Ισραήλ: Δεν καρποφορήσαν οι συζητήσεις για ανταλλαγή εμβολίων με τη Βρετάνια

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις που υπήρξαν μεταξύ της χώρας του και του Ηνωμένου Βασιλείου για ανταλλαγή εμβολίων της Pfizer, δεν καρποφόρησαν τελικά για τεχνικούς λόγους, παρά την καλή διάθεση που υπήρξε και από τις δύο πλευρές.

Αναλυτικότερα, το Ισραήλ, έχει στη διάθεσή του περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, που όμως πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο. Η Βρετανία από την πλευρά της, θέλει να εμβολιάσει το γρηγορότερο δυνατόν όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί. Ωστόσο, το ένα εκατ. δόσεις  των εμβολίων των Pfizer / BioNTech που έχει συμφωνηθεί, πρόκειται να φθάσουν στη χώρα, το Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό και έγινε προσπάθεια να γίνει ανταλλαγή των εμβολίων που ήδη διαθέτει το Ισραήλ και που λήγουν σύντομα, με αυτά που περιμένει η Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, λόγω τεχνικών δυσκολιών, αυτή η ανταλλαγή δεν πρόκειται να γίνει τελικά,  γεγονός που σημαίνει ότι ένα εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, μπορεί τελικά να πεταχτούν… τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παραμένουν ανεμβολίαστοι.

 

Π.Ο.Υ.: Βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνη περίοδο

Για πολύ επικίνδυνη περίοδο παγκοσμίως, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κυρίως λόγω των πιο μεταδοτικών παραλλάξεων του ιού, όπως η Δέλτα.

Όπως είπε, στις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου οι μεταλλάξεις «τρέχουν» τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία γίνονται και πάλι «ο κανόνας». Πρόσθεσε δε, ότι οι πλούσιες χώρες μοιράζονται τα εμβόλια με χώρες χαμηλού εισοδήματος με πολύ αργούς ρυθμούς για να αποτρέψουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατομμύρια ζωές. Την ίδια ώρα, η Sarah Gilbert, η καθηγήτρια της Οξφόρδης που ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca, δήλωσε στην Observer: «Πρέπει να εξισορροπήσουμε το τι πιστεύουμε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών σε χώρες με υψηλό εισόδημα με τον εμβολιασμό στον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό γιατί πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση αυτού του ιού παγκοσμίως».

Φαρμακεία: Aυξημένες οι πωλήσεις OTC και καλλυντικών

Συνεχίζεται η αύξηση στις πωλήσεις OTC κατά 19,9% και καλλυντικών κατά 7,4% στα φαρμακεία, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 24/05-20/06, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (25/05-21/06) ως εξής:

  • Φάρμακα: +4,6% (+1,4 εκ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +19,9% (+1,3 εκ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: +7,4% (+242,7 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +4,9% (+14,4 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +29,4% (+534,5 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 8,8% (+506,6 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 22,8% (+534,2 χιλ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά 15,2% (+140,1 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 3,9% (+8,7 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, αυξάνεται κατά 75,3% (+266,4 χιλ. τμχ.)

Σημειώνεται ότι τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, έκανε ο  Προέδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, όπου συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες των δράσεων για αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ανέπτυξε στον Υπουργό υγείας το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με εξοπλισμό, νέα κτίρια, κλινικές και τμήματα, τη δημιουργία νέων κέντρων Υγείας, αστικού τύπου στα πρότυπα του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, την ενίσχυση των δομών πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ηλικιωμένους ή και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια μέσω του στόχου πολιτικής 4 του νέου ΕΣΠΑ, θα συνδράμει στο πλαίσιο και στο βαθμό που της αναλογεί στη χρηματοδότηση των σχετικών έργων καθώς και στην υλοποίησή τους όπου αυτό συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας. Για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών και των τοπικών αρχών της περιοχής, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου έχει τη βούληση να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και να βοηθήσει στην ωρίμανσή του με την υλοποίηση μελετών και την χρηματοδότησή τους.

Α. Ξανθός για δηλώσεις Μητσοτάκη περί «υγειονομικού σαμποτάζ»

Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Κ» της Κυριακής, στην οποία μίλησε για «υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ», ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, προχώρησε σε δήλωση τονίζοντας ότι «αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο κ. Ξανθός ανέφερε τα εξής: Σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο Πρωθυπουργός μίλησε για «υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ»! Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής. Στην πραγματικότητα  ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας. Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση «ενόχων».

Αν κάποιος «σαμπόταρε» την ώριμη και υπεύθυνη  στάση  της κοινωνίας και  την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αφήνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς ουσιαστική στήριξη, τους ασθενείς με άλλα νοσήματα (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και  φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ (το 1/3 όσων γίνονται το πληρώνουν από την τσέπη τους), τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά «προστατευμένο». Μη φροντίζοντας να εμβολιαστεί ένας στους τρείς ηλικιωμένους και  ενισχύοντας, μέσα από απειλές και διχαστικές λογικές,  το κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Και , κυρίως, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στην  κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία.

Το τίμημα του «κυβερνητικού σαμποτάζ» είναι πολύ βαρύ. Και προφανώς δεν υπάρχει κανένα success story. H κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, τα φτωχοποιημένα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, τα θύματα της πανδημίας και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη «πληρώσει το μάρμαρο». Η ώρα της μεταστροφής της κοινωνικής συνείδησης και της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, έρχεται…»

Πρωθυπουργός: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για τους ανεμβολίαστους

Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό αλλά η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ «Κ» ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν είσαι ενήλικος και ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες και δεν εμβολιάζεσαι, αναλαμβάνεις ένα τεράστιο ρίσκο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για «εξαγορά» των νέων με την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω, αυτούς οι οποίοι μας κατηγορούν ότι πάμε να εξαγοράσουμε τη νεολαία. Να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;».

Όσον αφορά τη γενικότερη διαχείριση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν εσφαλμένη η αντίδραση της κυβέρνησης στην αρχή του δεύτερου κύματος. «Έπρεπε να είχαμε επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από ότι το κάναμε», υπογράμμισε.

 

Παραλλαγή Λάμδα: Προβληματισμός  για «ασυνήθιστες» μεταλλάξεις

Η  τελευταία  παραλλαγή του κορονοϊού, η Λάμδα, όπως την αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επιστήμονες, εξαιτίας των κάπως «ασυνήθιστων» μεταλλάξεων που περιλαμβάνει,  ενώ κάποιοι μιλάνε ήδη και μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης.

Η Λάμδα, προηγουμένως γνωστή ως C.37, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Περού το Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη). Πλέον αποτελεί περίπου το 82% των νέων κρουσμάτων στο Περού, από 50% το Μάρτιο και μόλις 0,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Στη γειτονική Χιλή η Λάμδα αποτελεί πια σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιστατικών λοίμωξης Covid-19. Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο μικροβιολόγος Πάμπλο Τσουκουγιάμα του Πανεπιστημίου Καγιετάνο Χερέδια της πρωτεύουσας του Περού Λίμα δήλωσε, πως τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι «η ταχύτητα μετάδοσης της Λάμδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές».

Το Περού έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο θνητότητα λόγω Covid-19, όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακόμη κατά πόσο οι μεταλλάξεις της Λάμδα την καθιστούν όντως πολύ πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική από ό,τι άλλες παραλλαγές. Είναι πιθανό ότι έχει μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ’ αυτού», δήλωσε ο δρ Χάιρο Μέντεζ Ρίκο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Στις 23 Ιουνίου η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας χαρακτήρισε τη Λάμδα παραλλαγή υπό διερεύνηση «λόγω της διεθνούς εξάπλωσής της και των αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεών της». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

 

 

Το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί στην κλινική έρευνα για την έγκριση νέας θεραπείας για την αμυλοείδωση

Στο μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό, το New England Journal of Medicine, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης ANDROMEDA που οδήγησαν τον Αμερικανικό (FDA) και τον Ευρωπαϊκό (ΕΜΑ) οργανισμό φαρμάκων στην έγκριση της πρώτη θεραπείας για την AL αμυλοείδωση. Ο Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της  Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτης είναι  ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, που ουσιαστικά αλλάζει την θεραπεία του νοσήματος.

Στην μελέτη αυτή η Ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς πολλοί ασθενείς από την Ελλάδα εντάχθηκαν στην μελέτη, ιδιαίτερα στην Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, που ήταν και το κέντρο που ενέταξε τους περισσότερους ασθενείς μεταξύ περίπου 200 κέντρων παγκοσμίως (από ΗΠΑ, ΕΕ, Ασία, Αυστραλία). Η δημοσίευση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη του υψηλού και διεθνούς κύρους της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  και του επιπέδου της έρευνας που διεξάγεται σε αυτή.

Η αμυλοείδωση είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, που οφείλεται στην εναπόθεση σε διάφορα όργανα αδιάλυτων ινιδίων, του αμυλοειδούς. Ο πιο συχνός τύπος αμυλοείδωσης είναι η πρωτοπαθής συστηματική αμυλοείδωση από ελαφρές αλυσίδες των ανοσοσφαιρινών (AL Αμυλοείδωση). Στην περίπτωση αυτή το αμυλοειδές σχηματίζεται από ελαφρές αλυσίδες, που είναι τμήματα  των ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) που παράγονται από πλασματοκύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών.

Τα ινίδια εναποτίθενται σε όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί, το συκώτι, τα νεύρα, το έντερο, και αλλού και προκαλούν σοβαρή βλάβη. Η εναπόθεση στην καρδιά αποτελεί την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου. Η θεραπεία της νόσου βασίζεται στην καταστροφή των πλασματοκυττάρων του μυελού που παράγουν τις τοξικές ανοσοσφαιρίνες, ώστε να διακοπεί η παραγωγή του αμυλοειδούς. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εγκεκριμένη θεραπεία.

Η μελέτη ANDROMEDA είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη στο νόσημα και έδειξε ότι ο συνδυασμός του νέου μονοκλωνικού αντισώματος daratumumab σε συνδυασμό με το συνδυασμό VCD (περιλαμβάνει τα φάρμακα bortezomib, cyclophosphamide & dexamethasone) βελτίωσε δραματικά το ποσοστό των ασθενών που πέτυχαν πλήρη αιματολογική ύφεση (53% έναντι 18%) και διπλασίασε το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν βελτίωση της καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας στους 6 μήνες, έναντι της θεραπείας μόνο με το συνδυασμό VCD.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της αμυλοείδωσης απαιτεί ειδικές εξετάσεις και εμπειρία, και γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα, όπως στην Θεραπευτική Κλινική στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Οι προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση της θεραπείας των ασθενών με AL αμυλοείδωση συνεχίζονται και στην Θεραπευτική Κλινική διεξάγονται  κλινικά πρωτοκόλλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με νέα φάρμακα τόσο για την AL αμυλοείδωση όσο και για άλλες μορφές αμυλοείδωσης.

Τρεις δόσεις mRNA εμβολίου χρειάζονται τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση

Μία μειωμένη ανοσολογική απάντηση μετά από δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Έχουν επίσης περιγραφεί πολλές περιστάσεις σοβαρής λοίμωξης COVID-19 σε τέτοιους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Αυτό οδήγησε τις γαλλικές αρχές υγείας να προτείνουν μία τρίτη δόση εμβολίου στους ασθενείς αυτούς.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα μίας σειράς 101 μεταμοσχευμένων ασθενών που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου mRNA της εταιρείας Pfizer, όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “the New England Journal of Medicine”. Η ομάδα των ασθενών περιλάμβανε 78 μεταμοσχευμένους νεφρού, 12 μεταμοσχευμένους ήπατος, 8 μεταμοσχευμένους πνεύμονα ή καρδιάς, και 3 παγκρέατος. Οι πρώτες δύο δόσεις είχαν απόσταση ενός μήνα και η τρίτη δόση δόθηκε 61 ημέρες μετά τη δεύτερη.

Ο χρόνος μεταξύ της μεταμόσχευσης και του εμβολιασμού ήταν 97 +/- 8 μήνες. Η ανοσοκαταστολή ήταν λόγω γλυκοκορτικοειδών στο 87% των ασθενών, λόγω αναστολέων καλσινευρίνης στο 79% των ασθενών, μυκοφαινολικού οξέος στο 63%, mTOR αναστολέων στο 30%, και belatacept στο 12% των ασθενών. Ο τίτλος των αντισωμάτων ήταν 0% πριν την πρώτη δόση, 4% πριν τη δεύτερη, 40% πριν την τρίτη, και 68% 4 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση. Το 44% των αρνητικών ασθενών για αντισώματα πριν την τρίτη δόση, απέκτησε θετικό τίτλο μετά, και σε όσους είχαν θετικό τίτλο αντισωμάτων πριν την τρίτη δόση, ο τίτλος αυτός αυξήθηκε σημαντικά μετά την τρίτη δόση. Οι ασθενείς που δεν είχαν αντισωματική απάντηση ήταν μεγάλοι σε ηλικία, είχαν ανοσοκαταστολή σε μεγαλύτερο βαθμό και είχαν χαμηλότερη σπειραματική κάθαρση.

Επίσης, κανείς από αυτούς τους ασθενείς δεν εμφάνισε λοίμωξη COVID-19 μετά την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπερασματικά, τα δεδομένα της μελέτης αυτής επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer στην ομάδα των μεταμοσχευμένων ασθενών, παρόλο που οι ασθενείς αυτοί πρέπει να είναι σχολαστικοί με τα μέτρα προφύλαξης σε κάθε περίπτωση λόγω της ευπάθειας τους σε σοβαρή νόσο. Είναι πιθανό ότι ανάλογη στρατηγική τριών δόσεων να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, εφόσον κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη δώσουν θετικά αποτελέσματα.

ΣΔΙΤ στο Νοσοκομείο “Αττικό”: Στη Βουλή το θέμα, κατατέθηκε ερώτηση

Στην Βουλή φέρνει με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας η Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τη διαφαινόμενη εφαρμογή καθεστώτος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) στο Νοσοκομείο Αττικόν. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας ερωτάται:

1.      Αν οι αλλαγές στον οργανισμό του Νοσοκομείου Αττικόν εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο ανάπτυξης ΣΔΙΤ στην υγεία; Αυτός ο σχεδιασμός αφορά όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;

2.      Σε ποια θετικά διεθνή δεδομένα στηρίζεται το σχέδιο της Κυβέρνησης για εφαρμογή ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας;

3.      Τελικά το ΕΣΥ και οι άνθρωποι του ανταποκρίθηκαν την περίοδο της πανδημίας στις απαιτήσεις του covid; Τους αξίζει χειροκρότημα η επικράτηση καθεστώτος αβεβαιότητας και ανασφάλειας;

4.      Με την πανδημία ακόμη να μαίνεται και με τα δημόσια συστήματα υγείας να αποτελούν κατά κοινή ομολογία τους βασικούς πυλώνες φροντίδας των ανθρώπων διεθνώς πως δικαιολογείται, αν όχι ως πολιτική εμμονή, η σπουδή της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο (μερικής έστω) ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ; Με ποιες δυνάμεις και με τι ηθικό θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του ΕΣΥ ένα τέταρτο πανδημικό κύμα;

 Ειδικότερα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το δικό της σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σχέδιο που περιλαμβάνει την εκχώρηση κρίσιμων κομματιών της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντί δηλαδή η Κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο και ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζομένων, το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ φαίνεται ότι θα αποτελέσει το νοσοκομείο πρώτης εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού, με αφορμή το σχέδιο του νέου οργανισμού του νοσοκομείου.

Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί επιτροπή, παρακάμπτοντας το Επιστημονικό Συμβούλιο ή/ και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, το ΑΤΤΙΚΟΝ πρόκειται να απολέσει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του, ως ίδρυμα ενταγμένο στο ΕΣΥ και μέσω ΣΔΙΤ να μετατραπεί σε ένα οιονεί ιδιωτικοποιημένο μόρφωμα. Ένα μόρφωμα που θα διοικείται από μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, η οποία δεν θα συνδέεται με την κρατική χρηματοδότηση, θα έχει έσοδα που δεν θα «επιστρέφουν» ως επένδυση στο ΕΣΥ, θα «αξιοποιεί» ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αμφισβητώντας στην πράξη το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα εκχωρεί υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου σε εργολαβικά συμφέροντα, θα εγκαταλείψει οποιοδήποτε πλάνο στελέχωσης με μόνιμες θέσεις, θα επιδεινώσει και θα συρρικνώσει τελικά την παρεχόμενη φροντίδα υγείας προς τους πολίτες, ειδικά σε μία περιοχή με αυξημένη οικονομική και κοινωνική επισφάλεια.

Ωστόσο, το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία αφορά τη στήριξη του ΕΣΥ, με σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών  Δημόσιας Υγείας της χώρας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης,  αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – ΠΙ), είναι “ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους”, όπως ρητά προβλέπει ο ν. 1397/1983.Ο ιδιωτικός τομέας εμφανίστηκε ιδιαίτερα απρόθυμος να αναλάβει ευθύνες στην πανδημία  από τις οποίες δεν διέβλεπε σημαντικά περιθώρια κέρδους. Το παρωχημένο σχήμα των ΣΔΙΤ στην υγεία έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι έχει νεοφιλελεύθερο πρόσημο, που είναι ασύμβατο με το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης, ενω αυτό το μοντέλο όπου εμφανίστηκε εδώ και μια τριακονταετία επιδείνωσε την ποιότητα, συρρίκνωσε το εύρος, έκανε πιο ακριβές τις υπηρεσίες υγείας, μετακύλησε κόστος στον πολίτη και διεύρυνε τις υγειονομικές ανισότητες, τονίζεται στην ερώτηση.