Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: Χωρίς διοικητή εν μέσω πανδημίας

Χωρίς Διοικητή παραμένει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών εν μέσω πανδημίας. Σημειώνεται ότι η κάλυψη της θέσης του διοικητή δεν είναι πρόσφατη υπόθεση, αλλά εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η έλλειψη φυσικής ηγεσίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, δημιουργεί σωρεία καθημερινών προβλημάτων στο προσωπικό και στους πολίτες. Για την ιστορία, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών παραμένει χωρίς διοικητή, μετά την αποχώρηση της πρώην διοικήτριας Παναγούλας Μαμμή και την ακόλουθη αποχώρηση του Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος εκτελούσε προσωρινά χρέη διοικητικού διευθυντή, για το Νοσοκομείο «Metropolitan” της Αθήνας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μια σειρά ζητημάτων -ανάμεσα στα οποία και μεγάλες υποθέσεις προμηθειών και έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορούν στο Νοσοκομείο- παραμένουν χωρίς λύση αφού δεν μπορούν να ληφθούν μόνο από το διοικητικό συμβούλιο χωρίς να προεδρεύει κάποιος σε αυτό. Ο Διοικητικός Διευθυντής Βασίλης Δημόπουλος επίσης δεν έχει βάσει  νόμου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διοικητικές πρωτοβουλίες, αφού δεν έχει τοποθετηθεί μετά από κρίσεις στην συγκεκριμένη θέση.

Το νοσοκομείο λοιπόν παραμένει ακέφαλο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της μη κάλυψης της θέσης είναι η διαμάχη κυβερνητικών βουλευτών και τοπαρχών Αχαΐας-Ηλείας-Αιτωλοακαρνανίας για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του διοικητή. Για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή.

 

Συμφωνία ΕΕ – GSK για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της covid-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων της ερευνητικής θεραπείας της μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab κατά της COVID-19, όπως ανέφερε χθες.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία των ΗΠΑ Vir Biotechnology, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενων υψηλού κινδύνου με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, ανέφερε η Επιτροπή.

Η συμφωνία είναι μια ώθηση στην εργασία της GSK για πιθανές θεραπείες για την COVID-19 αφότου η εταιρία έπαιξε έναν περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων. Αντί να παρασκευάσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η GSK επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην προσφορά βοήθειας σε άλλες εταιρίες και έχει συνεταιριστεί με τη Sanofi για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή της η GSK επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία λέγοντας πως αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία περιστατικών COVID-19 στην Ευρώπη».

Το φάρμακο περιλαμβάνεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν συντεθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Συνδέονται στην ακίδα πρωτεΐνης και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε περίπου 200 συμβάσεις, για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα, αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση-πλαίσιο με την GlaxoSmithKline, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το sotrovimab (VIR-7831), εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβει είτε άδεια έκτακτης ανάγκης στο οικείο κράτος μέλος είτε (υπό όρους) άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Λαμίας

Το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, εγκαινίασε χθες, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Οικονόμου και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη.

Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΓΝ Λαμίας το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονο ψηφιακό Καρδιαγγειακό Συγκρότημα Στεφανιογραφίας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 172 στεφανιογραφίες, 68 αγγειοπλαστικές, 18 επεμβάσεις door to door, 3 παρακεντήσεις περικαρδίου, ενώ έχουν τοποθετηθεί 12 βηματοδότες. Είναι το μοναδικό Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στη Στερεά Ελλάδα και εξυπηρετεί ασθενείς σε όλη την Περιφέρεια, ενώ με τη λειτουργία του αποφεύγονται ετησίως πάνω από 440 διακομιδές ασθενών για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών. Το Υπουργείο Υγείας, με τις συντονισμένες προσπάθειες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας έχει αναβαθμίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Νοσοκομείο, καθώς εκτός του νέου Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου λειτουργεί και η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος, υπάρχει ISOBOX υποδοχής και εξέτασης ύποπτων περιστατικών COVID-19, ενώ τους τελευταίους 7 μήνες λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 20.339 εμβολιασμοί. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λαμία, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας Λαμίας που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 13.886 εμβολιασμοί.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί πλέον εντός του Νοσοκομείου της Λαμίας, είναι το μοναδικό στη Στερεά Ελλάδα. Καλύπτει με νέες τεχνικές, ψηφιακά με 3D ανάλυση, περιστατικά αγγειογραφιών, αλλαγής βαλβίδων και ψηφιακής διερεύνησης για όλη την Περιφέρεια, αλλά έρχονται και περιστατικά από αλλού και μας έχει γλιτώσει από περίπου ήδη 440 διακομιδές εκτός Περιφέρειας για τις ανάγκες αυτών των περιστατικών».

Πώς ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα και γιατί η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική

Μετά από 19 μήνες εργασίας, υποστηριζόμενο από δεκαετίες προηγούμενων ερευνών πάνω στους κορωνοϊούς, έχουμε πλέον στην διάθεσή μας μια αναλυτική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο SARS-CoV-2 εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κρίσιμες  προσαρμογές του ιού που τον βοηθούν να αγκιστρωθεί  στα ανθρώπινα κύτταρα με εκπληκτική δύναμη και στη συνέχεια να κρυφτεί μόλις εισβάλει μέσα στο κύτταρο.

Αργότερα, καθώς βγαίνει από τα  κύτταρα, ο SARS-CoV-2 εκτελεί μια κρίσιμη διεργασία ώστε να προετοιμάσει τα νέα σωματίδια του ιού για τη μόλυνση ακόμη περισσότερων ανθρώπινων κυττάρων. Αυτά είναι μερικά από τα εργαλεία που επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί και ανασκοπούνται σε μια δημοσίευση στο υψηλού κύρους περιοδικό Nature. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της δημοσίευσης.

O νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2  διαθέτει ένα κάλυμμα από σάκχαρα όπως δείχνουν οι προσομοιώσεις του  στον υπολογιστή, και πιο συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες-ακίδες, οι οποίες ξεχωρίζουν στην επιφάνεια του. Τα μόρια αυτά του σακχάρου είναι γνωστά ως γλυκάνες.

Πολλοί ιοί έχουν γλυκάνες που καλύπτουν τις εξωτερικές τους πρωτεΐνες, και τις καμουφλάρουν αποκρύπτοντας τις από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές όμως δημιούργησαν μια λεπτομερή απεικόνιση αυτού του καλύμματος βασισμένη σε δομικά και γενετικά δεδομένα που τελικά ανασυντέθηκε άτομο προς άτομο από έναν υπερυπολογιστή, δίνοντας μια εξαιρετικά λεπτομερή απεικόνιση. Μέσα από το κάλυμμα αυτό όμως ξεχωρίζει  ένας μη επικαλυμμένος βρόχος ο οποίος είναι ένα τμήμα της πρωτεΐνη ακίδας που αποτελεί τον  τομέα δέσμευσης του υποδοχέα (RBD), ένα από τα τρία τμήματα της ακίδας που συνδέονται με τους υποδοχείς ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στην προσομοίωση, όταν ο RBD προβάλλει πάνω από το κάλυμμά των σακχάρων, δύο άλλα μόρια γλυκάνης λαμβάνουν μια θέση που κλειδώνει τον RBD στη θέση του, στηρίζοντας τον. Όμως τα μοντέλα προσομοίωσης έδειξαν ότι  εάν αλλάξουν αυτές οι γλύκανες τότε η RBD καταρρέει. Μια άλλη ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια τεχνική για να δοκιμάσει το ίδιο πείραμα στο εργαστήριο και μέχρι τον Ιούνιο του 2020, διαπίστωσαν ότι μεταλλαγές των δύο γλυκανών μείωσαν την ικανότητα της πρωτεΐνης-ακίδας να συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων. Αυτό το εύρημα δεν είχε περιγραφεί προηγουμένως σε κορωνοϊούς. Έτσι, είναι πιθανό ότι η απόρριψη αυτών των δύο σακχάρων θα μπορούσε να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού, αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη τρόπο να το κάνουν αυτό.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει  τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα. Επικεντρώνοντας στη διαδικασία της μόλυνσης, ελπίζουν να βρουν καλύτερους τρόπους για να την ανακόψουν μέσω βελτιωμένων θεραπειών και εμβολίων και να μάθουν γιατί τα πιο πρόσφατα στελέχη, όπως η παραλλαγή Delta, είναι πιο μεταδοτικά.

Κάθε σωματίδιο ιού SARS-CoV-2  έχει μια εξωτερική επιφάνεια με 24-40 τυχαία διατεταγμένες πρωτεΐνες-ακίδες που είναι το κλειδί για τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Για άλλους τύπους ιών, όπως της γρίπης, οι εξωτερικές πρωτεΐνες σύνδεσης/σύντηξης είναι σχετικά άκαμπτες. Ωστόσο, οι ακίδες του SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά ευέλικτες και αρθρώνονται σε τρία διαφορετικά σημεία. Αυτό επιτρέπει στις ακίδες να περιστρέφονται και  να ταλαντεύονται, γεγονός που διευκολύνει τη σάρωση της επιφάνειας του κυττάρου και την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών αιχμών σε ένα ανθρώπινο κύτταρο. Δεν υπάρχουν παρόμοια πειραματικά δεδομένα για άλλους κορωνοϊούς, αλλά επειδή οι αλληλουχίες πρωτεϊνών-ακίδων εμφανίζονται διατηρημένες στην εξέλιξη των κορωνοϊών, μάλλον πρόκειται για κοινό χαρακτηριστικό των ιών της οικογένειας αυτής.

Στην αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή RBD της πρωτεΐνης ακίδας  του SARS-CoV-2 συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2, που βρίσκεται  στο εξωτερικό πολλών κυττάρων του ανωτέρου αναπνευστικού και των πνευμονικών κυττάρων. Αυτός ο υποδοχέας είναι επίσης το σημείο σύνδεσης του SARS-CoV, του ιού που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Όμως,  σε σύγκριση με τον SARS-CoV, εκτιμάται ότι ο SARS-CoV-2 συνδέεται με το ACE2 2-4 φορές πιο ισχυρά, επειδή αρκετές αλλαγές στην περιοχή RBD σταθεροποιούν τα σημεία σύνδεσης του ιού.

Οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία  τείνουν να εμφανίζουν μεταλλάξεις στην υπομονάδα S1 της πρωτεΐνης ακίδα, η οποία φιλοξενεί την περιοχή RBD και είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση στον υποδοχέα ACE2. (Μια δεύτερη υπομονάδα της ακίδας, η  S2, συμβάλλει στην σύντηξη του περιβλήματος του ιού με τη μεμβράνη του κυττάρου ξενιστή.) Η παραλλαγή Alpha, για παράδειγμα, περιλαμβάνει δέκα αλλαγές στην αλληλουχία της πρωτεϊνης-ακίδας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα η  RBD να είναι πιο πιθανό να παραμείνει σε θέση που βοηθά τον ιό, διευκολύνοντας την είσοδό του στα κύτταρα. Η παραλλαγή Delta, η οποία τώρα εξαπλώνεται ταχύτατα, φιλοξενεί πολλαπλές μεταλλάξεις στην υπομονάδα S1, συμπεριλαμβανομένων τριών στην περιοχή της RBD που φαίνεται να ενισχύουν την ικανότητα της RBD να συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2 και να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μόλις οι ακίδες του ιού συνδέονται με τον υποδοχέα ACE2, άλλες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του κυττάρου-ξενιστή ξεκινούν μια διαδικασία που οδηγεί στη σύντηξη του περιβλήματος του ιού και της  κυτταρικής μεμβράνης.

Ο ιός που προκαλεί τον SARS, ο SARS-CoV, χρησιμοποιεί ένα από τα δύο ένζυμα-πρωτεάσες (είναι ένζυμα που «κόβουν» άλλες πρωτεΐνες σε συγκεκριμένες θέσεις) του κυττάρου-ξενιστή για να εισβάλλει: την TMPRSS2 ή την καθεψίνη L. Η TMPRSS2 είναι η ταχύτερη διαδρομή, αλλά ο SARS-CoV εισέρχεται συχνά μέσω ενός ενδοσώματος – μιας φυσαλίδας που περιβάλλεται από λιπίδια – η οποία βασίζεται στην καθεψίνη L. Ωστόσο,  όταν οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα με αυτόν τον τρόπο,  οι αντιιϊκές πρωτεΐνες μπορούν να τους παγιδέψουν.

Ο SARS-CoV-2 διαφέρει από τον SARS-CoV στο ότι χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την TMPRSS2, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις  στην επιφάνεια των κυττάρων του αναπνευστικού επιθηλίου. Πρώτον, η TMPRSS2 κόβει μια θέση στη υπομονάδα S2 και έτσι εκθέτει μια σειρά υδρόφοβων αμινοξέων που εισδύουν  γρήγορα στην πλησιέστερη μεμβράνη: αυτή του κυττάρου ξενιστή. Η προτεταμένη  ακίδα στη συνέχεια διπλώνεται πάνω της, σαν φερμουάρ, οδηγώντας στην σύντηξη  του περιβλήματος του ιού και της κυτταρικής μεμβράνης.

Ο ιός στη συνέχεια εκτοξεύει το γονιδίωμά του (το γενετικό του υλικό) απευθείας στο κύτταρο. Εισβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, σαν ελατήριο, ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα ταχύτερα από τον SARS-CoV και αποφεύγει να παγιδευτεί σε ενδοσώματα.

Η ταχεία είσοδος του ιού χρησιμοποιώντας την TMPRSS2 εξηγεί γιατί η χλωροκίνη δεν λειτούργησε σε κλινικές δοκιμές ως θεραπεία για την COVID-19, παρά τις πρώτες ελπιδοφόρες εργαστηριακές μελέτες. Οι εργαστηριακές μελέτες χρησιμοποιούσαν κύτταρα που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά την καθεψίνη για είσοδο του ιού μέσω ενδοσωματων. Όταν ο ιός μεταδίδεται και αναπαράγεται στον ανθρώπινο αναπνευστικό επιθήλιο  , δεν χρησιμοποιεί ενδοσώματα, οπότε η χλωροκίνη, η οποία είναι ένα φάρμακο που αναστέλλει τα ενδοσώματα, δεν είναι αποτελεσματική.

Βουλή: Τροπολογία για επιστροφή εκπαιδευτικών στα σχολεία

Τροπολογία  του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε  με αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης Covid- 19 . Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δεν θα παρουσιάσουν τα παραπάνω έγγραφα, θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, ενώ δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Επιπλέον, η περίοδος της αναστολής δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η τροπολογία αναφέρει:

«Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες: α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές

Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1».

 

Η αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο στη διάρκεια της πανδημίας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννη Καραϊτιανό, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021. Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Ο κ. Καραϊτιανός ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι λόγω της πανδημίας μεγάλος αριθμός πολιτών παραμέλησε τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο, και οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Για το λόγο αυτό επεσήμανε τη συμβολή της έγκαιρης  διάγνωσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Στη συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης των ογκολογικών ασθενών, με τον κ. Καραϊτιανό να αναγνωρίζει την ευθύνη της ιατρικής κοινότητας στην έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού.

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας ανταποκρίθηκε άμεσα και με σχετική ανακοίνωση προέτρεψε τους ογκολογικούς ασθενείς να κάνουν το εμβόλιο, σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους. Ως ευπαθής ομάδα, οι ασθενείς με καρκίνο προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό, και πλέον αναμένονται τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Ένωσης ενημέρωσαν τον κ. Καραϊτιανό για τις δράσεις της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με επίκεντρο την καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό αλλά και την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης χρονιων ασθενών – 11132-. Στη συνέχεια επεσήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης συνεργιών της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών σε ζητήματα δημόσιας υγείας, και εν προκειμένω σε ο,τι αφορά την ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού για την πανδημία αλλά και για την επίδραση αυτής στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών.

Τέλος, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούληση αλλά και την αναγκαιότητα της συνεργασίας τους που θα συμβάλλει θετικά στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και νεότερων μεθόδων θεραπείας του καρκίνου.

 

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Δημιουργία Κέντρου Αριστείας για καινοτόμο έρευνα για τον καρκίνο και άλλες νόσους

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, πέτυχε σημαντική χρηματοδότηση, ύψους 30.724.708 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο τη δημιουργία Kέντρου Aριστείας για την ενίσχυση της έρευνας για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, καθώς και για την ανάπτυξη βιοηλεκτρονικών εφαρμογών.

Το έργο εντάσσεται στον Πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας», στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται ερευνητικά κέντρα της χώρας που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου προωθείται η αναβάθμιση του ΕΙΕ, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η ανάπτυξη καινοτόμων επιστημών όπως είναι η θεραγνωστική και η βιοηλεκτρονική και η ενίσχυση της αριστείας και της ερευνητικής του δραστηριότητας στην αντιμετώπιση σοβαρών νόσων. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα συντελέσει επιπλέον στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης για την προσέλκυση εξειδικευμένων επιστημόνων (brain gain) και στην επέκταση της δικτύωσης και των συνεργασιών του Ιδρύματος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης, το ΕΙΕ θα προχωρήσει σε:

  • Εγκατάσταση επτά νέων ερευνητικών μονάδων
  • Εγκατάσταση και αξιοποίηση υπερσύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού
  • Εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών
  • Ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

 

Ο Υφυπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση που θα λάβει το ΕΙΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζει: «Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση ύψους € 30.724.708, από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του συνόλου των δομών του Ιδρύματος.

 Η χρηματοδότηση θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των ερευνητικών δυνατοτήτων, στην υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων και στην προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού. Παράλληλα, θα συνδράμει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αιχμής,  στην διάχυση της καινοτομίας και στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού μας στο εξωτερικό, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

 Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς. Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας

 Ο Διευθυντής & Πρόεδρος του ΕΙΕ, Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, δηλώνει σχετικά: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που η φιλόδοξη πρόταση του ΕΙΕ για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας, με σκοπό την ενίσχυση της έρευνάς μας για τον καρκίνο και άλλες σοβαρές νόσους, στέφθηκε με επιτυχία και θα λάβει τη γενναία χρηματοδότηση συνολικού ύψους 30.724.708 ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σημαντική αυτή ενίσχυση έρχεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην υλοποίηση των υψηλών ερευνητικών στόχων που έχει θέσει το ΕΙΕ τα τελευταία χρόνια. Με την πίστη ότι η επένδυση στην έρευνα λειτουργεί ως καταλύτης για να σταθούν οι κοινωνίες όρθιες απέναντι στις κοινές προκλήσεις, στο ΕΙΕ υποδεχόμαστε την εξέλιξη αυτή ως μια πραγματικά σπουδαία προοπτική για την επόμενη μέρα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας.»

Συνασπισμός COVAX και Παγκόσμιας Τράπεζας

Με κοινή τους ανακοίνωση, το σύστημα Covax και η Παγκόσμια Τράπεζα γνωστοποίησαν την κατάρτηση  ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, 250 εκατομμυρίων ανθρώπων σε φτωχές χώρες ως τα μέσα του 2022. Αναλυτικότερα, 92 χώρες μέλη του Covax, οι πιο φτωχές παγκοσμίως, χάρη στο νέο, μηχανισμό χρηματοδότησης θα μπορέσουν αγοράσουν

επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 πέρα από αυτές που θα λάβουν μέσω της ήδη υπάρχουσας χρηματοδότησης από τις δωρήτριες χώρες.

«Η πρόσβαση στα εμβόλια αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της covid-19», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών είναι τεράστια. Ως τις 26 Ιουλίου οι πιο φτωχές χώρες είχαν χορηγήσει μόλις 1,5 δόση εμβολίου κατά της covid-19 ανά 100 κατοίκους, ενώ στις πλούσιες χώρες το ποσοστό έφτανε τις 95,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Οι πιο φτωχές χώρες, που έχουν ήδη υποβάλει στην Παγκόσμια Τράπεζα τα σχέδιά τους για τις εκστρατείες ανοσοποίησης, θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους να αγοράσουν επιπλέον δόσεις μέσω του Covax, το είδος του εμβολίου που επιθυμούν και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσής τους.

Μόλις η Παγκόσμια Τράπεζα ενημερωθεί από μία χώρα για τα σχέδιά της, θα δώσει στον Covax εγγύηση πληρωμής. Με την εγγύηση της Παγκόσμιας Τράπεζας «ο Covax μπορεί να διαπραγματευτεί την αγορά μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων κατά της covid-19 με τους παρασκευαστές τους, σε ανταγωνιστικές τιμές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα και τις σπάνιες  ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας  mRNA, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκφράζει δισταγμό ή άρνηση απέναντι στον εμβολιασμό. Ένας από τους λόγους που αναφέρεται συχνά ως ανασταλτικό παράγοντας για τον εμβολιασμό είναι η πιθανή αρνητική επίδραση του στη γονιμότητα. Επειδή η λοίμωξη με τον  SARS-CoV-2 έχει συσχετιστεί με μείωση σε παραμέτρους της ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος, μια σχετικά μικρή μελέτη από τις ΗΠΑ διερεύνησε μεταβολές στις παραμέτρους του σπέρματος πριν και μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου mRNA. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Σε αυτή τη προοπτική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA) εντάχθηκαν υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 50 ετών που είχαν προγραμματίσει να υποβληθούν σε εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για να διασφαλίστεί ότι δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα γονιμότητας και εκείνοι με συμπτώματα COVID-19 ή με θετικό τεστ εντός 90 ημερών αποκλείστηκαν από την μελέτη. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγμα σπέρματος μετά από 2 έως 7 ημέρες αποχής, πριν από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου και περίπου 70 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Μεταξύ 17 Δεκεμβρίου 2020 και 12 Ιανουαρίου 2021, 45 εθελοντές άνδρες (μέση ηλικία, 28 ετη) εντάχθηκαν στην έρευνα. Τα δείγματα για την επανεκτίμηση του σπέρματος ελήφθησαν σε διάμεσο διάστημα 75 ημερών  μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η μελέτη έληξε στις 24 Απριλίου 2021. Τα αρχικά δείγματα (πριν το εμβόλιο) λήφθηκαν μετά από μια μέση περίοδο αποχής 2.8 ημερών και δείγματα παρακολούθησης (μετά τη 2η δόση) μετά από διάμεση αποχή  3 ημερών. Από τους 45 άντρες, οι 21 (46,7%) έλαβαν το BNT162b2 (το εμβόλιο της Pfizer) και οι 24 (53,3%) έλαβαν το mRNA-1273 (της Moderna). Ο διάμεσος αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος πριν την 1η δόση ήταν 26 εκατομμύρια / mL και ο διάμεσος αριθμός του συνόλου κινητών σπερματοζωαρίων 36 εκατομμύρια. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο διάμεσος αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος αυξήθηκε στα 30 εκατομμύρια / mL (P = 0,02) και ο διάμεσος αριθμός του συνόλου κινητών σπερματοζωαρίων στα 44 εκατομμύρια (P = 0,001). Ο όγκος του σπέρματος και η κινητικότητα του σπέρματος αυξήθηκαν επίσης.  Οκτώ από τους 45 άνδρες ήταν ολιγοσπερμικοί πριν από το εμβόλιο (διάμεση συγκέντρωση, 8,5 εκατομμύρια / mL. Από αυτούς, οι  7 άνδρες είχαν αυξημένη συγκέντρωση σπέρματος σε φυσιολογικό εύρος μετά τη 2η δόση (διάμεση συγκέντρωση  σπερματοζωαρίων 22 εκατομμύρια / mL) και 1 άτομο παρέμεινε ολιγοσπερμικό. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έγινε αζωοσπερμικός μετά το εμβόλιο.

Ουσιαστικά αυτή η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εμβολιασμός με εμβόλια τεχνολογίας mRNA έναντι της COVID-19 δεν επηρεάζει οποιαδήποτε παράμετρο που αφορά στην υγεία του σπέρματος. Επίσης, επειδή τα εμβόλια περιέχουν mRNA και όχι τον ζωντανό ιό, είναι απίθανο το εμβόλιο να επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος. Αν και τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις παραμέτρους του σπέρματος, το μέγεθος αυτής της μεταβολής βρίσκεται εντός της φυσιολογικής διακύμανσης. Πάντως, οι άνδρες με ολιγοσπερμία δεν παρουσίασαν περαιτέρω μείωση. Οι βασικοί περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τον μικρό αριθμό ανδρών που εντάχθηκαν στην μελέτη, οι οποίοι ήταν νέοι και υγιείς άνδρες και η σχετικά σύντομη παρακολούθηση (παρ’όλα αυτά, το χρονικό πλαίσιο της μελέτης περιλαμβάνει τον πλήρη κύκλο ζωής του σπέρματος που είναι περίπου 70-75 ημέρες).

Τα δεδομένα από αυτή την μελέτη θα πρέπει επίσης να συγκριθούν και με άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση της λοίμωξης COVΙD-19 στην παραγωγή και στην ποιότητα του σπέρματος. Ο υποδοχέας ACE2 μέσω του οποίου ο ιός SARS-CoV-2 εισέρχεται στα κύτταρα χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα, βρίσκεται σε αφθονία στους όρχεις όπου γίνεται η σπερματογένεση. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι  οι παράμετροι της ποιότητας σπέρματος φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά μεταξύ ανδρών ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα  και συσχετίζονται με σημαντικές διαταραχές στον όγκο του σπέρματος, την συγκέντρωση, το αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία  των σπερματοζωαρίων, του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Οι πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης  COVΙD-19 στην γονιμότητα δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί.

 

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το μελάνωμα

Η νέα εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) για το μελάνωμα, τονίζει τη σημασία να ελέγχουμε τακτικά το δέρμα μας και να επισκεπτόμαστε τον Δερματολόγο μας μία φορά το χρόνο. Και μας θυμίζει ότι με πολύ μικρές κινήσεις, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Το μελάνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στην λευκή φυλή και μια από τις πιο απειλητικές για τη ζωή. Συνήθως, στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» το μυαλό παγώνει και δεν δίνει σημασία στη συνέχεια, που περιλαμβάνει και την πιο σημαντική πληροφορία – κι ας ακούγεται «κλισέ»: ότι ο καρκίνος του δέρματος -και όχι μόνο- είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί, αλλά και να διαγνωστεί έγκαιρα, γεγονός που προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ειδικά το πρώιμο μελάνωμα είναι ιάσιμο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, ενώ οι νεότερες θεραπείες έχουν βελτιώσει την επιβίωση ακόμη και για την προχωρημένη και μεταστατική μορφή του. Μέχρι το 2040, τα κρούσματα μελανωμάτων παγκοσμίως, θα αγγίξουν περίπου το μισό εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με τις νέες περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2018. Η ΕΔΑΕ τονίζει ότι όσο απολαμβάνουμε τον ήλιο  θα πρέπει να ελέγχουμε την προστασία μας, βάσει των οδηγιών από τους ειδικούς, την αυτοεξέταση σε όλη την επιφάνεια του δέρματός μας, κάθε μήνα και την τακτική επίσκεψη στο Δερματολόγο μια φορά το χρόνο.