ΕΜΑ: Η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών

Οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή, σημείωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου.

Πρόσθεσε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

 

 

Ανησυχία από εμφάνιση κρουσμάτων στο γηροκομείο του Bόλου

Πέντε φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και 4 εργαζόμενοι στο γηροκομείο του Βόλου, διαγνώστηκαν θετικοί για κορονοϊό, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε τροφίμους και προσωπικό. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι 35 από τους 55 εργαζόμενους παραμένουν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Γηροκομείου, Παύλου Πάνου.

Οι εργαζόμενοι επικαλούνται λόγους υγείας ή επικείμενη εγκυμοσύνη, ενώ  άλλοι δηλώνουν τις επιφυλάξεις τους και τηρούν στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Πάνος υποστήριξε ότι μόνο πέντε από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας. Προς το παρόν οι ηλικιωμένοι νοσούντες του γηροκομείου έχουν λίγο πυρετό και κάποια συμπτώματα όπως  είναι η δύσπνοια. Ωστόσο, μια 85χρονη διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. Οι  ελαφρά νοσούντες έχουν τεθεί  σε καραντίνα, σε όροφο covid, εντός του ιδρύματος. Από τους εργαζόμενους, μια είχε εμβολιαστεί με  την πρώτη δόση του εμβολίου, και το πέρασε πολύ ελαφριά. Οι υπόλοιποι έχουν λίγο πυρετό και κάποια συμπτώματα. Παράλληλα, σε κατ’οίκον  περιορισμό τέθηκαν άλλοι οχτώ συνάδελφοί τους που ήταν στις ίδιες βάρδιες.

Κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, επισκέφθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε ο επικεφαλής του Κέντρου, Nico Gariboldi, και μέλη της ομάδας του Κέντρου.

Ο Υφυπουργός περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και ενημερώθηκε για την έως τώρα πρόοδό του, τα έργα τα οποία προωθεί ως μέρος του παγκόσμιου δικτύου της Pfizer και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Δήμας και η ομάδα της Pfizer αναφέρθηκαν στο διαγωνισμό καινοτομίας με επίκεντρο τον ασθενή, τον οποίο έχει ανακοινώσει το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το ELEVATE GREECE, σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Η πρόκληση καινοτομίας της Pfizer είναι ανοιχτή σε νεοφυείς εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα ELEVATE GREECE και δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να υποβάλουν την καινοτόμο λύση τους και να διεκδικήσουν ένα βραβείο 20.000 € και μια πιθανή συνεργασία με την Pfizer. Μετά την επίσκεψη, ο κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και της σύνδεσής της με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Pfizer σε συνεργασία με το Elevate Greece που θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία».

ΙΣΝ: Συναντήσεις με τοπικές κοινωνίες

Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε ανοιχτές συναντήσεις με τους κατοίκους και τοπικούς φορείς της Κομοτηνής, της Θεσσαλονίκης και της Σπάρτης, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε  η πρόοδος των εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, αντίστοιχα. Με κύριο γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των τοπικών κοινωνιών και την πρόσβαση όλων των κατοίκων σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τα τρία νοσοκομεία σχεδιάζονται, θα κατασκευαστούν και θα εξοπλιστούν πλήρως με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία.

Οι εργασίες για τη δημιουργία των τριών νοσοκομείων συνεχίζονται εντατικά και, σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στους Έλληνες πολίτες εντός του 2025. Ήταν η τέταρτη φορά, από τον Ιούνιο του 2019, που διοργανώνονται τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις, καθώς το ΙΣΝ έχει εξαρχής δεσμευτεί να κρατά έναν ανοιχτό διάλογο και να αφουγκράζεται τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης και υλοποίησης των έργων και προγραμμάτων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία για την Υγεία, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αναλυτικής πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι είναι και οι τελικοί αποδέκτες και χρήστες των έργων. οι επιπρόσθετες ιατρικές παροχές που εντάχθηκαν στον σχεδιασμό των νέων νοσοκομείων της Κομοτηνής και της Σπάρτης αφορούν προβλέψεις για μαγνητικές τομογραφίες (3 Tesla MRI), απεικονίσεις μαστού, καρδιοαγγειακά συγκροτήματα και αύξηση των χειρουργικών αιθουσών. Επιπλέον, για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής παρουσιάστηκαν και οι προβλέψεις για πυρηνική ιατρική, καθώς και για θεραπευτική άσκηση και αποκατάσταση.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Unicef

Τετραετή συνεργασία με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων στην χώρα μας ανακοίνωσαν σήμερα το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, μέσα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη τετραετούς συνεργασίας με το νεοσύστατο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα,  η οποία στοχεύει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων εφήβων στην χώρα μας.

 Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini,  καθώς και το επιτελείο του Οργανισμού για τη γόνιμη συνεργασία.

Όπως έχει τονίσει  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες του, και αξιοποιώντας, συγχρόνως, τη δυναμική διεθνών συνεργασιών με φορείς αναγνωρισμένου κύρους.

Η επένδυση στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών είναι η μόνη ασφαλής και αποδοτική επένδυση, που μπορεί να κάνει ένα κράτος, γιατί το μέλλον κάθε κοινωνίας είναι τα παιδιά της».

Τόνισε επίσης ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των παιδιών και  εφήβων στο διαδίκτυο  με τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου να αγγίζουν το 50% με υπερβολικό άγχος, φοβίες, καταθλιπτικό συναίσθημα, αλλά και αίσθημα παραίτησης και έλλειμμα προοπτικής ανάμεσα σε παιδιά και νέους. Παράλληλα, παρουσιάστηκε αύξηση στις διατροφικές διαταραχές, πολυφαγία και ανορεξία  σε παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτως πολιτισμικής προέλευσης.

«Η έγκαιρη ανίχνευση, η πρόληψη, η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και η εξάλειψη του στίγματος γύρω από ψυχικές και διατροφικές διαταραχές θα αποτελέσουν τον πυρήνα της προσέγγισής μας. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ειδικά τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά και νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών μας και ότι κυβέρνηση, διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικός τομέας, ΜΜΕ, εκκλησία, ακαδημαϊκή κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα είναι υγιές και απολαμβάνει κάθε του δικαίωμα» δήλωσε ο Luciano Calestini κατά την τελετή υπογραφής.

Βασικοί πυλώνες της συνεργασίας αφορούν στην:

 • Ενίσχυση της ποιοτικής έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες όλων των παιδιών και των εφήβων,
 • Καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
 • Κατάρτιση και ενίσχυση δεξιοτήτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην υποστήριξη της ψυχικής υγεία των παιδιών και εφήβων,
 • Διεύρυνση και ενίσχυση της πρόσβασης με καινοτόμες δράσεις σε κοινοτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών, καθώς και στην
 • Ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων, και τη
 • Δημιουργία δράσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων από τους επιστήμονες

Την ανησυχία τους για τη χαλάρωση των μέτρων ενόσω τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, εξέφρασαν μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

«Είμαστε δυστυχώς σε πολύ μεγάλη κρίση από πλευράς εξάπλωσης και ρυθμών, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα… πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας που υπήρχαν, αυτά που αποδίδουν πολύ και δεν πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας … πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν κοστίζουν, όπως το να επανέλθει η μάσκα, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην ανοίξουν κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία», σημείωσε η κ. Λινού, που επίσης τόνισε ότι  «πρέπει να υπάρξει ενιαία συνετή προσπάθεια για να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας είπε ότι «Σε επίπεδο αριθμών είμαστε στη χειρότερη κρίση, σε επίπεδο κινδύνου όχι. Η δική μου εντύπωση είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα, μπορεί και νωρίτερα από μία εβδομάδα. Έχουμε επιθετική αύξηση. Θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς. Θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Καπράβελος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε χαλάρωση των μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, εδώ γίνεται μεγάλη μάχη να πειστούν και δεν πείθονται για τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε άτομα πάνω από 12 ετών».

Ελλάδα: Mείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και του χρόνου υγιούς επιβίωσης για τους πολίτες εξαιτίας των μνημονίων

Η έρευνα «Φαρμακευτικές πολιτικές και αποτίμηση της αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας την περίοδο των μνημονίων», παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Πρόεδρο του ΙΠΟΚΕ (Ινστιτούτο Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Eρευνών), Ι. Υφαντόπουλο σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η MSD. Η έρευνα είχε σκοπό να διερευνήσει τις κοινωνικές ανισότητες ως απότοκο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην επίπτωση των μεταρρυθμίσεων στον φαρμακευτικό κλάδο την περίοδο της κρίσης. Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

 • Οι πολιτικές των μνημονίων είχαν αρνητική επίδραση στο επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού
 • Η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς οδήγησε σε αύξηση των καταστροφικών δαπανών υγείας για τα ελληνικά νοικοκυριά
 • Χωρίς αλλαγή στρατηγικής, η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας στο μέλλον εξαρτάται από την οικονομική αντοχή των παρόχων και των ασθενών
 • Απαιτείται εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), με συνεργασία κράτους-ασθενών-ακαδημίας-βιομηχανίας σε ένα πλαίσιο επίτευξης αποδοτικότητας, βιωσιμότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνυπευθυνότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος, η εφαρμογή των αυστηρών Ευρωπαϊκών δημοσιονομικών μέτρων, οδήγησαν το προσδόκιμο επιβίωσης «προς τα πίσω». Οι Έλληνες φαίνεται να έχασαν συνολικά 3,4 έτη υγιούς επιβίωσης, με τα άτομα της ηλικίας των 65 ετών να προσδοκούν 2 έτη υγιούς επιβίωσης λιγότερα συγκριτικά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ετών υγιούς επιβίωσης. Επίσης, η δραματική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και εν γένει τα μέτρα συγκράτησης του κόστους οδήγησαν η μετακύλιση των δημοσίων δαπανών προς τους ασθενείς και τη βιομηχανία. Η Ελλάδα ήδη αποτελεί τη χώρα με το υψηλότερο clawback πανευρωπαϊκά  – 27.3% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου 8.6% – υιοθετώντας  μη αποδοτικές πολιτικές χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο κ. Υφαντοπουλος επεσήμανε ότι για να απομακρυνθεί η χώρα από αυτές τις στρεβλώσεις απαιτείται εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με συνεργασία κράτους-ασθενών-ακαδημίας-βιομηχανίας σε ένα πλαίσιο επίτευξης αποδοτικότητας, βιωσιμότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνυπευθυνότητας. Απαιτείται επανεξέταση των προϋπολογισμών για την υγεία,  επανασχεδιασμός του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών και χωρίς μετακύλιση του κόστους καθώς και εξορθολογισμός της ζήτησης στον νοσοκομειακό και μετανοσοκομειακό τομέα.

Από την πλευρά του ο κύριος Ν. Δέδες, ΓΓ του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, σημείωσε ότι πέρα από τη μετακύλιση του κόστους που αναμφισβήτητα επιβάρυνε οικονομικά τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω των μέτρων συγκράτησης το εύρημα της μελέτης για την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο κ. Δέδες επεσήμανε ότι η συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας αποτελεί πάγιο αίτημα τους, καθώς έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε μια σειρά παρεμβάσεων όπως η αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), τα διαγνωστικά & θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ανάγκη του προσυμπτωματικού ελέγχου και η στήριξη των κλινικών μελετών. Οι ασθενείς και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος ζητούν να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να καθοριστούν οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και το πλαίσιο των παρεμβάσεων σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του TAA.

Μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης από Covid-19

Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε έγκυες γυναίκες, καθώς είχαν εξαιρεθεί από μελέτες φάσης 3. Έτσι σχεδιάστηκε μία αναδρομική μελέτη  στο Ισραήλ όπου μελετήθηκαν έγκυες γυναίκες που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021 και συγκρίθηκαν μία προς μία με άλλες έγκυες γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Οι δύο ομάδες ήταν συγκρίσιμες σχετικά με την ηλικία, την εβδομάδα κύησης και την κατάσταση εμβολιασμού τους για τη γρίπη. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)  συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA. Η μελέτη συμπεριέλαβε 7530 εμβολιασμένες και 7530 μη εμβολιασμένες γυναίκες, από τις οποίες το 46% βρισκόταν στο δεύτερο τρίμηνο κύησης και 33% στο τρίτο τρίμηνο κύησης, με μέση ηλικία τα 31,1 έτη. Περιγράφηκαν 118 SARS-CoV-2 λοιμώξεις στην ομάδα που είχε εμβολιαστεί και 202 στην ομάδα ελέγχου.

Από τις γυναίκες αυτές, οι 88 από τις 105 γυναίκες (83,8%) ήταν συμπτωματικές στην πρώτη ομάδα, και 149 από τις 179 (83,2%) στη δεύτερη ομάδα. Στο διάστημα παρακολούθησης 28 έως και 70 ημερών μετά τον εμβολιασμό, περιγράφηκαν 10 λοιμώξεις στην εμβολιασμένη ομάδα γυναικών και 46 στις μη εμβολιασμένες γυναίκες.  Ο κίνδυνος της λοίμωξης ήταν 0,33% έναντι 1,64%. Ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο περιγράφηκαν από 68 γυναίκες, χωρίς καμία να θεωρηθεί σοβαρή. Πιο συχνά περιγράφηκαν συμπτώματα όπως η κεφαλαλγία, αδυναμία-καταβολή, γενικευμένα σωματικά άλγη και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Η απόλυτη διαφορά του κινδύνου λοίμωξης για τις μη εμβολιασμένες σε σχέση με τις εμβολιασμένες  ήταν 1,31%,  με ένα προσαρμοσμένο σχετικό κίνδυνο λοίμωξης 0,22. Συνεπώς, οι εμβολιασμένες γυναίκες είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με COVID-19, και σε αυτή τη μελέτη είχαν ένα ασφαλές προφίλ τοξικότητας.

Real-World Data από περισσότερους από 4.000 ασθενείς που χρησιμοποιούν το σύστημα αντλίας ινσουλίνης MINIMED™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT) ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα του συνόλου των ατόμων που χρησιμοποιεί αυτό το πιο πρόσφατο σύστημα αντλίας ινσουλίνης σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Χρόνος εντός Στόχου (Χρόνος σε Ευγλυκαιμία) ήταν κατά μέσο όρο 76,2%, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κατά μέσο όρο 83%, αντικατοπτρίζοντας τα αποτελέσματα της βασικής μελέτης. Όσον αφορά στην εμπειρία από τη χρήση του συστήματος, οι χρήστες παρέμειναν στην αυτοματοποιημένη λειτουργία του προηγμένου υβριδικού κλειστού συστήματος (AHCL- Advanced Hybrid Closed Loop), που αναφέρεται επίσης ως αλγόριθμος SmartGuard™, κατά μέσο όρο 94% του χρόνου. Επιπλέον, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σύστημα απαιτεί λιγότερους χειρισμούς από την πλευρά του χρήστη, η εμπειρία φάνηκε να είναι ομαλότερη σε σύγκριση με προηγούμενα συστήματα αντλίας ινσουλίνης.

«Η πρόοδος που σημειώνει η Medtronic τόσο όσον αφορά στα κλινικά αποτελέσματα, όσο και στην εμπειρία των χρηστών με το τελευταίο της σύστημα MiniMed 780G, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Είναι σαφές ότι οι γνώσεις που προσέφερε η κυκλοφορία του παγκοσμίως πρώτου υβριδικού συστήματος κλειστού βρόχου αποτέλεσαν τη βάση για τον σχεδιασμό αυτού του συστήματος επόμενης γενιάς», δήλωσε η Καθηγήτρια Chantal Mathieu, Ενδοκρινολόγος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Leuven – KULeuven στο Βέλγιο. «Γνωρίζουμε ότι κάθε άτομο με Διαβήτη τύπου 1 είναι διαφορετικό και ότι η ζωή στέκεται εμπόδιο στην τέλεια διαχείριση του Διαβήτη. Εμπιστεύομαι την ικανότητα του συστήματος να κάνει αυτό που ενδεχομένως δε μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι ίδιοι άνθρωποι με διαβήτη, βοηθώντας τους ουσιαστικά να ελαχιστοποιούν τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, και τελικά να ζήσουν τις ζωές τους λιγότερο επιβαρυμένα από το Διαβήτη τους».

Ο προηγμένος αλγόριθμος SmartGuard στο σύστημα MiniMed 780G αυτοματοποιεί και εξατομικεύει τη χορήγηση βασικής ινσουλίνης προσαρμόζοντάς την αυτόματα κάθε πέντε λεπτά, 24 ώρες την ημέρα. Το πιο πρόσφατο σύστημα περιλαμβάνει επίσης έναν προηγμένο αλγόριθμο, ο οποίος διορθώνει αυτόματα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης κάθε πέντε λεπτά μέσω χορήγησης αυτόματης διορθωτικής δόσης παρέχοντας παράλληλα προστασία από τα χαμηλά επίπεδα. Οι αυτόματες διόρθωτικές δόσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να διορθώνουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε μη καταχώριση κάποιου γεύματος ή σε καθυστερημένη καταχώριση γεύματος ή σε μη σωστή εκτίμηση της περιεκτικότητας ενός γεύματος σε υδατάνθρακες.

Το σύστημα MiniMed 780G είναι το πλέον προηγμένο σύστημα αντλίας ινσουλίνης της Medtronic, το οποίο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία Διαβήτη τύπου 1, σε άτομα ηλικίας από 7 έως 80 ετών. Το σύστημα καθιστά δυνατή την εξατομίκευση των στόχων γλυκόζης με ρυθμιζόμενο χαμηλό στόχο έως και 100 mg/dL, δηλαδή χαμηλότερα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα αντλίας ινσουλίνης. Το σύστημα MiniMed 780G είναι πλέον διαθέσιμο σε 30 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και επί του παρόντος εξετάζεται στις Η.Π.Α. η έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η ανάλυση της απόδοσης σε πραγματικές συνθήκες (real- world performance) συγκεντρώνει πληροφορίες από άτομα, τα οποία μεταφόρτωσαν τα δεδομένα τους στο CareLink™ Personal από τις 27 Αυγούστου 2020 έως τις 3 Μαρτίου 2021. Μια μεγάλη πλειοψηφία πραγματικών χρηστών (realworld users) που μελετήθηκαν επιτυγχάνει τους γλυκαιμικούς στόχους, οι οποίοι έχουν ανακοινωθεί από μείζονες επαγγελματικές ενώσεις για τον Διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάτω:

 • 79% των ατόμων είχαν Δείκτη Διαχείρισης Γλυκόζης (GMI) μικρότερο από 7%, ο οποίος αντικατοπτρίζει το μέσο αναμενόμενο επίπεδο A1C βάσει της μέσης γλυκόζης.
 • 77,3% των ατόμων είχαν Χρόνο εντός Στόχου πάνω από 70%.
 • 74,1% των ατόμων πέτυχαν και τα δύο, GMI μικρότερο από 7% και Χρόνο εντός Στόχου πάνω από 70%.

Επιπλέον των δεδομένων που αναφέρθηκαν από την συνολική ομάδα των 4.120 ατόμων, αναλύθηκε επίσης μια μικρότερη ομάδα 812 ατόμων, προκειμένου να συγκριθεί η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων κατά την έναρξη, δηλαδή πριν τη χρήση του AHCL (pre-AHCL – αναφερόμενο και ως σύστημα ανοιχτού βρόχου) και των αποτελεσμάτων μετά τη χρήση του AHCL (post-AHCL). Σε αυτήν την υπο-ομάδα, τα άτομα παρουσίασαν μέση αύξηση του Χρόνου εντός Στόχου της τάξης του 12,1% (από 63,4% σε 75,5%), μείωση κατά 15,7 mg/dL στη μέση τιμή αισθητήρα γλυκόζης (από 162,2 mg/dL σε 146,5 mg/dL), και μείωση κατά 0,4% στον GMI (από 7,2% σε 6,8%) μετά την έναρξη χρήσης του AHCL.

«Το σύστημα MiniMed 780G κάνει ακριβώς αυτό, για το οποίο το σχεδιάσαμε- διορθώνει αυτόματα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, όταν η μέτρηση των υδατανθράκων δεν είναι ακριβής ή οι ασθενείς ξεχνούν να λάβουν επιπλέον δόση ινσουλίνης μαζί με το φαγητό τους», δήλωσε ο Sean Salmon, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Diabetes business της Medtronic. «Ο στόχος μας αναφορικά με το σύνολο της τεχνολογίας για το Διαβήτη, είναι να μεγιστοποιήσουμε τα κλινικά αποτελέσματα, καθιστώντας ταυτόχρονα ευκολότερη τη χρήση των λύσεων, ούτως ώστε τα άτομα με Διαβήτη να αισθάνονται όσο το δυνατόν καλύτερα, να μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών και να ζουν τη ζωή τους, με το Διαβήτη να βρίσκεται στο παρασκήνιο, αντί για το προσκήνιο».

«Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με Διαβήτη μέσα από τις τεχνολογίες που προσφέρουμε», επισήμανε ο κ. Γιάννης Γαβριατόπουλος, Υπεύθυνος του τμήματος Διαβήτη της Medtronic Hellas. «Στόχος μας είναι η υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση όλο και πιο ολοκληρωμένων λύσεων προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός».

Χρόνος εντός Στόχου

Η κοινή κλινική παραδοχή  ως προς τον Χρόνο εντός Στόχου είναι ότι ένα άτομο που ζει με Διαβήτη θα πρέπει να βρίσκεται εντός του συνιστώμενου εύρους των 70-180 mg/dL για τουλάχιστον 70% του χρόνου, ώστε να είναι καλά ρυθμισμένος. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόληψης των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων  επιπλοκών αυτής της χρόνιας νόσου.

 

Τα 5 φρούτα που χρειάζεστε το φετινό καλοκαίρι

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να διατηρούμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πίνοντας άφθονο νερό και με την κατανάλωση δροσιστικών καλοκαιρινών φρούτων τα οποία προσφέρουν ενυδάτωση, ενέργεια, αλλά και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ιδιαίτερα πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών.

 1. Καρπούζι: Πιο δροσερό, ζουμερό και γλυκό δεν υπάρχει από το καρπούζι, που είναι το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το παγωτό. Δεν αποτελεί μόνο σούπερ πηγή ενυδάτωσης, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C, B6 και κάλιο, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζουν την καρδιά και την όραση, προστατεύουν έως ένα βαθμό από την ηλιακή ακτινοβολία, προλαμβάνουν τις μυϊκές κράμπες και διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Καθώς το καρπούζι περιέχει αρκετά φυσικά σάκχαρα που του προσδίδουν τη γλυκιά του γεύση, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από διαβητικούς, άτομα με προβλήματα σακχάρου και γυναίκες με διαβήτη κύησης, που θα πρέπει να αναζητούν ιατρική συμβουλή και διατροφική υποστήριξη για βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο.
 2. Ανανάς: Είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C και κάλιο, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην τόνωση του μεταβολισμού, πάντοτε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
 3. Μάνγκο: Ο βασιλιάς των εξωτικών φρούτων, που αξίζει να εντάξετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή, καθώς περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον κορεσμό και την πέψη των τροφών, αλλά και 20 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι οι βιταμίνες A και C, το κάλιο και η ζεαξανθίνη, η οποία προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, φιλτράροντας την επιβλαβή μπλε ακτινοβολία.
 4. Ακτινίδια: Κατεξοχήν πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες Α και Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, τα ακτινίδια συμβάλλουν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στο σώμα και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα, βοηθούν στη διαχείριση του ευερέθιστου εντέρου αλλά και των διαταραχών ύπνου, ως συστατικό μιας κατάλληλης και ολοκληρωμένης διατροφικής υποστήριξης.
 5. Σταφύλια: Θα κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος του καλοκαιριού, προσφέροντάς μας κάλιο, ασβέστιο και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, και συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Tips

 • Εάν ξεχνάτε να εντάξετε φρούτα στην καθημερινότητα σας, τότε στερείστε τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά και το πιθανότερο είναι πως στη θέση αυτών θα καταναλώσετε ανθυγιεινά σνακ.
 • Προσθέστε καρπούζι σε μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με φέτα, και ανανά στην σπιτική Hawaiian pizza.
 • Προσθέστε καλοκαιρινά φρούτα στο πρωινό σας, όπως ακτινίδιο και σταφύλια.
 • Όταν ένα φρούτο από μόνο του κρίνεται “λίγο” ως σνακ λόγω χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου ή απουσίας κορεσμού, αναβαθμίστε το θρεπτικά προσθέτοντας π.χ. ταχίνι σε μια φρουτοσαλάτα, τυρί φέτα μαζί με το καρπούζι όπως αρκετοί συνηθίζουν, ή συνδυάζοντάς το με ξηρούς καρπούς σαν σνακ, ιδανικό για την παραλία και το ταξίδι.
 • Τα smoothies φρούτων που εμπλουτίζονται με γάλα ή γιαούρτι, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, αποτελούν εξαιρετικές θρεπτικές επιλογές για όλους, ιδίως για μικρά παιδιά και αθλητές. Βελουτέ υφή και επιπρόσθετη θρεπτική αξία στα smoothies δίνουν η μπανάνα και το αβοκάντο. Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για το θρεπτικό και θερμιδικό περιεχόμενο των επιλογών σας.
 • Κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό δεν έχει μαγικές ιδιότητες αλλά εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής όπου μπορεί να δείξει έως έναν βαθμό τις ιδιότητες και την ισχύ του.