Προγραμματική Σύμβαση 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας,

Την Παρασκευή 4/6/21, υπεγράφη η νέα Προγραμματική Σύμβαση 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, από το Υπουργείο Υγείας, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια και την Υφυπουργό Ζωή Ράπτη, το Υπουργείο Εσωτερικών, εκπροσωπούμενο από τον Αν. Υπουργό  Στυλιανό  Πέτσα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αθανάσιο Θεοχάρη, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτριο Παπαστεργίου και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), εκπροσωπούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σπυρίδωνα Σπυρίδωνα.

Σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας, η Υφυπουργός Υγείας παρουσίασε τη Σύμβαση, μαζί με τον  Πρόεδρο  του Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Αθανάσιο Θεοχάρη, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Δημήτριο Παπαστεργίου και  τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της  Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπυρίδωνα Σπυρίδων.

Με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση δημιουργείται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο που προάγει την παροχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που δίνει απαντήσεις στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της χρήσης των ναρκωτικών και των ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και κάθε είδους εξαρτητικής συμπεριφοράς των πολιτών, μέσα από την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, με επίκεντρο το νέο άνθρωπο, την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Η Υφυπουργός Υγείας μετά την παρουσίαση έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Με ιδιαίτερη χαρά, υπογράψαμε τη νέα Προγραμματική Σύμβαση 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που εποπτεύονται από τον ΟΚΑΝΑ.

Μετά από πολύμηνη σκληρή δουλειά, κάνουμε πραγματικότητα  τις στρατηγικές μας προτεραιότητες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθολικής, επικεντρωμένης και ενδεδειγμένης Πρόληψης, με βάση τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες.

Με την παρούσα Σύμβαση, διασφαλίζουμε μια ενιαία δράση από όλα τα Κέντρα για την πρόληψη των εξαρτήσεων , σύμφωνα με προγράμματα που βασίζονται στα  σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ενήλικες και παιδιά, με στόχο την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη. Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις αυτές περιορίζουμε την έκθεση σε επικίνδυνες συμπεριφορές και πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες για συμπεριφορές πιο θετικές για την υγεία.

Εισάγουμε, ενιαίους κανόνες που αφορούν την οικονομική διαχείριση των Κέντρων Πρόληψης και δημιουργούμε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα  (Ο.Π.Σ.), ώστε να υπάρχει ψηφιακή αποτύπωση όλων των δεδομένων που αφορούν στη λειτουργία τους.

Τέλος, διασφαλίζουμε τη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων με επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Η ψυχική δοκιμασία της πανδημίας επιτάσσει να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό περιβάλλον υγείας και ευεξίας για όλους. Στο δύσκολο αυτό αγώνα, είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία».

 

Andreas Pollner: Η υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον θα μετασχηματιστεί σημαντικά και αυτό θα ξεκινήσει από την κλινική έρευνα και την κλινική πρακτική

Η υγειονομική περίθαλψη επηρεάζεται από τις παγκόσμιες τάσεις στην κοινωνία και την τεχνολογία ακόμη και πριν από τον Covid -19, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η ψηφιοποίηση και τα τεχνολογικά άλματα στις βιοεπιστήμες. Αλλά η πανδημία έφερε επίσης νέες τάσεις: η απομακρυσμένη παρακολούθηση έχει αυξηθεί δραματικά, η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των φαρμακευτικών βιομηχανιών και των ακαδημαϊκών ομάδων ήταν αναγκαία για να φέρει λύσεις και μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην επιστήμη της έρευνας. Αυτά ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece ο Andreas Pollner, Managing Director & CDH Pharma Cluster Bayer Hellas.

Στην Ελλάδα,  όπως τόνισε, έχουμε δει μια φανταστική δουλειά  μετατροπής των  αναλογικών συστημάτων σε ψηφιακά με εξαιρετικά παραδείγματα όπως  το  e-prescription system, ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς,  όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με  τον   εμβολιασμό. Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την καλύτερη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε πολλές από τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την υγειονομική περίθαλψη.

Τόνισε επίσης ότι ορισμένα από τα έργα που μόλις ανέφερε ο γενικός γραμματέας θα είναι μέρος αυτού και εμείς ως  καινοτόμες  ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό και το υποστηρίζουμε.

Η επιτάχυνση του μετασχηματισμού της υγειονομικής περίθαλψης  ξεκινά από την έρευνα και την ανάπτυξη, η οποία στη συνέχεια μεταφράζεται σε κλινική πρακτική.

Για να είμαστε επιτυχείς, πρέπει να έχουμε ισχυρά ακαδημαϊκά θεμέλια,  εκτεταμένα προγράμματα εκπαίδευσης, μετασχηματισμό των υποδομών των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων  μέσω απομακρυσμένων δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβάλλουν στην κλινική πρακτική φέρνοντας καινοτόμες λύσεις που προωθούν τις δυνατότητες ψηφιακής υγείας, δημιουργούν συνεργασίες, εισάγουν νέες τεχνολογίες και ενδυναμώνουν τους ασθενείς.

Τέλος έκλεισε με το σχόλιο ότι στην Bayer πιστεύουν ακράδαντα ότι οι συμπράξεις παρέχουν ουσιαστική συμβολή στην επιτάχυνση της κλινικής έρευνας και στην καινοτομία της κλινικής πρακτικής

 

Πρωτοποριακές γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες για τη Νόσο του Πάρκινσον

Η Bayer AG ανακοίνωσε ότι η BlueRock Therapeutics (BlueRock), μια βιοτεχνολογική φαρμακευτική εταιρεία και μέλος του ομίλου της Bayer AG, χορήγησε με επιτυχία σε ασθενή, πάσχοντα από τη νόσο του Πάρκινσον, την πρώτη δόση πολυδύναμων ντοπαμινεργικών νευρώνων από βλαστοκύτταρα (pluripotent stem cell-derived dopaminergic neurons), τα επονομαζόμενα DA01, στο πλαίσιο της Φάσης Ι των κλινικών μελετών.

Παράλληλα, η Asklepios BioPharmaceutical, Inc. (AskBio), μια εταιρεία γονιδιακών θεραπειών με βάση φορείς σχετιζόμενους με αδενοϊό  (Adeno-Associated Virus – AAV), επίσης μέλος του ομίλου της Bayer, υλοποιεί ένα πρόγραμμα με στόχο τη νόσο του Πάρκινσον.  Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο όπου αξιολογούνται ασθενείς ώστε να ενταχθούν στη Φάση Ιb των κλινικών μελετών.

“Το δυναμικό των κλινικών μελετών της BlueRock και της AskBio για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον θα μπορούσε να είναι τεράστιο,” δήλωσε ο κ. Wolfram Carius, Επικεφαλής του τμήματος Cell and Gene Therapy της Bayer AG. «Για πρώτη φορά, ενδέχεται να μπορέσουμε να σταματήσουμε και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της εκφυλιστικής νόσου, βοηθώντας ουσιαστικά τους ασθενείς να καλύψουν μια τεράστια, και μέχρι τώρα ανικανοποίητη, ιατρική ανάγκη. Η έναρξη των κλινικών δοκιμών σηματοδοτεί την αρχή μιας πραγματικά επαναστατικής στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον  η οποία θα βελτιώσει δραστικά τη ζωή των ασθενών».

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική διαταραχή των κινητικών ικανοτήτων, , με περισσότερους από 10 εκατομμύρια πάσχοντες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

ΣΦΕΕ: Συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/6 η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος εξελέγη ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς. Αναπληρωτής Πρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος VIANEX και Γενικός Διευθυντής VIAN. Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι κ.κ.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης , Ζαχαρίας Ραγκούσης υπεύθυνος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Διαπραγμάτευσης,

Μάριος Κοσμίδης υπεύθυνος Φαρμακευτικής Δαπάνης,

Σταύρος Θεοδωράκης υπεύθυνος Τιμολόγησης,

Δημήτρης Αναγνωστάκης υπεύθυνος Επιστημονικών Θεμάτων και Κλινικών Μελετών, Γεώργιος – Φαίδων Καλομοίρης υπεύθυνος Επικοινωνίας.

Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για θέματα Τεκμηρίωσης εξελέγη o Νίκος Ραγκούσης. Ταμίας εξελέγη ο Παναγιώτης Γιαννουλέας.

Μέλη οι κ.κ.: Πασχάλης Αποστολίδης, Νικόλαος Βαρελάς ,

Roberto Greco, Μάριος Κάτσικας , Lionel Picard,

Σπύρος Φιλιώτης.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δεοντολογίας και Διαφάνειας, καθώς και την ευθύνη της επικοινωνίας με τη Γενική Δ/νση της EFPIA, θα εξακολουθήσει να έχει ο Γενικός Δ/ντης ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: «Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως η διασφάλιση επιπλέον πόρων, η ουσιαστική δρομολόγηση και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων στον τομέα του ελέγχου της ζήτησης και των προμηθειών, η διαχείριση των διαρθρωτικών αλλαγών που έρχονται στο χώρο της υγείας στην μετά-COVID εποχή, η εξασφάλιση της έγκαιρης και ορθολογικής εισόδου νέων καινοτόμων θεραπειών στην αποζημίωση, ο συνεχής αγώνας για την βελτίωση της εικόνας του κλάδου και πολλές άλλες. Σταθερή μου πεποίθηση αποτελεί πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές είναι ένας ενωμένος ΣΦΕΕ που θα εργάζεται για τη δημιουργία μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής στο χώρο της υγείας, έτσι ώστε η φαρμακοβιομηχανία να αποτελεί σημαντικό εταίρο της πολιτείας στη χάραξη πολιτικής υγείας».

Το 87% των  ασθενών με καρκίνο δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης

Τα αποτελέσματα του 2ου σταδίου της έρευνας για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 κατά το 2ο και 3ο κύμα της, παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ.

Από τα συμπεράσματα προέκυψε ότι το 87% των συμμετεχόντων κρίνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης μέτριες έως μη αποτελεσματικές κατά το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας, ενώ το 64% δήλωνε ικανοποιημένο στο 1ο  κύμα. Το 49% των ασθενών υποχρεώθηκε σε επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της νόσου, τις οποίες διαφορετικά θα είχε αποφύγει. Το 47% των επιβιωσάντων χρησιμοποίησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 33% του δημοσίου.

Το 22% δηλώνει ότι η θεραπεία του επηρεάστηκε λόγω του Covid-19. Το 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι υπήρξε καθυστέρηση επικοινωνίας με τον γιατρό. Η καθυστέρηση/ακύρωση των ραντεβού και των επαναληπτικών εξετάσεων καθώς και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς, σε ποσοστό 35 και 15% αντίστοιχα.

Το 77% αναφέρει ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση.

Το 41% των αυτοαπασχολούμενων και το 18% των εργαζομένων/μισθωτών δηλώνει προβλήματα στην εργασία λόγω της πανδημίας με το 36% να δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκή για την προστασία των εργαζομένων κατά τη 2η και 3η φάση της πανδημίας. Το

72% των συμμετεχόντων έχει εμβολιαστεί ή προτίθεται να εμβολιαστεί και 8 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

 

 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επαναφέρει το πάγιο αίτημα της συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας

Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει την υπαγωγή της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων στον Ε.Ο.Φ., η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επαναφέρει το πάγιο αίτημα συμμετοχής των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας.

Απαντώντας στη σύνθετη πρόκληση της κατανομής των πόρων, απαιτείται να λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις αναφορικά με την κλινική αποτελεσματικότητα των νέων τεχνολογιών στην υγεία, την οικονομική αποδοτικότητα των ανταγωνιστικών παρεμβάσεων υγείας και την ισότητα στις διαστάσεις της κατανομής. Αυτό τον κρίσιμο ρόλο έχει αναλάβει από το 2018 η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους, την αυτοαναφερόμενη εμπειρία του ασθενούς ως προς τη χρήση των τεχνολογιών, την υφιστάμενη θεραπεία του και τη ζωή του με τη νόσο.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Νόμος 4512/18 προβλέπει ότι «η Επιτροπή μπορεί να καλεί εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και επιστημονικών σωματείων ή εταιρειών ιατρικών ειδικοτήτων για να εκφράσουν τις απόψεις τους». Ωστόσο στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η συγκεκριμένη διάταξη δεν ενεργοποιήθηκε. Παράλληλα, ο Εσωτερικός Κανονισμός της Επιτροπής (ΦΕΚ 2768/B/11.07.2018) περιλαμβάνει συνολικά 32 φορές τη λέξη «ασθενής», εντάσσοντας ορθά στα κριτήρια αξιολόγησης την ποιότητα ζωής (HRQoL) με τη νόσο και με τη χρήση της τεχνολογίας, την αξιολόγηση ανεπιθύμητων δράσεων από τον ασθενή και την εμπειρία με τη συγχορήγηση φαρμάκων. Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορούν παρά να προκύψουν από τους ίδιους τους ασθενείς μέσω της συμμετοχής τους στην Επιτροπή και τη χρήση ποσοτικών και ποιοτικών μεθοδολογικών εργαλείων όπως η συμπλήρωση ερωτηματολογίου κλειστού τύπου και οι ομάδες εστίασης.

Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας διαθέτει 60 συλλόγους με πάνω από 85.000 εγγεγραμμένα μέλη από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη της εκπροσώπησης των ασθενών στις σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης, στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Όπως έπραξε και με πρόσφατο αναλυτικό υπόμνημα προς το υπουργείο Υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση να θεσπίσει τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες HTA. Το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνεί άλλωστε με τις εισηγήσεις των επιστημόνων και την τεκμηρίωση της διεθνούς βιβλιογραφίας που αναγνωρίζει ότι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ενσωματώνει την εμπειρία των ασθενών.

Ανησυχία ΠΟΥ για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Αφρική

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, Ματσινίσο Μοέτι, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι  στην Αφρική «το τρίτο κύμα της πανδημίας επιταχύνεται, εξαπλώνεται γρηγορότερα, χτυπάει πιο σκληρά και απειλεί να γίνει το χειρότερο μέχρι σήμερα». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, μετά την έναρξη του τρίτου κύματος, στις 3 Μαΐου 2021. Μέχρι τις 20 Ιουνίου) είχαν καταγραφεί περίπου 474.000 νέες μολύνσεις, δηλαδή τα κρούσματα ήταν αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πρώτες 48 ημέρες του δεύτερου κύματος. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η πανδημία εντείνεται σε δώδεκα χώρες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας μέχρι την εξάπλωση των παραλλαγών του νέου κορονοϊού. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, το 77% και το 97% των κρουσμάτων, αντίστοιχα, οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα. που έχει εμφανιστεί συνολικά σε 14 αφρικανικές χώρες. Το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική αγγίζει μόλις λίγο πάνω από το 1%, και γενικότερα υπάρχει έλλειψη εμβολίων.  «Χρειαζόμαστε τη διεθνή αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, υπογράμμισε η Δρ Μοέτι.

Σίδνεϊ: Διψήφια αύξηση κρουσμάτων με την  παραλλαγή Δέλτα

Διψήφια αύξηση στα νέα κρούσματα με την παραλλαγή Δέλτα, καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, με την πρωθυπουργό της Πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι «Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, αυτό είναι ίσως η πιο τρομακτική περίοδος που περνάει η Νέα Νότια Ουαλία».

Η εν λόγω Πολιτεία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου διαμένει το ένα πέμπτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν αντισταθεί στα αιτήματα για σκληρό λοκντάουν, με την πρωθυπουργό να  δηλώνει  ότι παρά το γεγονός ότι αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό, η κυβέρνησή της είναι «σε αυτό το στάδιο καλά» με το τρέχον επίπεδο περιορισμών.

Σημειώνεται ότι η η Αυστραλία έχει καταγράψει λίγα λιγότερα από 30.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 910 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.