-->

ΕΜΑ: Έγκριση  δυο νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων των Biontech/Pfizer

Δύο νέες μονάδες παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού (Comirnaty) από τις BioNTech/Pfizer, ενέκρινε η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ειδικότερα, το ένα εργοστάσιο που έλαβε έγκριση για παραγωγή του εμβολίου βρίσκεται στο Ράινμπεκ της Γερμανίας και λειτουργεί από την Allergopharma GmbH & Co. KG και το δεύτερο εργοστάσιο βρίσκεται στο Στάιν της Ελβετίας, και το διαχειρίζεται η Novartis Pharma.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ οι δύο αυτές μονάδες παραγωγής του Comirnaty «αναμένεται να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη παροχή Comirnaty στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτελώντας βήματα κατασκευής τελικών προϊόντων σε διάφορα στάδια της διαδικασίας.

Καθώς η εν λόγω σύσταση δεν απαιτεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο νέες μονάδες παραγωγής του Comirnaty μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως.

 

Ραγδαία αύξηση πωλήσεων για Biontech και Moderna

Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορoνοϊού, κυρίως λόγω της πρώτης θέσης που κατείχαν στη δημιουργία/ανάπτυξη του εμβολίου, είναι σύμφωνα με τη ραγδαία αύξηση των τιμών τους η BioNtech (+ 531.48%) και η Moderna (+ 1018.11%).

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η AstraZeneca (12.60%) και η Pfizer (+ 5.33%), όπου η αγορά έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας μόνο ελάχιστα στην αποτίμησή της, όπως εξηγεί στην ανάλυσή της η CapitalPanda. Οι πωλήσεις των Moderna και BioNTech έχουν αυξηθεί ραγδαία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως ενδέχεται να υπάρξει έντονη μείωση τα επόμενα ένα ή δύο έτη, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο της COVID-19 μειώνεται.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εταιρειών προμηνύει εν μέρει ότι μετά την αντιμετώπιση του κορoνοϊού, οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν και άλλα φάρμακα στο χαρτοφυλάκιό τους. Περιέργως, ενώ για την αγορά η Pfizer θεωρείται βασική εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου κατά της COVID με την μέθοδο mRNA, τελικά αυτό είχε σχεδόν μηδενική επίδραση στην τιμή της μετοχής της. Αν επρόκειτο για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου της Pfizer/BioNTech, θα υπήρχε σημαντική αύξηση στην τιμή της μετοχής της Pfizer.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNtech και της κοινοπραξίας AstraZeneca/Oxford University για χρήση έκτακτης ανάγκης και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά με βάση τα δεδομένα από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, πολλές από τις ασθένειες που στοχεύουν στα εργαστήριά τους τα mRNAs είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε πολύ μεγαλύτερη διαδικασία επεξεργασίας στο μέλλον για να μπορέσουν να εγκριθούν. Ως εκ τούτου, με εξαίρεση την Pfizer, όλες οι εταιρείες εμβολίων mRNA θα μπορούσαν να θεωρηθούν κερδοσκοπικές. Αν και ορισμένες ευεργετικές πτυχές της τεχνολογίας mRNA έχουν αποδειχθεί με την COVID-19, δεν είναι απαραίτητο ότι πολλές άλλες πτυχές της τεχνολογίας mRNA έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε πιο περίπλoκες ασθένειες όπως ο HIV ή ο καρκίνος.

 

Αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

«Εάν είσαι άνω των 50 ετών, ενεργός καπνιστής ή έχεις διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, μην περιμένεις! Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Συμβουλέψου σήμερα το γιατρό σου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο». Τα παραπάνω είναι τα κύρια μηνύματα της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μην περιμένεις!» που υλοποιεί η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Lung Ambition Alliance.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της Εκστρατείας, στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, όταν οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης είναι πολύ χαμηλές. Αντιθέτως, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, ο ασθενής μπορεί να έχει πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής μπροστά του ή ακόμη και να θεραπευτεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν στα άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου να ενταχθούν σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου,  ο οποίος ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της εκστρατείας «Μην περιμένεις!» είναι να μεταφέρει το μήνυμα ότι μέσω της Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι σήμερα εφικτή και η ίαση δυνατή. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να παρακινήσει τους ενεργούς ή πρώην καπνιστές άνω των 50 ετών να συμβουλευτούν άμεσα το γιατρό τους, ώστε να προγραμματίσουν την ένταξη τους σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορεί να σώσει τη ζωή τους. Η Σοφία Αγγελάκη, Αν. Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέφερε ότι «στην Ελλάδα, η πλήρης εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα μπορούσε σε βάθος 10ετίας να σώζει 2.000 ζωές ετησίως».

Ο Ιωάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας, Γ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», δήλωσε ότι «Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να θέτουν σε προτεραιότητα τον τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο και να μην περιμένουν μέχρι να αισθανθούν συμπτώματα». Η Κυριακή Ταβερναράκη, Ακτινολόγος, Επιμ. Α’ Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», παρουσίασε παραδείγματα που αποδεικνύουν τη χαμηλή έκθεση σε ακτινοβολία στους εξεταζόμενους, γεγονός που επιτρέπει στη συγκεκριμένη εξέταση να επαναλαμβάνεται ακόμη και σε ετήσια βάση, αναλόγως με τις συστάσεις του παραπέμποντος ιατρού, και με την επικινδυνότητα από την έκθεση στην ακτινοβολία να είναι χαμηλή και αποδεκτή.

Μ. Θεοδωρίδου: Εάν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους

Για αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που επιπλέον έχει σαν σύμμαχο και το καλοκαίρι, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής  Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.

Για την ανησυχία που προκαλεί η  εμφάνιση της μετάλλαξης Δ, και την πιθανή εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. «Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%. Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου, είπε ότι κατά την εκτίμηση του επιφανούς ερευνητή, Σερ Άντριου Πόλαρντ η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά.

Σχετικά με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής  για τον  υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα πρώτα δύο μέτρα της Πολιτείας , η ενημέρωση, η πειθώ, θα βοηθήσουν στο να μη χρειαστεί η εφαρμογή υποχρεωτικότητας».

Κούβα: Στο 92,28% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Abdala

To Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας και Γενετικής της Κούβας (CIGB) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Abdala. Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 92.28%  έπειτα από τη χορήγηση τριών δόσεων.

Το αποτέλεσμα της δοκιμής τρίτης φάσης ανακοινώθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Κούβας, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter: «παρότι πληττόμαστε από δύο πανδημίες (την COVID και το εμπάργκο), οι επιστήμονές μας στο ινστιτούτο Φίνλεϊ και στο CIGB ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και μας έδωσαν δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το Soberana 2 και στο Abdala». Το περασμένο Σάββατο το ινστιτούτο Φίνλεϊ ανακοίνωνε ότι το Soberana 2, το έτερο πιο προχωρημένο υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε στην Κούβα, έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τη χορήγηση των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες δόσεις του.

Με την έγκριση των δύο εμβολίων, οι αρχές της χώρας,  ευελπιστούν πως τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός μέσα στη χρονιά.

 

ΠΦΣ: Δωρεάν διάθεση self test απο τα φαρμακεία

Συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Το αίσθημα ευθύνης για την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και η κοινωνική μας ευαισθησία για την προστασία των πολιτών δεν μας επιτρέπουν άλλες σκέψεις. Ως φαρμακοποιοί στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και στηρίζουμε την προστασία τους από τον κορονοϊό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Ωστόσο, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι τόσο της Αττικής όσο και της Αχαΐας, δεν έχουν  προβεί ακόμα σε οριστική δήλωση για το εάν θα συμμετάσχουν στον παραπάνω πρόγραμμα.

 

 

 

 

Αντιδιαβητικό φάρμακο, μειώνει τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος

Η μετφορμίνη είναι ένα ευρέως συνταγογραφούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο, φαίνεται ότι μπορεί να παρουσιάζει και  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια πειραματική μελέτη σε ποντικούς που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ερευνητές από τις ΗΠΑ εντόπισαν το μοριακό μηχανισμό αντιφλεγμονώδους δράσης της μετφορμίνης και απέδειξαν ότι μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19, στο αναπνευστικό σύστημα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ευάγγελος Τέρπος  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Ο

ι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα πειραματικό μοντέλο συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) σε ποντικούς. Το σύνδρομο αυτό είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή, κατά την οποία εισρέουν υγρά στους πνεύμονες, περιορίζοντας την παροχή οξυγόνου σε ζωτικά όργανα και καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Το ARDS μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις ή άλλα αίτια και είναι συχνή αιτία θανάτου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι όταν χορηγήθηκε μετφορμίνη στους ποντικούς πριν ή μετά την έκθεση σε βακτηριακή ενδοτοξίνη ή στον ιό SARS-CoV-2, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της έναρξης του ARDS και τη μείωση των συμπτωμάτων του. Η χορήγηση μετφορμίνης οδήγησε επίσης σε σημαντική μείωση της θνητότητας των ποντικών. Από βιοχημικής πλευράς, ανέστειλε την παραγωγή κυτταροκινών, όπως IL-1 και IL-6, και τη δημιουργία ενός ανοσολογικού συμπλέγματος που είναι γνωστό διεθνώς στη βιβλιογραφία ως inflamassome.

 

 

 

Covid-19: Βελτίωση της επιβίωσης με χορήγηση πλάσματος ιαθέντων

Η ανεπάρκεια αυτή του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθενείς με Αιματολογικές κακοήθειες (όπως Χρ

όνια Λεμφική Λευχαιμία, Πολλαπλούν Μυέλωμα, Οξείες λευχαιμίες, Λεμφώματα και άλλα) έχει σαν αποτέλεσμα την  αυξημένη συχνότητα επιπλοκών της COVID-19 και την αυξημένη θνητότητα των ασθενών. Με βάση το δεδομένο αυτό ερευνητές από το  Vanderbilt Universtiy στο Nashvillle των ΗΠΑ, εκπόνησαν αναδρομική πολυκεντρική μελέτη χορήγησης πλάσματος ιαθέντων σε νοσηλευόμενους ασθενείς με αιματολογικές νεοπλασίες και COVID-19. Τα δεδομένα των ασθενών ελήφθησαν από την κοινή βάση καταγραφής ασθενών με COVID-19 και Καρκίνο. Tα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο περιοδικό JAMA Oncology στις 17 Ιουνίου 2021 με πρώτο συγγραφέα τον Michael A. Thompson.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η θνητότητα την ημέρα 30, 134  ασθενών με αιματολογικές νεοπλασίες και COVID-19 που έλαβαν την ενδεικνυόμενη αγωγή σε συνδυασμό με πλάσμα ιαθέντων. Οι ασθενείς συγκρίθηκαν με  ομάδα ελέγχου 823 ασθενών με τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά,  που έλαβαν μόνο την ενδεικνυόμενη αγωγή. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η χορήγηση πλάσματος είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου την 30η ημέρα κατά 40%., την σημαντική μείωση κατά 60% της θνητότητας για τους 338 ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς τη σημαντική μείωση της θνητότητας κατά 68%,  για τους 227 ασθενείς που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Τα ευνοϊκά αυτά αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν μέσα από τυχαιοποιημένες μελέτες και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζεται στην Αθήνα μία νέα τυχαιοποιημένη μελέτη ασθενών με αιματολογικές νεοπλασίες  οι οποίοι νοσηλεύονται με  μέτρια ή σοβαρή μορφή της COVID-19 και οι οποίοι κατά τυχαίο τρόπο, θα λάβουν την ενδεικνυόμενη αγωγή σε συνδυασμό με πλάσμα ιαθέντων ή μόνο την ενδεικνυόμενη αγωγή. Η μελέτη πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με κύριους ερευνητές τις Καθηγήτριες Βασιλική Παππά και Μαριάννα Πολίτου και τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο  και τη συμμετοχή 5 Νοσοκομείων των Αθηνών που χειρίζονται ασθενείς με αιματολογικά νεοπλάσματα. Η μελέτη αυτή αναμένεται να στοιχειοθετήσει την ένδειξη για την χορήγηση της θεραπείας  με πλάσμα ιαθέντων, σε αυτή την ευάλωτη ομάδα ασθενών με μειωμένη ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων και συνεπώς μη ικανοποιητικό έλεγχο της λοίμωξης COVID-19.

 

Στ. Κυριακίδου: Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για έξοδο από την κρίση

«Ο εμβολιασμός είναι και ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για έξοδο από την κρίση. Και πρέπει όλος ο κόσμος να προχωρήσει για να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την επίσκεψή της στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας». Η Επίτροπος, επισκέφθηκε χθες την Αθήνα όπου και συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί η στρατηγική της Ε.Ε. για τα εμβόλια και η πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Κατά την επίσκεψή της mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας»,  περιηγήθηκε στους χώρους του εμβολιαστικού κέντρου, συνομίλησε τόσο με το υγειονομικό προσωπικό που το στελεχώνει, όσο και με πολίτες που βρίσκονταν εκεί για να εμβολιαστούν και συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας για την άρτια οργάνωση της Επιχείρησης «Ελευθερία». «Πραγματικά, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που κινείται με πολύ γρήγορους αλλά θα έλεγα και σωστούς ρυθμούς, με στόχο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τον πληθυσμό για να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας», δήλωσε η Επίτροπος.

Σημείωσε επίσης , ότι στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη φάση της πανδημίας. Τα περιστατικά του κορονοϊού, σε όλα τα κράτη-μέλη μειώνονται συνεχώς, αλλά δεν είναι περίοδος για εφησυχασμό. «Υπάρχουν οι μεταλλάξεις. Τις παρακολουθούμε στενά και το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον κάθε Έλληνα πολίτη είναι ότι όλα τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και τα τέσσερα, είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό», τόνισε η Επίτροπος.

Κύπρος: Αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Υγείας  

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου που από καιρό είχε ζητήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά και την αρνητική απάντηση του τέως Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου.

Ο κ. Χατζηπαντέλας είναι Ορκωτός Λογιστής (Chartered Accountant) και κατέχει τους εξής τίτλους: FCA, AIA, MSc(Econ) και BA (Hons), ως απόφοιτος του Thames Valley University of London και του Queen Mary and the Westfield College University of London.

Έχει ιδρύσει και διαχειρίζεται την εταιρεία HMI & Partners Ltd, Chartered Accountants και είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών μετά από διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρώτης κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη το 2013, όπως και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Ανόρθωσης το 2019, μετά την επεισοδιακή φυγή του Ανδρέα Παντελή, ενώ επί προεδρίας του Κυριάκου Κούσιου το 2010 ήταν ο οικονομικός σύμβουλος του Σωματείου αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.