ΕΠΙΟΝΗ: Διοργανώνει ημερίδα με επίκεντρο τους φροντιστές στις 24 Σεπτεμβρίου

Η ΕΠΙΟΝΗ, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, διοργανώνει ημερίδα με επίκεντρο τους φροντιστές. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και έχει την στήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συνδιοργανωτές είναι η Obrela, Έδρα, το 4ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ENALMH,  η Πανελλήνια ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και ο σύλλογος η καρδιά του παιδιού, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας, η εταιρία Κοινωνικής  Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η ημερίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή ψυχιατρικής κ. Γιώργο Χριστοδούλου, τον Δρ. Δημήτριο Κόντη  και Stecy Yghemonos, διευθυντής του οργανισμού που συνεισέφερε στην υιοθέτηση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας Eurocarers.

Η ημερίδα οργανώνεται με τη στήριξη του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του πρώην Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Βουλευτού Επικρατείας κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι www.psychologynow.gr,  socialpolicy.gr, http://www.healthdaily.gr/  www.iatronet.gr

Δείτε πιο κάτω το πρόγραμμα της ημερίδας:

 Φροντίζοντας τους Φροντιστές – Εξισορροπώντας την προσωπική και επαγγελματική ζωή των φροντιστών στην εποχή του COVID-19

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
15:00 – 15:20 Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμός από τον Χάρη Κούντουρο από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Χαιρετισμός από τον καθηγητή Γ. Χριστοδούλου, την βουλευτή επικρατείας κα Μαριέττα Γιαννάκου και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

15:20 – 15:30 Εισήγηση για το πρόσφατο νομοσχέδιο για τους φροντιστές Γεώργιος Α. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
15:30 – 15:40 What support measures have proven most valuable to informal carers during the pandemic? Stecy Yghemonos, Executive Director Eurocarers
15:40 – 15:50 Πρόληψη της κατάθλιψης των φροντιστών

 

Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου

 

 

ΕΠΙΟΝΗ

15:50 – 16:00 Caring for carers: Inspiration by examples from Flanders-Belgium

 

Noor Seghers

KU Leuven

 

16:00 – 16:20 Η φροντίδα των φροντιστών. Ένα σημαντικό θέμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας  Χρήστος Πράπας

 

 

Πότε είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, διερεύνησε το χρονικό διάστημα υψηλότερου κινδύνου για μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από προσβεβλημένα άτομα σε στενές επαφές τους, σε σχέση με την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν στοιχεία από 730 ασθενείς  με διάγνωση COVID-19 σε επαρχία της Κίνας από 8 Ιανουαρίου ως 30 Ιουλίου 2020, καθώς και από 8.852 στενές επαφές των ασθενών που παρακολουθήθηκαν ως τον Αύγουστο 2020. Στενές επαφές θεωρήθηκαν άτομα που ζούσαν στο ίδιο σπίτι, συνάδελφοι στον ίδιο εργασιακό χώρο, άτομα με τα οποία είχαν κοινά γεύματα, καθώς και συνεπιβάτες σε ίδια οχήματα. Τα προσβεβλημένα άτομα μελετήθηκαν για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά τα αρχικά θετικά αποτελέσματα του τεστ για COVID-19, ώστε να γίνει και διάκριση μεταξύ ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών περιπτώσεων.

Η ανάλυση των δεδομένων από τους 730 ασθενείς (μέση ηλικία 46 έτη, 51,2% άντρες) και τις 8.852 στενές επαφές τους (μέση ηλικία 41 έτη, 52,9% άντρες) κατέδειξε ότι ένα άτομο διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για COVID-19 αν εκτεθεί σε ασθενή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 ημερών πριν και 3 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, με κορύφωση την ημέρα έναρξής τους. Χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης παρατηρήθηκε σε έκθεση 6 και 5 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν υψηλότερος μετά από επαφή με ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα σε σύγκριση με την επαφή με ασυμπτωματικό άτομο. Επιπρόσθετα, η περίπτωση ασυμπτωματικής λοίμωξης βρέθηκε πιο συχνή μετά από επαφή με ασυμπτωματικό ασθενή.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη αυτή είναι ότι πολλά άτομα είναι για κάποιες ημέρες ικανά να μολύνουν άλλους, πριν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου. Επιπρόσθετα, η μελέτη ανέδειξε ότι πιθανώς υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κλινικής εικόνας αυτού που μεταδίδει τον ιό με την εικόνα αυτού που τον λαμβάνει. Εάν το τελευταίο επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, θα ενισχύσει περαιτέρω παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη μείωση της σοβαρότητας νόσησης μέσω εμβολιασμού ή έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2783099

 

Έρχονται τα εμβόλια νέας εποχής

Στο πρόσφατο (10-8-2021) άρθρο ανασκόπησης το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews materials, οι συγγραφείς αναφέρονται στην εφαρμογή των λιπιδικών νανοσωματιδίων για την ανάπτυξη σύγχρονων εμβολίων, όπως αυτών εναντίον του ιού SARS-CoV-2 αλλα και θεραπειών, με βάση το mRNA.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA αλλά και των θεραπειών εναντίον νόσων όπως του καρκίνου αλλά και γενετικών ασθενειών, εξαρτάται απο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λιπιδικών νανοσυστημάτων μεταφοράς του mRNA. Οι πρωτοποριακές μελέτες που αφορούν το mRNA συνέβαλαν στην κατανόηση της δομής και της λειτουργικότητάς του. Η ανάπτυξη των λιπιδικών νανοσωματιδίων όπως των λιποσωμάτων αλλά και άλλων κατηγοριών νανοσωματιδίων, βοήθησε ουσιαστικά στην ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Στο άρθρο αναφέρονται τα βασικά σημεία της ανάπτυξης και κλινικής αξιολόγησης των λιπιδικών νανοσωματιδίων με εγκλωβισμένο mRNA όπως : η μορφοποίηση σε τελικό σκεύασμα έτοιμο προς χρήση, η ορθή βιομηχανική παραγωγή και οι κανόνες των διαδικασιών παραγωγής, η σταθερότητα, οι συνθήκες αποθήκευσης και οι έλεγχοι ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του τελικού προιόντος (εμβολίου). Η σύσταση των λιπιδικών νανοσωματιδίων περιγράφεται επίσης αναλυτικά στο άρθρο. Σημαντική είναι η παρουσίαση της χρονολογικήςς εξέλιξης της εφαρμογής του mRNA για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και ιστορικά της εξέλιξης των λιπιδικών νανοσωματίδίων και των λιποσωμάτων με εφαρμογές στην ανάπτυξη εμβολίων και καινοτόμων θεραπειών. Οι επιστημονικές προσπάθειες που ιστορικά αναδεικνύονται μέσα από το άρθρο, αποδεικνύουν τις μακροχρόνιες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για εξέλιξη των τεχνολογιών, ώστε σήμερα να έχουμε αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο εναντίον του ιού SARS-CoV-2. Το 1995 αναπτύσσονται και εγκρινονται νεα λιπιδικής νανοτεχνολογίας θεραπευτικά προιόντα ενώ μελετώνται πληθώρα λιπιδικών νανοσυστημάτων μεταφοράς φαρμακομορίων εναντίον διαφόρων νόσων συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Απο το 2014 δημοσιεύονται ερευντικές δραστηριότητες και αποτελέσματα κλινικών μελετών που αφορούν στην εφαρμογή της λιποσωμιακής νανοτεχνολογίας και της τεχνολογίας των λιπιδικών νανοσυστημάτων για τον εγκλωβισμό και την ασφαλή μεταφορά και παράδοση στα κύτταρα- στόχους του mRNA για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το 2017 δημοσιεύονται κλινικές μελέτες με λιπιδικά νανοσυστήματα για χρήση ως εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης καθώς και μελέτες για την ανάπτυξη εξατομικευμένων εμβολίων mRNA  εναντίον του καρκίνου καθώς και εφαρμογές σε πρωτεινικές θεραπείες.  Το 2020 το μακρύ, επίμονο αλλά και επίπονο επιστημονικό ταξίδι στον τομέα της θεραπευτικής νανοτεχνολογίας και της νανοτεχνολογίας των εμβολίων mRNA, οδηγεί στην ανάπτυξη και κυκλοφορία των σημαντικών, αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων εναντίον του ιού SARS-CoV-2. Η περιγραφή του μηχανισμού με τον οποίο τα λιπιδικά νανοσωματίδια ενσωματώνονται στα ανθρώπινα κύτταρα και η ανάπτυξη κατάλληλων αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 περιγράφεται εκτενώς στο άρθρο. Η αναφορά του άρθρου στα ασφαλή δομικά υλικά από τα οποία παρασκευάσθηκε το εμβόλιο mRNA εναντίον του ιού SARS-CoV-2 και η μορφοποίηση τους σε λιπιδικά νανοσωματίδια τα οποία  εγκλωβίζουν και μεταφέρουν με ασφάλεια το mRNA, αποτελεί απόδειξη της ασφάλειας των εμβολίων.

Το άρθρο καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία αναφέρουν ότι : η λιπιδική νανοτεχνολογία μέσω της παρασκευής και ανάπτυξης λιπιδικών νανοσυστημάτων μεταφοράς του mRNA, αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο κεφάλαιο στην προστασία από μολυσματικούς και νοσογόνους παράγοντες όπως ο ιός SARS-CoV-2, με ανάπτυξη νέων εμβολίων. Επίσης, η νανοτεχνολογία των λιπιδικών νανοφορέων αποτελεί σημαντικό όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών εναντίον του καρκίνου και γενετικών ασθενειών. Στο μέλλον, η μεγιστοποίηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των θεραπειών με RNA και η ανάπτυξη κανοτόμων εμβολίων θα σχετίζεται και με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων νανοτεχνολογικών συστημάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεμέτζος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου αυτού.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) εξηγούν γιατί το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CοV-2 αποτελεί τόσο σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η έλευση του δεύτερου κύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαδεύτηκε από το στέλεχος Άλφα. Η ανακάλυψη του στελέχους Άλφα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του δεύτερου κύματος συνέπεσε με την ανακάλυψη του στελέχους Βήτα στη Νότιο Αφρική. Αρχικά ερευνητές στη Νότιο Αφρική παρατηρήσαν την δραματική αύξηση σε συχνότητα του στελέχους Βήτα που κουβαλούσε την μετάλλαξη N501Y (γνωστή και ως Nelly). Όταν συνάδελφοί τους έψαξαν για την μετάλλαξη N501Y στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν σημαντική αύξηση στελεχών με αυτήν την μετάλλαξη αλλά με τελείως διαφορετική καταγωγή. Με απλά λόγια έψαχναν για το στέλεχος Βήτα αλλά ανακάλυψαν το στέλεχος Άλφα. Συγχρόνως, ένα στέλεχος με εντελώς διαφορετική καταγωγή από το Άλφα και το Βήτα που έφερε όμως την N501Y εξαπλωνόταν στην Βραζιλία, το στέλεχος Γάμα. Αυτή η σχεδόν ταυτόχρονη επέκταση 3 διαφορετικών στελεχών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με παρόμοιες μεταλλάξεις ήταν ισχυρή ένδειξη εξέλιξης σύγκλισης. Με απλά λόγια το γεγονός ότι σε 3 μέρη του κόσμου είχαμε στελέχη που αναδύθηκαν με παρόμοιο τρόπο ήταν ένδειξη ότι ο ιός έχει περιορισμένο περιθώριο για να εξελιχθεί καθώς αναπτύσσεται η ανοσία στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ωστόσο η έλευση του στελέχους Δέλτα άλλαξε εντελώς το σκηνικό. Το Δέλτα αρχικά σχετίσθηκε με την έλευση του πιο μεγάλου επιδημικού κύματος της Ινδίας αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και ήδη έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι η διεισδυτικότητά του είναι μεγαλύτερη από το Άλφα, το Βήτα και το Γάμα, ενώ δεν φαίνεται να μοιράζεται μεταλλάξεις με κανένα από τα 3 αυτά στελέχη. Οι λόγοι αυξημένης διεισδυτικότητας της Δέλτα δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί καθότι οι μεταλλάξεις του διαφέρουν σημαντικά από αυτές που έχουν παρατηρηθεί στα άλλα 3 στελέχη ανησυχίας. Μία από τις μεταλλάξεις που φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η P681R η οποία πιστεύουμε ότι διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Στην ίδια θέση το στέλεχος Άλφα έχει μία άλλη μετάλλαξη που επίσης βελτιώνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, αλλά δεν έχει τόσο ισχυρό αποτέλεσμα όσο η P681R. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον δεν αρκεί μία και μόνο μετάλλαξη να δικαιολογήσει την αυξημένη ικανότητα του ιού να μεταδίδεται σε σχέση με άλλα στελέχη και έτσι η μελέτη της διεισδυτικότητας του στελέχους Δέλτα συνεχίζεται. Το γεγονός ότι η αυξημένη διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα προέκυψε από εντελώς διαφορετικό συνδυασμό μεταλλάξεων από ότι τα προηγούμενα στελέχη αυξημένης διείσδυσης (Άλφα, Βήτα, Γάμα) είναι ενδεικτικό ότι ο ιός έχει ακόμα περιθώρια εξέλιξης. Με την έλευση του στελέχους Δέλτα έγινε εμφανές ότι ο ιός πιθανώς να μην έχει «τελειώσει» με τις εκπλήξεις του.

 

Κορονοϊός: Γιατί είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τείχος ανοσίας

Όσο ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 προχωρά, τόσο δημιουργούνται ερωτήματα για το αν η πανδημία αυτή θα λήξει με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».  Το όριο του τείχους ανοσίας είχε τοποθετηθεί στο να επιτευχθεί ανοσία σε 60-70% του πληθυσμού είτε μέσω νόσησης, είτε μέσω εμβολιασμού. Αυτός ο στόχος όσο διανύουμε το δεύτερο έτος της πανδημίας φαντάζει δυσεπίτευκτος, λόγω των νέων στελεχών, του σκεπτικισμού απέναντι στον εμβολιασμό, και του καθυστερημένου εμβολιασμού των παιδιών.

Το γεγονός ότι το τείχος ανοσίας είναι δυσεπίτευκτο σενάριο πλέον, δεν υποβαθμίζει την αξία του εμβολιασμού ως όπλο απέναντι στην πανδημία. Στο άμεσο μέλλον οι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν προϋποθέτει το τείχος ανοσίας, αλλά μακροπρόθεσμα η λοίμωξη COVID-19 θα έχει ενδημικό χαρακτήρα. Το σκεπτικό αυτό βασίζεται σε διάφορους λόγους όπως:

 • Είναι ασαφές αν και κατά πόσο τα εμβόλια προφυλάσσουν από τη μετάδοση του ιού. Κλειδί για το τείχος ανοσίας είναι ότι και αν νοσήσει κάποιος είναι λίγα τα επίνοσα (που μπορεί να μολυνθούν) άτομα στο περιβάλλον του. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους έναντι στην συμπτωματική νόσο, αλλά τα δεδομένα γύρω από την πρόληψη της μετάδοσης δεν είναι ώριμα ακόμα, και αυτό αποτελεί κομβικό σημείο στο να συμβάλλει ο εμβολιασμός στο τείχος ανοσίας. Δεν απαιτείται προστασία 100% από τη μετάδοση, και ένα ποσοστό της τάξης του 70% προστασίας του εμβολίου από τη μετάδοση του ιού θα ήταν επαρκές.
 • Ο διαμοιρασμός των εμβολίων είναι άνισος. Μία συντονισμένη ταυτόχρονη παγκόσμια εμβολιαστική κινητοποίηση θεωρητικά θα μπορούσε να εξαλείψει τη λοίμωξη COVID-19. Ωστόσο, η διαφορετική εμβολιαστική κάλυψη ανά τις χώρες, ή ακόμα μέσα στις πολιτείες της ίδιας χώρας (ΗΠΑ), και οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται ανά συγκεκριμένη περίοδο, με τα παιδιά να μην εμβολιάζονται ακόμη, μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εξάρσεις ακόμη και σε χώρες με ποσοστά εμβολιασμού που αγγίζουν το τείχος ανοσίας. Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι ανήλικοι δεν εμβολιαστούν (μιας και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα εμβόλια για ηλικίες κάτω των 16 ετών), τότε πρέπει να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού άνω των 18 ετών, για να φτάσουμε ανοσία 76% στο σύνολο του πληθυσμού.
 • Τα νέα στελέχη ανατρέπουν την ισορροπία του τείχους ανοσίας. Το παράδειγμα της Βραζιλίας εξηγεί αυτή την περίπτωση. Λόγω των μαζικών εξάρσεων στην αρχή της πανδημίας έως τον Ιούνιο του 2020 υπολογίστηκε ότι νόσησε πάνω από το 60% του πληθυσμού, ποσοστό που θα μπορούσε να πετύχει το τείχος ανοσίας. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2021, το νέο στέλεχος, γνωστό και ως Ρ.1, οδήγησε σε νέα έκρηξη κρουσμάτων. Ο ταχύς μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποτρέψει τα νέα στελέχη από το να εμφανιστούν, και να κυριαρχήσουν.
 • Η ανοσία μπορεί να μη διαρκεί για πάντα. Το τείχος ανοσίας της επιτυγχάνεται είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της φυσικής λοίμωξης. Το χρονικό διάστημα, που διαρκεί η ανοσία που παρέχει η φυσική λοίμωξη δεν είναι γνωστό. Τα έως τώρα δεδομένα από προηγούμενους κορωνοϊούς δείχνουν ότι η ανοσία σταδιακά μειώνεται, δεν φτάνει στο μηδέν αλλά δεν είναι για πάντα στο 100%. Επίσης τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 100%. Αν υποθέσουμε ότι η φυσική ανοσία διαρκεί λίγους μόνο μήνες τότε τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή του εμβολιασμού είναι ακόμη πιο στενά. Επίσης πρέπει να προσδιοριστεί η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια, και πότε και αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.
 • Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Όσο οι άνθρωποι εμβολιάζονται σταδιακά χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης, αυξάνουν τις συναναστροφές τους, και γέρνουν τη ζυγαριά του τείχους ανοσίας, το οποίο εξαρτάται και από την έκθεση του ατόμου στον ιό. Τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%, οπότε αν πριν το εμβόλιο κάποιος ερχόταν σε επαφή με ένα άτομο, και μετά έρθει σε επαφή με 10, τότε καταλήγει στο ίδιο σημείο. Στην διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης θα συνεισφέρει η χρήση μάσκας, εμποδίζοντας την επικράτηση νέων στελεχών, μέχρι ο εμβολιασμός να ολοκληρωθεί. Οι άνθρωποι πολύ γρήγορα επιθυμούν να επιστρέψουν στη ζωή και τη συμπεριφορά τους πριν την πανδημία, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς από την πανδημία, αλλά είμαστε «πιο ασφαλείς από ότι ήμασταν».

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία ο εμβολιασμός μπορεί ρεαλιστικά να μην μας παρέχει το τείχος ανοσίας  και να μην μπορεί δώσει άμεσο τέλος στη λοίμωξη COVID-19, αλλά μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες και τη θνητότητα της λοίμωξης ειδικά σε ευπαθείς ομάδες. Η λοίμωξη μπορεί να μην εξαφανιστεί άμεσα, αλλά η σοβαρότητα και η απειλή της θα εξασθενήσουν.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) έκαναν τη σύνοψη στη σχετική δημοσίευση του Nature.

Τρίτη δόση εμβολίου και στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο

 Η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσει και στην χώρα μας από το Σεπτέμβριο, με πρώτες στην σειρά τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε τις μελέτες που αναφέρουν ότι  και οι εμβολιασμένοι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό, έχουν όμως κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J.

Προτεραιότητα στην τρίτη δόση θα έχουν οι εξής ομάδες:

 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
 • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
 • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
 • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
 • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή
 • Άτομα με HIV λοίμωξη

«Η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο εμβολιασμός όλων», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου, γνωστοποιώντας ότι η πλατφόρμα για τους ευπαθείς πολίτες θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ κοντά στους πυρόπληκτους και τους «μαχητές» της φωτιάς

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στέκεται στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε Αττική και Εύβοια, ενώ αναγνωρίζει το ηρωικό έργο των Σωμάτων Ασφαλείας, που ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Αττική και στη Χαλκίδα προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές καθώς και στους Πυροσβέστες, τους πιλότους των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, που μετέχουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, όσοι απευθύνονται στα παραπάνω διαγνωστικά κέντρα δεν θα πληρώνουν συμμετοχή για όλες τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που θα χρειαστούν και για τις οποίες θα έχουν παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ.

Για την ταυτοποίησή τους, οι πληγέντες θα πρέπει να επιδεικνύουν σχετική βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το δήμο τους ή από άλλη αρμόδια αρχή. Τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Εφόσον οι εξετάσεις τους απαιτούν ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής τους, ώστε να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από το 1981 αναπτύσσεται διαρκώς και σήμερα διαθέτει 56 Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, 2 γενικές κλινικές, 7 οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή.

Στο νέο ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων και με φιλοσοφία συνυφασμένη με την προσφορά προς την Κοινωνία.

Όλα τα νέα του Ομίλου στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram. #bioiatriki #bioiatriki40years #bioiatriki_gr

Πυρκαγιές: Κοινωνική προσφορά από τη φαρμακευτικη εταιρεια Breath Purity

Η Φαρμακευτικη εταιρεια Breath Purity και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιαννης Τσακαλος στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης για την τεράστια βιβλική καταστροφή που ζούμε με τις πυρκαγιές, είναι δίπλα στην Περιφέρεια Αττικής, στον Ερυθρό Σταυρό, στους πυροσβεστες, στην ΕΛΛΑΣ, στον Ελληνικό Στρατό, στην Ομάδα Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε) και στην Ομάδα Διας . Η εταιρεια προσέφερε το προηγμένης αναπνευστικής προστασίας ρινικό φίλτρο SINUSET, το διεθνώς πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό προϊόν για την προστασία του αναπνευστικού από την εισπνοή βλαβερών μικρό-σωματιδίων PM2.5 που δημιουργούνται και απο τις πυρκαγιές. Στηρίζουμε και συμπάσχουμε . www.Sinuset.com/el , [email protected]

BREATH PURITY INTERNATIONAL, Ηροδότου 19, Αθήνα 10674, τηλ: +30 211 1198125

«Θηλιά στο λαιμό» των φυσικοθεραπευτών το claw-back

Ως θηλιά στον λαιμό των φυσικοθεραπευτών χαρακτηρίζει το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών / claw-back ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, μέτρο σύμφωνα με το οποίο υποχρεώνονται οι φυσικοθεραπευτές να πληρώσουν, λόγω της ελλειμματικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ,  τις φυσικοθεραπείες που πραγματοποίησαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ., ο φυσικοθεραπευτής δεν ευθύνεται για την αυξημένη ανάγκη των ασθενών για φυσικοθεραπείες, καθώς οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας χορηγούνται στους ασφαλισμένους όταν υπάρχει ανάγκη, σύμφωνα με την κρίση του γιατρού και ανάλογα με την πάθηση του.

Έτσι, ο μόνος παράγοντας που διαμορφώνει τελικά την ετήσια δαπάνη της φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΠΥ είναι η πραγματική ανάγκη, καθώς ο φυσικοθεραπευτής δεν συνταγογραφεί, αλλά εκτελεί, σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, τις φυσικοθεραπείες που συνταγογραφούνται.

Επισημαίνεται ότι η αυξημένη δαπάνη που παρατηρείται το 2021 οφείλεται:

 • Στον αυξημένο αριθμό των ασφαλισμένων που προσήλθαν στα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, επειδή οι δημόσιες δομές παραμένουν κλειστές.
 • Στον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που προσήλθαν από τα ΚΑΠΗ των Δήμων που δεν εξυπηρετούσαν τα μέλη τους και που αποτελούν μια ηλικιακή ομάδα που χρειάζεται τη φυσικοθεραπευτική φροντίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Στον μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που δικαιούνται συνεχή φυσικοθεραπεία (εγκεφαλικά, πολλαπλή σκλήρυνση κ.λπ.), σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ΕΚΠΥ, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ετήσια δαπάνη, χωρίς να έχει ενισχυθεί ο προϋπολογισμός.
 • Στην αύξηση της παροχής φυσικοθεραπείας σε νοσούντες από COVID-19, καθώς είναι γνωστή η σπουδαιότητα της παρεχόμενης φυσικοθεραπείας και για τους νοσούντες από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ξεκινώντας από τη ΜΕΘ και έως την τελική ανάρρωση του ασθενή.

Το 2021 για όλους τους παραπάνω λόγους, αντί να αυξηθεί η επιτρεπόμενη δαπάνη για την φυσικοθεραπεία, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ΜΕΙΩΣΕ την ετήσια επιτρεπόμενη δαπάνη φυσικοθεραπείας κατά 2.000.000 ευρώ !!!.

Σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ., υπάρχουν πολλές μελέτες σε όλον τον κόσμο, που αποδεικνύουν ότι είναι μεγάλη η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην μείωση του κόστους των δαπανών υγείας, με άλλα λόγια δηλαδή, η φυσικοθεραπεία είναι επένδυση, αλλά αυτό αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια για τον ΕΟΠΥΥ και για το Κράτος.

Τα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα των claw-back και rebate για υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, επιβλήθηκαν ως προσωρινά μέτρα το 2013, υπό  καθεστώς «τρομοκρατίας», για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας και συνεχίζονται μέχρι το 2025, γεγονός που αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου.

Οι Συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές μέχρι τώρα έχουν πληρώσει για claw-back αλλά και για rebate πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα καταβάλλουν δόσεις για το claw-back του 2018 και για το 2019 και σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν (αρ. 72 του Ν. 4812/21 (ΦΕΚ Α΄/110) θα παρακρατείται προκαταβολικά το claw-back για κάθε μήνα του 2021, που τρέχει με ρυθμούς κοντά στο 20%.

Για τη διοίκηση του Π.Σ.Φ. ο συγκεκριμένος συνδυασμός δημιουργεί ένα «εκρηκτικό μείγμα» και είναι μία μεγάλη θηλιά στο λαιμό των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Ο Π.Σ.Φ επισημαίνει ότι αν αφαιρεθεί το rebate, το 20% της παρακράτησης του φόρου, οι δόσεις της επιστροφής (claw-back) των ετών 2018, 2019 και προκαταβολικά η δόση για κάθε μήνα του 2021, στο τέλος αυτό που θα εισπράττει ο φυσικοθεραπευτής είναι  το 30% της μηνιαίας αμοιβής για τις υπηρεσίες που παρείχε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο Π.Σ.Φ. δηλώνει πως είναι πέραν των αντοχών των μελών του, τα οχτώ συναπτά έτη μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω των  μνημονίων και έχουν στερήσει δεδουλευμένα πάνω από 150.000.000 ευρώ από τους 2.500 φυσικοθεραπευτές, υποχρεώνοντάς τους να εργάζονται για τρεις ή και για τέσσερις μήνες το χρόνο χωρίς αμοιβή.

Ο στενός έλεγχος των δανειστών έχει παρέλθει προ καιρού και οι κοινωνικές αδικίες που έχουν υποστεί οι πολίτες αποκαθίστανται για όλους, εκτός των γνωστών συμβεβλημένων με το «μονοψώνιο» ΕΟΠΥΥ, που τους «κρατά δεμένους χειροπόδαρα».

Για τον Π.Σ.Φ., αν το Κράτος δεν μπορεί να ενισχύσει τον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών φυσικοθεραπείας στο ύψος της πραγματικής ανάγκης, θα ήταν εντιμότερο να σταματάει την παροχή στους ασφαλισμένους για εκείνο το διάστημα που αδυνατεί να καλύψει.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν το Κράτος λόγω COVID-19 να κλείνει τις Δημόσιες δομές και τα ΚΑΠΗ για την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών, προκαλώντας ουσιαστικά την υποχρεωτική παραπομπή όλων των ασφαλισμένων αποκλειστικά στους συμβεβλημένους ιδιώτες φυσικοθεραπευτές και όχι μόνο να «σφυρίζει αδιάφορα», αλλά να μειώνει το 2021 κατά 2.000.000 ευρώ την ετήσια επιτρεπόμενη δαπάνη της φυσικοθεραπείας.

Ζητάμε από την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη την άμεση επαναφορά των 2.000.000 ευρώ και από τον Υπουργό Υγείας κο Βασίλη Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θεόδωρο Σκυλακάκη  την περαιτέρω ενίσχυση του κωδικού της φυσικοθεραπείας.

Η παράνομη και καταχρηστική από κάθε έννοια, επιβολή δωρεάν εργασίας από τους φυσικοθεραπευτές προς το Κράτος πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Προαπαιτούμενο  από τους θεσμούς δεν ήταν μόνο η προείσπραξη του clawback, αλλά ήταν και η μείωση του claw back που επιβάλλεται στους παρόχους μέχρι την πλήρη κατάργησή του.

Φτάνει πια!  Δεν αντέχουμε άλλο!

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το συντονιστικό όργανο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ραντεβού για ένα καυτό Φθινόπωρο αν δεν χρηματοδοτηθεί η φυσικοθεραπεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

 

 

Η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να επιφέρει και ενδοκρινικές επιπλοκές

Σε νέο άρθρο, που πρόσφατα έγινε δεκτό προς δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Παρασκευή Καζάκου, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Κατερίνα Στεφανάκη, Φωτεινή Κανούτα, Γεωργία Κάσση, Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), ανασκόπησαν διεξοδικά τη βιβλιογραφία και παρουσιάζουν αναλυτικά τις πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν άτομα κατά τη διάρκεια και μετά από λοίμωξη COVID-19.

Yποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2 ανευρίσκονται και σε ιστούς πέραν του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπτώσεις, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Και πολλοί ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή όργανα του σώματος που παράγουν ορμόνες, όπως το ενδοκρινές πάγκρεας, ο υποθάλαμος και η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι όρχεις στους άνδρες και οι ωοθήκες στις γυναίκες, έχει βρεθεί ότι εκφράζουν τέτοιους υποδοχείς.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από COVID-19 αφορά στην απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, με πιθανή και την εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία έχει αρνητικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, επίσης, για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (χαμηλά επίπεδα Τ3 ή TSH) ή παρουσία υποξείας θυρεοειδίτιδας. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί, ακόμη, να παρατηρηθεί διαταραχή της σπερματογένεσης σε προσβεβλημένους άνδρες. Η COVID-19 έχει συσχετιστεί και με ανεπάρκεια βιταμίνης D, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλοκές από άλλους ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια και την υπόφυση, πιθανολογούνται αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετικά πρόσφατη εμφάνιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, τα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης είναι περιορισμένα χρονικά και ως εκ τούτου απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για την αξιολόγηση και πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους ενδοκρινείς αδένες. Σε κάθε περίπτωση, οι ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα και να λαμβάνουν υπόψη τους την περίπτωση εμφάνισης ενδοκρινοπαθειών στους ασθενείς αυτούς. Το κοινωνικό σύνολο, από τη μεριά του, θα πρέπει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε πολλαπλά επίπεδα, άμεσα και έμμεσα, και να συνδράμει στην πρόληψή της με μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία.