Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης: Κορυφαίος Ρομποτικός Γενικός Χειρουργός στον κόσμο

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ρομποτικής χειρουργικής βρέθηκε ο Έλληνας χειρουργός του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος βραβεύτηκε από την Intuitive Surgical ως ο κορυφαίος στον κόσμο γενικός χειρουργός στη ρομποτική χειρουργική.

Η αμερικανική εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατασκευάζει τα χειρουργικά ρομποτικά συστήματα Da Vinci, που έχουν φέρει την επανάσταση στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Αναγνωρίζοντας τη 15ετή προσφορά, την ιατρική πρωτοπορία, τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμού επιτυχημένων επεμβάσεων, αλλά και του εκπαιδευτικού έργου του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη σε συναδέλφους χειρουργούς και φοιτητές της ιατρικής, σε διεθνές επίπεδο, και εθνικό επίπεδο, τιμά τον Έλληνα γενικό χειρουργό κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση, παγκοσμίως στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής.

Ηγέτης παγκοσμίως στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που εφάρμοσε τη ρομποτική χειρουργική το 2006. Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος και παγκοσμίως, όταν έπειτα από πρόσκληση της Intuitive Surgical, πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο ρομποτική επέμβαση δια μίας τομής, καθώς και πολλές ακόμη πρώτες ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν.

Στα 15 έτη που ασκεί τη ρομποτική χειρουργική έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις. Σε συνδυασμό με τις 16.500 και πλέον λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που έχει εκτελέσει, η εμπειρία του στην ελάχιστα τραυματική χειρουργική ξεπερνά τον αριθμό ορόσημο των 20.000 επεμβάσεων.

Ο εξέχων ρομποτικός γενικός χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στα 30 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα έχει αποτελέσει μέντορα εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων χειρουργών, οι οποίοι καθημερινά τον τιμούν με τα επιτεύγματά τους σε νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η Intuitive Surgical απένειμε τη σημαντική αυτή διάκριση στον Δρ. Κωνσταντινίδη, συνυπολογίζοντας επίσης ότι πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις όλου του φάσματος της γενικής χειρουργικής. Συγκεκριμένα, η τεράστια εμπειρία του αφορά σε χειρουργεία οισοφάγου – στομάχου, παγκρέατος, ήπατος – χοληφόρων, λεπτού και παχέος εντέρου, παχυσαρκίας και μεταβολικής χειρουργικής, κηλών κοιλιακού τοιχώματος, κήλης αθλητών, επινεφριδίων, σπλήνας, έσω γεννητικών οργάνων και οπισθοπεριτοναϊκών όγκων.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης

Η ηγετική παρουσία του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στη ρομποτική γενική χειρουργική και τα προηγμένα ρομποτικά μηχανήματα που έχει προμηθευτεί ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών λειτουργούν ως πόλος έλξης για πολλούς χειρουργούς νοσοκομείων παγκοσμίως, οι οποίοι μεταβαίνουν στην Αθήνα και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για να εκπαιδευτούν από τον διακεκριμένο ιατρό.

Παράλληλα, ο ίδιος τιμάται με πολλές προσκλήσεις ετησίως από συναδέλφους του παγκοσμίως για την επίβλεψή τους στις πρώτες τους εκτελέσεις ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δήλωσε κατά τη βράβευση: «Αποτελεί μεγάλη συγκίνηση για εμένα η διάκριση από την Intuitive Surgical. Το γεγονός ότι στην Αθήνα προσφέρουμε στους ασθενείς μας την άριστη χειρουργική λύση στα προβλήματα τους με τη κορυφαία αεροδιαστημική τεχνολογία είναι μεγάλη τιμή για εμένα, την ομάδα μου, τον Όμιλο Ιατρικού και τη χώρα μας. Τα αποτελέσματα και η τεράστια εμπειρία μας, μας φέρνουν στη πρώτη θέση παγκοσμίως με αυτήν τη σημαντική διάκριση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Γιώργο Αποστολόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τον Αντιπρόεδρο, κ. Χρήστο Αποστολόπουλο για τον πλήρη εξοπλισμό μας με υπερσύγχρονη λαπαροσκοπική και ρομποτική τεχνολογία που μας επιτρέπει να πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και να βρισκόμαστε συνεχώς, όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά. Η συγκεκριμένη διάκριση από την Intuitive Surgical με υποχρεώνει να συνεχίσω με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό να προσφέρω στους ασθενείς μου τις καλύτερες τεχνικές για το άριστο αποτέλεσμα. Κυρίως όμως με δεσμεύει να συνεχίσω να διδάσκω τη ρομποτική χειρουργική σε όλους τους νέους χειρουργούς από όλο τον κόσμο. Προσδοκώ ότι η ενασχόληση μου με τη 5G τεχνολογία σε συνδυασμό με τη ρομποτική πλατφόρμα θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση χειρουργών που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Οι νέες συστάσεις για τη λοίμωξη covid-19

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις δέκα συστάσεις για την COVID-19 λοίμωξη όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nature. Για το κοινό προτείνεται:

  1. Να χρησιμοποιείται μάσκα σωστά τοποθετημένη, πάντα σε δημόσιους χώρους. Οι Ν95 μάσκες και η διπλή χειρουργική μάσκα φάνηκαν πιο αποτελεσματικές από την απλή μάσκα σε μία μεταανάλυση από ένα σύνολο 39 μελετών, που συμπεριέλαβε πάνω από 12.000 άτομα.
  2. Να αποφεύγονται οι πολυσύχναστους χώροι, ιδίως εσωτερικοί. Σε δεδομένα από 38 μελέτες παρατήρησης φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται σημαντικά όταν η τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.
  3. Υποβολή σε τεστ με συμπτώματα της νόσου COVID-19 και απομόνωση με ήπια συμπτώματα, όπως εμπύρετο, φαρυγγαλγία, βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν σπίτι μόνο με τακτική παρακολούθηση της θερμοκρασίας και του κορεσμού, με μόνη παρέμβαση την επαρκή ενυδάτωση και τη χρήση παρακεταμόλης για το εμπύρετο και τις μυαλγίες. Δεν ενδείκνυται κανένα άλλο φάρμακο.
  4. Να κληθεί γιατρός αν εμφανιστεί δύσπνοια ή αν ο κορεσμός του οξυγόνου πέσει κάτω από 92%, ενώ η πρηνής θέση φαίνεται ότι προσωρινά διευκολύνει την αναπνοή.
  5. Εμβολιασμός όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ακόμα και αν κάποιος έχει νοσήσει με λοίμωξη COVID-19.

Για τους λειτουργούς υγείας:

Να μην χρησιμοποιούνται μη αποδεδειγμένες ή αναποτελεσματικές θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των ακόλουθων φαρμάκων: favipiravir, ivermectin, azithromycin, doxycycline, oseltamivir, lopinavir-ritonavir, hydroxychloroquine, itolizumab, bevacizumab, IFN-a2b, fluvoxamine, convalescent plasma, και δεν συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  1. Να μην χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως το remdesivir και το tocilizumab, εκτός από τις περιστάσεις όπου όντως ενδείκνυνται. Το tocilizumab ενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή νόσο που ήδη λαμβάνουν αγωγή με κορτικοστεροειδή, που έχουν συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση και ταχέως αυξανόμενες ανάγκες σε οξυγόνο. Το remdesivir βραχύνει αποδεδειγμένα το χρόνο έως την ίαση των ενηλίκων όταν χορηγείται νωρίς στη νόσο σε κάποιους ασθενείς σε κλινικές μελέτες, που χρήζουν υποστήριξης με οξυγόνο.
  2. Να χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή με σύνεση σε ασθενείς με υποξυγοναιμία, παρακολουθώντας στενά τις τιμές του σακχάρου αίματος για να διατηρούνται στα φυσιολογικά όρια. Οι μελέτες έχουν δείξει όφελος στη χορήγηση για μικρό χρονικό διάστημα 5-10 ημέρες δεξαμεθαζόνης 6 mg (ή ισοδύναμα μεθυλπρεδνιζολόνη 16mg δύο φορές την ημέρα ή πρεδνιζολόνη 20 mg δύο φορές την ημέρα), σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας με οξυγόνο, ενώ δεν ωφελούν και μπορεί να βλάπτουν όσους δεν χρειάζονται οξυγόνο.
  3. Δεν χρειάζεται να προγραμματίζονται τακτικά απεικονίσεις όπως αξονικές τομογραφίες ή δείκτες φλεγμονής, όπως η φερριτίνη, η IL-6, η LDH και η προκαλσιτονίνη.
  4. Πρέπει να δίνεται η πρέπουσα σημασία και σε άλλες σοβαρές παθήσεις όχι σχετιζόμενες με την COVID-19. Μελέτες δείχνουν ότι την εποχή της πανδημίας η φροντίδα νοσημάτων όπως, οι κακοήθειες, η καρδιακή και νεφρική νόσος, η ψυχική υγεία, η φροντίδα των παιδιών είναι παραμελημένη, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη τους.

ΕΟΦ: Λήγουν οι συμβάσεις του μη μονίμου προσωπικού

Αβέβαιο κρίνεται το μέλλον του ΕΟΦ εν μέσω πανδημίας, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο σύγχρονο οργανόγραμμα που να διέπει τη λειτουργία του, ενώ σε λίγες εβδομάδες λήγουν οι συμβάσεις του μη μόνιμου προσωπικού του. Ειδικότερα, το υφιστάμενο οργανόγραμμα του ΕΟΦ είναι από το 1989 και έχει ξεπεραστεί από τις νέες Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ, καθώς και από την προσθήκη νέων αντικειμένων εργασίας.

Ένας Οργανισμός είχε δημιουργηθεί την άνοιξη του 2019, όμως η υπογραφή του για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε, ενώ μετά τις εκλογές και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ δεν υπήρξε κάποια δημόσια δεδηλωμένη πρόθεση να σχεδιαστεί ένας νέος οργανισμός. Ταυτόχρονα, το φθινόπωρο λήγουν οι συμβάσεις του μη μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του και την πλήρη αδυναμία να επιτελέσει το έργο του.

Σημειώνεται ότι εδώ και μια περίπου δεκαετία είχε επισημανθεί η ανάγκη στήριξης του ΕΟΦ με προσωπικό, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το πολύ σημαντικό έργο του σε μια σειρά από τομείς, όπως: αξιολόγηση, αδειοδότηση και κυκλοφορία φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο, συμμετοχή του ΕΟΦ στις διαδικασίες Αξιολόγησης (ΗΤΑ), Διαπραγμάτευσης, συνταγογράφησης και αποζημίωσης.

Επίσης, ο ΕΟΦ συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διαδικασίες έγκρισης νέων φαρμάκων, σε ελέγχους-επιθεωρήσεις παραγωγικής δραστηριότητας σε ΕΕ, ΗΠΑ, Τρίτες Χώρες και της δυνατότητας διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων. Τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΦ έχει αναβαθμισμένο ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα, ενώ πραγματοποιεί ελέγχους και επιθεωρήσεις κλινικών δοκιμών σε εθνικό και κάποιες φορές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει ένα  αναβαθμισμένο ρόλο αναφορικά με την πληροφόρηση του κοινού, των επιστημόνων υγείας καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.  Όσον αφορά το προσωπικό, το 2014 υπηρετούσαν μόλις 140 υπάλληλοι (επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό), όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πληθυσμό οι αντίστοιχοι οργανισμοί έχουν περισσότερο από 750 υπαλλήλους. Κατά το διάστημα 2015-2019, το προσωπικό αυξήθηκε σε περίπου 320 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν επιστημονικό προσωπικό (φαρμακοποιοί, χημικοί, ιατροί κτηνίατροι κ.α.). Ωστόσο, πολύ σύντομα λήγουν οι συμβάσεις του υπηρετούντος μη μόνιμου προσωπικού και εάν ο ΕΟΦ δεν προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού θα υπάρξουν μεγάλα κενά σε αρκετές διευθύνσεις και λειτουργίες του οργανισμού. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας από τον Ανδρέα Ξανθό και 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Για νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της COVID-19 σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε,  «η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική εισήγηση από την εθνική επιτροπή βιοηθικής για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα». Η η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν οι σχετικές διαδικασίες να λάβουν χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «Η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε και αξιολογούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή των επιστημόνων. Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Στόχος, όπως είπε, «είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

E.E.: Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Το ΕΚ αποφάσισε χθες να ζητήσει την παράταση της εντολής του EMA και την ενίσχυση του ρόλου του. Για να ενισχυθούν οι εξουσίες της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ που αφορούν την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και τη διαχείριση φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη δημιουργία μιας διαλειτουργικής ψηφιακής βάσης δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ με στόχο τον εντοπισμό, την πρόβλεψη και την πρόληψη των ελλείψεων. Η νέα βάση δεδομένων θα διευκολύνει, σε μόνιμη βάση, την πρόσβαση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Οργανισμού και των αντίστοιχων εθνικών αρχών.

Η εμπειρία από τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέδειξε πολλές ελλείψεις, μεταξύ των οποίων η αλληλεπικάλυψη των προσπαθειών, η υποεκπροσώπηση σημαντικών πληθυσμιακών υποομάδων (βάσει φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και προϋπαροχουσών παθήσεων) και η έλλειψη συνεργασίας. Για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να εφαρμοστούν συντονισμένες, καλά σχεδιασμένες και μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές από τις οποίες θα προκύπτουν αξιόπιστα στοιχεία. Η έκθεση εγκρίθηκε με 587 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 81 αποχές.

Ο εισηγητής Nicolás González Casares δήλωσε: «Η πανδημία έδειξε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση αυτού του μεγέθους. Οργανισμοί όπως ο ΕΜΑ δεν διέθεταν ικανή εντολή ή επαρκείς πόρους. Τώρα ενισχύουμε την ικανότητα του ΕΜΑ ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει τη διαφάνεια τόσο του Οργανισμού όσο και όλων των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού, να δώσει πιο ενεργό ρόλο στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, καθώς και να ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ των οργανισμών της ΕΕ. Επιπλέον, θέλουμε να προωθήσουμε τις κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, ενισχύοντας την ενημέρωση του κοινού γύρω από αυτά. Παράλληλα, με τη νέα βάση δεδομένων παρέχουμε στον Οργανισμό ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την παρακολούθηση της προμήθειας φαρμάκων και την πρόληψη των ελλείψεων ανά πάσα στιγμή. Εν ολίγοις, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη συμμετοχή, περισσότερος συντονισμός και περισσότερη πρόληψη».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στον τομέα Υγείας, η Επιτροπή πρότεινε στις 11 Νοεμβρίου 2020 ένα νέο πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας, προσαρμοσμένο με στόχο την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας, με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση για την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τζονς Χόπκινς : Πάνω από 4 εκατ. οι νεκροί εξαιτίας της covid-19 παγκοσμίως

Τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς για την πανδημία του κορονοϊού επισημαίνουν ότι  παγκοσμίως ο ιός έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους (4.000.269),  Τα δε κρούσματα του ιού, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ,  είχαν ξεπεράσει τα 185 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη, με 606.215 θανάτους επί συνόλου 33.769.829 μολύνσεων. Πρόκειται αντίστοιχα για το 15% των θανάτων και το 18% των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 528.540 νεκρούς και η Ινδία με 404.211, ενώ πάνω από 120.000 θανάτους θρηνούν Μεξικό, Περού, Ρωσία, Βρετανία και Ιταλία.

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο νεκρούς την 28η Σεπτεμβρίου 2020, τα 2 εκατομμύρια την 15η Ιανουαρίου 2021 και τα 3 εκατομμύρια τη 17η Απριλίου 2021.

 

Β. Παπαευαγγέλου: Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών

Στη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού,  που παρατηρείται την τελευταία βδομάδα στη χώρα μας αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο, αναφέρθηκε η καθηγήτρια η Καθηγήτρια  Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, τις τελευταίες εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκε ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων και καταγράφεται αύξηση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως νέους, καθώς πλέον τα 23 έτη είναι η διάμεσή ηλικία όσων μολύνονται, η οποία, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έπεσε κατά μία δ

εκαετία σε μία βδομάδα. Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα νεότερα από την ηλικία των 34 ετών. Όπως είπε η καθηγήτρια, μικρή αύξηση παρατηρείται και στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 55 ετών, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Όπως εκτίμησε η κυρία Παπαευαγγέλου, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί εμβολιασμένοι. Τόνισε ότι το νέο κύμα θα είναι διαφορετικό, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νόσησης θα είναι μεγαλύτερος στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, «υπάρχει μία πιθανότητα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να δούμε μία μετακύλιση των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικίες δηλαδή σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και κατ’ επέκταση αύξηση των νοσηλευόμενων σε αυτές τις ηλικίες».

Νέα πίεση στο βρετανικό σύστημα υγείας

Η αύξηση των νέων λοιμώξεων COVID-19 στη Βρετανία, έχει οδηγήσει όπως είναι φυσικό σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και σε έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα πολλά δημόσια νοσοκομεία να αναγκάζονται να ακυρώσουν πάλι εγχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες ασθενών με καρκίνο.

Το Leeds Teaching Hospitals έπρεπε να ακύρωσε γι’ αυτή την εβδομάδα μη επείγουσες επεμβάσεις αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τις νέες εισαγωγές ατόμων, που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα του Covid-19.

Κι άλλα νοσοκομεία υφίστανται σημαντική πίεση, ενώ μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας με πολλούς να εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, θεσπίζουμε σχέδια για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυξημένο αριθμό εισαγωγών, ενώ παράλληλα φροντίζουμε αυτούς που περιμένουν προγραμματισμένες επεμβάσεις», δήλωσε ο καθηγητής Φιλ Γουντ. «Η φροντίδα κάθε ασθενούς είναι σημαντική για εμάς, αλλά έπρεπε να αναβάλουμε κάποιες προγραμματισμένες επεμβάσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία έχουν προτεραιότητα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) παρατηρείται αύξηση εισαγωγών.

Νοσοκομείο ορθοπεδικής στο Μπέρμιγχαμ αναγκάστηκε επίσης να αναβάλει ορισμένα χειρουργεία, επειδή μεγάλος αριθμός υπαλλήλων είναι εκτός εργασίας λόγω επαφής με συμπτωματικούς ασθενείς του ιού. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες των ασθενοφόρων.

Πενταπλή επιβράβευση της ΕΛΛΟΚ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ τιμήθηκε από την Κριτική Επιτροπή των Patient Partnerships Awards της Boussias Communications με 5 βραβεία για δύο πολύ σημαντικές εκστρατείες – δράσεις που υλοποίησε και υλοποιεί μέχρι και σήμερα: Το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο & την εκστρατεία ενημέρωσης «Οι συνήθειες άλλαξαν. Ο καρκίνος όχι» (3 βραβεία: 1 χρυσό και 2 ασημένια).

Η ΕΛΛΟΚ, σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε. με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020, το Πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για τη θεραπεία τους από διάφορες περιοχές της χώρας σε διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη με δεδομένο το γεγονός ότι το 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας παρέτειναν για πολλούς μήνες τους υπάρχοντες στεγαστικούς περιορισμούς μέχρι και σήμερα. Χάρη στο Πρόγραμμα, εξυπηρετήθηκαν πολλοί ασθενείς, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν τις τόσο απαραίτητες για αυτούς εξετάσεις και θεραπείες.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης του καρκίνου ή η διακοπή της θεραπείας των ασθενών, έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην πρόγνωση της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υλοποίησε την εκστρατεία ενημέρωσης «ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ. Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΧΙ». Σκοπός της εκστρατείας, αφενός να παρακινήσει τους ογκολογικούς ασθενείς να «επιστρέψουν» στις υπηρεσίες ογκολογικής φροντίδας και αφετέρου να ενεργοποιήσει το πληθυσμό της χώρας να προχωρήσει σε τακτικές προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Β .Κικίλιας: Υπαρκτός ο στόχος για ανοσία 70% στον πληθυσμό μέχρι το τέλος Αυγούστου

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά  στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουλίου, το πρωί, ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού.

Σχετικά με το στόχο για  εμβολιασμό του 70% των πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε να υπάρξει τείχος ανοσίας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι υπαρκτός και θα επιτευχθεί εάν προσθέσουμε στους εμβολιασμένους και όσους έχουν φυσική ανοσία, καθώς νόσησαν στο παρελθόν από τον κορονοϊό.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των νέων ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στις 40.000 ημερησίως σε όλες τις ηλικίες και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σημείωσε ότι παρατηρήθηκε διασπορά του ιού στις μονάδες υγείας καθώς και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων κατά τα προηγούμενα κύματα και μετά από εισήγηση της επιτροπής «θα πάμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών», όπως υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ζήτημα θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση και θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.