Αυξήθηκαν κατά 12% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αυξήθηκαν περαιτέρω οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Χθες, εισήλθαν 112 ασθενείς, κάτι που αντιστοιχεί σε ημερήσια μεταβολή +12%. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς. Για το σύνολο της επικράτειας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.794 νέα κρούσματα Από αυτά, 1.190 εντοπίζονται στην Αττική, 198 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο, 86 στη Μύκονο και 7 είναι εισαγόμενα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 132 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη επιπλοκών της Covιd-19

Στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης φάσης 3 που αξιολόγησε ένα τέτοιο συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων (bamlanivimab και etesevimab) έναντι του ιού SARS-CoV-2. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της δημοσίευσης.

Σε αυτήν την κλινική δοκιμή φάσης 3, οι ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας  Covid-19, που δεν χρειάζονταν άμεση νοσηλεία και οι οποίοι εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο,  τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1: 1, είτε να λάβουν μία μόνο ενδοφλέβια έγχυση του συνδυασμού των αντισωμάτων (2800 mg bamlanivimab και 2800 mg etesevimab, που χορηγούνται μαζί) ή εικονικό φάρμακο εντός 3 ημερών μετά από εργαστηριακή διάγνωση της COVID-19. Συνολικά 1035 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν και έλαβαν είτε μια έγχυση bamlanivimab-etesevimab είτε εικονικό φάρμακο. Την 29η ημέρα, 11 από τους 518 ασθενείς (2,1%) στην ομάδα που έλαβε bamlanivimab – etesevimab χρειάστηκαν νοσηλεία για Covid-19 (δεν σημειώθηκαν θάνατοι), σε σύγκριση με 36 από τους 517 ασθενείς (7,0%) στην ομάδα που έλαβε  εικονικό φάρμακο που είτε χρειάστηκαν νοσηλεία για Covid-19 ή κατέληξαν (σημειώθηκαν 10 θάνατοι). Την 7η ημέρα, στην ομάδα του  bamlanivimab συν etesevimab παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση του ιϊκού φορτίου σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συνεπώς, μεταξύ ασθενών με υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία, ο συνδυασμός bamlanivimab με etesevimab ελάττωσε σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου που σχετίζεται με την Covid-19 ενώ επιτάχυνε τη μείωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Όμως, αυτή η μελέτη διενεργήθηκε  πριν από την εμφάνιση παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 που πιθανά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.  Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες παραλλαγές του ιού, όπως η παραλλαγή Β.1.351 (ή βήτα) που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και η παραλλαγή Ρ.1 (ή γάμμα) που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία, έχουν in vitro αντίσταση σε πολλά μονοκλωνικά αντισώματα, συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμού bamlanivimab συν etesevimab. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παραμένει ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της COVID-19 ακόμα και από τις παραλλαγές του ιού.

Διπλό τεστ για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε 6 περιοχές

Ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας με 25 περιφερειακές ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, δήλωσε  στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, ειδικά για τις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και για τους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing.

«Ήδη από αύριο και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές για εκτεταμένο testing.  Επιπλέον, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα.  Μια φορά με τη  μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Το μέτρο είναι ξεκάθαρο και αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Εισήγηση για υποχρεωτικό self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Για εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τη διενέργεια υποχρεωτικού self test όλων όσων γυρνούν από διακοπές σε νησιά, έτσι ώστε εάν έχουν μολυνθεί να μην μεταφέρουν το ιό και στα μέλη της οικογένειάς του, έκανε λόγο η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας. « Αρχικά είχαμε εισηγηθεί το υποχρεωτικό rapid test στην επιστροφή, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει γιατί τα νησιά δεν έχουνε τέτοιες δυνατότητες» είπε η καθηγήτρια. Ωστόσο όπως πρόσθεσε η Επιτροπή σε χθεσινή της σύσκεψη εισηγήθηκε  υποχρεωτικό self test, το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα  για όσους γυρνάνε από τα νησιά. Για το θέμα ο αν. υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι το μέτρο μαζί με το rapid test αξιολογείται από την κυβέρνηση γιατί είναι μια δύσκολη άσκηση και ερευνούνται τρόποι να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τις τοπικές και τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού.

Η κ Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τονίζοντας ότι ο αριθμός τους εκτινάχθηκε μέσα σε δύο μόνο βδομάδες, ενώ ο δείκτης θετικότητας από 1,3 στο τέλος Ιουλίου έχει φθάσει το 3,5% σήμερα. Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα κορονοϊού πενταπλασιάστηκαν ενώ η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη. «Το 80% νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών», υπογράμμισε, ενώ προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55 με 64 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ενημέρωσε πως σε αυτή τη φάση νοσηλεύονται με κορονοϊό συνολικά 670 άτομα και ότι την τελευταία εβδομάδα έγιναν 537 νέες εισαγωγές. Επίσης ανέφερε ότι 1 στους 2 νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών. «Το αποτύπωμα της έξαρσης σε αυτή την επιδημική φάση σχετίζεται με την επιδημική αύξηση του στελέχους Δέλτα κι έχει δύο χαρακτηριστικά: Από την μία οι διαγνώσεις είναι πιο συχνές σε νέους, μικρότερους των 40 ετών, και από την άλλη σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.  Πρόσθεσε δε, ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει αποτρέψει προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο. «Ηδη υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο εμβολιασμός έχε σπάσει τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα», κατέληξε ο καθηγητής.

 

 

Π.Ο.Υ.: Μεγάλη πιθανότητα νέων παραλλαγών

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε χθες για «μεγάλη πιθανότητα» εμφάνισης νέων παραλλαγμένων στελεχών, «πιθανόν πιο επικίνδυνων». «Η πανδημία αργεί να τελειώσει», σημειώνουν σε ανακοίνωση οι ειδικοί της επιτροπής που συμβουλεύουν τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, προσθέτοντας: «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης και μετάδοσης νέων ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών, πιθανόν πιο επικίνδυνων και ακόμη πιο δύσκολων να τεθούν υπό έλεγχο», σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί από τον διεθνή οργανισμό.

 

Η χρήση αντιικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 170% κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη, προέβη στη μελέτη της κατανάλωσης πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών όπως αποτυπώθηκε στα λύματα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος 2020). Το άρθρο έχει τίτλο «Patterns of pharmaceuticals use during the first wave of COVID-19 pandemic in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology» με συγγραφείς τους Αικατερίνη Γαλάνη, Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Reza Aalizadeh, Ευστάθιο Καστρίτη, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment  και παρέχει εξαιρετικά σημαντικές επιδημιολογικές πληροφορίες σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια και αποτελεσματική θεραπεία κατά της νόσου. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε, αναφέρει πως η χρήση αντιικών φαρμάκων κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκε κατά 170%, με την ουσία υδροξυχλωροκίνη να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα σημειώνοντας 387% αύξηση.

Επιπλέον οι προσπάθειες των γιατρών να βρουν αποτελεσματική θεραπεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που ελάχιστα ήταν γνωστά για την καταπολέμηση της νόσου, συνοψίζεται και στην αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών ουσιών (57%) αλλά και στην ταυτοποίηση αντιικών και αντιβιοτικών ουσιών το 2020 που δεν ανιχνεύονταν στα λύματα μέχρι το 2019. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση στη χρήση της παρακεταμόλης κατά 198%. Τα ευρήματα της έρευνας, όπως προκύπτουν από την Επιδημιολογία Λυμάτων, αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που επηρέασε η υγειονομική κρίση τη σωματική υγεία του πληθυσμού της Αττικής και παρέχει εξαιρετική πληροφόρηση και προσφορά στην επιστημονική κοινότητα.

Συνάντηση εκπροσώπων ΣΦΕΕ με Κυριάκο Πιερρακάκη

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα βήματα που έχουν γίνει για την ψηφιοποίηση της υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος, Ζαχαρίας Ραγκούσης και ο Γενικός Διευθυντής, Μιχάλης Χειμώνας, του ΣΦΕΕ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ συζήτησαν με τον Υπουργό τα τεχνικά θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η διασύνδεση των συστημάτων των νοσοκομείων κ.ο.κ.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid (EU Digital COVID Certificate), το οποίο παρουσίασε χθες με τον Πρωθυπουργό, αλλά και για τις δράσεις στην υγεία που θα υλοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ σχετικά με την πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία τους που περιλαμβάνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως προπομπό του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, καθώς και στις ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σπουδαίο έργο του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, εν μέσω κρίσης, με ρυθμούς που αποτελούν παγκόσμια πρωτιά.

Επτά βραβεία για το ΙΑΣΩ και το ΙΑΣΩ Παίδων

Το ΙΑΣΩ και το ΙΑΣΩ Παίδων απέσπασαν επτά βραβεία στα Content Marketing Awards 2021 ξεχωρίζοντας ακόμα μία φορά για τις πρωτοποριακές τους δράσεις στο πεδίο του Marketing. Το ΙΑΣΩ, η μεγαλύτερη Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική στην Ευρώπη και το ΙΑΣΩ Παίδων, η κορυφαία κλινική για παιδιά, αποτελούν τα μοναδικά νοσοκομεία στον χώρο της ιδιωτικής υγείας που διακρίνονται σε βραβεία Marketing.

Συγκεκριμένα, το ΙΑΣΩ κέρδισε βραβεία στην κατηγορία «Content Marketing Program – Personal Care, Health & Beauty» με το Χρυσό για την Marketing Καμπάνια για τον Μήνα Μαστού, και βραβείο για το Πρόγραμμα Home Fit Home με Online Pilates για εγκύους & μαμάδες μετά τον τοκετό. Στην ίδια κατηγορία απέσπασε βραβείο και το ΙΑΣΩ Παίδων για τα Παιδικά check up. Επιπλέον, το ΙΑΣΩ απέσπασε δυο βραβεία στην κατηγορία «Best Use of Instagram for Content Marketing» για την Marketing Καμπάνια για τον Μήνα Μαστού και το Πρόγραμμα Home Fit Home με Online Pilates για εγκύους & μαμάδες μετά τον τοκετό και δύο βραβεία στην κατηγορία «Best Use of Influencers for Content Marketing» για τις ίδιες ενέργειες αντίστοιχα.

Τα Content Marketing Awards 2021, αποτελούν τα επιχειρηματικά βραβεία που λάνσαραν και διοργάνωσαν το Marketing Week και η BOUSSIAS, με στόχο να αναδείξουν τις πιο καινοτόμες, δημιουργικές και αποτελεσματικές ενέργειες Content Marketing της χρονιάς. Η Χριστίνα Ταμπουρέα, Γενική Εμπορική Διευθύντρια, CCO,του Ομίλου ΙΑΣΩ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι το ΙΑΣΩ είναι το μοναδικό νοσοκομείο με τόσα βραβεία στο Marketing και την επικοινωνία. Υπερήφανη προσωπικά για την ομάδα marketing και επικοινωνίας και τους συνεργάτες μας. Είναι ομαδική δουλειά».