ΚΕΦΙ: Oλοκληρώθηκε ο «1ος  Ποδηλατικός Γύρος-Virtual Edition»

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021  ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. γιόρτασε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα των Επιζώντων του Καρκίνου  διοργανώνοντας τον 1ο του  Ποδηλατικό  Γύρο. Τόσο  στην  Ελλάδα  όσο  και  στο  εξωτερικό  ασθενείς, φροντιστές,  φίλοι  και  συνοδοιπόροι φόρεσαν  το  μπλουζάκι και  το

καπελάκι της εκδήλωσης και βγήκαν να γιορτάσουν δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, ότι είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα κατά της νόσου. Το ΚΕΦΙ ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν τονίζοντας ότι η ανταπόκριση  όλων ήταν πραγματικά συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο ιδιαίτερος αυτός εορτασμός ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με την φωταγώγηση του συντριβανιού της Ομόνοιας στο χρώμα της διοργάνωσης,  όπου όλοι μαζί επιζώντες του καρκίνου, ασθενείς και φίλοι του Συλλόγου κρατούσαν πολύχρωμα μπαλόνια στη μνήμη όσων «έφυγαν»

νικημένοι από τη νόσο. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και  η  Αντιδήμαρχος  Αθηναίων  για την  Κοινωνία  των  Πολιτών,  Κατερίνα Γκαγκάκη.

Η Novartis λαμβάνει από τον FDA χαρακτηρισμό διαδικασίας ταχείας αξιολόγησης (fast track designation) για το sabatolimab

Η Novartis ανακοίνωσε ότι έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον χαρακτηρισμό διαδικασία ταχείας αξιολόγησης (fast track designation) του sabatolimab (MBG453) για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MDS) υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου κατά IPSS-R, σε συνδυασμό με υπομεθυλιωτικούς παράγοντες. Ο χαρακτηρισμός διαδικασίας ταχείας αξιολόγησης διευκολύνει την ανάπτυξη και επιταχύνει την αξιολόγηση των φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων και την κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

  • Τα MDS, μια ομάδα σπάνιων και συχνά υποδιαγνωσμένων αιματολογικών καρκίνων, χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και πολλαπλασιασμό λευχαιμικών βλαστών,
  • Παρά τη θεραπεία με υπομεθυλιωτικούς παράγοντες (HMA) – την τελευταία θεραπευτική καινοτομία εδώ και 15 χρόνια για τα υψηλότερου κινδύνου MDS – οι ασθενείς επιδεικνύουν κακές εκβάσεις, όπως περιορισμένη διάρκεια ανταπόκρισης, ενώ ο διάμεσος χρόνος συνολικής επιβίωσής τους είναι κάτω από ένα έτος.
  • Το sabatolimab είναι μια υπό έρευνα, πρώτη στην κατηγορία της, ανοσο-μυελική θεραπεία που συνδέεται με τον TIM- 3, ένα νέο στόχο που εκφράζεται σε πολλούς τύπους ανοσοκυττάρων και λευχαιμικών κυττάρων και βλαστών, αλλά όχι στα φυσιολογικά αρχέγονα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αιμοποίηση. Είναι υπό ανάπτυξη για τα MDS υψηλού κινδύνου και την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML)

Το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών STIMULUS περιλαμβάνει πολλές μελέτες αξιολόγησης του sabatolimab ως μέρους διαφορετικών θεραπευτικών συνδυασμών σε ασθενείς με MDS και AML, συμπεριλαμβανομένων των μελετών STIMULUS-MDS1 Φάσης ΙΙ, STIMULUS-MDS2 Φάσης III, STIMULUS-MDS3 Φάσης ΙΙ, STIMULUS-AML1 Φάσης ΙΙ.

 

Ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Π.Ε. Χανίων

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Π.Ε. Χανίων ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα επίκειται η άμεση δημοπράτηση του του κληροδοτήματος «Μαλινάκη» για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αφορά νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και τη δημιουργία τριάντα (30) νέων κλινών, είκοσι (20) ανοιχτής νοσηλείας  και δέκα (10) κλειστής νοσηλείας, προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ. Επίσης, ενισχύονται οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Π.Ε. Χανίων με προσλήψεις. Ειδικότερα, ενισχύεται το Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», με πρόσληψη ενός επικουρικού  Ψυχιάτρου που θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Περαιτέρω,  ενισχύεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με προκήρυξη θέσης ενός  μόνιμου Παιδοψυχιάτρου καθώς και  η Κινητή Μονάδα του με όχημα και οδηγό, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού της 7ης ΥΠΕ.

Τέλος, ενισχύονται η Ψυχιατρική Κλινική και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας πρόσληψης ειδικευομένων νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας στις Ψυχιατρικές δομές της χώρας. Η σχετική νομοθετική διάταξη συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπλήρωσε 144 έτη προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα

Ο Ε.Ε.Σ. γιόρτασε, με μία επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 10 Ιουνίου, τα 144 χρόνια από την ίδρυσή του, τιμώντας αφενός μεν την ιστορία, την παράδοση, την παρακαταθήκη του και συγχρόνως επιβραβεύοντας τη Νοσηλευτική Υπηρεσία που ανταποκρίθηκε άμεσα και συμβάλει τα μέγιστα, καθημερινά, στην εμβολιαστική προσπάθεια της πολιτείας στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

Επίσης, τίμησε  τους χιλιάδες των εθελοντών του που τόσο εν μέσω πανδημίας όσο και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.) είναι οι αφανείς ήρωες και αρωγοί της Πολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον 40 εξέχοντες πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες χαιρέτησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Προέδρος του Ε.Ε.Σ Dr. Αντώνιος Αυγερινός στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια του αναγεννημένου Ε.Ε.Σ. στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου καινοτόμου, αλληλέγγυου και διαφανούς Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επικεντρώνοντας τις μελλοντικές δράσεις σε 3 στόχους και σκοπούς. Πρώτον, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεύτερον, ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος και τρίτον ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Παρακολουθήστε εδώ τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρό: https://youtu.be/_vxvXQApT7w

Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης, η Ελληνική Πολιτεία, τιμής ένεκεν, φωταγώγησε το κτίριο της Βουλή των Ελλήνων και τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, με το έμβλημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Αυξάνεται η παρουσία του νιγηριανού στελεχους στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης  του ιού SARS-CoV-2 η ανάλυση σε 1.567 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2021. Από τον έλεγχο των 1.567 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 345 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.121 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.112 αφορούν το «βρετανικό» στέλεχος Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 5 αφορούν το «νοτιοαφρικανικό» B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02), 3 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και 1 αφορά στο P.1.2 (VOC-21JAN-02). Εκ των 345 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 343 αφορούν το «νιγηριανό» στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 15.909 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 13.931 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 1.325 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 653 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 13.931 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 77,10%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,62% και το B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,32% .

Γιάννης Μπουκοβίνας: Άμεση ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τι δηλώνει στο video που παραχώρησε για τους σκοπούς της FairLife

 

«Έχουμε άμεση ανάγκη από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ), Γιάννης Μπουκοβίνας, μιλώντας στο video που ευγενικά παραχώρησε για τους σκοπούς της «FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», του πρώτου μη κερδοσκοπικού φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, που ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Bell.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του οργανισμού, Κορίνας Πατέλη Bell, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ επεσήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει όραμα, το οποίο να συνοψίζεται στα εξής:

  1. Λιγότεροι ασθενείς στην Ελλάδα με καρκίνο του πνεύμονα.
  2. Περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα που επιβιώνουν από τον καρκίνο του πνεύμονα.
  3. Καλύτερη εμπειρία για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους.

Για την επίτευξη των τριών παραπάνω στόχων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι εστιασμένο αντίστοιχα σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Στην πρόληψη
  2. Στην έγκαιρη διάγνωση
  3. Στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας

Κάθε άξονας θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη δέσμη ενεργειών, καθώς και τους απαραίτητους επιστημονικούς δείκτες.

Δείτε την συνέντευξη του κου Μπουκοβίνα στο video του YouTube.

https://fairlifelcc.com/el/nea/giannis-boukovinas-proedros-eope-echoume-amesi-anagki-apo-ena-ethniko-schedio-drasis-gia-ton-karkino-tou-pnevmona-sti-chora-mas/

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουκοβίνας, δυστυχώς στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει την υψηλότερη επίπτωση και θνησιμότητα μεταξύ των υπολοίπων τύπων καρκίνου και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, η δε Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών. Ο καρκίνος του πνεύμονα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 5ετούς επιβίωσης που κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με τους τρεις πιο συχνούς τύπους καρκίνου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Η είσοδος νέων ογκολογικών θεραπειών, η μείωση του καπνίσματος με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και η έγκαιρη διάγνωση έχουν οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των θανάτων από ασθένειες που πνεύμονα, ωστόσο η θνησιμότητα παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ συνεχάρη τη Fairlife για το έργο το οποίο έχει φέρει σε πέρας στο εξαιρετικά σύντομο διάστημα από την ίδρυση της και πρόσθεσε ότι η ΕΟΠΕ θα βρίσκεται στο πλευρό του φορέα σε όλες τις μελλοντικές δράσεις που θα υλοποιήσει.

 

 

G7: Και η Βρετανία ανακοίνωσε δωρεά εμβολίων σε χώρες του κόσμου

Μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε θα δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κορονοϊού εντός του επόμενου έτους, με τα πρώτα 5 εκατομμύρια δόσεις να παρέχονται στις επόμενες εβδομάδες. Η δέσμευση ανακοινώθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία ξεκίνησε χθες στην Κορνουάλη. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από συναδέλφους ηγέτες της G7 να βοηθήσουν στον εμβολιασμό ολόκληρου του κόσμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Στη Σύνοδο κορυφής, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να παρέχουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου κορονοϊού στον κόσμο μέσω κατανομής και χρηματοδότησης των δόσεων και θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δωρίσει 5 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως για χρήση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης δεσμευτεί να δωρίσει άλλα 95 εκατομμύρια δόσεις εντός του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων 25 εκατομμυρίων ακόμη μέχρι το τέλος του 2021. Το 80% των 100 εκατομμυρίων δόσεων θα διατεθεί στο COVAX και το υπόλοιπο θα μοιραστεί διμερώς με χώρες που έχουν ανάγκη.

«Με τον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο θα συμβάλλουμε στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας κορονοϊού, αλλά παράλληλα θα μειώσουμε τον κίνδυνο για τους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απειλής που δημιουργούν οι ανθεκτικές στο εμβόλιο παραλλαγές που εμφανίζονται σε περιοχές με εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας». Το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στην ίδρυση του COVAX πέρυσι και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δωρητής του, δεσμεύοντας 548 εκατομμύρια λίρες στο πρόγραμμα. Το COVAX έχει προσφέρει μέχρι τώρα 81 εκατομμύρια δόσεις σε 129 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το 96% αυτών ήταν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, η ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, η Oxford-AstraZeneca διανέμει τα εμβόλια της σε μη κερδοσκοπική βάση στον κόσμο. Χάρη σε αυτήν τη δέσμευση, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει μια δόση του Oxford-AstraZeneca μέχρι στιγμής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες των G7 να ενθαρρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να υιοθετήσουν το μοντέλο Oxford-AstraZeneca για την παροχή εμβολίων σε τιμή κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson έχουν ήδη δεσμευτεί να διανείμουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις σε μη κερδοσκοπική βάση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν πρόσθετους τρόπους για να υποστηρίξουν χώρες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της πανδημίας και να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.