Tα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα της ψηφιακής υγείας

Iδιαίτερο ενδιαφέρον στο συνέδριο Health IT είχε η Στρογγυλή Τράπεζα για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα της ψηφιακής υγείας και τις μεθόδους αξιοποίησης τους.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Unisystems, ο Άγγελος Μαγκλής, Ιδρυτής της ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. και ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Senior Director, Marketing & Sales, Public Sector Business Unit της Intrasoft International. Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο Γεώργιος Κακουλίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ).

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι πλέον μονόδρομος. Στο πακέτο στήριξης του ταμείου ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 18 δις αναφέρθηκε ο κύριος Σκυλακάκης, καθώς το κομμάτι της ψηφιακής υγείας θα αποτελεί ένα σοβαρό μέρος του προϋπολογισμού. Παράλληλα επισήμανε πως το πακέτο περιλαμβάνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των δανείων αποκλειστικά για ιδιωτικές επενδύσεις με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο επενδυτικό κενό που υπάρχει στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Μέσα στις επιλεξιμότητες του ταμείου είναι και η ψηφιακή επιλεξιμότητα η οποία θα συνδυαστεί με το αν οι προτάσεις αφορούν σημειακές ψηφιακές επενδύσεις, δηλαδή αποκλειστικά ψηφιακές επενδύσεις, ή αν θα πρόκειται για ευρύτερες επενδύσεις που έχουν και ψηφιακό χαρακτήρα. Εκεί θα παίξουν ρόλο και άλλες επιλεξιμότητες του κομματιού των δανείων που είναι η πράσινη επιλεξιμότητα, οι επενδύσεις που συνδέονται με συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις, η έρευνα και ανάπτυξη και η εξαγωγικές δράσεις όπως ο τουρισμός υγείας.

Με τη σειρά του ο κύριος Λουμάκης διευκρίνισε πως δεν αρκούν μόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά χρειάζεται να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα εταιρειών και ερευνητικών κέντρων ώστε να δημιουργηθεί το απαιτούμενο οικοσύστημα για την επίτευξη της επιθυμητής ανάπτυξης.

Παράλληλα στην ανάγκη για θεσμική θωράκιση και νομική κάλυψη των ιατρικών πράξεων στάθηκε ο κύριος Βασιλόπουλος διευκρινίζοντας πως θα αποτελέσει μοχλό για την πρόοδο της ψηφιακής υγείας. Επίσης ο κύριος Μαγκλής πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το κεφάλαιο του ταμείου ανάκαμψης για τη δημιουργία εξειδικευμένων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στον τομέα της ψηφιακής υγείας.

Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Στο σημαντικό ρόλο των επαγγελματιών Υγείας  στον σχεδιασμό της ψηφιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων του ΕΣΥ,  εστιάστηκε η συζήτηση στο στρογγυλό τραπέζι «Ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας στο σχεδιασμό των ψηφιακών λύσεων» που συντόνισε ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας , Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ο Αν. Διοικητής του ΚΑΤ, Παν. Γιαννόπουλος, τόνισε τον κομβικό ρόλο της Διοίκησης του Νοσοκομείου που σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας που συστάθηκε για τον ψηφιακή αναβάθμιση του Ιδρύματος, κατάφερε σημαντικά βήματα σε αυτό το ζήτημα. Όπως ανέφερε, τα νέα ψηφιακά συστήματα για να πετύχουν, πρέπει να εξυπηρετούν στη καθημερινότητά τους, τους επαγγελματίες υγείας. Ο Νικόλαος Παιδακάκος, Νευροχειρουργός Επιμελητής Β’, ΓΝΑ Γεννηματάς, μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται η ιατρική κοινότητα τη χρήση του ιατρικού φακέλου, που από κοινωνική σκοπιά επαναπροσδιορίζει τη σχέση γιατρού-ασθενή, αλλά και για το σημαντικό ρόλο του Ψηφιακού Ηγέτη στα νοσοκομεία που πρέπει να συνδυάζει κλινική εμπειρία, γνώσεις πληροφορικής και ηγετικά προσόντα.

Ο Δημήτριος Ρούσσος, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οργάνωσης & Πληροφορικής, Γ.Ν. Σύρου, αναφέρθηκε στο επιτυχημένες προσπάθειες  για την ψηφιακή αναβάθμιση του νοσοκομείου της Σύρου. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στελεχωμένων και κατηρτισμένων υπηρεσιών πληροφορικής για να επιτευχθεί η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης της εφημέρευσης του προσωπικού πληροφορικής στα νοσοκομεία. Ο Γιώργος Κούρτης, Προϊστάμενος Νοσηλευτής ΜΕΘ2, Κέντρο Αναπνευστικής Αποκατάστασης, Νοσοκομείο «Σωτηρία»,  αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά βήματα ψηφιακής αναβάθμισης που έχουν γίνει στο Σωτηρία, καθώς και στο μητρώο ασθενών COVID που στην πανδημία αποτέλεσε πολύ σημαντικό εργαλείο άντλησης πληροφοριών. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αναπτυχθεί και Ιατρονοσηλευτικός φάκελος που θα πρέπει να συνδεθεί με τον Ιατρικό Φάκελο, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει και την δουλειά των νοσηλευτών με στόχο τις βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας.

Εμβόλιο Curevac:  Μόλις στο  47%  η αποτελεσματικότητά του

Το mRNA εμβόλιο της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac κατά του κορονοϊού είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47%,στα προκαταρτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότια Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους  New York Times και το πρακτορείο Reuters.

«Οδεύουμε γρήγορα για την τελική ανακοίνωση. Σχεδιάζουμε ακόμη να καταθέσουμε αίτηση για έγκριση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας, αλλά ένας ειδικός στα εμβόλια, ο Τζέικομπ Κίρκεγκορ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για «ολέθρια» για την εταιρεία αποτελέσματα.

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί.  Ωστόσο, ακόμα και εάν η αποτελεσματικότητα αυξηθεί περισσότερο στη συνέχεια των δοκιμών, είναι δύσκολο να ανταγωνισθεί την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων, και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

«Η αποτελεσματικότητα του δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά», εκτίμησε η ειδική στη βιοστατιστική δρ Νάταλι Ντιν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.

 

Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του νεφρού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε στις 31 Μαρτίου 2021 το Cabozantinib σε συνδυασμό με το Nivolumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο νεφρού. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η IPSEN, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου. Στη μελέτη απεδείχθη ότι το Cabozantinib σε συνδυασμό με το Nivolumab σχεδόν διπλασίασε την  επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) και βελτίωσε σημαντικά τη συνολική  επιβίωση(OS) των ασθενών.

Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου με το συνδυασμό ήταν 16.6 μήνες έναντι 8.3 μηνών στο σκέλος του sunitinib. Εντυπωσιακή ήταν και η διαφορά στη συνολική επιβίωση, καθώς παρόλο που τη στιγμή της ανάλυσης της μελέτης δεν είχε επιτευχθεί η  μέση επιβίωση σε κανένα από τα δύο σκέλη της μελέτης, φαίνεται ότι ο συνδυασμός Cabozantinib και Νivolumab μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 34%.

Σημαντική ήταν επίσης και η αύξηση του ποσοστού των  αντικειμενικών ανταποκρίσεων στο 55,7% υπέρ του συνδυασμού Nivolumab και Cabozantinib έναντι μόλις 28% για το Sunitinib, με 9,3% των ασθενών να παρουσιάζουν πλήρη απεικονιστική ύφεση.  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος ΕΟΠΕ, επικεντρώθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέροντας ότι «Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί παγκόσμια τον 14ο πιο συχνό καρκίνο με την μέση ηλικία διάγνωσης τα 64 έτη. Η επίπτωση του καρκίνου του νεφρού σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 2% τα τελευταία 20 έτη, και ο δείκτης θνητότητας αυξάνει σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας». Α

πό την πλευρά του, ο Δρ. Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Ογκολογίας – Παθολογίας ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «Ο συνδυασμός του Cabozantinib με το Nivolumab αποτελεί το πιο πρόσφατο, αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο, επίτευγμα στην συνεχιζόμενη πρόοδο στον τομέα της συστηματικής θεραπείας του μεταστατικού καρκίνου νεφρού. Είναι ένα ιδιαίτερα δραστικό θεραπευτικό σχήμα, το οποίο βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με ένα καλά ανεκτό προφίλ ασφάλειας».Η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ αναφέρθηκε στις ανάγκες ενημέρωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο νεφρών για την κατάσταση της υγείας τους και τις προοπτικές που υπάρχουν γι αυτούς και τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης θεραπευτικής σχέσης μεταξύ ασθενούς και θεράποντος που θα βοηθήσει τον ασθενή να αποδεχθεί την κατάσταση του και να συμμετάσχει ενεργά στη θεραπεία του.

 

Μονοκλωνικό αντίσωμα σε μορφή ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση της Covid-19

Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται μέσω ενός ρινικού σπρέι, το οποίο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τα ήδη υπάρχοντα μονοκλωνικά αντισώματα, ειδικά τώρα που τα νέα πιο μολυσματικά στελέχη του ιού επικρατούν. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον, που οι ερευνητές σχεδίασαν το νέο αυτό αντίσωμα, καθώς τα ενδοφλέβια υπάρχοντα μονοκλωνικά αντισώματα είναι χρονοβόρα στην έγχυση τους και δεν φτάνουν απευθείας στο σημείο της λοίμωξης δηλαδή στον πνεύμονα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νόσου COVID-19 είναι IgG τύπου και χορηγούνται ενδοφλεβίως, ενώ τα IgM και τα IgA μπορούν να χορηγηθούν μέσω εισπνεόμενου εκνεφώματος. Οι ερευνητές συνδύασαν τμήματα από πολύ αποτελεσματικά IgG αντισώματα, με ένα κατασκευασμένο IgM μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο είναι έως και 230 φορές πιο αποτελεσματικό από το IgG αντίσωμα, και ονομάζεται IgM-14. Το IgM-14 φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ενάντια στα νέα στελέχη του ιού SARS-CoV-2. Αυτά περιλαμβάνουν το Β.1.1.7 στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου (άλφα), το Ρ.1 στέλεχος της Βραζιλίας (γάμμα), και το στέλεχος Β.1.351 της Νότιας Αφρικής (βήτα).

Το αντίσωμα ύστερα από 2 ημέρες μείωσε εντυπωσιακά το φορτίο του ιού στους πνεύμονες ποντικιών στα οποία έχει δοκιμαστεί, κάτι το οποίο συνδέεται με τη βαρύτητα της νόσου.  Αν τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του αντισώματος αυτού είναι ικανοποιητικά θα αποτελεί ένα εύκολο και ασφαλές ρινικό σπρέι, ως μία εξτρά γραμμή θεραπείας έναντι της πανδημίας.

Μείωση στα ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας

Πτώση καταγράφει η καθιερωμένη ετήσια έρευνα της εταιρείας «to the point» για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στα ποσοστά ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Κατσαντώνης στα γραφεία του συλλόγου στην Καλαμαριά. Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «η καθιερωμένη ετήσια έρευνα του συλλόγου στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας αλλά και των δυσλειτουργιών του συστήματος ώστε να αλλάξει ρότα και να τις βελτιώσει άμεσα».

Στη φετινή έρευνα, το ποσοστό ικανοποίησης 37,5% του Ιουνίου 2020 (από το… 16,3% του ίδιου μήνα το 2019) μειώθηκε στο 34,5%. Ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.) τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 45,2% δυσαρεστημένοι, 23,3% ικανοποιημένοι και 28,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2020 οι δυσαρεστημένοι από 38,1% αυξήθηκαν σε 45,%. Το ίδιο διάστημα οι ικανοποιημένοι από 30,2% μειώθηκαν σε 23,3%.

Στο ερώτημα για το πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, εδώ και 16 μήνες πανδημίας, απάντησαν 51,1% πολύ καλά ή καλά, 40,1% μέτρια και 7,1% πολύ άσχημα ή άσχημα. Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, είναι ότι οι νέες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται περισσότερο δυσαρεστημένες, από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Κοντοζαμάνης: Συμφωνία με σούπερ μάρκετ για διανομή self-test

Σε συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για τη διάθεση των self tests προχώρησε το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στην προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Η διάθεση μέσω σούπερ μάρκετ θα γίνει σε περιοχές όπου οι τοπικοί σύλλογοι φαρμακοποιών έχουν αποφασίσει να διακόψουν τη διανομή τους. Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στην Αχαΐα και στην Αττική, όπου όπως είπε, οι «δύο φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self-tests προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες, είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι τα self tests πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους».

Ειδικά, για την περιοχή της Αττικής ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε: «Προετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self tests στους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών». Επισήμανε πως τα self test συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Τον μήνα Μάιο, το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%.

 

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον ΣΦΕΕ

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 κατά την οποία, διεξήχθησαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ. Στις εκλογές συμμετείχαν 59 από τις 62 εταιρίες μέλη του Συνδέσμου. Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά των εκλεγμένων μελών του νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ με την εταιρία που εκπροσωπούν.

Αναγνωστάκης Δημήτρης, Boehringer Ingelheim, Αποστολίδης Πασχάλης,  Abbvie, Βαρελάς Νικόλος, Galenica,

Γιαννουλέας  Παναγιώτης,  Lavipharm Group, Greco Roberto, GlaxoSmithKline, Θεοδωράκης Σταύρος, Chiesi, Καλομοίρης Γεώργιος –Φαίδων, Takeda, Κατσικας Μάριος, Faran, Κοσμίδης Μάριος, Win Medica, Παναγούλιας Κωνσταντίνος, Vianex, Παπαδημητρίου Ολύμπιος, Novo Nordisk, Picard Lionel, Sanofi, Ραγκούσης Ζαχαρίας, Pfizer, Ραγκούσης Νίκος, Leo, Φιλιώτης  Σπύρος, Pharmaserve-Lilly.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει σύμφωνα με το καταστατικό το νέο Δ.Σ. προκειμένου να συγκροτηθεί ως σώμα.

Μείωση των κρουσμάτων κατά 40% στην Ελλάδα

Για μείωση των κρουσμάτων  του κορονοϊού κατά 40% στη χώρα μας, και γενικότερα για βελτιωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης , έκανε λόγο στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου,  η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 519 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό και 16 ακόμη θανάτους. Από το σύνολο των κρουσμάτων 252 εντοπίζονται στην Αττική, 44 στη Θεσσαλονίκη και 4 είναι εισαγόμενα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 321, ενώ οι  εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 61 (ημερήσια μεταβολή -24,69%).

Παράλληλα, στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι εντοπίστηκε και δεύτερο δείγμα βραζιλιάνικου στελέχους του κορονοϊού, στη χώρα μας. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 5 νέα δείγματα του ινδικού στέλεχος και 421 του νιγηριανού. Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 17.766 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 15.519 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 1.538 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 709 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 15.519 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το «βρετανικό» Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 77,68%, ακολουθούμενο από το «νιγηριανό»  B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,51% και το «νοτιοαφρικανικό» B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,29%.

 

Nestlé Nancare: Νέα σειρά συμπληρωμάτων διατροφής

Μετρώντας πάνω από 150 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και με γνώμονα την επιστήμη γύρω από τη βρεφική διατροφή, η Nestlé παρουσιάζει τα NANCARE, την πρώτη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του κάθε παιδί, είτε θηλάζει είτε τρέφεται με βρεφικό γάλα, βιώνει πολλές στιγμές χαράς και ξενοιασιάς, αλλά και στιγμές που χρειάζονται λίγη επιπλέον φροντίδα και διατροφική υποστήριξη. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας για την ισορροπία στο πεπτικό τους σύστημα, λόγω λήψης κάποιας αντιβίωσης ή όταν απλά χρειάζονται βιταμίνη D για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το συμπλήρωμα διατροφής Nestlé NANCARE® DHA, ΒΙΤΑΜΙΝΗ D&E περιέχει DHA, βιταμίνη D3 και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Το συμπλήρωμα διατροφής Nestlé NANCARE® FLORA EQUILIBRIUM περιέχει γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) και φρούκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS). Συνίσταται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας που εμφανίζουν συχνά βρέφη και παιδιά.

Το συμπλήρωμα διατροφής Nestlé NANCARE® FLORA PRO περιέχει καλλιέργειες L.Rhamnosus και συμβάλλει στην ισορροπία του πεπτικού συστήματος κατά τη χρήση αντιβίωσης. Το συμπλήρωμα διατροφής Nestlé NANCARE® FLORA SUPPORT με L.Rhamnosus συμβάλλει στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, ενώ οι ολιγοσακχαρίτες 2’FL & LNnt που περιέχει, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.