Η Faran επενδύει στην ανάπτυξη πρωτοπόρου φαρμάκου

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την βιοφαρμακευτική εταιρεία Quantum Genomics, για την ανάπτυξη και διάθεση του πρωτοποριακού φαρμακευτικού σκευάσματος firibastat για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση της FARAN στην Έρευνα & Ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος, και το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει την αποκλειστική αδειοδότηση και διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά από τη FARAN.

Το firibastat αποτελεί το κορυφαίο προϊόν της Quantum Genomics που αναπτύσσει στην κατηγορία των BAPAI (Brain Aminopeptidase A Inhibitors). Πρόκειται για μια πραγματικά καινοτόμο θεραπευτική πλατφόρμα τριπλής δράσης που διαμορφώνει ένα νέο δρόμο στην προστασία και θεραπεία του καρδιομεταβολικού προφίλ. Το firibastat, στοχεύει  σε ένα ένζυμο του εγκεφάλου (brain APA) για τη θεραπεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Το προϊόν βρίσκεται ήδη σε στάδιο μελέτης φάσης ΙΙΙ, με ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN Μάριος Κάτσικας, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για την συνεργασία μας με την Quantum Genomics που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της καρδιολογίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση της εταιρείας μας στην έρευνα & ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων που εκφράζει απόλυτα τους επιχειρηματικούς στόχους της FARAN, να προσφέρει υψηλής ποιότητας θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, καθώς και το όραμα της εταιρείας να ηγείται και να οδηγεί τις εξελίξεις στην καρδιολογία».

 

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Τους 10 άξονες από τους οποίους θα απαρτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, παρουσίασε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή ράπτη, στην 1η διαδικτυακή συνεδρίαση  των μελών της Μόνιμης  Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία. Όπως ανέφερε, οι 10 αυτοί άξονες, διακρίνονται σε πέντε (5) οριζόντιους και πέντε (5) κάθετους.

Οι κάθετοι άξονες περιλαμβάνουν:

 1. Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές καθώς και ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής.
 2. Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ, με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
 3. Ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά & εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
 4. Μεταρρύθμιση των ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών από ιδρυματικές σε κοινοτικές υπηρεσίες και Ανάπτυξη Μονάδων Ψυχιατρικής Εντατικής Θεραπείας.
 5. Ολοκλήρωση του δικτύου των ΚοιΣΠΕ σε όλη την επικράτεια.

Οι οριζόντιοι άξονες έχουν ως εξής:

 1. Καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης σε όλη την επικράτεια,
 2. Μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στο μέσο όρο της ΕΕ.
 3. Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας.
 4. Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
 5. Ενδυνάμωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων όπως η πανδημία ή φυσικές καταστροφές.

Πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ερώτηση για πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων στα Δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Βαρδάκη.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι νέες καταγγελίες εμφανίζονται πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών,  στα νοσοκομεία της χώρας.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλα νοσοκομείο, όπως στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών, ο περιορισμός των χειρουργείων λόγω της νόσου Covid-19, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναισθησιολόγων, προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία ζωτικής σημασίας, όπως αυτά καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης και παρά την απάντηση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων έχουν γίνει, εξακολουθούν  οι καταγγελίες ασθενών για πολύμηνες καθυστερήσεις σημαντικών χειρουργείων και μάλιστα σε ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις, για τους οποίους τα εν λόγω χειρουργεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εν λόγω καταγγελίες για το Βενιζέλειο νοσοκομείο, 8 αίθουσες χειρουργείων παραμένουν ανενεργές, ενώ δεν έχει γίνει κανένα τακτικό χειρουργείο τους τελευταίους 8 μήνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.

Ο Υπουργός Υγείας ερωτάται που οφείλεται το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν ασθενείς, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, αφενός έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων και αφετέρου εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Τέλος εάν προτίθεται να προχωρήσει στην  άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων για την κάλυψη πάγιων αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στη μετα-covid εποχή, με νέα διαγνωστικά εργαλεία

Νέα διαγνωστικά εργαλεία που αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στη μετά – covid εποχή εισάγει ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με στόχο την Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας.

Κατά την διαδικτυακή παρουσίαση των νέων υπηρεσιών, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σκιαγράφησε την παρούσα κατάσταση της πανδημίας αλλά και τις εξελίξεις που πιθανώς να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.

Ο καθηγητής τόνισε ότι στην παρούσα φάση η πανδημία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνει ελεγχόμενη αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «παραμένει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν ανησυχεί υπερβολικά για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού: «Η αυξημένη κυκλοφορία της εν λόγω μετάλλαξης, φαίνεται μέχρι τώρα να σχετίζεται με  τοπικές επιδημίες και όχι με τεράστια μεταδοτικότητα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερμιτζάκη, καθώς ο εμβολιασμός είναι το μόνο σταθερό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προκύψει εάν μειωθεί ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης.

Να συζητηθεί άμεσα το θέμα εμβολιασμού των παιδιών

Ο Μ.Δερμιτζάκης τόνισε πως είναι άμεση ανάγκη να ανοίξει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών «τα οποία αποτελούν το 20% του πληθυσμού».

Ανέφερε ακόμη ότι εξίσου σημαντική με το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι και η κατανομή αυτής σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. «Παρατηρούμε διεθνώς ότι τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν μεταξύ διαφόρων ομάδων, ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό ή και το οικονομικό επίπεδο. Η ομοιόμορφη κατανομή είναι αναγκαία για την επίτευξη της επιθυμητής συλλογικής ανοσίας», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Κυτταρική ανοσία

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κυτταρική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε η Βασιλική Πιτυρίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας  στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος & Επιστημονική Υπεύθυνη Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, η πραγματική ανοσία του πληθυσμού πιθανότατα υποεκτιμάται, αφού ο έλεγχος αντισωμάτων δεν αποτυπώνει τη συνολική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό.

Η κυτταρική ανοσία σχετίζεται με την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων τα οποία διατηρούν ανοσολογική μνήμη. Η μνήμη αυτή επιτρέπει μια ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση (προστατευτική ανοσία) του οργανισμού μας σε μια επόμενη συνάντηση με το ίδιο ιό.

«Αρκετές μελέτες δείχνουν πως κυτταρική ανοσία αναπτύσσει έως 60% των ασυμπτωματικών φορέων και έως 85% των ασθενών που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, ακόμη και χωρίς παρουσία αντισωμάτων», τόνισε κ. Πιτυρίγκα και πρόσθεσε: «η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών, στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου Covid – 19 και στον προσδιορισμό της συλλογικής ανοσοποίησης».

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα τον έλεγχο κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Ιατρική Ακριβείας – Γενετικοί Προληπτικοί Έλεγχοι

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης, στη μετα – covid εποχή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Γονιδιωματική Ιατρική, η οποία συμβάλλει ήδη και στην έρευνα για τον κορωνοϊό, ενώ στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της Προληπτικής Ιατρικής.

«50% του ρίσκου μελλοντικής εμφάνισης ασθενειών είναι «γραμμένο» στο γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου».

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Πολυγονιδιακό Δείκτη Κινδύνου-PRS (Polygenic Risk Score), που αποτελεί την επιτομή της γενετικής έρευνας παγκοσμίως και περνά πλέον από το στάδιο της έρευνας στην κλινική πρακτική.

Όπως εξήγησε η  Ασημίνα Χιωνά, Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου, τα τεστ PRS επιτρέπoυν την εκτεταμένη διερεύνηση του ανθρώπινου DNA, εστιάζοντας στη συμβολή των γενετικών πολυμορφισμών στην προδιάθεση και ανάπτυξη 7 χρόνιων ασθενειών.

Στα τεστ PRS υπολογίζεται, μέσω Βιοπληροφορικής ανάλυσης, με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων, ένας πολυγονιδιακός δείκτης κινδύνου (υπό τη μορφή σκορ) και το σκορ αυτό συγκρίνεται με το μέσο κίνδυνο, ούτως ώστε να γνωρίζει ο εξεταζόμενος πόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει για να αναπτύξει τη συγκεκριμένη ασθένεια σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού.

Έτσι, αξιολογείται έγκαιρα ο κίνδυνος – πολύ πριν εκδηλωθούν συμπτώματα – και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί πλήρως.

Τρόπος ζωής την επομένη της πανδημίας

Στη σημασία της αλλαγής του τρόπου ζωής για την υγεία αναφέρθηκε ο  Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD, Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Υπεύθυνος του Διατροφολογικού  & Εργομετρικού Κέντρου Bioiatriki+. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η τήρηση του μέτρου στην περίπτωση της σωματικής άσκησης είναι πολύ σημαντική, αφού εκτός από την έλλειψη δραστηριότητας, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία. Η ορθή αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης μέσω της εργομέτρησης, αποτυπώνει τις δυνατότητες του οργανισμού, ώστε κάθε άτομο να μπορεί να ασκείται με ασφάλεια και να επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα απόδοσης και οφέλους για την υγεία.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημικής Covid-19.  Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται αναγκαίο η ιατρική κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί να συμπεριλαμβάνουν την άσκηση (σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ) στις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, MD PhD, Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

Όλα τα νέα του Ομίλου στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram. #bioiatriki #bioiatriki40years #bioiatriki_group

ΔΙΩΝΗ ΦΡΟΝΤΙΣ Α.Ε: Αναζητά για πρόσληψη Γενικό Γιατρό, Φυσίατρο ή Παθολόγο

Η ΔΙΩΝΗ ΦΡΟΝΤΙΣ Α.Ε. Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, δυναμικής 85 κλινών, με έδρα το Κορωπί, πιστοποιημένη πρόσφατα με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO:9001:2015, επιθυμεί να εντάξει στο δυναμικό της Γενικό Γιατρό, Φυσίατρο ή Παθολόγο:

Βασικές αρμοδιότητες:

 • Καθημερινή ιατρική αξιολόγηση φυσικής κατάστασης και λειτουργικής ικανότητας των φιλοξενούμενων για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης
 • Σχεδιασμό προγράμματος αποκατάστασηςόπου απαιτείται, εφαρμογή ιατρικών θεραπειών με φυσικά μέσα ή με φαρμακευτική αγωγή και εκτίμηση αποτελέσματος
 • Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης
 • Καθημερινή επικοινωνία με την προϊσταμένη βάρδιας αναφορικά στον καθημερινό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα φροντίδας φιλοξενούμενων με στόχο την τήρηση και εκτέλεση των νοσηλευτικών πρωτοκόλλων.
 • Συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον προσωπικό ιατρό του φιλοξενούμενου.
 • Ενημέρωση συγγενών φιλοξενούμενων για την πορεία της υγείας τους και της φυσικής τους κατάστασης
 • Η απασχόληση του ιατρού με την μονάδα θα είναι σε πενθήμερη βάση (4 ώρες ημερησίως).

Προφίλ υποψηφίου:

 • Πτυχίο ΑΕΙ ημεδαπής ή αλλοδαπής με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών όπου απαιτείται
 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
 • Ελάχιστη εμπειρία 4 ετών σε αντίστοιχη θέση
 • Επιθυμητές συστάσεις

Παροχές:

 • Άριστο εργασιακό περιβάλλον εργασίας
 • Συνεργασία με έμπειρο δυναμικό της μονάδας
 • Ικανοποιητικό πακέτο αποδοχών

 

 

Υποβολή βιογραφικών στο [email protected]

 

Ισχυρή ανοσιακή απάντηση απο ανάμιξη εμβολίων

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση του εμβολίου ChAdOx1-S (AstraZeneca)  προκάλεσε ισχυρή ανοσιακή απάντηση με αποδεκτό προφίλ ασφαλείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της  κλινικής μελέτης CombiVacS. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα, της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Στην κλινική μελέτη φάσης 2 συμμετείχαν ενήλικες 18 έως 60 ετών, χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου ChAdOx1-S (AstraZeneca/Oxford University) 8 εώς 12 εβδομάδες πριν την ένταξή τους στη μελέτη. Μεταξύ 24 και 30 Απριλίου 2021, 676 άτομα σε 5 πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ισπανία εντάχθηκαν στη μελέτη. Οι 450 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το BNT162b2 και οι 226 εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν αναμνηστική δόση με το BNT162b2, ο μέσος γεωμετρικός τίτλος των RBD αντισωμάτων αυξήθηκε από το 71,46 BAU/mL κατά την ένταξη στη μελέτη στο 7756,68 BAU/mL την 14η ημέρα μετά το εμβόλιο.

Τα αντισώματα IgG έναντι της τριμερούς πρωτεϊνικής ακίδας αυξήθηκαν από 98,4 BAU/mL στο 3684,87 BAU/mL. Η παρατηρούμενη αύξηση σε όλες τις υποκατηγορίες αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 που αναλύθηκαν ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες τιμές αντισωμάτων στους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν αναμνηστική δόση εμβολίου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ήταν κυρίως ήπιες (68%) έως μέτριες (30%), ενώ οι συχνότερες ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού (88%), σκληρία στο σημείο του εμβολιασμού (35%), πονοκέφαλος (44%) και μυαλγία (43%). Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Θετική στον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών

Μετά από χθεσινή της συνεδρίαση,  η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών  εισηγήθηκε θετικά για τον εμβολιασμό κατά της CoViD-19 παιδιών και εφήβων 15 έως 17 ετών και όσων παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών πάσχουν από υποκείμενο νόσημα.

Η εν λόγω σύσταση της Επιτροπής σχετίζεται με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και πλήττει κυρίως τους νέους, αλλά και με δεδομένο ότι οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων θα είναι εθελοντικός και την ευθύνη για ταυτόν θα έχουν οι γονείς, ενώ σχετική γνωμοδότηση αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Διάταξη για διάθεση self test από σούπερ μάρκετ

Τη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κορονοϊό από σουπερμάρκετ ακόμα και παντοπωλεία κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίνει διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες Τρίτη 29/6.

Ειδικότερα η διάταξη που έχει ισχύ μέχρι τις 30/9/2021  δίνει την δυνατότητα για διάθεση self test εκτός από τα φαρμακεία και στα καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που λειτουργούν νόμιμα ως υπεραγορές    τροφίμων (σουπερμάρκετ) ή παντοπωλεία.   

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογία σκοπός είναι η αύξηση των σημείων διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου για το καλοκαίρι.Τα self test εξακολουθούν να είναι δωρεάν. Απαντώντας  σε κριτική που συγκεντρώνει η εν λόγω διάταξη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης,  επισήμανε ότι υπήρχε και υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη δωρεάν διάθεση των τεστ αυτών αλλά υπήρξαν κάποιοι σύλλογοι οι οποίοι δεν θέλησαν να τη συνεχίσουν. Ενημέρωσε ωστόσο, ότι με νομοτεχνική βελτίωση, η δυνατότητα να διατίθενται τα self test από τα super markets, θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρχει άρνηση από τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο να διαθέσει τα τεστ αυτά.

«Η δουλειά του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες και να διασφαλίσει την ομαλή διάθεση και διανομή των τεστ αυτών στους πολίτες. Αυτό και κάνουμε. Είχαμε από την αρχή πει ότι θα αναζητήσουμε εναλλακτικά κανάλια διανομής. Μην πέφτετε λοιπόν από τα σύννεφα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης γίνεται αυτό», δήλωσε  ο κ. Κοντοζαμάνης.

Διπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού των νέων 18-25 ετών

Τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19, των νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών, διπλασιάστηκαν από την εξαγγελία της προπληρωμένης κάρτας και μετά, δήλωσε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι ότι οι νέοι άνθρωποι έκλειναν 9.000 ραντεβού την ημέρα για να εμβολιαστούν και τώρα κλείνουν 18.500 ραντεβού την ημέρα. Αυτά είναι τα στοιχεία. Δεν είναι δημιουργική λογιστική, είναι απλά μαθηματικά», είπε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η εν λόγω εξαγγελία συνέβαλε σε αυτό. «Μην καπελώνετε τους νέους. Αφήστε τους να αποφασίσουν από μόνοι τους. Ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς τρόπους και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν πίσω. Θέλουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι  σε κάθε έρευνα και κάθε τοποθέτηση των πολιτών, πάνω από το 80% θεωρεί πολύ μεγάλη επιτυχία των δύο χρόνων που πέρασαν το πρόγραμμα εμβολιασμού και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται. «Η μάχη είναι εθνική. Δεν περιλαμβάνει μόνο την ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνει όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν έχει να κάνει με κόμματα, δεν έχει να κάνει με παρατάξεις και προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις κανενός από εμάς.  Έχουμε φτάσει πάνω από 8.000.000 εμβολιασμούς και έχουμε πληθώρα εμβολίων».

Ο κ. Κικίλιας, δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μέριμνα για εμβόλια και για το 2022, εφ’όσον χρειαστεί. «Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μέριμνα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, έτσι ώστε τα εμβόλια τα οποία προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις – και αυτή είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια – να υπάρχουν και την επόμενη χρονιά, αν και εφόσον χρειαστεί, και σε όποιους χρειαστεί. Ανάλογα με τις αποφάσεις των επιστημόνων, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη», σημείωσε.

Τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιωτών γιατρών

Σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια χθες στη Βουλή προβλέπεται το ύψος της αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’οίκον.  «Για κάθε διενεργούμενο κατ’οίκον εμβολιασμό καθορίζεται αποζημίωση ύψους 20 ευρώ . Για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο καθορίζεται αποζημίωση των ιατρών ύψους 3 ευρώ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτεται με έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ απλό τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας λόγω του κορονοϊού από τις γενικές κρατικές δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών», αναφέρεται συγκεκριμένα στην τροπολογία.

Στο κείμενο της τροπολογίας, αναφέρεται επίσης ότι ο εμβολιασμός κατ’ οίκον διενεργείται μόνο για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Έχουμε έτοιμο σχέδιο για την άμεση έναρξη τους, μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ και μόλις ολοκληρωθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο εμβολιασμός τους θα γίνεται από ιδιώτες γιατρούς κάθε ειδικότητας, οι οποίοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία. Οι γιατροί θα καταχωρούν τα στοιχεία των εμβολιασμένων και τη διενέργεια του εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Η αποζημίωση θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα ασφαλιστικά Ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.