Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε  συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, ζητούν με κοινό δελτίο Τύπου οι διοικήσεις των πέντε ιατρικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι πρόεδροι των πέντε ιατρικών συλλόγων (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) υπογραμμίζουν ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπερψηφίστηκε η πρόταση από τα διοικητικά συμβούλια των επιστημονικών οργάνων για την αναγκαιότητα και την υποχρεωτικά των εμβολιασμών σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών ανθρώπων.

«Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο, ίσως αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους. Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας. Η ευθύνη των επιστημόνων υγείας αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις προαναφερθείσες δομές απέναντι στους νοσηλευόμενους είναι καθοριστική και αυτοπροσδιορίζει την ιδιότητά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των γιατρών. «Η αφθονία σε αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια είναι προάγγελος ευημερίας για τη χώρα μας», τονίζουν οι γιατροί και προσθέτουν: «Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες. Ο εμβολιασμός θα χαρίσει την ελευθερία σε εμάς αλλά και στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας».

Πρωθυπουργός: Ζήτημα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα

Στη σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα που την τελευταία βδομάδα έφθασε το 75%,  αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.

Αναφερόμενος, στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι «ζήτημα χρόνου» να γίνει η κυρίαρχη και στην Ελλάδα, τονίζοντας για ακόμα μια φορά, ότι οι ανεμβολίαστοι «ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά». «Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα» τόνισε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πάνω από το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας που παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας στη σύσκεψη, έδωσε έμφαση στις τρεις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα: Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο. Μάλιστα, επισήμανε πως η τάση αυτή παρατηρείται στις νεότερες ηλικίες. Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφέρθηκαν στις ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει, επισημαίνοντας πως οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια.

Πάνω από 4 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

“Σήμερα ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 4.010.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,2% στο γενικό πληθυσμό και ποσοστό 45% επί του ενήλικου πληθυσμού”.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα ξεκινάει από την Κρήτη, το επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των κατοίκων στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. «Αυτή τη στιγμή  υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη μέρα και με το εμβόλιο Pfizer σε τρεις μέρες», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανέφερε δε, ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Σε συνέχεια των όσων είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων για τις ηλικίες 15-17, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/2006, ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ είπε ότι η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει για την επόμενη εβδομάδα και την ερχόμενη Δευτέρα στην ενημέρωση θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

 

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Ακυρώνονται 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων

Σε ακυρώσεις του 80% των  προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έχει προχωρήσει το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και τα άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, παρά το γεγονός ότι οι ακυρωμένες επεμβάσεις αφορούν σοβαρές παθήσεις και δια της ακύρωσης θέτεται σε κίνδυνο η ομαλή αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί και νοσηλευτές των στρατιωτικών νοσοκομείων εργάζονται στα διάφορα εμβολιαστικά κέντρα, καλύπτοντας τις εκεί ανάγκες. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωση της 29/6/21 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΣΥΑ), προσθέτοντας ότι οι διαταγές που καταφθάνουν στο Νοσοκομείο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ορίζουν ότι το 401 Γ.Σ.Ν.Α. καλείται να διαθέσει μεγάλο αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού σε διάφορα εμβολιαστικά κέντρα κατά του Covid-19.

Επισημαίνει δε ότι ως  αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, τα χειρουργεία που είναι διαθέσιμα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, συγκριτικά με αυτά που πραγματοποιούνταν προ πανδημίας, για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες ένστολους δικαιούχους νοσηλείας είναι ελάχιστα (διαθέσιμο μόλις το 20 % των χειρουργείων). Επιπλέον, και ενώ επισημαίνονται τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα και στα άλλα νοσοκομεία αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ, ο Γ.Γ ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου δηλώνει στον ηλεκτρονικό Τύπο στις 29/6/21 ότι θα υπάρξει θωράκιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα πανδημίας και πως η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έχει έτοιμο σχέδιο, πρόσληψης επικουρικού πολιτικού, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, εφόσον απαιτηθεί. Συμπληρώνει δε ότι θα προωθηθεί για έγκριση στην πολιτική ηγεσία και στο υπουργείο υγείας, για την άμεση υλοποίησή του και ότι αφορά μόνο το ενδεχόμενο έλευσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Το ερώτημα είναι ότι εφόσον σημειώνονται τα παραπάνω πολύ σοβαρά προβλήματα στο 401 Γ.Σ.Ν.Α και στα άλλα νοσοκομεία αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ, γιατί δεν προχωρά η πολιτική ηγεσία στην υλοποίηση του ήδη υπάρχοντος σχεδίου προσλήψεων έκτακτου ή και μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού το ταχύτερο δυνατόν; Σημειώνεται ότι για το σοβαρό αυτό ζήτημα κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή.

Επιτροπή Εμβολιασμών: “Πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών

Θετική είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση.

Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός της εν λόγω ηλικιακής ομάδας μπορεί έμμεσα να προσφέρει «σημαντικό αριθμό προστασίας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.. H Mαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται με γονική συναίνεση, με την πλατφόρμα για τους γεννημένους του 2006 να ανοίγει στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στις ΗΠΑ η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω covid-19 εφήβων ηλικίας 12-17 ετών είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος από την εποχική γρίπη. Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από την covid-19 διατρέχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και κατά κύριο λόγο εκείνα που είναι παχύσαρκα ή πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή άλλα νευρολογικά νοσήματα.

Ο εμβολιασμός των εφήβων 12-17 ετών είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία, επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8.770.000 δόσεις εμβολίων, ενώ 4 εκατ. Έλληνες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους – αριθμός που αντιστοιχεί στο 38,2% του γενικού πληθυσμού και 45% επί των ενηλίκων. Τέλος, ανέφερε ότι από την Κρήτη θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους οικείους δήμους.

Δρ Αντονι Φαούτσι: Δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Σε πρόσφατη συνέντευξή  του,  ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και Ιατρικός Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Δρ Αντονι Φαούτσι υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό.

Ο Δρ Φαούτσι έλαβε την 1η δόση του εμβολίου Moderna στις 22 Δεκεμβρίου 2020. Θεωρεί ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια θα φθίνει με το χρόνο και τελικά θα χρειαστεί αναμνηστική δόση. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι ο αρχικός εμβολιασμός θα μας προσφέρει απεριόριστα προστασία έναντι του SARS-CoV-2. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δοκιμασίες αντισωμάτων δεν αποτελούν αξιόπιστη μέθοδο προσδιορισμού της προστασίας από την COVID-19. Επιπλέον, αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ ετερογενείς και δεν προσδιορίζουν όλες τα ίδια αντισώματα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποστηρίζει επίσης ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να στηρίζονται στον έλεγχο αντισωμάτων για τον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2. Ο Δρ Αντονι Φαούτσι σημειώνει ότι δύο παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί: 1) Η αύξηση των λοιμώξεων COVID-19 στους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες των εμβολίων και εμβολιάστηκαν το 2020, και 2) Εργαστηριακά δεδομένα που θα υποδεικνύουν πως φθίνει η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο. Αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδυση νέων μεταλλάξεων.