Κάλεσμα πρωθυπουργού προς εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό

Κάλεσμα προς όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας για εμβολιασμό κατά της COVID-19, απεύθυνε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων. Ποια είναι η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας; Η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για το λόγο αυτό, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με  τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Ζωή Ράπτη: Δέσμευση για τα απαραίτητα βήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας

«Εάν υπάρχει κάτι που μας έχει δείξει αυτή η πανδημία, είναι η αξία της αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας, όχι μόνο κάθετα, αλλά ως οριζόντιο ζήτημα, το οποίο ενσωματώνεται σε όλους τους τομείς της Κυβέρνησης, καθώς είναι κρίσιμο, να ενσωματώσουμε τις πολιτικές ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές», δήλωσε μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τις συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας, η υφ. Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Όπως σημείωσε, οι προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 αποτέλεσαν «μια πανδημία μέσα στην πανδημία», ένα τσουνάμι ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τα οποία δεν έχουν εξαιρέσει κανέναν και καθιστούν τον ρόλο του Π.Ο.Υ., ακόμη πιο σημαντικό από ποτέ.

Σχετικά με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας για να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες ψυχικής υγείας δεν θα μείνουν πίσω, ανέφερε τη χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία, τη δημιουργία γραμμής βοήθειας για τον γενικό πληθυσμό, την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές covid-19, στις οικογένειές τους και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στην παραχώρηση καθεστώτος προτεραιότητας στον εμβολιασμό σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

«Εν κατακλείδι, η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τα απαραίτητα επόμενα βήματα, θα αντικατοπτρίζεται στη «Διακήρυξη Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία», η οποία θα παρουσιαστεί λίγο αργότερα σήμερα», κατέληξε η υφ. Υγείας.

 

200 CEO εταιρειών του κλάδου υγείας σχολιάζουν το μέλλον

Επιτάχυνση του μετασχηματισμού στην υγεία παγκοσμίως φέρνει ο η νόσος του COVID-19, με τις δυσκολίες σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό και την εφαρμογή της ψηφιακής καινοτομίας να ψαλιδίζουν τις φιλοδοξίες των CEOs.

200 επικεφαλής στην υγεία μοιράζονται τις απόψεις τους για τον μετασχηματισμό του κλάδου στην πρώτη έρευνα “Healthcare CEO Future Pulse” της KPMG. Ειδικότερα, το 97% αναφέρει ότι η πανδημία της νόσου του COVID-19 έχει επιταχύνει σημαντικά την ατζέντα των αλλαγών. Το 79% πιστεύει ότι εντός των επόμενων τριών ετών, όλες οι πτυχές των μοντέλων παροχής φροντίδας θα μετασχηματιστούν, ενώ το 84% θεωρεί ότι ο μετασχηματισμός δεν θα επέλθει χωρίς πραγματικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων ο τρόπος παροχής κινήτρων στους παρόχους φροντίδας.

Στην πρώτη έρευνα «Global Healthcare CEO Future Pulse» της KPMG, συμμετείχαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι κάποιων από τους κορυφαίους δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας του κόσμου, σε οχτώ γεωγραφικές περιοχές. Το εύρος και η κλίμακα της έκθεσης προσφέρουν τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής στην υγεία που επιβλέπουν νοσοκομεία, συστήματα υγείας και δίκτυα παροχής φροντίδας, προετοιμάζονται για το μέλλον.

Οι πάροχοι υγείας βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πλέον, καθώς πολλές περιοχές σχεδιάζουν και προχωρούν στην ανάκαμψη της μετά-COVID εποχής, ο ίδιος ο κλάδος της υγείας προετοιμάζεται για πιο μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό. Ενώ περισσότεροι από τους μισούς CEOs (62%) είχαν ήδη προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και πριν την πανδημία, η νόσος του COVID-19 έχει επιταχύνει σημαντικά την ατζέντα των αλλαγών στο 97% των ερωτηθέντων.

Η συντριπτική πλειοψηφία (79%) των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι εντός των επόμενων τριών ετών όλες οι πτυχές των μοντέλων παροχής φροντίδας θα μετασχηματιστούν, ο κλάδος όμως έχει σημαντικά εμπόδια και προκλήσεις να αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον.

Η ικανότητα ανταπόκρισης στη ζήτηση, ο αντίκτυπος των νέων λειτουργικών μοντέλων στο προσωπικό, η υποστήριξη της ευεξίας και η προσέλκυση νέου ταλαντούχου δυναμικού ήταν οι βασικοί προβληματισμοί που ανέφεραν τα ηγετικά στελέχη σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ο κλάδος προετοιμάζεται για σημαντικές μελλοντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Το 65% των CEOs αναγνωρίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις τεχνολογικές αλλαγές ως το μεγαλύτερο εμπόδιο τους για την καινοτομία, ενώ περίπου τα δύο τρίτα (67%) των στελεχών αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης σε ταλαντούχο δυναμικό και πόρους και το 84% θεωρεί ότι ο μετασχηματισμός δεν θα συμβεί χωρίς πιο συστημικές αλλαγές όπως μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται κίνητρα στους παρόχους φροντίδας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs συμφωνεί ότι το παραδοσιακό οικοσύστημα παροχής φροντίδας είναι υπό εξέλιξη, με το 70% να αναμένει από τα ίδια τα νοσοκομεία να εξελιχθούν σε «κόμβους υγειονομικής περίθαλψης», με εστίαση στην εξειδικευμένη φροντίδα, και το 63% να θεωρεί ότι είναι σημαντικό η παροχή φροντίδας να μεταφερθεί σε ένα πιο κοινοτικό περιβάλλον.

 

Βουλή: Διαξιφισμοί για την τροπολογία περί υποχρεωτικού εμβολιασμού

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία περί υποχρεωτικού εμβολιασμού που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

«Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες, κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Προτάσσονται οι κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους πολίτες», δήλωσε ο αν. Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι «εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες» γιατί υπηρετούν τη δημόσια υγεία, χωρίς, όμως, να επεμβαίνουν στη ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων.  «Κοινωνικά ευαίσθητες» γιατί ούτε απαγορεύουν, ούτε και επιβάλλουν κάτι στους πολλούς, αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μη βλάπτουν τη συντριπτική πλειονότητα.

«Μελετημένες και μετριοπαθείς» γιατί δεν είναι γενικές και καθολικές. Αντίθετα, στο Δημόσιο προτάσσονται εκείνες οι κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους πολίτες.  Ενώ στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η ευχέρεια προστασίας ταυτόχρονα με την ισχύ όλων των προβλέψεων του Εργατικού Δικαίου. «Απέναντι σε καθαρές αλήθειες, λοιπόν, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Και οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις. Η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα και ‘ναι μεν αλλά’, ούτε αστερίσκους», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός μίλησε για κρίση εμπιστοσύνης προς την Πολιτεία που ενώ απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αντιμετωπίζεται με εκβιασμούς και απειλές. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της ούτε καν την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. «Όλες αυτές  κλιμακούμενες παρεμβάσεις που  συνιστά η Επιτροπή θα έπρεπε να προηγηθούν και μόνο ως έσχατη λύση να έρθει μία συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες μόνο ειδικές κατηγορίες.

Αντιθέτως η Κυβέρνηση, μας φέρνει μία διάταξη  που εισάγει την αναίρεση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και στην επιβίωση. Αυτή η κίνηση και εκβιασμός, που θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις το επόμενο διάστημα, θα καλλιεργήσει πόλωση και διχασμό. Είναι σαν να προσπαθεί η Κυβέρνηση να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων προς τους ανεμβολίαστους. Επωάζεται μια κοινωνική αγριότητα , στην οποία δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή τη μεθόδευση», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Σημαντικό όφελος συνολικής επιβίωσης για τη θεραπεία με daratumumab

Η Φαρμακευτική Εταιρεία Janssen της Johnson & Johnson ανακοίνωσε αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης (OS) από τη μελέτη Φάσης 3 MAIA τα οποία δείχνουν ότι η προσθήκη daratumumab σε λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη (D-Rd) οδήγησε σε στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης σε σχέση με τη θεραπεία μόνο με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη (Rd) σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα (ΝΔΠΜ) οι οποίοι  ήταν ακατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΜΜΑΚ) και έλαβαν θεραπεία έως την εξέλιξη της νόσου.

Τα δεδομένα αυτά αναδείχθηκαν στη Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (EHA) 2021 και θα παρουσιαστούν ως έκτακτη περίληψη κατά τη διάρκεια του Διαδικτυακού Συνεδρίου της EHA. «Με κάθε υποτροπή, η θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος γίνεται πιο πολύπλοκη. Για αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετυχαίνουμε βαθιές θεραπευτικές ανταποκρίσεις και βελτιωμένη επιβίωση  με την πρώτη γραμμή θεραπείας», ανέφερε ο Thierry Facon, M.D., Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιλ στη Γαλλία και ερευνητής της μελέτης.

Όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη MAIA είχαν διαγνωστεί με ΝΔΠΜ, ήταν  ακατάλληλοι για υψηλής δόσης χημειοθεραπεία  και ΑΜΜΑΚ, και έλαβαν θεραπεία με  D-Rd σε κύκλους των 28 ημερών. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη αποδεκτής τοξικότητας. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 73 έτη. Η διάμεση PFS δεν επιτεύχθηκε με το D-Rd ενώ ήταν 34,4 μήνες με το Rd. Από τους 186 ασθενείς στο σκέλος του Rd που έλαβαν επακόλουθη θεραπεία, το 46 % έλαβε daratumumab.

Συνένωση ορθοπεδικών κλινικών στο Ασκληπιείο Βούλας

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή για την αλλαγή που επεξεργάζεται το Υπουργείο σχετικά με τη συνένωση των ορθοπεδικών κλινικών  στο Ασκληπιείο Βούλας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας των ορθοπεδικών κλινικών του νοσοκομείου Βούλας.

Όπως ανέφερε, σήμερα στο Ασκληπιείο λειτουργούν συνολικά έξι ορθοπεδικές κλινικές, οι οποίες στελεχώνονται από δύο έως τρεις ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας Ορθοπεδικής, εννέα επικουρικούς ιατρούς και 21 ειδικευόμενους ιατρούς. Η δύναμη των ανεπτυγμένων κλινών ανέρχεται σε 111, με μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 50%. «Αν αυτό δεν είναι κατασπατάληση δυνάμεων και ανθρώπινων πόρων τότε αναρωτιέμαι τι είναι», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός, τονίζοντας πως «ούτε το ΕΣΥ δεν μπορεί άλλο να αντέξει τον συγκεκριμένο κατακερματισμό δυνάμεων, ούτε βεβαίως και οι πολίτες που απαιτούν την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη συνένωση των ορθοπεδικών τμημάτων προκειμένου, όπως είπε, να καταστούν λειτουργικότερα και πλήρως στελεχωμένα με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν και νέα τμήματα, όπως για παράδειγμα, πνευμονολογικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στις νέες Ορθοπεδικές Κλινικές θα προΐστανται Συντονιστές Διευθυντές, που θα αξιολογηθούνμε ανοικτές διαδικασίες, από όργανο που θα θεσπιστεί και θα κρίνει τους υποψηφίους κατόπιν αξιολόγησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

 

Ευρωκλινική: Νέα, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος LINX™

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, άνδρας ασθενής 60 ετών, υποβλήθηκε στην Ευρωκλινική Αθηνών, σε χειρουργική επέμβαση με την χρήση της ιατροτεχνολογικής συσκευής τελευταίας τεχνολογίας, LINX™, η οποία αποτελεί τη νεότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους κ.κ Μιχαήλ Κούρκουλο και Στέφανο Λαζαρίδη, Διευθυντές Χειρουργούς στην Ευρωκλινική και εξειδικευμένους στην Αντιπαλινδρομική Χειρουργική.

Το σύστημα LINX™ εμφανίζει σημαντικά και πολλαπλά πλεονεκτήματα, συγκριτικά με άλλες χειρουργικές μεθόδους:

  • Εξαλείφει τα ενοχλητικά συμπτώματα της ΓΟΠ έως και 99%
  • Δεν μεταβάλλει την ανατομία του στομάχου
  • Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους σε λιγότερες από 24 ώρες και συνεχίζουν κανονικά τη διατροφή τους
  • Η επέμβαση εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή βάσει προγχειρητικών και διαγχειρητικών μετρήσεων και διαγνωστικών εξετάσεων
  • Το 85% των ασθενών μετά τη επέμβαση απαλλάσσεται από την καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Ο κ Κούρκουλος, δήλωσε: «Το σύστημα LINX έχει σχεδιαστεί ως εφ’ όρου ζωής εμφύτευμα και αποτελεί την πρώτη χειρουργική μέθοδο που εξαλείφει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησησης, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών». Ο κ Λαζαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το LINX™ είναι μία μέθοδος η οποία εφαρμόζεται τουλάχιστον 10 χρόνια στο εξωτερικό με εξαιρετικά αποτελέσματα από μία κλειστή ιατρική ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους χειρουργούς προηγμένων δυτικών χωρών στην ιατρική και από σήμερα η Ελλάδα και η Ευρωκλινική Αθηνών έχουν την τιμή να αποτελούν ένα από τα ελάχιστα μέλη αυτής της ιατρικής ομάδας».

Θάνος Δημόπουλος: Η 23η Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Castleman

Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή τη μέρα του 1956 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο από τον Benjamin Castleman, από τον οποίο πήρε και το όνομά της, αναφέρει ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ, σχολιάζοντας την 23 Ιουλίου ως Παγκόσμια ημέρα της νόσου.

Όπως τονίζει, η νόσος Castleman είναι μια σπάνια, σοβαρή νόσος των λεμφαδένων και των συναφών (related) ιστών. Υπάρχουν δύο μορφές νόσου Castleman και η καθεμιά επηρεάζει τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο:

  • Η μονοκεντρική (μονοεστιακή) Νόσος Castleman, προσβάλει μία περιοχή ή ομάδα λεμφαδένων και η
  • Η πολυκεντρική (πολυεστιακή) Νόσος Castleman, προσβάλει δύο ή και περισσότερες ομάδες λεμφαδένων. Αν και η Νόσος Castleman δεν είναι καρκίνος, η μορφή αυτή συμπεριφέρεται παρόμοια με το λέμφωμα. Η πολυκεντρική μορφή ταξινομείται περαιτέρω σε δύο ομάδες ανάλογα με το αν ο ασθενής είναι θετικός ως προς τον ερπητοϊό HHV-8 ή όχι (ιδιοπαθής πολυκεντρική Νόσος Castleman).

Καθώς η Νόσος Castleman είναι σπάνια καθίσταται δύσκολος ο προσδιορισμός του αριθμού των ασθενών παγκοσμίως. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι  ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από 1 στους 100.000 ανθρώπους. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι επηρεάζει λιγότερους από 5 στους 10.000 ανθρώπους και γι’ αυτό η νόσος Castleman κατατάσσεται στα σπάνια νοσήματα.

Ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να διαγνωσθούν με νόσο Castleman, ωστόσο η μέση ηλικία διάγνωσης της μονοεστιακής νόσου είναι συνήθως μικρότερη (γύρω στην 4η δεκαετία) από την πολυκεντρική μορφή (γύρω στην 6η δεκαετία).

Όπως συμβαίνει και με άλλα σπάνια νοσήματα, υπάρχει δυσκολία στη διάγνωση της νόσου Castleman, καθώς τα συμπτώματα της νόσου είναι πολύ συχνά παρόμοια με άλλες νόσους και διαταραχές. Στα συμπτώματα πχ μπορεί να περιλαμβάνονται: διογκωμένοι αδένες (εμφανίζονται ως εξογκώματα κάτω από το δέρμα), πυρετός, αδυναμία, κόπωση, νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετος, νευρική βλάβη που οδηγεί σε μούδιασμα και αδυναμία.

Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις περισσότερες μορφές της νόσου Castleman, εκτός από την θετική ως προς τον ερπητοϊό HHV-8 πολυκεντρική νόσο Castleman, όπου ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται η ανοσοκαταστολή που συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με HIV.

Η διάγνωση της νόσου απαιτεί βιοψία λεμφαδένων καθώς και ειδικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Η θεραπεία της μονοκεντρικής νόσου είναι κυρίως χειρουργική και όπου απαιτείται συνοδεύεται από ακτινοθεραπεία ή/και ανοσοχημειοθεραπεία.

Η θεραπεία της πολυκεντρικής νόσου είναι πιο σύνθετη, εξαρτάται από τη μορφή και τη βαρύτητα της νόσου και φυσικά τον ασθενή. Επειδή στη μορφή αυτή υπάρχει αυξημένη παραγωγή ιντερλευκίνης-6, η οποία θεωρείται ως ο κύριος παθολογικός μηχανισμός, η πρώτη επιλογή θεραπείας στους ασθενείς αυτούς είναι η σιλτουξιμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για ασθενείς με νόσο Castleman που είναι αρνητικοί για τον HHV-8 και τον HIV.

Για παθήσεις όπως η νόσος του Castleman, που είναι ιδιαίτερα σπάνιες, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση της Ιατρικής Κοινότητας ούτως ώστε να μην διαλάθει η διάγνωση.

Επιπλέον, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών, είναι απαραίτητη η δημιουργία βάσεων δεδομένων για την καταγραφή των ασθενών σε εθνικό επίπεδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμη η δημιουργία κέντρων εμπειρογνωμοσύνης σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατός ο σχεδιασμός κλινικών μελετών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών.

ΙΑΣΩ: Νέος γραμμικός επιταχυντής ELEKTA VERSA HD™

Το ΙΑΣΩ πρόσφατα, πρόσθεσε στον εξοπλισμό του ακόμα έναν γραμμικό επιταχυντή τύπου Versa HD™ του κατασκευαστικού οίκου ELEKTA, ο οποίος είναι ειδικά διαμορφωμένος για την εφαρμογή τεχνικών που απαιτούν υψηλή ακρίβεια στη χορήγηση της ακτινοβολίας, όπως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική εγκεφάλου (Stereotactic RadioSurgery SRS) και η κλασματοποιημένη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για ενδοκρανιακούς (Fractionated Stereotactic RadioTherapy FSRT) και εξωκρανιακούς όγκους (Stereotactic Body Radiotherapy SBRT). Το Versa HD™, με τη δυναμική και υψηλής ευκρίνειας χορήγηση της ακτινοβολίας (HDRS), σε συνδυασμό με τα καινοτόμα συστήματα απεικόνισης και ελέγχου της εσωτερικής κίνησης των οργάνων του ασθενή, που διαθέτει, παρέχει τη μέγιστη ακρίβεια στην εφαρμογή τέτοιου τύπου τεχνικών εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα τους στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος νεοπλασιών.

Η 4D απεικονιστική καθοδήγηση της θεραπείας (Symmetry) του Versa HD σε συνδυασμό με τη χρήση του συστήματος Active Breath Coordinator (ABC – σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της αναπνοής), καθιστά δυνατή τη χορήγηση στερεοτακτικών θεραπειών (SBRT) στους ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του πνεύμονα αρχικού (πρώιμου) σταδίου, κλιμακώνοντας τη δόση της ακτινοβολίας και ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, την τοξικότητα της θεραπείας.