Novartis, Servier, Janssen και Amgen οι Μεγάλοι Νικητές των Patient Partnerships Awards 2021

Οι εταιρείες Novartis Hellas, Servier Hellas, Janssen Hellas και Amgen Hellas ήταν οι μεγάλοι νικητές των Patient Partnerships Awards 2021, που διοργανώνουν το Health Daily και η BOUSSIAS, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Ειδικότερα, κορυφαία εταιρεία αναδείχθηκε η Novartis, λαμβάνοντας τέσσερα βραβεία, δύο χρυσά και δύο αργυρά για την ενδυνάμωση και στήριξη των ασθενών, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένων στον κλάδο υγείας, αλλά και της κοινότητας. Ακολουθούν οι εταιρείες Servier, Janssen και Amgen με δύο βραβεία κάθε μια. Από ένα βραβείο έλαβαν οι εταιρείες: Perception, PaulBill, Novo Nordisc, MSCOMM, Φαρμασέρβ Lilly, Takeda και Όμιλος Βιοιατρική.

Μεταξύ των φορέων υποστήριξης ασθενών, τις περισσότερες διακρίσεις απέσπασε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), λαμβάνοντας πέντε βραβεία, ενώ από ένα βραβείο έλαβε η υποψηφιότητα του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3 σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών και ο σύλλογος «Πνοή Αγάπης».

Συνολικά απονεμήθηκαν 11 χρυσά, οκτώ αργυρά και πέντε χάλκινα βραβεία.

Οι βασικές ενότητες των φετινών βραβείων ήταν:

  • Prevention and Disease Awareness Campaigns
  • Improving Health
  • Changing Culture in Healthcare
  • Covid 19 Pandemic Related Initiatives

 

Η τελετή απονομής

Η χθεσινή τελετή απονομής, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις της εποχής και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, υλοποιήθηκε με τη μορφή φωτογράφησης και τη συμμετοχή των νικητών και της κριτικής επιτροπής.

Η Έλενα Χουλιάρα, Μέλος Δ.Σ. PIF, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, δήλωσε, σχολιάζοντας την απονομή των φετινών βραβείων: «Ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης των βραβείων Patient Partnerships Awards, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν,  παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέρουσες πρακτικές. Στα βραβεία Patient Partnerships Awards 2021, αναδείχθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές που αφορούν συνεργασίες μεταξύ εταίρων στον τομέα της Υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την προσφορά προγραμμάτων υποστήριξής τους σε όλη την πορεία της θεραπευτικής τους διαδρομής, την πρόληψη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Στην παρούσα συγκυρία περισσότερο από ποτέ, η ανάδειξη ανάλογων πρακτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κοινωνία χρειάζεται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική. Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, παρόχους υπηρεσιών υγείας, κοινωνικούς και επιστημονικούς εταίρους. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να συνεισφέρουμε προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη μιας πολιτικής υγείας, με επίκεντρο τον ασθενή που θα σέβεται και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αξίες του, θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του στη λήψη αποφάσεων καθώς και την απρόσκοπτη πρόσβασή του σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες. Συγχαρητήρια σε Όλους!!».

Συνολικά απονεμήθηκαν βραβεία σε Οργανισμούς, Επιστημονικούς Φορείς, Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Υγείας, για την προσφορά τους και την κινητοποίηση νέων ενεργειών που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών και που ωφελούν συνολικά το σύστημα Υγείας.

Υποστηρικτές της τελετής απονομής των βραβείων Patient Partnerships Awards 2021 ήταν η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Διώνη και η PCC Hellas.

 

 

Οι δηλώσεις Κούβελα για τα εμβόλια και οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις μελών της επιστημονικής κοινότητας προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ  Δημήτρη Κουβέλα σχετικά μετα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Κούβελας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήδη το ποσοστό του εμβολιασμού παγκοσμίως είναι υπερβολικό, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου των παρενεργειών, και ότι οι κάτω των 40 ετών, εάν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να τους τοποθετεί στις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να εμβολιαστούν».

Σχολιάζοντας τον εν λόγω ισχυρισμό, η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού δήλωσε τα εξής: «Η επιστημονική κοινότητα βεβαίως και φέρει ευθύνη. Εγώ με χαρά να αντικρούσω όσα είπε ο κ. Κούβελας. Υπάρχει μια μικρή ομάδα ηλικιών που ανάλογα και με το εμβόλιο, ωφελούνται λιγότερο από το εμβόλιο. Αλλά σε όλους άνω των 40 ετών υπάρχει κίνδυνος, ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Σε αυτά ή τα νεότερα παιδιά πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά επειδή κινδυνεύουν και οι γύρω τους».

Παράλληλα, η δημόσια τοποθέτηση του κ Κούβελα, ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται παράγουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού τα οποία μολύνουν τους ανεμβολιαστους και τους θέτουν σε κίνδυνο προκάλεσε την αντίδραση του καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook ζητά από τα όργανα του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θα πρέπει να καλέσουν τον συγκεκριμένο καθηγητή να τεκμηριώσει επιστημονικά τις απόψεις του.

Διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού HPV

Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη νοσήματα.

Ως εκ τούτου, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα από την Πολιτεία, ως σημαντικό σκέλος της προσπάθειας εκρίζωσης του ιού από τη χώρα μας.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η σύμπραξη συλλόγων ασθενών «Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)», (Ελληνική Συμμαχία για τον HPV), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των προτάσεών της για την εξάλειψη της HPV λοίμωξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών Υγείας με καίριο ρόλο στη χάραξη εμβολιαστικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας, μέλη επιστημονικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους στους στόχους της Συμμαχίας, αναγνωρίζοντας την αξία του έργου της και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων για τη μείωση του κινδύνου από τον ιό HPV και τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV.

Σήμερα, 87% των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνουν τον εμβολιασμό των κοριτσιών και 46% αυτών συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια σε αυτές τις συστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον καθολικό εμβολιασμό, όπως η Αυστραλία, έχουν επιτύχει ως και 90% μείωση των λοιμώξεων HPV! Στη χώρα μας ο HPV εμβολιασμός των γυναικών 11-26 ετών (παρεχόμενος δωρεάν μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ενώ στους άνδρες συστήνεται μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την υποστήριξή του στους στόχους της Συμμαχίας προσέφερε μέσω έγγραφου χαιρετισμού ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ ΠΦΥ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο δικός σας στόχος είναι και δικός μας, και θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε ενέργεια και κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί να σώσει και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά σας και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να επικοινωνηθεί η ανάγκη πρόληψης του σχετιζόμενου με τον HPV καρκίνο και στα δύο φύλα, μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και να βελτιωθεί το εύρος χρήσης του εμβολίου».

Παράνομη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη γιατρού από τον ΙΣΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε χθες ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πειθαρχική δίωξη του τ. Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ ιατρού Τάκη Γεωργακόπουλου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ιατρός πνευμονολόγος – εντατικολόγος  του ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα,  υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από το 2015 έως το 2019. Ανάμεσα στα καθήκοντά του, όπως αυτά του ανατέθηκαν από το ΔΣ του Οργανισμού, ήταν και η επιβολή ποινών σε γιατρούς για υπέρβαση των συνταγογραφικών ορίων, που είχαν τεθεί νόμιμα ώστε να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από προκλητή ζήτηση υπηρεσιών  και αχρείαστες χρεώσεις. Οι ποινές αυτές επιβάλλονταν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και πάντοτε ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ.

Το 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισε να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του κ. Γεωργακόπουλου, όχι για κάποια ιατρική πράξη ή για παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά επειδή καλούσε σε απολογία γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ για υπέρβαση των ορίων συνταγράφησης  για φάρμακα, εξετάσεις ή άλλες παροχές υγείας. «Η καταφανώς παράνομη απόφαση του ΙΣΑ, εκκινούμενη από καθαρά συντεχνιακή και εκδικητική λογική, έχει ως μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσει τον κ. Γεωργακόπουλο αλλά και οποιοδήποτε γιατρό βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση. Ο ΙΣΑ επί της ουσίας διατείνεται ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ανεξέλεγκτοι, να μην υπόκεινται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο ως προς τη συνταγογράφηση και συνεπώς να χρεώνουν κατά το δοκούν το δημόσιο  Ασφαλιστικό Φορέα  Υγείας, χωρίς έγκυρα διαγνωστικά και θεραπευτικά  πρωτόκολλα, των οποίων η τήρηση θα ελέγχεται αυστηρά», τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 2.000

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και την έλευση ενός 4ου κύματος της COVID-19, στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες το απόγευμα σε τηλεοπτική εκπομπή. Σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, ενώ  εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2000».

Ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Όσον αφορά την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «οποιοδήποτε δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα υγείας».

Παράλληλα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Γνωστοί μου έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Καταγγελία εργαζομένων του Νοσοκομείου Ηρακλείου

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται με υπερεφημέρευση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, στη σχετική ανακοίνωση, την Παρασκευή το βράδυ ενημερώθηκε ειδικευόμενος αιματολόγος του ΠΑΓΝΗ για την υποχρέωσή του να καλύψει 14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή του νοσοκομείου την Κυριακή, χωρίς καν να ερωτηθεί αν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη εφημερία, αν έχει άλλες υποχρεώσεις ή αν θα απουσιάζει. «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ‘Ελευθερία’, δεν συνοδεύεται από ενίσχυση της χρόνια υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό.

Πολλές εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνοντάς τα περαιτέρω, αποσπώντας χώρους από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και επιτείνοντας το συγχρωτισμό υγιών (που προσέρχονται για εμβολιασμό) και ασθενών (που παρακολουθούνται στα τακτικά ιατρεία)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Σωματείο τονίζει ότι η κυβέρνηση ότι «δεν φρόντισε ούτε καν να εξασφαλίσει την αμοιβή των γιατρών για τις απογευματινές βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές, αφού στο ΦΕΚ 4790/31.3.21 προβλέπεται αποζημίωση μόνο για τις μη εργάσιμες μέρες» και ζητά:

Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων στα πλαίσια της ΠΦΥ,

ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, άμεση στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με νέες προσλήψεις γιατρών και όχι με επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων, να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, να μην εξαναγκάζονται οι γιατροί σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών.

Ελλάδα: Εκτίναξη των νέων κρουσμάτων

Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας στη χώρα μας για την αύξηση των νέων κρουσμάτων, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.797 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είχε προαναγγείλει τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είχε σημειώσει ότι ο αριθμός των μολύνσεων κινείται ανοδικά στα νησιά, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που κάνουν τεστ λόγω των μετακινήσεων.

Από τα νέα κρούσματα τα 1.026 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 98 στο Ρέθυμνο, τα 72 στο Ηράκλειο  τα 62 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 168 με διάμεση ηλικία τα 66 έτη.  Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Άλλοι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι.

Σε έκτακτη ενημέρωση, χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από Πέμπτη 8/7 τα bar και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μόνο με καθήμενους, αλλιώς θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη κιόλας παράβαση. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και για τοπικά lockdown εφόσον χρειαστεί.

Ζωή Ράπτη: Περαιτέρω ενίσχυση των ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.

Τη δέσμευση του Υπουργείου για περαιτέρω στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), μέσω και έκτακτης χρηματοδότησής τους, τόνισε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στην ομιλία της στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης ( Κοι.Σ.Π.Ε.) στο Πολεμικό Μουσείο.

Αναλυτικότερα η Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Από την πρώτη μέρα που είχα την τιμή να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων  και να γνωρίσω το έργο των ΚΟΙΣΠΕ, δεσμεύτηκα να υποστηρίξω  ακόμα πιο δυναμικά τους 30 υφιστάμενους ΚοιΣΠΕ, που λειτουργούν στην χώρα. Ολοκληρώσαμε την επεξεργασία και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πλαίσιο της τακτικής και έκτακτης  χρηματοδότησής τους.

Ήδη, κυκλοφόρησε πρόσκληση με την οποία καλούνται οι ΚοιΣΠΕ να υποβάλουν σχέδιο δράσης για να λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση, με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στη δραστηριότητά τους και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας. Πέραν της έκτακτης χρηματοδότησης, οι ΚοιΣΠΕ θα κληθούν να καταθέσουν, για πρώτη φορά, τα αιτήματα τους, με σκοπό να χρηματοδοτήσουμε το μέρος της διοικητικής τους λειτουργίας που αφορά στο κόστος λειτουργίας τους ως Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Τόσο για την έκτακτη όσο και για την τακτική χρηματοδότηση των ΚοιΣΠΕ έχουμε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την απασχόληση των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Επιπρόσθετα, στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Δημόσια Υγεία ‘Σπύρος Δοξιάδης’ έχει προβλεφθεί και μία δράση στον τομέα της τριτογενούς πρόληψης, με τίτλο ‘Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα’».