Εμβόλια mRNA: Σπάνια και ήπια επιπλοκή η μυοκαρδίτιδα

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί σε νέους μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια  mRNA έναντι του SARS-CoV-2, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν.

Η πλέον πρόσφατη δημοσίευση στην καρδιολογική επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2781601) ανέλυσε 23 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2021 σε άρρενες, μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, με διάμεση ηλικία τα 25 έτη. Σε 20 από τα 23 περιστατικά τα συμπτώματα άρχισαν εντός 4 ημερών μετά τη 2η δόση του εμβολίου ενώ οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς είχαν νοσήσει με COVID-19 και παρουσίασαν συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Σε 16 άτομα είχε χορηγηθεί το εμβόλιο Moderna ενώ στους υπόλοιπους 7 το εμβόλιο Pfizer. Τα συμπτώματα υποχώρησαν στους περισσότερους εντός 7 ημερών. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά με εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας, σημαντική μείωση του κλάσματος εξωθήσεως σε συνδυασμό με αρρυθμίες ή και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο συνδεόμενα με τα εμβόλια mRNA μέχρι σήμερα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι κατά το ίδιο διάστημα είχαν εμβολιαστεί πλήρως 436.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στις Η.Π.Α. Με βάση υπολογισμούς που λαμβάνουν υπόψιν την επίπτωση της μυοκαρδίτιδας στο γενικό πληθυσμό (1 έως 22 περιστατικά ανά 100.000 άτομα-έτη) θα αναμένονταν έως 8 περιστατικά μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου. Στο συγκεκριμένο πληθυσμό καταγράφηκαν 19 περιστατικά, επομένως η επίπτωση είναι υψηλότερη του αναμενομένου αλλά παραμένει σπάνια και μάλιστα τα συμπτώματα ήταν ήπια και αυτοπεριοριζόμενα. Επιπλέον, μεταξύ νεαρών υγιών αθλητών που νόσησαν με COVID-19, το 1% είχε ευρήματα μυοκαρδίτιδας στη μαγνητική καρδιάς.

Συμπερασματικά, με δεδομένη την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, το όφελος υπερβαίνει το σπάνιο κίνδυνο εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας. Συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή και αίσθημα παλμών πρέπει να εγείρουν την υποψία πιθανώς σχετιζόμενης με το εμβόλιο μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας αλλά και τον αποκλεισμό άλλων αιτιών μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας. Ο μηχανισμός πιθανώς να είναι η εκδήλωση μυοκαρδιακής φλεγμονής εξαιτίας της φλεγμονώδους απόκρισης στο εμβόλιο. Η καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών πιθανά σχετιζόμενων με το εμβόλιο συνεχίζεται αλλά η σπανιότητα των επιβεβαιωμένων ανεπιθύμητων ενεργειών δεν πρέπει να υποβαθμίζει την αξία του εμβολιασμού.

Οι επιπτώσεις της Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα άλλων χωρών σχετικά με την επιβάρυνση των ασθενών με καρκίνο λόγω της COVID-19, o Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού  στη χώρα μας, με στόχο να εντοπιστεί κατά πόσο οι ίδιες βίωσαν επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα  Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021 μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων και σε αυτή έλαβαν μέρος συνολικά, 483 ασθενείς με καρκίνο μαστού. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την κατάσταση που βίωσαν οι ασθενείς με καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας.

Φαίνεται ότι συνολικά οι ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και χρειάζονταν να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους δεν είχαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις σε αυτές.

Καθυστερήσεις ή δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό αντιμετώπισαν κυρίως ασθενείς από την περιφέρεια οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το νοσοκομείο, λόγω μεγάλης απόστασης, έλλειψης μεταφορικού μέσου ή έλλειψη μέσων συγκοινωνίας εξαιτίας της πανδημίας.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίσκεψη στον γιατρό αποτέλεσε ο προσωπικός φόβος των ασθενών για συνδιαλλαγή με δομές υγείας λόγω της πανδημίας. Άλλα εμπόδια υπήρξαν επίσης η αυξημένη λίστα αναμονής και η έλλειψη διαθεσιμότητας του γιατρού λόγω COVID-19.

Παράλληλα, οι μισές ασθενείς που είχαν ήδη αντιμετωπίσει δυσκολία ή καθυστέρηση σε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, αντιμετώπισαν επιπλέον καθυστέρηση και στον τακτικό τους επανέλεγχο.

Τέλος, σημαντική διαπίστωση είναι πως υπάρχει επίδραση της πανδημίας στη διάθεση των ασθενών με καρκίνο μαστού, με κυρίαρχα συναισθήματα την ανησυχία και το άγχος, ενώ προσωπική τους πρόβλεψη είναι πως η πανδημία θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ψυχική τους υγεία και στο μέλλον.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία των δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη δεδομένη χρονική περίοδο, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για τις ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Με βάση τα αποτελέσματα, 7 στις 10 από τις ερωτώμενες που δεν βρίσκονται σε θεραπεία, ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν εμπόδια στις επισκέψεις τους στον γιατρό τους. 9 στις 10  από όσες βρίσκονται σε θεραπεία ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν εμπόδια στις επισκέψεις τους στον γιατρό τους.

5 στις 10  από όσες ανέφεραν εμπόδια δήλωσαν ότι τα εμπόδια αυτά αφορούσαν τους προσωπικούς τους φόβους λόγω του κορονοϊού. 3 στις 10 από όσες ανέφεραν εμπόδια, κατά πλειοψηφία με τόπο διαμονής εκτός Αττικής, ανέφεραν ως εμπόδιο τη δυσκολία πρόσβασης  λόγω κορονοϊού.

ΣΦΕΕ: Ανάγκη υιοθέτησης μιας ασθενοκεντρικής βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής

Στην εμπειρία της πανδημίας COVID-19 και την ανάγκη υιοθέτησης μιας ασθενοκεντρικής βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής που θα προωθεί τη φαρμακευτική καινοτομία, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, κατά το χαιρετισμό του στο Health Legal & Compliance Forum.

Ο κ. Χειμώνας σημείωσε πως τα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία είναι πολλά, μεταξύ των οποίων: Παγκοσμίως, αλλά ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ειδικά των νοσοκομείων. Πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα του υγειονομικού μας συστήματος και να εξαλειφθούν οι σπατάλες. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανακούφιση των νοσοκομείων από την πίεση, αλλά και η κατ’ οίκον νοσηλεία.

Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και η απουσία σωστής εκπαίδευσης αποτελούν εμπόδιο στην παροχή κατάλληλης υγειονομικής φροντίδας. Παρατηρήθηκε καθυστερημένη ή ελλιπής φροντίδα για μη COVID-19 ασθενείς (πχ χρονίως πάσχοντες) και διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης μετάβασης σε ψηφιακά / απομακρυσμένα μοντέλα παροχής φροντίδας. Η εστίαση της υγειονομικής φροντίδας θα πρέπει να είναι πλέον στην πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. Αναδείχθηκε η ανάγκη για αυξημένο συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αναγνωρίστηκε η αξία της καινοτομίας και η ανάγκη να υιοθετήσουμε πολιτικές που την ενισχύουν αντί για πολιτικές που την υπονομεύουν. Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης σε πρώτες ύλες. «Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία με ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία και τη φαρμακευτική πολιτική», τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ.

Έγκριση του bimekizumab στην ΕΕ

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία UCB, ανακοίνωσε τη θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ),CHMP για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το BIMZELEX® (bimekizumab), έναν υπό διερεύνηση εκλεκτικό αναστολέα των IL-17A και IL-17F, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας, που είναι υποψήφιοι για θεραπεία με συστηματική αγωγή.

«Το bimekizumab αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης μας για την προώθηση της επιστήμης στην ανοσο-δερματολογία, αντιμετωπίζοντας τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα τους», είπε ο Emmanuel Caeymaex, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανοσολογίας και επικεφαλής ΗΠΑ, UCB.

Η θετική γνωμοδότηση του CHMP υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα τριών μελετών Φάσης 3 των – BE VIVID, BE READY και BE SURE – στις οποίες αξιολογήθηκαν η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του bimekizumab σε ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή Ψωρίαση κατά πλάκας. Όλες οι μελέτες πέτυχαν όλα τα κύρια και δευτερεύοντα καταληκτικά τους σημεία. Οι ασθενείς που έλαβαν bimekizumab επέδειξαν υψηλότερα ποσοστά πλήρους κάθαρσης δέρματος  (PASI 90 και IGA 0/1) τη 16η εβδομάδα συγκριτικά με όσους έλαβαν adalimumab, εικονικό φάρμακο και ustekinumab. Η κλινική ανταπόκριση που επιτεύχθηκε με το bimekizumab τη 16η εβδομάδα, διατηρήθηκε μέχρι και το χρόνο σε όλες τις μελέτες. Το πιο κοινό ανεπιθύμητο σύμβαμα που προέκυψε από τη θεραπεία ήταν η ρινοφαρυγγίτιδα η στοματική καντιντίαση και η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Aλ. Τσίπρας: «Εγκληματική εμμονή» οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας

Ως  «εγκληματική εμμονή» χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ ).

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων ή και κλείσιμο μεγάλων μονάδων υγείας, την ώρα που παγκοσμίως συζητείται η ανάγκη να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα υγείας, μετά το μάθημα που μας δίδαξε η πανδημία. « Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει ένα έργο, καταστροφικό στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και του κλεισίματος νοσοκομείων», είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «εγκληματική και ανεύθυνη στάση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Αφροδίτη Ρέντζιου τόνισε ότι οι γιατροί θα αντιδράσουν με όποιο τρόπο μπορούν ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για «εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η ΟΕΝΓΕ θα επιχειρήσει να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και θα διεκδικήσει αφενός μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενόψει μάλιστα ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος πανδημίας και αφετέρου την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αγνοεί πανηγυρικά την προσπάθεια της ΟΕΝΓΕ για διάλογο πάνω στα θέματα αυτά. Σημείωσε δε ότι η Ομοσπονδία έχει στείλει εγγράφως 9 φορές αίτημα, ενώ ακόμα τρεις φορές το έχουν απευθύνει δημοσίως, για συνάντηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και δεν έχει έχουν απαντήσει σε καμία από αυτές τις προσπάθειες.

Αυξητική δυναμική του στελέχους Δέλτα στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Αυξητική τάση εμφάνισης  του στελέχους Δέλτα του SARS-Cov-2, στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αναφέρει η έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.  Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για αναμενόμενη -σε μικρό χρονικό διάστημα- επικράτηση του ινδικού στελέχους και στην Ελλάδα, όπως συνέβη και σε πολλές χώρες.

Σημειώνεται, πως ο εντοπισμός του στελέχους Δέλτα έγινε την περίοδο από 4 έως 24 Ιουνίου, αφορά δηλαδή μία περίοδο με χαμηλό ιικό φορτίο στα λύματα, αλλά και μικρό ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων από τον ΕΟΔΥ κρουσμάτων. Η ανίχνευση κατέστη εφικτή μέσα από μεθοδολογία συμπύκνωσης και καθαρισμού του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 από μεγάλη ποσότητα λύματος, καθώς και αξιολόγησης της ποσότητας και καθαρότητας του για την περαιτέρω μοριακή ανάλυση.

«Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ εργάζεται εδώ και μήνες στη μελέτη των μεταλλάξεων στα λύματα. Η προσπάθεια αυτή σε σχέση με τη μέτρηση ιικού φορτίου στα λύματα, είναι εξίσου πρωτοπόρα αλλά και δύσκολη, επειδή δεν περιορίζεται απλά στην ανίχνευση αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα στον ποσοτικό προσδιορισμό των μεταλλάξεων, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η ένταση της παρουσίας των μεταλλαγμένων στελεχών σε όλη την κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

 

 

Ελλάδα: Ένας στους δέκα “αρνητής” του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας Focus Bari|YouGov, που διεξήχθη σε 21 χώρες τον Ιούνιο του 2021, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, στη χώρα μας, το 68% των πολιτών, δηλώνουν ότι «έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο/έχουν κλείσει ραντεβού να το κάνουν/θα το κάνουν οπωσδήποτε».

Στο ερώτημα εάν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ακόμη ένα 20% στην Ελλάδα απάντησε «μπορεί ναι/μπορεί και όχι», ενώ το 12% απάντησε «μάλλον/οπωσδήποτε δεν θα το κάνουν». Η αναλογία των «αρνητών» στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη στις νεαρές ηλικίες (14% στους 18-24 ετών και 15% στους 25-34 ετών, έναντι 10% στις ηλικίες 35-44, 12% στους 45-54% ετών και 10% στους άνω των 55 ετών). Συνεπώς, υπάρχει μία σταθερή αναλογία «αρνητών» (λίγο περισσότερο από ένας στους δέκα) σε όλες τις ηλικίες, με το ποσοστό να είναι ίδιο σε άνδρες και γυναίκες.

Στην Αττική, οι «αρνητές» είναι γύρω στο 12%, στη Θεσσαλονίκη 11% και στην περιφέρεια 13%.Σε σύγκριση, πάντως, με τις άλλες 20 χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα, που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ατόμων στην Ελλάδα, η χώρα μας εμφανίζεται με τη συγκριτικά μικρότερη αναλογία εμβολιασμένων/θετικών προς το εμβόλιο (68%). Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται στην κορυφή, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 93%, ενώ σε Βρετανία και Ισπανία από 91%.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα διενέργειας κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής με τίτλο  «Προάγοντας την εξειδίκευση στη Φαρμακευτική Ιατρική – Νεότερα δεδομένα στην Έρευνα & Ανάπτυξη, τη Φαρμακοεπαγρύπνηση, τις Ιατρικές Εξελίξεις και την Καινοτομία», παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διενέργειας κλινικών μελετών, αποτυπώθηκε εμφατικά το υψηλό επίπεδο της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, αλλά και οι αδυναμίες του συστήματος διενέργειας κλινικών μελετών, συζητήθηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής βιοϊατρικής έρευνας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Για την αντιμετώπιση, των προκλήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού διενέργειας κλινικών μελετών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, απαιτείται: ενίσχυση της ασθενοκεντρικής προσέγγισης στις διαδικασίες διενέργειας των κλινικών μελετών, συντονισμένη συνεργασία των εμπλεκομένων εταίρων, παροχή κινήτρων στους εμπλεκόμενους φορείς για την αύξηση των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη, επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υποδομών στα Νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα, όπως και αποκεντροποιημένη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τη χρήση νέων Τεχνολογιών και την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής.

Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρξει κεντρικός συντονισμός των κλινικών μελετών μέσω της δημιουργίας Γραφείων Κλινικών Μελετών στο Υπουργείο Υγείας και τα Νοσοκομεία, να προβληθεί η χώρα μας στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, να επιτευχθεί αύξηση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των ασθενών σχετικά με τις κλινικές μελέτες και ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ερευνητική κοινότητα, να δημιουργηθούν μητρώα καταγραφής των κλινικών μελετών που διενεργούνται στην Ελλάδα και να ενταχθούν τα Πραγματικά Κλινικά Δεδομένα (Real World Data) στον σχεδιασμό των κλινικών πρωτοκόλλων.

Διπλή διάκριση για τη Servier Hellas

Δύο σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas στη φετινή απονομή των Patient Partnerships Awards, σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στην ενημέρωση των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ειδικότερα, η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Φαρμάκων «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» απέσπασε GOLD βραβείο στην κατηγορία Improving Health: Improving Patients’ Life Award και SILVER βραβείο στην κατηγορία Patient Compliance Initiative. Η πρωτοβουλία φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Αφορμή για την υλοποίηση της εκστρατείας υπήρξαν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών σύμφωνα με τα οποία πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις τροποποιούν τη δοσολογία ή διακόπτουν τη λήψη των φαρμάκων τους χωρίς να ενημερώνουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να θέτουν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο. Από τη διαπίστωση αυτή γεννήθηκε η κεντρική ιδέα της καμπάνιας, δηλαδή η παρουσίαση των σκέψεων των ασθενών που τους οδηγούν να μην ακολουθούν την αγωγή τους και να γίνονται…οι ίδιοι γιατροί του εαυτού τους!

Οι τελευταίες καινοτομίες στην ιατρική απεικόνιση

Η GE Healthcare διασχίζει όλη την Ευρώπη σε μια μοναδική περιοδεία και επισκέπτεται 16 χώρες σε 29 εβδομάδες παρουσιάζοντας τις τελευταίες καινοτομίες της στην ιατρική απεικόνιση.

Το πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει τεχνολογίες και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, παρέχοντας ταυτόχρονα ταχεία διάγνωση σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Πάντα σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα ασφάλειας και προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή έναντι του COVID, η εκπαιδευτική ομάδα της GE Healthcare θα καθοδηγήσει τους επισκέπτες σε μια ασφαλή και εξατομικευμένη περιήγηση σε τεχνολογίες και λύσεις που αφορούν την Υγεία των Γυναικών, την Οστική και Μεταβολική Υγεία, την Ακτινογραφία και την Ογκολογία. Οι λύσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη αλλά και βέλτιστη διάγνωση, παρέχοντας εξαιρετική φροντίδα με αυτοπεποίθηση.

Αυτό το ιδιαίτερο Roadshow το οποίο προσφέρει μια περιήγηση στις τελευταίες τεχνολογίες που υποστηρίζουν την ιατρική απεικόνιση, θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 5 και 6 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη και στις 8 και 9 Ιουλίου στην Αθήνα. Το φορτηγό και η ομάδα της GE Healthcare περιμένουν ακτινολόγους, ογκολόγους, και άλλους επαγγελματίες, όπως και φοιτητές του κλάδου να γνωρίσουν τις νέες καινοτόμες λύσεις της ιατρικής απεικόνισης. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες διαγνωστικές λύσεις στις γυναίκες και να αναδιαμορφώσουμε τις εμπειρίες τους», δήλωσε η Laura Hernandez, Γενική Διευθύντρια της GE Healthcare για την Υγεία των Γυναικών και X-Ray, EMEA.