρεί το δικαίωμα και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή προκλινικών και κλινικών μελετών, καθώς και για την εμπορική διάθεση οποιασδήποτε υποψήφιας κυτταρικής θεραπείας που ενσωματώνει τα γονιδιώματα της Senti Bio με σχετικές άδειες χρήσης.

Η Bayer ως πρωτοπόρος εταιρεία στην Καινοτομία, ενισχύει συνεχώς το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της ίδιας της εταιρείας με στρατηγικές συνεργασίες και συγχωνεύεις με νεοσύστατες επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο πεδίο. Μέσα από τις συνεργασίες αυτές, η εταιρεία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ισχυρής πλατφόρμας γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών με ευρείες δυνατότητες εφαρμογής σε διάφορες ασθένειες. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία και η διάθεση πρωτοποριακών και καινοτόμων θεραπειών, που θα προσφέρουν μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή σε πληθώρα ασθενών.