Βρετανία: Εν μέσω φόβων και προκλήσεων ξεκινά η «ημέρα ελευθερίας»  

Η σημερινή μέρα, η «Ημέρα Ελευθερίας» , όπως την αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σηματοδοτεί την άρση όλων των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της διασποράς του κορονοϊού, στην Βρετανία. Ωστόσο, η χώρα βιώνει μια σημαντική έξαρση της επιδημίας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία σε πολίτες και επιστήμονες για πρόωρη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ακόμα και τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση σε εσωτερικούς χώρους.

Με ανακοίνωσή της, ομάδα διεθνών επιστημόνων, κάλεσαν χθες τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, για άρση όλων των περιορισμών, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην εκστρατεία εμβολιασμού που έχει επιτύχει τον πλήρη εμβολιασμό, των δύο τρίτων του ενήλικου πληθυσμού.

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι», αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της «μακράς Covid» στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια.

Η Kίνα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη συνεργασίας με τον Π.Ο.Υ.

Σε απάντηση των  δηλώσεων του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης της επιδημίας,  η Κίνα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει  και απέρριψε τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ζήτησε και «καλύτερη συνεργασία με το Πεκίνο για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη».

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε πρόφατη συνέντευξη τύπου.  Η κοινή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους από κινέζους επιστήμονες και μία ομάδα επιλεγμένη από τον ΠΟΥ κατέληξε σε ορισμένα περιορισμένα συμπεράσματα. Ενα εξ αυτών ήταν ότι θεωρήθηκε «ελάχιστα πιθανό» ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, ενώ τονίσθηκε η θέση της μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, που δεν έχει εντοπισθεί.

Η θέση της διαφυγής από εργαστήριο αποκλείσθηκε κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αν και το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής από το εργαστήριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε προχθές: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Έχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».

Pfizer: Ξεπέρασαν τις 100 οι προσλήψεις στελεχών

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι έχουν ήδη στελεχώσει το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Απρίλιο 2021.

Οι πρώτες αυτές θέσεις εργασίας αφορούν διαφορετικές ειδικότητες από τους τομείς των Οικονομικών υπηρεσιών, του Ανθρώπινου Δυναμικού, της διαχείρισης Έργων και Προμηθειών, κτλ. Η μέση ηλικία των στελεχών που εργάζονται στο Κέντρο είναι 34 έτη, ενώ το 66% είναι γυναίκες. Το 40% των εργαζομένων διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ ένας σημαντικός αριθμός είναι και κάτοχοι διδακτορικού, γεγονός που αναδεικνύει το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και την εξειδίκευση των εργαζόμενων στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Παράλληλα, από τις νέες προσλήψεις τα 2/3 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 17% των νέων στελεχών είναι Έλληνες και Ελληνίδες που εργάζονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα για να ενταχθούν στο Κέντρο.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Κέντρου στόχος είναι ο αριθμός των εργαζόμενων να διπλασιαστεί εντός του 2021 και να φτάσει τους 280 εργαζόμενους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία, η πρώτη φάση δημιουργίας του Κέντρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη έχουν ενταχθεί στην ομάδα μας περισσότερα από 100 στελέχη, με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση. Τόσο ο αριθμός όσο και το υψηλό επίπεδο των μέχρι τώρα αιτήσεων, δικαιώνουν την επιλογή της Θεσσαλονίκης για την παγκόσμια αυτή εμβληματική επένδυση. Μια επιλογή που στηρίχθηκε στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της πόλης, αλλά και στα φορολογικά κίνητρα και τη συνεργασία που υπάρχει με την Πολιτεία», δήλωσε σχετικά ο κ. Aντώνης Χατζημανωλάκης, Επικεφαλής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του Κέντρου.

 

«Όχι» σε νέο lockdown στη Γερμανία

Ένα νέο lockdown για τη Γερμανία θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, και ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποκλεισθεί δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ της Γερμανίας, «Πρέπει να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» τονίζοντας παράλληλα, ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία τέτοια ανάγκη,  καθώς στη χώρα δεν υπάρχει απειλή υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

«Οι εμβολιασμένοι ή οι νεότεροι συνήθως δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απέχουν πολύ από το όριό της αντοχής τους», τόνισε. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν. «Πρέπει για άλλη μια φορά να επισπεύσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού. Όπου συγκεντρώνεται κόσμος, στις μπυραρίες, στους πεζόδρομους, εκεί πρέπει να προσφέρεται και η δυνατότητα εμβολιασμού», δήλωσε, ενώ τάχθηκε κατά της παροχής κινήτρων για τον εμβολιασμό, γιατί όλοι μπορούν να δουν την «σκληρή πραγματικότητα» του κορονοϊού όπως είπε.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το 45,9% του πληθυσμού στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει λάβει το 59,7%. Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, αν και σε χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει να αυξάνεται, με τον δείκτη των περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας να έχει φθάσει και πάλι το 10, από 6,2 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 

Φαρμακεία: Αύξηση κατά 37,5% στις πωλήσεις αντιβηχικών

Αυξημένες κατά 37,5% ήταν οι πωλήσεις αντιβηχικών προϊόντων από τα φαρμακεία λιανικής την περίοδο 21/06-04/07, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την εν λόγω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (22/06-05/07) ως εξής:

 

  • Φάρμακα: -3,9% (-633,7 χιλ. τμχ.)

 

  • Προϊόντα OTC: +6,1% (+206,3 χιλ. τμχ.)

 

  • Καλλυντικά: +1,6% (+29,2 χιλ. τμχ.)

 

  • Προϊόντα διατροφής: +0,5% (+727 χιλ. τμχ.)

 

  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +9,7% (+92,5 χιλ. τμχ.)

 

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

 

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Καρδιολογικών, μειώνεται κατά 8,1% (-331,9 χιλ. τμχ.)

 

  • Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 37,5% (+109,9 χιλ. τμχ.)

 

  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά 16% (+97,5 χιλ. τμχ.)

 

  • Στα Προϊόντα διατροφής, η κατηγορία Ειδικής Διατροφής Ενηλίκων, αυξάνεται κατά 20,4% (+2,3 χιλ. τμχ.)

 

  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, αυξάνεται κατά 44,3% (+79,7 χιλ. τμχ.)

 

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Covid-19: Η θεραπεία με remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση

Σε μια μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο  ιατρικό περιοδικό JAMA η αποτελεσματικότητά της θεραπείας με remdesivir για ασθενείς με σοβαρή COVID-19 αμφισβητείται, τόσο όσον αφορά στην  επίδραση της στην επιβίωση (που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδειχθεί) αλλά και όσον αφορά στην επίδραση στην    συντόμευση της νοσηλείας. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι αυτή η αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Veterans Health Administration (VHA) (νοσοκομεία που νοσηλεύουν κυρίως αποστράτους) από 123 νοσοκομεία, και αφορούσε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με επιβεβαιωμένη COVID-19 από την 1η Μαΐου έως τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Η αρχική ομάδα περιελάμβανε 5898 ασθενείς, 2374 (40,3%) από τους οποίους έλαβαν θεραπεία με remdesivir 2238 ασθενείς ενώ 3524 ασθενείς δεν έλαβαν ποτέ θεραπεία με remdesivir. Οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir και η ομάδα ελέγχου είχαν  παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά την ηλικία (μέση ηλικία 66,6  έτη έναντι 67,5  έτη), το φύλο (1101 άνδρες [93,9%] και στις δύο ομάδες), τη χρήση δεξαμεθαζόνης ( 559 [47,7%] και στις δυο ομάδες), την νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (242 [20,7%] έναντι 234 [19,1%]) και χρήση μηχανικού αερισμού (διασωλήνωση) (69 [5,9%] έναντι 45 [3,8%]).

Η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα στις 30 ημέρες (143 λήπτες remdesivir [12,2%] έναντι 124 στην ομάδα ελέγχου κατέληξαν [10,6%], με λόγο σχετικού κινδύνου 1,06). Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τα άτομα που έλαβαν δεξαμεθαζόνη έναντι αυτών που δεν έλαβαν δεξαμεθαζόνη κατά την έναρξη της θεραπείας με remdesivir. Όμως, οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν μεγαλύτερο διάμεσο χρόνο έως την έξοδο από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μάρτυρες (6 ημέρες έναντι 3 ημερών) και αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική (P <.001)

Συνεπώς σε αυτή τη μελέτη κοορτής σε νοσηλευόμενους  βετεράνους με COVID-19, στις ΗΠΑ, η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε ούτε με βελτιωμένη επιβίωση αλλά αντίθετα συσχετίστηκε με παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Συνεπώς, η τακτική χρήση του remdesivir μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη χρήση νοσοκομειακών κρεβατιών ενώ δεν σχετίζεται με βελτιώσεις στην επιβίωση.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι κλινικοί γιατροί να μην δίνουν εξιτήριο σε ασθενείς  που διαφορετικά πληρούσαν τα κριτήρια για την έξοδο από το νοσοκομείο έως ότου ολοκληρωθεί η χορήγηση  του remdesivir, καθώς το remdesivir χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.

Κύπρος: Αναβάλλονται τα χειρουργεία για μη επείγοντα περιστατικά    

Όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία για μη επείγοντα περιστατικά σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου, αναβάλλονται, με  διάταγμα  που  εξέδωσε  το  Yπουργείο  Υγείας.  Το  διάταγμα  εκδόθηκε  μετά  από  αίτημα  του  ΟΚΥπΥ, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά Covid-19. Όπως εξήγησε στο Health, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δράσης, που προνοεί την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών, εκεί και όπου χρειάζεται.

«Tα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ έχουν ένα αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων με Covid-19 και μέρα με τη μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα περιστατικά Covid-19, χρειάζεται να μειωθούν κλίνες άλλων παθήσεων». Στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19, ήταν  181, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση. Ο  κ.  Χαριλάου  επεσήμανε  πως  στην προσπάθεια για αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων συμβάλουν

και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς διαχειρίζονται περιστατικά που δεν σχετίζονται με Covid-19 και διαθέτουν

επιπλέον κλίνες και ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, εκτός στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, λειτουργούν κλίνες Covid-19, ενώ το Μακάρειο Νοσοκομείο διαχειρίζεται εξειδικευμένα περιστατικά που αφορούν παιδιά, εγκύους και γυναικολογικά περιστατικά.

ECDC: Πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης στο αμέσως επόμενο διάστημα, προέβη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες βδομάδες θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 ενώ μέχρι την 1η Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι πενταπλάσιος σε σχέση με με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, στη ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το ECDC  προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.  Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε εκείνο που είχε παρατηρηθεί κατά τις κορυφώσεις της επιδημίας το φθινόπωρο 2020 και τον Απρίλιο 2021,

Ωστόσο, για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού κέντρου είναι λιγότερο δυσοίωνες, καθώς δεν προβλέπεται να αυξηθούν με τους ίδιους ρυθμούς, κυρίως λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. «Αυτή τη στιγμή στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών», αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση.  Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.  Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ έκανε άλμα κατά 60%, αυξανόμενος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC, λόγω «της χαλάρωσης των μέτρων και της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα», που είχε ταυτοποιηθεί αρχικά στην Ινδία.

Με self test η επιστροφή από τα νησιά

ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις επιβίβασης των επιβατών στα πλοία από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής εξέδωσε το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με όσα προβλέπει όσοι επιστρέφουν από τα νησιά και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από κορονοιοό, πρέπει να έχουν μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή self test 24 ωρών με την απαραίτητη βεβαίωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση της Πέμπτης, αναφέρθηκε ότι η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν η υποχρεωτική διενέργεια rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης  καθώς δεν υπάρχουν σε όλα τα νησιά οι απαραίτητες δομές ώστε να γίνονται τόσα μοριακά ή rapid test καθημερινά. Έτσι αποφασίστηκε η υποχρεωτική διεξαγωγή τουλάχιστον σελφ τεστ κάτι που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως ισχυρή σύσταση.

Αναλυτικά για τη διενέργεια των self tests, η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει ότι οι επιβάτες στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου».

 

Αζιθρομυκίνη και Covid-19

Στο ιατρικό περιοδικό JAMA δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής για την αποτελεσματικότητα της αζιθρομυκίνης, ενός αντιβιοτικού ευρέος φάσματος, σε ασθενείς με ήπια COVID-19, έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo) που διεξήχθη από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 στις ΗΠΑ.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η μελέτη αφορούσε  μη νοσηλευόμενους ασθενείς οι οποίοι είχαν θετικό διαγνωστικό τεστ (μοριακό τεστ ή αντιγόνου (rapid) εντός 7 ημερών από την ένταξη  και ήταν ηλικίας 18 ετών και άνω. Μεταξύ 604 ατόμων που εξετάστηκαν, οι 297 ήταν μη επιλέξιμοι, 44 αρνήθηκαν τη συμμετοχή και 263 εντάχθηκαν στην μελέτη. Οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές και το προσωπικό της μελέτης δεν γνώριζαν την θεραπεία (αν δηλαδή ο ασθενής λάμβανε  αζιθρομυκίνη ή εικονικό φάρμακο). Το κύριο καταληκτικό αποτέλεσμα ήταν η απουσία συμπτωμάτων της COVID-19 την ημέρα 14 όπως αυτά θα αναφέρονταν από τους ίδιους τους ασθενείς ενώ υπήρχαν ακόμα 23 δευτερεύοντα κλινικά καταληκτικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για νοσηλεία την ημέρα 21 ανεξαρτήτως αιτίας.

Μεταξύ των 263 συμμετεχόντων που τυχαιοποιήθηκαν  το 76% ολοκλήρωσε την κλινική δοκιμή. Η δοκιμή τερματίστηκε από την επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων και ασφάλειας για ματαιότητα μετά την ενδιάμεση ανάλυση. Την 14η ημέρα, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που δεν είχαν συμπτώματα (στο σκέλος της αζιθρομυκίνης ήταν  50% και στο σκέλος του  εικονικού φαρμάκου ήταν επίσης 50%). Από τα 23 προκαθορισμένα δευτερεύοντα κλινικά καταληκτικά σημεία, στα 18 δεν υπήρχε σημαντική διαφορά. Μέχρι την ημέρα 21, 5 συμμετέχοντες στην ομάδα της αζιθρομυκίνης χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση με κανένα  στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Με βάση αυτή τη μελέτη η θεραπεία με μια εφάπαξ δόση αζιθρομυκίνης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 δεν βελτιώνει την έκβαση  σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (η πιθανότητα  να είναι χωρίς συμπτώματα την ημέρα 14 ήταν ίδια), και συνεπώς η χρήση της αζιθρομυκίνης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να αποφεύγεται.