Lavipharm: Θλίψη για την απώλεια της Λητούς Ιωαννίδου

Η Lavipharm εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον πρόωρο θάνατο της Λητούς Νίκης Ιωαννίδου το Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021.

Η Λητώ Ιωαννίδου διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm A.E. από το 2008 και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου μέχρι την πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Υπήρξε αρωγός και συνοδοιπόρος στο έργο του Ομίλου, ενώ η προσφορά και αφοσίωσή της στο όραμα και τη στρατηγική της Εταιρείας θα μείνουν ανεξίτηλες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συνήλθε σήμερα εκτάκτως και αποφάσισε στη μνήμης της τα ακόλουθα:

  1. Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Διοίκησης και των εργαζομένων στην οικογένεια της εκλιπούσης.
  2. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες στην έδρα της Εταιρείας την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας.
  3. Να κατατεθεί στέφανος και να προβεί σε δωρεά στην Κιβωτό του Κόσμου σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσης.
  4. Να δημοσιευθεί το ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο.

«Με μια λαμπρή καριέρα κι αναγνώριση της αξίας της στον επιχειρηματικό κόσμο, η Λητώ υπήρξε βασικό στέλεχος στη διοικητική ομάδα της Lavipharm. Η βαθιά της γνώση και η πλούσια εμπειρία της ήταν πάντα πολύτιμες στη χρηστή και ηθική διοίκηση της εταιρείας. Είμαστε ευγνώμονες που ήταν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια. Η απουσία της στις συνεδριάσεις μας θα είναι αισθητή και θα ζει πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας», σημείωσε συγκινημένος ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm.

 Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ομίλου θα την θυμούνται για την ευγένεια, την οξυδέρκεια, τις γνώσεις και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της.

Η Lavipharm, με πορεία 110 ετών,  είναι σήμερα ένας ολοκληρωμένος ελληνικός Όμιλος έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότητα.

Υποχρεωτικό το ειδικό σήμα βεβαίωσης εμβολιασμού για τους φορείς ΠΦΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του έκανε δεκτή την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για την υποχρέωση των Επιτροπών Ελέγχου των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία, διαγνωστικά κλπ.), που εδρεύουν στην περιφέρειά του, να ελέγχουν εάν ο επιστημονικός υπεύθυνος ιατρός και το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού έχει εμβολιαστεί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ελέγχου, ότι δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, θα εισηγείται την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας του Φορέα που λειτουργεί κατά παράβαση των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων. Αποφασίσθηκε επίσης να χορηγείται το Ειδικό Σήμα Βεβαίωσης Εμβολιασμού που θα επιβεβαιώνει ότι όλο το προσωπικό του ιατρείου, πολυαιτρείου και εργαστηρίου έχει εμβολιαστεί προκειμένου όποιος επιθυμεί να το αναρτά στην είσοδο του Φορέα.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν οδηγίες για την παραλαβή του Ειδικού Σήματος.

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Την ανησυχία τους για την όλο και μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και τον αριθμό των θανάτων, εξ’αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα μας, εκφράζουν οι υγειονομικοί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε τηλεοπτικό κανάλι ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, το νοσοκομείο πλησιάζει την απόλυτη πληρότητα ως προς τις κλίνες ΜΕΘ. «Έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 84 κρεβάτια για κοινή νοσηλεία COVID και 32 κρεβάτια ΜΕΘ – COVID. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια πληρότητα στα κρεβάτια που έχουμε δώσει και ίσως τις επόμενες ημέρες να αναγκαστούμε να ανοίξουμε επιπλέον 50 κρεβάτια για απλή νοσηλεία κορονοϊού και αντίστοιχα κρεβάτια ΜΕΘ», δήλωσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες καθώς και προβληματισμό της για τον αριθμό των θανάτων. Όπως ανέφερε «αυτή τη στιγμή έχουμε 68% σε όλες τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αλλά υπάρχουν πόλεις και νοσοκομεία τοπικά με κάλυψη 90%. Η Αττική έχει φτάσει στο 67% κάλυψη ΜΕΘ, που είναι πολύ υψηλό ποσοστό, γιατί εάν πάμε έτσι τον Σεπτέμβρη, καταλαβαίνετε που θα φτάσουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι στο 71,7% και η Κρήτη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με κάλυψη των μονάδων στο 79,4%. Οι γιατροί δίνουν εκεί πολύ μεγάλο αγώνα». Η κ. Παγώνη εξέφρασε και την ανησυχία της για την αύξηση των θανάτων λέγοντας πως « συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί γι αυτή την εποχή».

Αντιδράσεις υγειονομικών για αναστολές εργασίας και αδειών

Έντονες αντιδράσεις στους υγειονομικούς έχει προκαλέσει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της COVID 19 αλλά και γενικότερα, η αντιμετώπιση τους από το Υπουργείο.

Ο ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το πιστοποιητικό εμβολιασμό του, κάνοντας λόγο για συκοφαντική στοχοποίηση του κλάδου.

«Δηλώνω πως δεν θα καταθέσω στις αρμόδιες υπηρεσίες το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου. Δεν θα βάλω πλάτη στην άθλια κυβερνητική μεθόδευση συκοφαντικής στοχοποίησης των κατά 85 – 95% εμβολιασμένων υγειονομικών, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Δεν θα βάλω πλάτη σε αναστολές εργασίας που μοιραία θα σημάνουν την αναστολή του ίδιου του ΕΣΥ λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Δεν θα βάλω πλάτη στην χυδαία μεθόδευση μετάθεσης ευθυνών στον λαό μας για άλλη μια φορά», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου στην ανακοίνωση του, προσθέτοντας πως αναλαμβάνει το ρίσκο να ανασταλούν τα καθήκοντά του ενώ ζητά προκαταβολικά συγγνώμη από τους ασθενείς του. «Όμως», όπως τονίζει, «Κάπου πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα. Σε μια χώρα που ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά 25/8 αναστολή των αδειών από 1/9 για όλους ανεξαίρετα εξουθενωμένους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Σε μια χώρα που οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες κάνουν εδώ και 18 μήνες πάρτι και “business as usual” σκανδωλωδώς απαλλαγμένοι από νοσηλεία ασθενών της επιδημίας κι εκπροσωπούμενοι κιόλας στην κρατική “επιτροπή ειδικών” από διάφορους Καθηγητάς που έχουν στην δούλεψή τους». Ο κ. Παπανικολάου ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο ίδιος είναι υπερ του εμβολιασμού και έχει πρωτοστατήσει στην ενημέρωση του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία, με αφορμή το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και τις αναστολές των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας είχαμε επισημάνει την επισφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας, λόγω της καταχρηστικής εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τονίζοντας σας, ότι υπονομεύετε συθέμελα το εργασιακό περιβάλλον, επιβαρύνοντας το φόρτο εργασίας για τους εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας και ιδιαιτέρως για τους Νοσηλευτές. Επιπλέον θίξαμε ιδιαιτέρως το ημίμετρο της αναστολής των κανονικών αδειών, το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό και τις λανθασμένες πολιτικές υγείας». Σημειώνουν επίσης ότι είναι υπέρ του διαλόγου και ότι ζητούν συνεχώς συναντήσεις, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Η στάση του Υπουργείου ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζει με τον αν. υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να δηλώνει στην πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία, ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Όπως είπε υπάρχει και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Long Covid: Τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για πάνω από ένα έτος

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet, διερεύνησε τις κλινικές επιπτώσεις στους 6 και 12 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο λόγω COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν στοιχεία από ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν εξιτήριο από  νοσοκομείο επαρχίας της Κίνας μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις παρακολούθησης στους 6 και 12 μήνες μετά, κατά τις οποίες οι επιζώντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την παρουσία συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής τους. Τα ερωτηματολόγια αυτά συμπλήρωσε και ομάδα φυσιολογικών ατόμων ίδιας ηλικίας που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19 για σύγκριση. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για τους ασθενείς, που συμπεριέλαβαν απεικόνιση και δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας. Συνολικά, 1.276 επιζώντες από COVID-19 ολοκλήρωσαν και τις δύο επισκέψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα σχετική μελέτη στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 59  έτη και 681 (53%) από αυτούς ήταν άνδρες.  Το ποσοστό των ασθενών με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% στους 6 μήνες και 49% στους 12 μήνες. Περισσότεροι ασθενείς είχαν συγκεκριμένα άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες (26%) σε σύγκριση με τους 6 μήνες (23%). Τα πιο συχνά συμπτώματα στους 12 μήνες ήταν κόπωση και μυϊκή αδυναμία. Το 1/3 περίπου των ασθενών συνέχισε να αναφέρει κάποιου βαθμού δύσπνοια.

Συνολικά, οι ασθενείς ανέφεραν περισσότερα κινητικά προβλήματα, σωματικούς πόνους, άγχος ή κατάθλιψη και παρείχαν χαμηλότερες βαθμολογίες αυτοαξιολόγησης της ποιότητας ζωής τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να αισθάνονται κόπωση, μυϊκή αδυναμία, άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες. 88% των ασθενών που εργαζόταν πριν την COVID-19 είχαν επιστρέψει στην αρχική τους εργασία 1 έτος μετά τη νόσηση.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής υποδηλώνουν ότι η πλήρης ανάρρωση για πολλούς ασθενείς μετά από COVID-19 μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1 έτος. Θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν υπόψη από την πολιτεία για τον προγραμματισμό παροχής μακροχρόνιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και από τους πολίτες που πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

 

ΠΦΣ για δηλώσεις Βορίδη: Απαράδεκτες και προσβλητικές για τους φαρμακοποιούς

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε δήλωση του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε τηλεοπτικό κανάλι, ο οποίος  σε συζήτηση περί της ασφάλειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων θέλοντας να τονίσει τις κλινικές μελέτες των εταιρειών και τα διάφορα στάδια μέχρι να βγει κάποιο φάρμακο στην κυκλοφορίας, είπε πως οποιοσδήποτε «σοβαρός οργανισμός φαρμάκων» κάνει τους στοιχειώδεις ελέγχους εκτός από τον «φαρμακοτρίφτη της γειτονιάς».

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ κάνει λόγο για απαράδεκτες,  προσβλητικές και αψυχολόγητες δηλώσεις του κ Βορίδη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς  για τον κλάδο των φαρμακοποιών. «Ο κ. Βορίδης οφείλει μια “συγνώμη” σε όλους τους φαρμακοποιούς  οι οποίοι ανεπηρέαστοι από οποιαδήποτε λεκτικά  ολισθήματα από όπου και αν προέρχονται, συνεχίζουν το έργο τους, προτάσσοντας την ενότητα της κοινωνίας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο Π.Φ.Σ θα αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό  Υγείας και στους συναρμόδιους Υπουργούς στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας σε όλες τις δράσεις κατά της COVID-19».

Δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία για μη εμβολιασμένους

Στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

– Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)

– Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.