Έγκριση νέου θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε την έγκριση του συνδυασμού δαρατουμουμάβης, πομαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης (DaraPomDex) για τη θεραπεία ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα, που έχουν λάβει τουλάχιστον μια γραμμή θεραπείας με ανασταλτή πρωτεασώματος και λεναλιδομίδη και είχαν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη λεναλιδομίδη, ή για τη θεραπεία ασθενών που είχαν λάβει δυο ή περισσότερες γραμμές θεραπείας που περιλάμβαναν ανασταλτή πρωτεασώματος και λεναλιδομίδη και έκαναν πρόοδο νόσου στην τελευταία θεραπεία που έπαιρναν.

Η μελέτη που οδήγησε στην έγκριση του συνδυασμού DaraPomDex, έχει το ελληνικό όνομα APOLLO, και ομάδα Ελλήνων ερευνητών ήταν επικεφαλής στην πολυκεντρική αυτή προσπάθεια. Κύριοι ερευνητές της μελέτης ήταν οι Καθηγητές Αιματολογίας του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος, ενώ συνερευνητές ήταν τα παρακάτω μέλη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος: Σωσάνα Δελήμπαση (Δντρια ΕΣΥ, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Αθήνα), Ειρήνη Κατωδρύτου (Δντρια ΕΣΥ, Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, Θεσσαλονίκη) και Αργύρης Συμεωνίδης (Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών). Η μελέτη έγινε με συμμετοχή 48 ερευνητικών ομάδων από δώδεκα κράτη και ήταν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Μυελώματος (European Myeloma Network).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Lancet Oncology, με πρώτο συγγραφέα τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, και συνέκρινε το συνδυασμό DaraPomDex με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή εγκεκριμένο συνδυασμό PomDex. Μεταξύ του Ιουνίου 2017 και του Ιουνίου 2019, 304 ασθενείς με ανθεκτικό ή υποτροπιάζον πολλαπλούν μυέλωμα, διάμεσης ηλικίας 67 ετών (εύρος 60-72 έτη), έλαβαν τυχαιοποιημένα είτε το συνδυασμό DaraPomDex είτε το συνδυασμό PomDex. Μετά διάστημα παρακολούθησης 17 μηνών, ο συνδυασμός με τη δαρατουμουμάβη (DaraPomDex) προσέφερε στους ασθενείς διάμεσο διάστημα μέχρι την πρόοδο της νόσου ίσο με 12,4 μήνες έναντι μόνο 6,9 μηνών του συνδυασμού πομαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης (PomDex), χωρίς να αυξήσει ιδιαίτερα τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ουσιών στην Ελλάδα

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών τονίζει οκτώ (8) σημεία σχετικά με τη χρήση παράνομων ουσιών στους έφηβους-μαθητές στην Ελλάδα, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την πιο πρόσφατη «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές». Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ:

Η συντριπτική πλειονότητα (84%) των έφηβων-μαθητών στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση κάποιας παράνομης ουσίας. Χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έχει κάνει ένας στους 6 (16%) μαθητές του Λυκείου―στη συντριπτική πλειονότητα αυτών (15%) κάνναβη. Ένας στους 10 (10%) μαθητές του Λυκείου έχει κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον 3 φορές σε όλη του τη ζωή. Ένας στους 23 (4,3%) έχει κάνει το ίδιο πολύ πρόσφατα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών. Τα ποσοστά της πολύ πρόσφατης χρήσης κάνναβης είναι σημαντικά υψηλότερα στη Β’ Λυκείου (8%), συγκριτικά με την Α’ Λυκείου (5%) και, ακολούθως, ακόμα υψηλότερα στη Γ’ Λυκείου (11%). H χρήση ουσιών αναφέρεται σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά (σε πολλές περιπτώσεις, διπλάσια) στα αγόρια, συγκριτικά με τα κορίτσια. Οι μαθητές του Λυκείου που κάνουν χρήση κάνναβης είναι σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από οικογένειες είτε με αναλογικά ‘υψηλό’ είτε αναλογικά ‘χαμηλό’ οικονομικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά ειδικά την ευαίσθητη ηλικία των 16, την τελευταία 8ετία δεν έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της χρήσης (έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή) των παράνομων ουσιών—συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης αλλά και οποιασδήποτε άλλης παράνομης ουσίας ξεχωριστά. Με τη συμμετοχή τού ΕΠΙΨΥ στο πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ESPAD (www.espad.org), τα στοιχεία για τους 16χρονους στη χώρα μας (αποκλειστικά για την ηλικία αυτήν) μπορούν να μελετηθούν σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι 16χρονοι στη χώρα μας εμφανίζουν σχεδόν παντού χαμηλότερα ποσοστά χρήσης ουσιών συγκριτικά με το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD. Το παραπάνω είναι ενδεικτικό του ότι στη χώρα μας επενεργούν παράγοντες, οι οποίοι με κάποιον τρόπο αποτρέπουν την συντριπτική πλειονότητα των εφήβων από το να πειραματιστούν και να εισέλθουν στη χρήση. Εξαίρεση αποτελούν οι εισπνεόμενες ουσίες, των οποίων το ποσοστό της χρήσης είναι στην Ελλάδα υψηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ηλίας Μόσιαλος για εισαγωγές σε νοσοκομεία και θανάτους στις ΗΠΑ

Σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης,  ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, αφορούν πλέον άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναλύει, «η καμπύλη των θανάτων από κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεκίνησε την καθοδική πορεία της στα μέσα Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών, έχοντας ξεπεράσει τους 3.400 θανάτους ημερησίως κατά μέσο όρο και σήμερα πια σχεδόν όλοι οι θάνατοι είναι πλέον σε άτομα που δεν εμβολιάστηκαν. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω λοίμωξης απο κορονοϊό- που τώρα είναι κάτω από 300 στις ΗΠΑ- θα μπορούσαν να είναι σχεδόν μηδενικοί, εάν όλοι εμβολιάζονταν».

Μια ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) στις ΗΠΑ, για το διάστημα από τον Μάιο και έπειτα, δείχνει ότι:

 1. Οι επαναμολύνσεις σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα αντιστοιχούν σε περίπου 0,1%, ενώ καταγράφηκαν λιγότερες από 1,200 νοσηλείες λόγω Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα μεταξύ των άνω των 853.000 συνολικών νοσηλειών.
 2. Καταγράφηκαν περίπου 150 θάνατοι σε πλήρως εμβολιασμένους από τους περισσότερους από 18.000 συνολικούς θανάτους λόγω Covid-19. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 0,8% του συνόλου των θανάτων. Kαταγράφηκαν 17,850 θάνατοι λόγω Covid-19 σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και συνεπώς τo 99,2% του συνόλου των θανάτων αντιστοιχεί σε ανεμβολίαστους.

Ανάπτυξη εμβολίων που παρέχουν ευρεία προστασία έναντι κορονοϊών

Σε άρθρο με τίτλο «Τα εμβόλια υβριδικής πρωτεΐνης ακίδας παρέχουν προστασία σε πειραματόζωα από κορονοϊούς της ομάδας του Sarbecovirus» που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science δημοσιεύονται δεδομένα αναφορικά με την ανάπτυξη εμβολίων που παρέχουν ευρεία προστασία έναντι κορονοϊών. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή  και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Oι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) Gillings School of Global Public Health εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που προστατεύει τα πειραματόζωα όχι μόνο από τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων μεταλλαγμένων στελεχών, αλλά και έναντι άλλων κορονοϊών.

Για να αποφευχθεί μια μελλοντική πανδημία κορονοϊού, οι ερευνητές του UNC-Chapel Hill σχεδίασαν εμβόλιο που παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά και από μια ομάδα κορονοϊών σε ζώα που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια υβριδική πρωτεΐνη ακίδας (spike) που περιλαμβάνει τμήματα πρωτεϊνών από διαφορετικούς ιούς χρησιμοποιώντας προσέγγιση που βασίζεται στο mRNA. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται προστασία σε πειραματόζωα έναντι πέντε κορονοϊών: SARS-CoV (κορονοϊός 2003), SARS-CoV-2, SARS-CoV-2 B.1.351 (στέλεχος άλφα), bat CoV (Bt-CoV) RsSHC014 και τον ετερογενή ιό Bt-CoV WIV-1.

Τα υβριδικά mRNAs προκάλεσαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι κορονοϊών της ομάδας Sarbecovirus. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν mRNA μόνο από το SARS-CoV-2, για τα οποία  η επαγόμενη εξουδετερωτική δράση μειώνεται έναντι ετερογενών ιών Sarbecovirus. Επίσης, το εμβόλιο SARS-CoV-2 mRNA δεν πραστατεύει από επαναμόλυνση με τους ιούς SARS-CoV και WIV-1. Τα mRNA εμβόλια των υβριδικών πρωτεϊνών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη νέα μελέτη, έδειξαν ικανοποιητική εξουδετερωτική δράση έναντι των στελεχών που μολύνουν μινκ (στέλεχος 5) καθώς και των στελεχών Β.1.1.7 (στέλεχος Α) που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο  Ηνωμένο Βασίλειο και του Β.1.351 (στέλεχος βήτα) που βρέθηκε πρώτα στην Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι υβριδικές πρωτεΐνες μπορούν να αποτρέψουν μολύνσεις από κορονοϊούς τύπου SARS που μολύνουν ζώα και έχουν δυναμική να προκαλέσουν πανδημία. Τα ευρήματά της μελέτης είναι αρκετά αισιόδοξα υποδεικνύοντας ότι μπορεί να σχεδιαστούν εμβόλια με ευρεία ανοσία έναντι των κορονοϊών προφυλάσσοντας προληπτικά την υφήλιο  από ιούς που μπορούν να προσβάλουν στον άνθρωπο. Με αυτήν τη στρατηγική, ίσως μπορεί να αποτραπεί ένας SARS-CoV-3.

Π.Ο.Υ.: Σύσταση για χρήση της μάσκας και από τους εμβολιασμένους

Καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ. Σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ αλλά και της Ελλάδας, μετά την σταδιακή πρόοδο του εμβολιασμού και την μείωση των νέων κρουσμάτων, άρχισαν να αίρονται τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα είναι στα 11659 νέα κρούσματα την ημέρα. Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος δέλτα και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι’ αυτό είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η εμφάνιση του στελέχους Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας  και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το στέλεχος Δέλτα του κορονοιού, είναι πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος  που κυριαρχούσε μέχρι τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Το γεγονός αυτό αλλάζει τις μέχρι τώρα ισορροπίες είπε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι ενώ για τη βρετανικό στέλεχος ακόμα και μια δόση των εμβολίων κατά του κορονοιού ήταν αρκετή, η αποτελεσματικότητα πλέον της μίας δόσης με το στέλεχος Δέλτα είναι λιγότερο αποτελεσματική, και άρα επείγει ο εμβολιασμός με δύο δόσεις για τους πολίτες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι η σύσταση της Επιτροπής όσον αφορά τη μη χρήση της μάσκας, έχει να κάνει μόνο με τους εξωτερικούς χώρους και μάλιστα εκεί όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, τονίζοντας ότι η συζήτηση για μη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και τους εμβολιασμένους, είναι πρόωρη. Τέλος, αναφερόμενος σε ότι αναφέρεται σαν κίνητρα για τον εμβολιασμός δήλωσε:

« Να εμβολιαστούμε επειδή το θέλουμε και όχι λόγω προνομίων»,

Παραιτήθηκε ο Υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ

Επιστολή παραίτησης στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παρέδωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, παρδεχόμενος ότι παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν αγκάλιασε και φίλησε μια σύμβουλό του μέσα στο γραφείο του.

Σε επιστολή του τόνισε πως «η κυβέρνηση οφείλει σε όλους εκείνους που θυσίασαν τόσα πολλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας να είναι ειλικρινής όταν τους απογοητεύει».

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα θα ήταν να αποσπάσει η ιδιωτική μου ζωή την προσοχή από την εστιασμένη μας προσπάθεια να βγούμε από την κρίση…», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Χάνκοκ.

Παράλληλα, επανέλαβε τη συγγνώμη του για την παραβίαση των κανόνων και απολογήθηκε στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Στην απάντησή του, ο Τζόνσον αναφέρει ότι λυπάται που παρέλαβε αυτήν την επιστολή. «Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανος για τις υπηρεσίες σας», ανέφερε, δηλώνοντας «ευγνώμων» για τη στήριξη που έλαβε από τον Χάνκοκ. «Πιστεύω ότι η συνεισφορά σας στον λαό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

 

 

Σίδνεϊ: lockdown σε ολόκληρη την πόλη

Οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, αποφάσισαν το Σάββατο να διευρύνουν την εφαρμογή του lockdown  σε ολόκληρη τη μητρόπολη του του Σίδνεϊ, που αριθμεί 5 εκατ. κατοίκους, προκειμένου να  αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε, στην εν λόγω Πολιτεία.

«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που ήλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, ωστόσο, την τελευταία βδομάδα, περισσότερα από  100 άτομα βγήκαν θετικά. Η κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για βραδύτητα στους εμβολιασμούς, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία που επίσης έχει αντιμετωπίσει πολύ επιτυχώς την πανδημία, ανέστειλε το περασμένο Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία. Ο νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούακα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

ΕΜΑ: Έγκριση τρίτης μονάδας παραγωγής εμβολίων

Μετά την έγκριση από τον  ΕΜΑ την περασμένη Τρίτη  της λειτουργίας δύο μονάδων παραγωγής εμβολίων των BioNTec και Pfizer στο Reinbek της Γερμανίας και στο Stein της Ελβετίας, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ο ΕΜΑ ενέκρινε τη λειτουργία μίας ακόμη μονάδας εμβολίων κατά της CoViD-19, στην οποία θα παράγεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η εν λόγω μονάδα θα έχει έδρα το Anagni της Ιταλίας και θα λειτουργεί από την Catalent Anagni SRL. Σκοπός είναι να καλυφθεί η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διατεθεί συνολικά 390,3 εκατομμύρια εμβόλια κατά της CoViD-19. Από αυτά, τα 263,5 εκατομμύρια είναι των BioNTec/Pfizer, τα 69,3 εκατομμύρια της AstraZeneca, τα 35,4 εκατομμύρια της Moderna, τα 13,5 εκατομμύρια της Johnson & Johnson, 5,1 εκατομμύρια είναι εμβόλια της κινεζικής Beijing CNBG και τα 2,2 εκατομμύρια είναι ρωσικά Sputnik V.

 

Φαρμακεία: Αύξηση 20,8% στην πώληση παυσίπονων και αντιπυρετικών

Αύξηση κατά 20,8%, που αντιστοιχεί σε 369,2 χιλιάδες τεμάχια, καταγράφεται στην πώληση παυσίπονων και αντιπυρετικών φαρμάκων το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, παρά τις αυξημένες θερμοκρασίες. Αυξημένη είναι και η πώληση φαρμάκων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 24/05-13/06, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (25/05-14/06) ως εξής:

 • Φάρμακα: +2,7% (+634,5 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα OTC: +20,1% (+981 χιλ. τμχ.)
 • Καλλυντικά: +10,2% (+247,7 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα διατροφής: +4,5% (+10 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +31,3% (+430,8 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

 • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 6,4% (+279 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 20,8% (+369,2 χιλ. τμχ.)
 • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά 22,1% (+144,4 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα διατροφής, η κατηγορία Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 3,5% (+5,8 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, αυξάνεται κατά 84,5% (+227,4 χιλ. τμχ.)

 

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.