Συμπτώματα long covid και σε συμπτωματικούς ασθενείς

Έρευνα, που ανέλυσε στοιχεία 1,96 εκατομμυρίων Αμερικανών από τον Φεβρουάριο 2020 έως τον Φεβρουάριο  2021, έδειξε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο ασυμπτωματικών ασθενών με COVID εμφάνισαν συμπτώματα long COVID, ένα μήνα μετά την αρχική τους διάγνωση. Ως long COVID αναφέρoνται συμπτώματα της νόσου που διαρκούν περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά τη διάγνωση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πιο συχνές παθήσεις μετά τον ιό ήταν ο πόνος, η δύσπνοια, η  υψηλή χοληστερόλη, η κούραση και υπέρταση.

Οι πιθανότητες θανάτου 30 η περισσότερες ημέρες μετά την αρχική διάγνωση με COVID ήταν 46 φορές υψηλότερη για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο έναντι αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν.

Ποσοστό  0.5% των ασθενών με COVID που νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο πέθαναν 30 ημέρες ή περισσότερες μετά την αρχική διάγνωση.

To 19% των ασυμπτωματικών εμφάνισε συμπτώματα long Covid 30 ημέρες μετά τη διάγνωση. Το ποσοστό έφτασε στο 27.5%  των συμπωματικών που δεν νοσηλεύτηκαν και στο 50 αυτών που νοσηλεύτηκαν.

Οι περισσότερες μικρές παθήσεις που συνδέονταν με COVID αφορούσαν περισσότερο γυναίκες αλλά ορισμένες, όπως καρδιακή φλεγμονή ήταν πιο συνήθεις στους άντρες.

Το ένα τέταρτο τέτοιων περιστατικών συνέβη σε ανθρώπους 19-29 ετών.

 

 

 

Δημήτρης Κοντοπίδης: Ο Θετικός Αντίκτυπος των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της Πανδημίας για τους Ασθενείς

Για τον θετικό αντίκτυπο των παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε στο συνέδριο Health IT o Δημήτρης Κοντοπίδης, Α’ Αντιπρόεδρος- Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση και Πρόεδρος και Ιδρυτής της κοινωνικής επιχείρησης ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE», Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Όπως ανέφερε, η εξοικείωση με τη τεχνολογία επέφερε τη μείωση της γραφειοκρατίας και βοήθησε τους ασθενείς εν μέσω πανδημίας ειδικά τους χρονίους πάσχοντες να έρχονται όσο λιγότερο γίνεται σε επαφή με νοσοκομεία και κόσμο και να αποφεύγουν την περιττή έκθεση σε μικρόβια. Η άυλη συνταγογράφηση βοήθησε σημαντικά τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τον θεράποντα ιατρό, ενώ και το φαρμακείο είχε τη δυνατότητα να κάνει καλύτερη διαχείριση με την εκτέλεση της συνταγής. Επιπλέον, η τεχνολογία λειτούργησε ως εργαλείο δημόσια υγείας μέσω των εμβολιασμών, ενώ οι πλατφόρμες ήταν εύκολες στη χρήση για όλες τις ηλικίες. Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοπίδης, η τεχνολογία ως εργαλείο δημόσιας υγείας εξυπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο ατομικά τον ασθενή. Στο μέλλον θα μπορεί να βοηθήσει ομάδες ασθενών όπως τους ασθενείς με διαβήτη.

Το θέμα, τόνισε, είναι αν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα στον τομέα των τεχνολογιών στην υγεία. Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη καλά δείγματα, αλλά πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα την επέκταση της τηλεϊατρικής σε περισσότερους επιστήμονες υγείας και νοσοκομεία, την ανάπτυξη ψηφιακών νοσοκομείων, ενώ πρέπει γιατροί, φορείς και πολίτες να εκπαιδευτούν στις ψηφιακές εφαρμογές υγείας, με τα κατάλληλα εργαλεία για την ενδυνάμωση των χρηστών (self management tools).

Και φυσικά πρέπει να γίνει διασύνδεση όλων των φορέων, οργανισμών, νοσοκομείων, επαγγελματικών υγείας, ασθενών κ.λπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γιατί δεν μπορεί οποιοσδήποτε να βλέπει τα αρχεία ενός ασθενούς, ενώ ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να αφαιρέσει τα δεδομένα του όποτε θέλει. Τέλος, σε ότι σχεδιαστεί, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όλους όσους λαμβάνουν μέρος στο σύστημα όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, ασθενείς κ.λπ. και το σύστημα που θα φτιαχτεί να είναι χρηστικό και λειτουργικό, εκτός από αποτελεσματικό.

Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2: Έρευνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε υγιείς και ανοσοκατασταλμένουςς

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από την αρχή των εμβολιασμών του Ελληνικού πληθυσμού, ξεκίνησε εκτενή προοπτική μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε υγιείς λήπτες αλλά και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ή καρκίνο υπό διάφορες θεραπείες. Συγκεκριμένα, σκοπός της προοπτικής μελέτης (NCT04743388) που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι η εκτίμηση της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του RBD της πρωτεΐνης Spike (S-RBD) και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs) έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς, σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, και σε ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο mRNA BNT162b2 (ComirnatyTM) της Pfizer. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, συνοψίζουν οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στη μελέτη μετείχαν αρχικά 255 υγειονομικοί και 112 εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών, χωρίς γνωστή κακοήθη νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε με εγκεκριμένες μεθόδους από τον FDA των ΗΠΑ: Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S assay (Roche Diagnostics GmbH, Mannheim, Germany) για την μέτρηση των IgG αντισωμάτων έναντι του S-RBD του ιού και cPass™ SARS-CoV-2 NAbs Detection Kit (GenScript, Piscataway, NJ, USA) για την μέτρηση των NAbs. Η έρευνα αυτή υποστηρίζεται μερικώς από τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, την AEGEAS και την ΙΕΜΒΙΘΕΚ. Τα αντισώματα προσδιορίστηκαν τις ημέρες 1 (D1, πρώτη δόση του εμβολίου), D8, D22 (δεύτερη δόση), D36 και D50 για τους υγειονομικούς και τις ημέρες D1, D22 και D50 για τους ηλικιωμένους.

Οι υγειονομικοί που στην έναρξη της μελέτης δεν είχαν αντισώματα, έναντι της πρωτεΐνης S-RBD του ιού την D1, στη συνέχεια παρουσίασαν αύξηση των αντισωμάτων την D22, έφτασαν το ζενίθ μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (D36) και παρουσίασαν ήπια πτώση την D50. Ωστόσο όλοι οι υγειονομικοί είχαν τιμές πάνω από την τιμή που χαρακτηρίζει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων για τη μέθοδο αυτή, σύμφωνα με το FDA. Όσον αφορά τα NΑbs, αυτά παρουσίασαν σημαντική αύξηση την D22 και έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους μετά τη δεύτερη δόση (D36) και παρέμειναν σε υψηλές τιμές την D50 (διάμεση τιμή εξουδετέρωσης ≥95%). Η αύξηση του τίτλου των S-RBD IgG αντισωμάτων ήταν μικρότερης τάξης μεγέθους στα άτομα ηλικίας 51-70 ετών συγκριτικά με αυτά ηλικίας 20-50 ετών, τις ημέρες D22 και D36. Η παρατήρηση αυτή ίσχυε και για τα NΑbs.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών εμφάνισαν τους χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων την D22 και D50 συγκριτικά με τους ηλικιωμένους άνδρες. Γενικά, όλοι οι υγειονομικοί (25-70 ετών) και το 90% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, την ημέρα 50, είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε πολύ υψηλούς τίτλους. Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και δείχνει ότι οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους είναι σχεδόν μηδενική.   

Η έγκαιρη, βάσει των διαθέσιμων μελετών, δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού φαίνεται να είναι, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, πιο υψηλό στις γυναίκες και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Οι υγειονομικοί που είχαν αντισώματα έναντι του ιού την ημέρα 1 (ν=31), δηλαδή είχαν εκτεθεί στον ιό, με την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα ήδη την ημέρα 8 και διατήρησαν πολύ υψηλές τιμές (>90%) πριν τη δεύτερη δόση. Άρα όσοι έχουν αντισώματα την ημέρα 1, χρειάζονται μια μόνο δόση του εμβολίου για να πετύχουν υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως όλοι οι υγειονομικοί στη μελέτη μας, θα έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα. Κανείς από τους υγειονομικούς με αντισώματα την ημέρα 1, δεν είχε κάποια παρενέργεια από τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Μετά από πρόσφατη ανάλυση των αντισωμάτων 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου διαπιστώθηκε μικρή μείωση του τίτλου των αντισωμάτων αλλά το 95% των υγειονομικών εξακολουθεί να έχει προστατευτικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Παράλληλα πραγματοποιείται μελέτη σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, όπως πολλαπλούν μυέλωμα (ν=276), λεμφώματα (ν=170), χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ν=106) και συστηματική αμυλοείδωση (ν=86). Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το 40% των ασθενών με τα παραπάνω νοσήματα δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Τα νοσήματα αυτά, από τη φύση τους, συνοδεύονται από σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ και οι θεραπείες που χορηγούνται επηρεάζουν σημαντικά την χυμική ανοσολογική ανταπόκριση, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων. Ιδιαίτερα, αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το CD20, το CD38 και το BCMA, αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό σε μικρά ποσοστά (κάτω του 20%).

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών που δεν αναπτύσσουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Δεν γνωρίζουμε αν μια πιθανή τρίτη δόση του ίδιου ή άλλου εμβολίου θα ήταν αποτελεσματική. Μελέτες για την προληπτική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του ιού, κάθε μήνα, είναι σε εξέλιξη με στόχο την προφύλαξη αυτών των ασθενών.

Τέλος, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα σε Έλληνες ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα τουλάχιστον 8 μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, είναι πολύ πιθανό τα αντισώματα από τον εμβολιασμό θα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί με τη μελέτη όλων των εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους μέχρι και 18 μήνες μετά τη πρώτη δόση τους

Self test: Εμμένει στη μη διάθεση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής-Αναξιόπιστα χαρακτηρίζει τα self tests που διανέμουν τα φαρμακεία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση  έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί της Αττικής εμμένουν στην απόφασή τους: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ αποφάσισε την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.
Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά.
Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.
Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι.
Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test.

Ο Παννελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απάντησε αμέσως ότι την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες. Τέλος, τόνισε ότι εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία.

 

Ολοκληρώθηκε η σύσταση του νέου συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας Hellenic Digital Health Cluster (HDHC)

Ολοκληρώθηκε η σύσταση της εταιρείας «Hellenic Digital Health Cluster (HDHC)», της νέας δυναμικής πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και 20 καινοτόμων ελληνικών εταιρειών που φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα ανάμεσα στις κυρίαρχες χώρες στον τομέα της ψηφιακής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Κέντρο Εφαρμογών & Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Πρόκειται για έναν συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας, που συγκεντρώνει τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς φορείς του τομέα της ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, στην ενίσχυση των δυνατοτήτων τους στην καινοτομία, και στην εξωστρέφειά τους. Όραμα της εταιρείας που δημιουργήθηκε, είναι η ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα μέσα στην επόμενη 10ετία ανάμεσα στις κυρίαρχες χώρες στον τομέα της ψηφιακής υγείας σε διεθνές επίπεδο.

Στην HDHC συμμετέχουν, ως μέτοχοι, 20 καινοτόμες και δυναμικές εταιρείες και το ΙΤΕ:

 • Athens Eye Hospital
 • BIOEMISSION TECHNOLOGY SOLUTIONS
 • CAPEMED
 • Cognitive Innovations
 • COMPUTER SOLUTIONS
 • E TRIKALA
 • EYE PCR
 • Gnomon INFORMATICS
 • HEALTHINK
 • HERADO
 • IKNOWHOW
 • JOIST
 • I.S. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
 • MICRO’S LEADER
 • NEUROLINGO
 • PDNEUROTECHNOLOGY
 • PRIME MD
 • RΕΑ – Maternity Hospital
 • Sibasoft
 • TRAQBEAT TECHNOLOGIES

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και   ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Επιστήμη Λέιζερ και Φωτονικής, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Αστρονομία. Το ITE  αποτελείται από 8 Ερευνητικά Ινστιτούτα. Η έδρα και η Κεντρική του Διεύθυνση βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Βασικοί στόχοι του συνεργατικού σχηματισμού HDHC είναι:

 • Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων,
 • Η προώθηση της δικτύωσης στον τομέα της ψηφιακής υγείας,
 • Η διασύνδεση με ελληνικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς,
 • Η προώθηση συνεργειών με άλλους συνεργατικούς σχηματισμούς,
 • Η προώθηση κοινών θέσεων με γνώμονα την θεσμική ισχυροποίηση και αύξηση κονδυλιών για το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας.

Οι κυριότερες προσφερόμενες υπηρεσίες του HDHC τόσο προς τα μέλη, όσο και προς το ελληνικό οικοσύστημα ευρύτερα, στοχεύουν στην ενίσχυση της δικτύωσης, της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας αυτών, καθώς και στη συμβουλευτική προς ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής υγείας.

Η πρωτοβουλία συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.

Ο διαδικτυακός τόπος του HDHC, http://hdhc.gr, αποτελεί την πύλη ενημέρωσης του κοινού και των ενδιαφερόμενων μερών, σχετικά με την ταυτότητα, το όραμα και τους στόχους του συνεργατικού σχηματισμού, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε νέους εταίρους και συνεργάτες, να επικοινωνήσουν με τον HDHC και να ενταχθούν σε αυτόν τον νέο, δυναμικό και εξωστρεφή συνεργατικό σχηματισμό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στην ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

[email protected]; [email protected] | Τηλ.: 210 – 3607690 | www.hdhc.gr

 

Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ): Κρίσιμα τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας

Η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ανοίγοντας με ομιλία της τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου HealthIT, το οποίο διοργάνωσε το Health Daily, το Netfax και η BOUSSIAS,  επεσήμανε πως η πανδημία άλλαξε θεμελιωδώς το πλαίσιο λειτουργίας οργανισμών και επιχειρήσεων.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον βλέπουμε πως πλέον όλοι θέτουν την υγεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως κεντρικούς άξονες ευημερίας και ανάπτυξης και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψη οικονομίας, το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε από την κυβέρνηση, αυτοί οι δύο πυλώνες ορίζονται ως απόλυτα επείγουσες προτεραιότητες. Με περισσότερες από 4600 επιχειρήσεις, 260000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών τα 13,3 δισεκατομμύρια το 2020, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ, ο κλάδος της τεχνολογίας συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη βέλτιστη στήριξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Στον χώρο της υγείας οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και η επιστημονική εξέλιξη είναι εντυπωσιακές, είτε αφορούν την ισχυροποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, είτε την ίαση, είτε τον έλεγχο πολλών μέχρι πρότινος ανίατων ασθενειών. Δεν θα μπορούσε συνεπώς να μην είναι στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού συντονισμού της χώρας για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και στην υγεία. Αξιοποίηση των δεδομένων υγείας με την χρήση Big Data Analytics και Internet of Τhings, ενίσχυση της τηλεϊατρικής, ανάπτυξη εθνικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση συνεχών ελέγχων, καθολική επέκταση της χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων υγείας, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία και ανάδειξη της χώρας σε κέντρο ψηφιακής ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και real world evidence στον τομέα της υγείας. Όλα αυτές είναι μόνο μερικές από τις αποτελεσματικές και δοκιμασμένες δράσεις που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας προσφέροντας κρίσιμα οφέλη όπως αποδοτική εποπτεία, εξοικονόμηση πόρων, δυνατότητα χάραξης αποτελεσματικών πολιτικών, παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση του επιπέδου και της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και της πρόληψης. Αξίζει να σημειώσουμε πως πολλές από αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 .

Nico Gariboldi, Pfizer: Μεγάλη η συγκέντρωση ψηφιακού ταλέντου στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ο Nico Gariboldi, Sr. Director του Pfizer Center for Digital Innovation Site Lead, μιλώντας στο συνέδριο Health IT, τόνισε πως στόχος της Pfizer είναι μέσω της καινοτομίας να αλλάξει τις ζωές των ασθενών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2020 πάνω από 260 εκατομμύρια ασθενείς είχαν ωφεληθεί από τα φάρμακα και τα εμβόλια της Pfizer. Η παγκόσμια ψηφιακή στρατηγική της Pfizer εστιάζει στην ψηφιακή ανάπτυξη φαρμάκων, στη βελτίωση της υγείας αλλά και της εμπειρίας του ασθενή, στη χρήση AI και Analytics για την επεξεργασία του πλήθους των δεδομένων ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο αποδοτικές και πιο ευέλικτες.

Στη συνέχεια ο κύριος Nico Gariboldi παρουσίασε το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη συγκέντρωση ψηφιακού ταλέντου, καθώς και η ύπαρξη ενός ενεργού οικοσυστήματος καινοτομίας. Παράλληλα καθοριστικό παράγοντα αποτέλεσε η ισχυρή εστίαση των αρχών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες αλλά ακόμα και η ζώνη ώρας στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη καθώς βελτιστοποιεί την παγκόσμια συνεργασία και συνεπώς την παραγωγικότητα. Το μοντέλο λειτουργίας του κέντρου εστιάζει σε μια agile, cross-functional, αλλά και cross-location προσέγγιση.

Παράλληλα βασική μέριμνα είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος διασύνδεσης, συνεργασίας, εξερεύνησης και πειραματισμού μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των τεχνολογικών και επιχειρηματικών μονάδων, των υγειονομικών συστημάτων και της κυβέρνησης. Στόχος του κέντρου καινοτομίας είναι η ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων που βελτιώνουν την εμπειρία του ασθενή από τη πρόληψη, στην διάγνωση, στη θεραπεία και ακόμα στο follow up αυτής. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2020 και δέχθηκε 7000 βιογραφικά για 270 θέσεις.

Mάριος Θεμιστοκλέους: Βασικός πυλώνας για την Π.Φ.Υ. ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος

Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό  της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας της χώρα μας, αναφέρθηκε, ο ΓΓ ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο συνέδριο HealthIT. Όπως ανέφερε, οι βασικοί άξονες στρατηγικής για την ψηφιοποίηση της ΠΦΥ είναι η ολοκλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας, βασικού πυλώνα για την Π.Φ.Υ., η περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η διαχείριση φαρμάκων. «Χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του δικτύου της Π.Φ.Υ», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας, «επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ανακαίνιση κτιρίων και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

Ανέφερε ότι έχει ήδη υποβληθεί η αίτηση για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στο RRF, για χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από την αίτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Απαντώντας σε ερώτηση του Health Daily, αναφορικά με το πώς θα επιτευχθεί η στελέχωση των δομών της ΠΦΥ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι έχει ήδη υπάρξει προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, η ανταπόκριση  στην οποία ωστόσο, είναι ακόμα χαμηλή. Γι’ αυτό και θα απαιτηθεί συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν οι ανάγκες στελέχωσης της ΠΦΥ, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το αν μια διακομματική επιτροπή για το σχεδιασμό της ΠΦΥ, θα βοηθούσε στην υλοποίηση της, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι θα γίνει προσπάθεια για την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.

Γιάννης Κωτσιόπουλος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να είναι «Game Changer» για το σύστημα υγείας

Στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που πρέπει  αντίστοιχα να αντιμετωπίσει και να εκμεταλλευτεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον Τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανοίγοντας το συνέδριο HealthIT  που διοργάνωσε το Health Daily, το Netfax και η BOUSSIAS. Όπως ανέφερε, οι 4 πυλώνες στους οποίους βασίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία που έχει υποβληθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης για να λάβει χρηματοδότηση είναι οι εξής: εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, προσφορά λύσεων με νέες ψηφιακές υπηρεσίες στον πολίτη, να αποτελέσει ένα αξιόπιστο συνεργάτη του επαγγελματία Υγείας και τέλος η δημιουργία πλήρως ψηφιοποιημένων νοσοκομείων που επιπλέον θα είναι και ασφαλέστερα για τους ασθενείς.

Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, το Ψηφιακό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και η διευρυμένη χρήση της τηλεϊατρικής είναι οι 4 στόχοι του Εθνικού Προγράμματος που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, εξασφαλίζοντας του πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη των «ψηφιακών ηγετών» (digital clinical leaders) μέσα στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα αναλάβουν την ψηφιακή αναβάθμισή τους. Επίσης ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε την ανάγκη οι χρήστες των νέων υπηρεσιών να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό τους έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που θέλουν.

Αναφερόμενος στην Αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα, ο κ. Κωτσιόπουλος είπε ότι μπορεί να επενδύσει στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με προϋπόθεση την προσαρμογή στους κανόνες και το σεβασμό του Δημοσίου ως πελάτη.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε, καθώς η Ελλάδα και το 2020 ήταν ουραγός στην Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στον Τομέα της Υγείας, κατέχοντας την προτελευταία θέση στον δείκτη DESI.

Θετικά αποτελέσματα από πειραματική θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19

Η νοτιοκορεάτικη φαρμακοβιομηχανία Celltrion Inc ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από την πειραματική της θεραπεία αντισωμάτων κατά της COVID-19, η οποία, όπως σημείωσε, είναι ασφαλής και μειώνει την περίοδο θεραπείας κατά σχεδόν πέντε ημέρες στην Φάση 3 παγκόσμιων κλινικών δοκιμών της. Οι δοκιμές, στις οποίες μετέχουν 1.315 άνθρωποι, ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρουμανίας, διευκρινίζει η Celltrion σε ανακοίνωσή της.

Η εν λόγω θεραπεία αυτή επιβράδυνε τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 σε περισσότερους από το 70% των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης μείωσε την περίοδο ανάρρωσης κατά 4,9 ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τον Φεβρουάριο η Νότια Κορέα ενέκρινε υπό όρους την θεραπεία αυτή αντισωμάτων, καθιστώντας την την πρώτη τοπικής παρασκευής θεραπεία για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός που έλαβε τέτοια έγκριση στη χώρα. Η εταιρεία σημείωσε ότι θα επιδιώξει την πλήρη έγκρισή της βάσει των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Οι μετοχές της Celltrion αυξήθηκαν ως και 5,6% στις συναλλαγές χθες το πρωί, σε σύγκριση με μια πτώση τους 0,3% στην ευρύτερη αγορά.