Η πρώτη υπερσύγχρονη, πλήρως ψηφιακή χειρουργική αίθουσα modular τοιχοποιίας στην Ελλάδα

Η εταιρεία ιατρικών εφαρμογών SANTAIR ΑΕ ολοκλήρωσε την  κατασκευή της πιο εξελιγμένης ψηφιακής χειρουργικής αίθουσας με Modular (αρθρωτή) τοιχοποιία στο ΙΑΣΩ.   Η αίθουσα  ενσωματώνει την απαιτούμενη τεχνολογία και τον πλέον σύγχρονο απεικονιστικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας.

Όλα τα συστήματα που συνθέτουν την χειρουργική ψηφιακή αίθουσα είναι τελευταίας γενιάς, με προδιαγραφές για μέγιστη απόδοση, με προσαρμόσιμη εγκατάσταση ή τοποθέτηση, ώστε να δημιουργούν έναν υπερσύγχρονο, ευέλικτο και ασφαλή χώρο χειρουργείου.   Επιπλέον, τα ψηφιακά συστήματα που εγκαθίστανται, είναι ευέλικτα και με τεχνολογία που αλληλεπιδρά με υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές ιατρικές συσκευές και απαιτήσεις.

 

Η εφαρμογή των  παραπάνω λύσεων, μπορεί να υλοποιηθεί εκτός από τις χειρουργικές αίθουσες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή/και σε χώρους που διενεργούνται ιατρικές πράξεις και απαιτείται υψηλή τεχνολογία και απόλυτη ασφάλεια.  Μία ψηφιακή χειρουργική αίθουσα, μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνει:

 

 

Η εγκατάσταση ψηφιακών χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία, παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και δυνατότητα για εφαρμογή όλων των πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών από το ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου.    Προσφέρει πλεονεκτήματα τόσο για τον ασθενή, όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση για το ίδιο το νοσοκομείο όπως:

 

 • Μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή
 • Άριστες συνθήκες υγιεινής και αντισηψίας
 • Έλεγχος των μηχανημάτων απομακρυσμένα
 • Έλεγχος, καταγραφή και διανομή εικόνων και video υψηλής ευκρίνειας οπουδήποτε χρειαστεί
 • Διασύνδεση της χειρουργικής αίθουσας με τα πληροφοριακά συστήματα του Νοσοκομείου, ενεργή επικοινωνία με τα HIS/PACS διευκολύνοντας το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό κατά την διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων
 • Ενσωμάτωση εργαλείων που συντελούν στο βέλτιστο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα
 • Δυνατότητα για εφαρμογή σύγχρονων ιατρικών μεθόδων χωρίς περιορισμούς

 

Η Santair ΑΕ διαθέτει εξατομικευμένες λύσεις εξοπλισμού και εγκαταστάσεων στον τομέα της υγείας, οπουδήποτε απαιτείται σύνθετος σχεδιασμός και αξιόπιστος και υπερσύγχρονος  ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

 

Λίγα λόγια για την Santair

Η SANTAIR ΑΕ είναι η κορυφαία εταιρεία ιατρικών εφαρμογών,  στο χώρο των ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων και στην αγορά των in vitro διαγνωστικών αντιπροσωπεύοντας τους μεγαλύτερους Οίκους Ιατρικών Συσκευών παγκοσμίως.   Από την ίδρυσή της το 1997 έως και σήμερα, υιοθετεί καινοτόμες και υψηλής ποιότητας τεχνολογίες και έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος πάροχος με διαρκή προσανατολισμό στην ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα στον τομέα της υγείας, ταυτόχρονα με την εξαιρετική παροχή υπηρεσιών στους πελάτες.  

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:  www.santair.gr

 

Μεγάλη αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια κατέθεσαν σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και 53 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τα διογκούμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, τον τελευταίο χρόνο.

Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 138% από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ανήλθαν, δηλαδή, σε 818 εκ. ευρώ από 344 εκ ευρώ που βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2019 και 502 εκ ευρώ το Δεκέμβριο το 2020.

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται, ότι η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας και οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες μπορεί να επηρέασαν αρνητικά την τακτική λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και την αξιόπιστη φροντίδα όλων των υπόλοιπων (πλην covid) ασθενών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται η εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων και των λογιστηρίων τους. Και, κυρίως, δεν μπορεί η πανδημική κρίση να αποτελεί άλλοθι ολιγωρίας και αβελτηρίας για τις διορισμένες από την κυβέρνηση Διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, που έχουν την πολιτική ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων δομών περίθαλψης.

Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται που οφείλεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Γιατί, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με συμπληρωματική επιχορήγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν αποπληρώνονται . Επίσης ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποια θεσμικά και διοικητικά μέτρα θα υλοποιηθεί και με ποιο χρονικό ορίζοντα. Τέλος, εάν  αποτελεί ή όχι η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των νοσοκομείων και αν ναι, πότε θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του έργου των διοικητών.

Προβληματισμοί των γιατρών για τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο

Στους προβληματισμούς των γιατρών σχετικά με τη χρήση του Ψηφιακού Ιατρικού Φακέλου, αναφέρθηκε ο Νικόλαος Παιδακάκος, Νευροχειρουργός Επιμελητής Β’, ΓΝΑ Γεννηματάς, κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού «Ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας στο σχεδιασμό των ψηφιακών λύσεων» στο συνέδριο  HealthIT  που διοργάνωσε το Health Daily, το Netfax και η BOUSSIAS. Όπως ανέφερε οι προβληματισμοί των γιατρών αναφορικά με τη χρήση του Ιατρικού Φακέλου είναι τεχνικοί αλλά και κοινωνικής φύσης.

Οι τεχνικοί προβληματισμοί αφορούν τις συσκευές που υπάρχουν που σε πολλές περιπτώσεις είναι υποδεέστερες από αυτές που απαιτούνται,  την ανάγκη διασύνδεσης μεταξύ των ψηφιακών συστημάτων  που πρέπει να είναι φιλικά προς το χρήστη αλλά και ανησυχίες σχετικά με την πιστοποίηση των συσκευών. Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση του θέματος, οι γιατροί αναρωτιούνται κατά πόσο η χρήση του Ιατρικούς Φακέλου θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση γιατρού-ασθενούς αλλά και γενικότερα αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βελτιώσει τη σχέση τους με τους ασθενείς. Τέλος, η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το κατά πόσο ο Ιατρικός Φάκελος αποτελεί πράγματι εργαλείο που θα βοηθήσει τη δουλειά τους ή αν θα γένει εργαλείο παρακολούθησης. Ο κ Παιδακάκος, αναφέρθηκε επίσης και στον σημαντικό ρόλο του Ψηφιακού Ηγέτη στα νοσοκομεία, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία κλινικού γιατρού παράλληλα με επάρκεια γνώσης στην πληροφορική Υγείας αλλά και ηγετικά προσόντα. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Βρετανίας, όπου  λειτούργησε Ακαδημία για την εκπαίδευση των επαγγελματιών που θα αναλάμβαναν αυτό το ρόλο.

 

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας, η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων των κρατών-μελών και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας ενέκρινε την εντολή διαπραγμάτευσης της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που αφορούν στο τρίπτυχο της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτότητας των τιμών των φαρμάκων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών και την ανθεκτικότητα των υγειονομικών συστημάτων των κρατών-μελών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας αφού εξέφρασε τη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση του πρώτου δια ζώσης Συμβουλίου μετά από 15 μήνες, επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε πως η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μόνο όταν η προσπάθεια γίνεται από κοινού και συντονισμένα. «Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν εντυπωσιακές αλλά όταν δεν είχαμε συντονισμένη προσέγγιση, παρατηρούνταν προβλήματα λόγω κατακερματισμού και αποκλίσεων. Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι αποτελεί πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «δεν το θέτουμε ως προνόμιο των εμβολιασμένων ή ως τιμωρία, αλλά ως μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 70%, θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως μέριμνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για την επόμενη χρονιά, εφόσον χρειαστεί, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την επιτυχημένη πολιτική της για την καθολική πρόσβαση των πολιτών των κρατών-μελών στα εμβόλια, με χρηματοδοτική στήριξη και κοινή προμήθεια των σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τηλεϊατρική : Δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Στη χρησιμότητα της τηλεϊατρικής αναφέρθηκε ο Χριστόφορος  Τζερμιάς, Αντιπρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α), στην παρέμβασή του, στο συνέδριο HealthIT.   Όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον πλέον έχει ενισχυθεί σημαντικά ειδικά εν μέσω πανδημίας. Η συνδρομή της στην προαγωγή υγείας είναι μεγάλη. Και ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση ιατρικής στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και κάθε ευθύνη βαρύνει τον θεράποντα ιατρό.

Ο λόγος που δεν διέπετε από ειδική νομοθεσία είναι γιατί θεωρείτο ότι καλύτερο από την υπάρχουσα νομοθεσία αλλά δυστυχώς  δεν συμβαίνει αυτό. ΗΠΑ, Καναδάς Αυστραλία, Ασία, και γενικά 16 χώρες στον κόσμο έχουν καθορίσει ειδικό νόμο για την τηλεϊατρική. Σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ο ιατρός ασκεί τα καθήκοντα του στην περιφέρεια του που είναι δηλωμένη και απαγορεύεται η πλανοδιακή άσκηση ιατρικής ενώ επιτρέπονται οι τακτικές επισκέψεις για την παροχή ιατρικής με άδεια του διοικητικού συμβουλίου. Η τηλεϊατρική από την έλλειψη της νομοθετικής ρύθμισης θεωρείται πλανοδιακή άσκηση ιατρικής.

Είναι απαραίτητη λοιπόν η θέσπιση νόμου για την τηλεϊατρική ο οποίος θα ορίζεται από:

 • Προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας
 • Διαδικασία πιστοποίησης
 • Σύγχρονα και καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας
 • Κώδικα ιατρικής δεοντολογίας
 • Αναθεώρηση διαδικασιών για προσθήκη αποζημίωσης των ιατρών
 • Πλαίσιο αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα

 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλουν συντεταγμένα στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δεδομένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύμφωνα με τον ΕΜΑ ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «αν και πλήρως αιτιολογημένη στη βάση της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας και της μείωσης των νέων κρουσμάτων, η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών εγείρει ανησυχία σε μέρος της κοινωνίας. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί πάνω από 1.000.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και απομένει η διενέργεια περίπου 450.000 δεύτερων δόσεων. Για την επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωσή τους, απαιτείται η διατήρηση και ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και η συστηματική, ευρεία επικοινωνία της επιστημονικής τεκμηρίωσης που τον συνοδεύει:

– Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δεύτερων δόσεων, ενώ στην πρώτη δόση παρουσίασαν θρόμβωση ένας στους 100.000.

– Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί δυσανάλογα του κινδύνου θρομβώσεων.

–  Η επικαιροποίηση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

– Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15 χιλιάδες επιπλέον λοιμώξεις COVID-19.

– Αντίθετα με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, η χώρα μας παρέμεινε προσηλωμένη στις συστάσεις του EMA την περασμένη άνοιξη και ορθώς δεν διέκοψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του τρίτου κύματος και της πίεσης που ασκείτο στο υγειονομικό σύστημα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα διενέργειας της δεύτερης δόσης με διαφορετικό σκεύασμα, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου, ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αρμόδιες αρχές, η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών οφείλουμε να ορθώσουμε ένα συντεταγμένο τείχος έναντι της παραπληροφόρησης με κατανοητό και άμεσο τρόπο που θα καθησυχάσει τους πολίτες και θα απαντήσει στοχευμένα σε κάθε εύλογη απορία τους».

 

 

Αλ. Μπέρλερ: για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας απαιτούνται κωδικοποιήσεις και πρότυπα

Ο χώρος της υγείας είναι από τους πιο δύσκολους για να ψηφιοποιηθεί, αυτός είναι και ο λόγος που το έργο το στηρίζει και η ΕΕ, δήλωσε ο  Αλέξανδρος Μπέρλερ, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, IHE Europe  στην ομιλία του στο Health IT.  Όπως υπογράμμισε,  η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας δεν είναι μια web εφαρμογή που θα την υλοποιήσει ένας και μόνο ανάδοχος, αλλά ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων,.  Για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας απαιτούνται κωδικοποιήσεις και πρότυπα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης και θεσμικό πλαίσιο και οδικός χάρτης υλοποίησης σεναρίων διαλειτουργικότητας.

Ο πολίτης πρέπει να έχει ελεύθερη επιλογή που και πως θέλει να τηρεί τα δεδομένα του, όπως επιλέγει το γιατρό του ή την τράπεζα του. Χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε δεδομένα ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, να ενημερώνεται για την αυτοφροντίδα και πάνω από όλα να ελέγχει όλα αυτά τα δεδομένα. Οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στα μητρώα ασθενών και σε ένα οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης του ασθενή.

Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρακολουθεί όλα αυτά για να αποζημιώνει μέσω ΕΟΠΥΥ τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να επιβάλει τα πρότυπα ποιότητας και να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία.

Ενημέρωση & πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα

Η  MSD Ελλάδος στηρίζει τη δράση του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ, «Ενημέρωση  & Πρόληψη για τον Kαρκίνο του δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου», που έχει στόχο την πρόληψη της νόσου. Παγκοσμίως, η εμφάνιση του μελανώματος παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σε πολλούς πληθυσμούς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2020 εμφανίστηκαν 1.313  νέες περιπτώσεις δερματικού μελανώματος, με τους άνδρες να υπερτερούν σε σχέση με τις γυναίκες (περίπου 566 γυναίκες  και 747 άνδρες ) και καταγράφηκαν συνολικά 295 θάνατοι (189 Άνδρες – 106 Γυναίκες) .

Παρά το γεγονός ότι η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη , αξίζει να σημειωθεί ότι το μελάνωμα δεν είναι σπάνιο και σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών , καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που εκδηλώνεται σε νεαρά ενήλικα άτομα – ειδικά στις γυναίκες. Με αφορμή την πολυπλοκότητα της διαδικασίας συλλογής της μαστίχας στη Χίο και την σημασία της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ υπό  την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και την υποστήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και με τη φιλοξενία του Μουσείου Μαστίχας Χίου – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς,  πραγματοποίησε χθες, 16 Ιουνίου,  ενημερωτική ομιλία με θέμα:  «Ενημέρωση και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται  με την καλλιέργεια της μαστίχας και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Νέα θεραπεία αντισωμάτων για τον κορονοϊό

Άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία για τον κορονοιό που μειώνει τους θανάτους από Covid-19 στις ευάλωτες ομάδες ασθενών που δεν διαθέτουν αντισώματα. Μπορεί μάλιστα να αλλάξει συνολικά την επίσημη πρακτική θεραπείας, έτσι ώστε κάθε ασθενής με κορονοϊό να υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων πριν νοσηλευθεί.

Πρόκειται για μία ισχυρή ενδοφλέβια έγχυση αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από τη Regeneron, η οποία εξουδετερώνει τον ιό, αντί να εμποδίζει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε αυτόν, αποτελώντας το πρώτο σκεύασμα που αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ιό, και όχι τη φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντιική θεραπεία, αυτά τα αντισώματα, σε ασθενείς που έχουν μία στις τρεις πιθανότητες να πεθάνουν, χωρίς θεραπεία και μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο για αυτούς. Ανοίγουμε έτσι το δρόμο για μελλοντικές θεραπείες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Recovery, καθηγητής Sir Martin Landray.

 

Ευρωκλινική: Πιστοποίηση της Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών

Την εξαιρετικά τιμητική πιστοποίηση «ESO Stroke Unit» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εγκεφαλικών (European Stroke Organisation) έλαβε πρόσφατα η πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών. Πρόκειται για την επιβεβαίωση της ποιοτικής λειτουργίας της πρότυπης Μονάδας Εγκεφαλικών που περιλαμβάνει:

Ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου κατάρτιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό ειδικό εξοπλισμό και στοχευμένη και πολυεπίπεδη συνεργασία πολλαπλών ιατρικών ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, η έμπειρη και εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα αξιοποιούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και ειδικά λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης αποτελώντας την πιο αξιόπιστη επιλογή για την αντιμετώπιση των ασθενών με εγκεφαλικό στο κέντρο της Αθήνας.

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής εφημερεύει 24/7, 365 ημέρες τον χρόνο και επιτυγχάνει σε σύγκριση με μη-πιστοποιημένες μονάδες:

Γρηγορότερη πρόσβαση σε θεραπεία , μείωση θνησιμότητας και αναπηρίας, μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο,

μικρότερο χρόνο αποκατάστασης, πρώιμη έναρξη κινητοποίησης ασθενών, αποφυγή επιπλοκών,

δευτερογενή πρόληψη εγκεφαλικού στο 100% των ασθενών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, ανέφερε «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη διάκριση, καθώς αποδεικνύεται η υψηλή ποιότητα και η εξειδίκευση της Μονάδας Εγκεφαλικών της Κλινικής μας, η οποία σε συνδυασμό με τη στρατηγική τοποθεσία της Ευρωκλινικής Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας, έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να μπορούν να έχουν φυσιολογική και ποιοτική ζωή χωρίς αναπηρίες, ακόμα και μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο».