Tελικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Curevac

Τα τελικά αποτελέσματα για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η γερμανική εταιρεία CureVac. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το δύο δόσεων mRNA εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 48%, οριακά μόνο βελτιωμένη σε σχέση με το 47% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προ δύο εβδομάδων, όσον αφορά την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα σε όλους τους ενήλικες.

Η αποτελεσματικότητα είναι στο 53% για τα άτομα 18 έως 60 ετών όσον αφορά οποιαδήποτε νόσηση (ελαφριά, μέτρια ή σοβαρή) και ανεβαίνει στο 77% στην ίδια ηλικιακή ομάδα για τις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής νόσου. Τέλος, η αποτελεσματικότητα στα άτομα 18-60 ετών εμφανίστηκε στο 100% έναντι της πιθανότητας νοσηλείας ή θανάτου.

Τα νέα για την επιβεβαίωση της -μικρότερης συγκριτικά με άλλα εμβόλια- αποτελεσματικότητας οδήγησαν σε νέα απώλεια της τάξης του 10% στη μετοχή της εταιρείας, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά την αρχική ανακοίνωση για την κατώτερη των προσδοκιών αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «New York Times».

Ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac Φραντσ-Βέρνερ Χάας δήλωσε ότι «στην τελική ανάλυση, το εμβόλιο CVnCoV εμφάνισε ισχυρή αξία από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς προστάτευσε πλήρως τα άτομα 18 έως 60 ετών από νοσηλεία και θάνατο, ενώ είχε αποτελεσματικότητα 77% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσου, ένα ‘προφίλ’ αποτελεσματικότητας που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και στη δυναμική εξάπλωση των παραλλαγών».

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων Astrazeneca, Moderna Και Pfizer

Πρόσφατα δεδομένα, δείχνουν ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων  AstraZeneca, Pfizer και Moderna προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet, εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 δέλτα. Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRA ZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer).

Σε μια άλλη ανάλυση, οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο. Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

 «Green pass» για τις μετακινήσεις προς τα νησιά

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου αλλάζουν τα δεδομένα, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, θα απαιτούνται από όλους τους ενήλικες είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, είτε σε περίπτωση ανεμβολίαστων αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ίδιος σημείωσε ότι για τα ταξίδια δεν θα γίνονται δεκτά τα self test, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις.

Για τους ανήλικους 12-17 ετών γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας και  β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Μικρή, αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων κυρίως σε νησιωτικές περιοχές

Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, αφού είχαμε μία μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας, «σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία», ενώ σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές .

Τα παραπάνω ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου,  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Είπε ακόμα, ότι οι ηλικίες από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Η καθηγήτρια σημείωσε ότι η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, πιθανά να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης Δ. Τόνισε δε, ότι η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων. Επεσήμαινε, ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά της ηλικιακής ομάδας των άνω των 65 ετών και ότι Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών. «Παράλληλα, οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους και στους γονείς τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές», είπε η καθηγήτρια.

Π.Ο.Υ.: Προειδοποίηση για νέο κύμα της επιδημίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε  χθες ότι η Ευρώπη διατρέχει κίνδυνο για ένα τέταρτο κύμα  της επιδημίας του κορονοϊού, όπως διαφαίνεται ήδη από τις αυξήσεις των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες, μετά από μια περίοδο  10 εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας μειώνονταν τα κρούσματα της COVID-19. «Ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν παραμείνουν πειθαρχημένοι», δήλωσε ο Κλούγκε. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδιών, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων, εξήγησε ο Κλούγκε.

«Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο μιας γρήγορα εξελισσόμενης κατάστασης: Ένα νέο στέλεχος ανησυχίας – το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα- και μια περιοχή όπου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι» κατά της covid-19, πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Με επιτυχία και δυνατό παρών ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση εκλογών του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, τη Δευτέρα 28/06/2021, για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, σύμφωνα με το καταστατικό του. Μετά την πρώτη συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών, το νέο ΔΣ του Ομίλου συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως: Πρόεδρος: Ανδρέας Γαλανόπουλος,
Αντιπρόεδρος: Μίλτος Αγιούμπ, Γενικός Γραμματέας: Ελευθέριος Μαρίνος, Ταμίας: Ιωάννης Μαλλιαρός,
Μέλη: Μαρία Ζήση & Σπυρίδων Βανδώρος, Εκπρόσωπος Εργαζομένων: Λεωνίδας Νταλαγιάνης.
Παράλληλα τη σύνθεση του νέου Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου αποτελούν οι: Προϊστάμενος: Άλκης Τοπάλογλου,
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη: Κλεαρέτη Παρασκευοπούλου,
Μέλος: Χαράλαμπος Κρανιώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της πανδημίας, ήταν η πρώτη φορά που η διαδικασία διενεργήθηκε και διαδικτυακά αποσπώντας θετικότατα σχόλια για τη λειτουργικότητα και την ευκολία που παρείχε. Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ συγχαίρει και χαιρετίζει τους νέους εκπροσώπους του, ευχόμενος στη νέα Διοίκηση μια παραγωγική τριετία!

Βρετανία: Αύξηση των κρουσμάτων  κατά 72%

Στη Βρετανία, οι νέες λοιμώξεις COVID-19, την εβδομάδα 25 Ιουνίου-1 Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 72% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.  Οι υγειονομικές αρχές της χώρας,  κατέγραψαν 27.989 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, τον υψηλότερο αριθμό από τις 29 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ακόμα  22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό.

Στη Βρετανία, όπου η εμβολιαστική εκστρατεία έχει κινηθεί με πολύ ταχείς ρυθμούς, μέχρι τις 30 Ιουνίου, συνολικά 44,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 33 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, που όπως φαίνεται έχει ταχύτατη διασπορά κυρίως στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει προκαλέσει αναζωπύρωση της επιδημίας.

 

 

Φλόγα: Δωρεά Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τη δωρεά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης , με την οποία εξασφαλίζεται εξοπλισμός και πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε παιδί που φιλοξενείται στους ξενώνες της, χαιρετίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με καρκίνο, ΦΛΟΓΑ. Ο Σύλλογος λειτουργεί ξενώνες φιλοξενίας για τα παιδιά και τους γονείς από την περιφέρεια για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα για να υποβληθούν τα παιδιά σε θεραπεία στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

Η θεραπεία είναι μακρόχρονη με πολλές παρενέργειες, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη διάρκειά της να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, μέχρι ανυπόφορες πολλές φορές. Τις συνθήκες αυτές επιδεινώνει η μακρά απουσία από το σπίτι και την υπόλοιπη οικογένειά τους, καθώς και τα αυστηρά μέτρα προστασίας που απαιτούνται  για να μην προσβληθούν από ιώσεις που θα δυσκολέψουν τη θεραπεία τους και ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς με την Covid-19. Πρόσφατα επισκέφθηκε στους ξενώνες ο Υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με την ομάδα εργασίας του, στον οποίο εκτέθηκαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Η ευαισθητοποίηση υπήρξε άμεση και έτσι σήμερα κάθε παιδί που φιλοξενούμε στους ξενώνες μας, έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό και διαδίκτυο από το δωμάτιο που φιλοξενείται, με αποτέλεσμα να μπορεί να γεμίσει τις ατέλειωτες ώρες που περνάει μέσα σε αυτό, είτε κάνοντας διαδικτυακά παρέα με την οικογένειά του, είτε παίζοντας διάφορα παιχνίδια και το σπουδαιότερο –εφόσον είναι μαθητής– μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματά του από το δωμάτιό του.

Εμπαιγμός του ΕΟΠΠΥ στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και πολυετής αναμονή για την πλήρη εφαρμογή του ΕΚΠΥ

Έρμαια του παραλογισμού που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται για πολλοστή φορά οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αν και αυτά έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ από την 1η Νοεμβρίου του 2018!

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν ΔΒ3Η 395/530/οικ. 14572 (ΦΕΚ 2439 Β’/7.6.2021) Απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, εντάχθηκαν νέα προϊόντα ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προϊόντα και καθορίστηκε η τιμή αποζημίωσής τους.

Η απόφαση αυτή έμεινε μόνο στη νομοθεσία και δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Είναι χαρακτηριστικό της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμοδίων του ΕΟΠΥΥ το γεγονός πως για ορισμένα από τα ανωτέρω προϊόντα που εντάχθηκαν στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ εκκρεμεί από τις 23 Απριλίου 2021 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Tα προϊόντα αυτά ενώ δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που απαιτείται και δεν έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, λαμβάνουν τιμή αποζημίωσης. Άγνωστο παραμένει γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται βάσει των κείμενων νομοθετικών διατάξεων; Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η διαδικασία, η οποία ναι μεν έχει ξεκινήσει, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Οργανισμός να εκδίδει σε ΦΕΚ τις τιμές αποζημίωσης των ανωτέρω προϊόντων;

Από την 1η Νοεμβρίου 2018, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τα προϊόντα αυτά θα έπρεπε να περάσουν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ακόμη και σήμερα, τα προϊόντα αυτά όχι μόνο δεν πέρασαν από την Επιτροπή ώστε να λάβουν τιμή αποζημίωσης, αλλά μέρος αυτών κοστολογήθηκε εκτός Επιτροπής και δημοσιεύτηκε στο προαναφερόμενο ΦΕΚ.

Οι ανακόλουθες ενέργειες του Οργανισμού δημιουργούν σύγχυση και έντονους προβληματισμούς!

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, της οποίας η σύσταση και ο τρόπος λειτουργίας καθορίστηκε από τον Νοέμβριο του 2020, θα πρέπει να εξετάσει και να κοστολογήσει και τα υπόλοιπα προϊόντα του Σακχαρώδη Διαβήτη, με βάση τη διαδικασία που ορίζεται βάσει των κείμενων νομοθετικών διατάξεων.

 

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, η λογίστρια της οργάνωσης και δυο ιατροί. Στην δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια συνέστησαν και άλλες εταιρίες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Επιπλέον, εντοπίσθηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Την στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολή μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  •  246.980 ευρώ.
  •  (2) πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων
  •  κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
  •  πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.