Χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ. για το 2020

Το αίτημα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων και της Ένωσης Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ το 2020 μεταφέρει με ερώτησής της  προς τους  Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, η βουλευτής και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, οι παραπάνω Ομοσπονδίες,  με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ζητούν τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το 2020 για διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ζητώντας να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για σταδιακή εξάλειψη του claw back.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή αναφορικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ. «…παρότι και η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την πλευρά της έχει βρει τον τρόπο για να επιτευχθεί αυτή η έξτρα χρηματοδότηση, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Σκυλακάκης δεν αποδέχεται το αίτημά μας αυτό». Μάλιστα διασαφηνίζουν πως καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αιτούνται τη χρηματοδότηση της αύξησης η οποία προήλθε από την έξτρα ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εν μέσω COVID, η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας του περιορισμού των ραντεβού για τη διενέργεια εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον

Οι εμβολιασμοί κατ’οίκον θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή οι κανονιστικές διατάξεις για την αμοιβή των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δήλωσε  ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Όπως ανέφερε τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος, είναι τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, τα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και στις περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική ή νοητική νόσο,  παραδείγματος  χάρη τη νόσο Αλτσχάιμερ.  Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, ενώ θα υπάρχει διαφορετική αμοιβή για  εμβολιασμούς στο ιατρείο.

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Χθες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 100.000 προσέθεσε.

Σχετικά με το Πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ανέφερε ότι ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση μέχρι 17 Μαΐου ήταν 22%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος έχει διαμορφωθεί 54%. Έχει, δηλαδή, σημειωθεί μια αύξηση 32%.

 

 

Γεράσιμος Σιάσος: Ο νέος Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Με συμμετοχή 100% τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξέλεξαν τον νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Σχολής. Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος έλαβε  384 ψήφους και ποσοστό 76% και εκλέγεται Πρόεδρος. Ο Καθηγητής Χειρουργικής Νικόλαος Αρκαδόπουλος έλαβε 311 ψήφους  και ποσοστό 60% και εκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Ο νέος πρόεδρος της Σχολής, ο 43χρονος Γεράσιμος Σιάσος είναι καθηγητής Καρδιολογίας, έως σήμερα αναπληρωτης προεδρος της Ιατρικής Σχολής και προεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινητείου και Αρεταιείου. Είναι ο νεότερος εκλεγμένος προεδρος έως σήμερα. Έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδες στις «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Καρδιολογική Νοσηλευτική» και διδακτορικες σπουδες τπο την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της καρδιολογίας στο ίδιο Νοσοκομείο. Επισης εχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης από το διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΕΑΠ.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Βοστώνη στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s του Πανεπιστημίου Harvard . Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard του απένειμε, μετά από κρίση, τον ακαδημαϊκό τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή. Επελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτείας της Έρευνας για τις ακαδημαϊκές μονάδες του Νοσοκομείου Brigham and Women’s / Harvard Medical School. Παράλληλα, εργάστηκε για ένα έτος στο Harvard – MIT Biomedical Engineering Center, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (A’ Καρδιολογική Κλινική) εργάστηκε στη Μονάδα Αθηροσκλήρωσης και στη Βιοχημική, Ανοσολογική και Μονάδα Μοριακής Βιολογίας, είναι ιδρυτής και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Καρδιά και Διαβήτης» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Από το 2017 συμμετέχει ενεργά στην εγκατάσταση της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», έχοντας καθήκοντα αναπληρωτή Διευθυντή.

Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη Μοριακή Καρδιολογία, την αθηροσκλήρωση, την ενδοθηλιακή λειτουργία και τον σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Ήταν επικεφαλής σε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard και της Mayo Clinic όταν προτάθηκε νέος μηχανισμός ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες, ως αποτέλεσμα της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην μικροκυκλοφορία και της μείωσης του ενδοθηλιακού shear stress. Η συγκεκριμένη πρωτότυπη μελέτη δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό JACC (Impact factor: 20.589) και επιλέχθηκε ως μία από τις 100 καλύτερες δημοσιεύσεις για το ίδιο έτος. Έχει συμμετάσχει με ομιλίες, έχει συγγράψει 12 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα επιστημονικά συγγράμματα και είναι επί επτά έτη Section Editor για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Current Medicinal Chemistry (Impact factor: 4.184). Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 300 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις (PubMed), 9000 citations, h-index 50 (Google scholar).

 

Ανακοίνωση ΕΟΦ για το εμβόλιο της Astrazeneca

Ακολουθώντας την ανακοίνωση του ΕΜΑ,  ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας, σχετικά με την αντένδειξη του εμβολίου της AstraZeneca (Vaxzevria)σε άτομα με προηγούμενο σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής: «Πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών (CLS) έχουν αναφερθεί κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria. Ιστορικό CLS ήταν εμφανές σε ορισμένα από τα περιστατικά. Έχει αναφερθεί μία θανατηφόρος έκβαση.

Το Vaxzevria αντενδείκνυται πλέον σε άτομα που έχουν προηγουμένως εμφανίσει επεισόδια CLS. Το CLS χαρακτηρίζεται από οξέα επεισόδια οιδήματος που επηρεάζουν κυρίως τα άκρα, υπόταση, αιμοσυγκέντρωση και υπολευκωματιναιμία. Ασθενείς με οξύ επεισόδιο CLS μετά τον εμβολιασμό απαιτούν άμεση αναγνώριση και θεραπεία. Η εντατική υποστηρικτική θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη.

Το Vaxzevria τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει το γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας.

 

Novartis και Hewlett Packard Enterprise: Συνένωση δυνάμεων

Η Novartis και η Hewlett Packard Enterprise (HPE) ανακοίνωσαν  μια συνεργασία που στόχο έχει να επιταχύνει τη χρήση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών στο πλαίσιο των προσπαθειών της Novartis να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια υγεία και να βελτιώσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και σε φάρμακα.

Η συνεργασία θα εστιάσει σε τρεις καταλυτικούς παράγοντες για την παγκόσμια υγεία: εντοπισμός και ενσωμάτωση σύνθετων πηγών δεδομένων που αφορούν την υγεία, προώθηση της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και της γεωχωρικής ανάλυσης σε αυτά τα δεδομένα, και διεύρυνση της πρόσβασης στην τεχνολογία σε απομακρυσμένες και ανεπαρκώς εξυπηρετούμενες περιοχές.

«Η Novartis δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο την τεχνογνωσία και το οργανωτικό δυναμικό της, προκειμένου να αντιμετωπίσει μείζονος σημασίας ανεπίλυτες προκλήσεις αναφορικά με την παγκόσμια υγεία. Με την Hewlett Packard Enterprise, θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε δεδομένα, ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Lutz Hegemann, Group Head of Corporate Affairs and Global Health της Novartis.

Οι σχετιζόμενες με τα δεδομένα πληροφορίες είναι σημαντικές για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και σε φάρμακα, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής διαθεσιμότητας πόρων, γιατί επιτρέπουν στους ιθύνοντες λήψης αποφάσεων να στοχεύουν σε παρεμβάσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο, συχνά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα ή είναι παρωχημένα, ελλιπή ή δεν υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Ως εκ τούτου, η Novartis και η HPE στοχεύουν στον εντοπισμό και την ενσωμάτωση ποικίλων πηγών δεδομένων, ώστε οι πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες σε πραγματικό χρόνο να καθορίζουν τις στοχευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Λύση επιτήρησης νόσου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του δάγκειου πυρετού

Ως πρώτη περίπτωση αξιοποίησης της συνεργασίας, θα επιδιωχθεί να αναπτυχθεί μια λύση επιτήρησης νόσου αναφορικά με τον δάγκειο πυρετό, εστιάζοντας αρχικά στην Ινδία. Πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 129 χώρες κινδυνεύουν να προσβληθούν από δάγκειο πυρετό, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 400 εκατομμύρια περιστατικά και 40.000 θάνατοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τον δάγκειο πυρετό ως μία από τις δέκα σημαντικότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Η Novartis και η HPE φιλοδοξούν να συμβάλουν από κοινού στην αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης απειλής του δάγκειου πυρετού, με την ανάπτυξη δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών που θα βοηθήσουν τις αρχές να σχεδιάσουν εκ των προτέρων στρατηγικές αντιμετώπισης για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν. Τα στοιχεία πραγματικού κόσμου που θα προκύπτουν θα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακάλυψης φαρμάκων του Ινστιτούτου Novartis για Τροπικές Παθήσεις, αποστολή του οποίου είναι η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία παραμελημένων, λοιμωδών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού.

Αποποίηση ευθύνης

Το παρόν αποτελεί κείμενο επιστημονικού χαρακτήρα με αποκλειστικό σκοπό την επιστημονική ενημέρωση του αποδέκτη. Ο αποδέκτης αναγνωρίζει πως η Novartis Hellas ΑΕΒΕ επιμελήθηκε αποκλειστικά τη μετάφραση και ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι οποιουδήποτε προσώπου για τον τρόπο χρήσης του υλικού από τον αποδέκτη, στην διακριτική ευχέρεια του οποίου εναπόκειται η ενδεχόμενη δημοσίευση, καθώς και ο τρόπος αυτής.