Pfizer: Ξεκινά μελέτη φάσης 2 φαρμάκου για τον κορονοϊό

Με ανάρτησή του ο CEO της εταιρείας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ξεκίνησε την δεύτερη από τις τρεις φάσεις των δοκιμών που απαιτούνται, για αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, που θα χορηγείται από το στόμα σε ενήλικες, οι οποίοι δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν νοσηλευτεί. «Η επιτυχία κατά του COVID19 πιθανότατα θα απαιτήσει τόσο εμβόλια όσο και θεραπείες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την είδηση ότι ξεκινήσαμε μια μελέτη Φάσης 2 (από τις 3) του αντιιικού μας υποψηφίου (φαρμάκου με λήψη από το στόμα), ειδικά σχεδιασμένου για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2-σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες χαμηλού κινδύνου», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Μπουρλά. Ο CEO της εταιρείας παράθεσε και το σχετικό έγγραφο που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «νέα φάση της κλινικής δοκιμής αφορά στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του PF-07321332- υπό έρευνα και από το στόμα χορηγούμενη αντιιική θεραπεία, σχεδιασμένη ειδικά για την καταπολέμηση του COVID-19-σε μη νοσηλευόμενους, συμπτωματικούς ενήλικες, που έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης SARSCoV-2 και δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή θάνατο».

Στην κλινική δοκιμή θα συμμετάσχουν περίπου 1.140 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λαμβάνουν την PF07321332/ριτοναβίρη ή placebo φάρμακο από το στόμα κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες. Η υπο δοκιμή θεραπεία της Pfizer είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπλοκάρει τη δράση ενός κρίσιμου ενζύμου που χρειάζεται ο κορονοϊός για να αναπαραχθεί.

Η Pfizer έχει δηλώσει ήδη από τον Ιούλιο ότι αν η δοκιμή της PF-07321332 είναι επιτυχημένη θα υποβάλει στοιχεία ώστε να πάρει έγκριση για επείγουσα χρήση το τέταρτο τρίμηνο.

 

Έκθεση του ECDC για την χορήγηση τρίτης δόσης

Σε έκθεσή του σχετικά με τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού. Όπως αναφέρεται, οι επιπλέον δόσεις θα πρέπει να θεωρηθούν αναγκαίες για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών χρόνια δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος. Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον προτεινόμενο εμβολιασμό. Παράλληλα, ο ECDC αναφέρει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι τρόφιμοι κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης.

 

Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός: Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή

Το μεγάλο θέμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας, έρχεται να ανοίξει για έκτη συνεχή χρονιά το συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός» που διοργανώνει το Health Daily και η Boussias Communications με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ). Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι ο ρόλος των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι  ανάγκες που προέκυψαν, οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν  και οι πολιτικές που απαιτούνται για μία βιώσιμη και επιτυχημένη πορεία στο μέλλον.

Εν μέσω της πανδημίας, τα δημόσια νοσοκομεία αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές  στη διαχείριση της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης  φτάνοντας πολλές φορές στα όρια τους, αλλά παράλληλα αναδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτά. Παράλληλα και ο ιδιωτικός τομέας κλήθηκε να προσαρμοστεί άμεσα στις επείγουσες ανάγκες προκειμένου να συμβάλλει στο δύσκολο έργο της διαχείρισης της πανδημίας.  Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του σχεδίου κλινικής διαχείρισης της πανδημίας στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, καθώς και οι αλλαγές και ο επανασχεδιασμός των νοσοκομειακών υπηρεσιών με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης και της ποιοτικότερης παροχής φροντίδας στους ασθενείς θα αποτελέσουν θέματα συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον χώρο του συστήματος της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου και στη χρηματοδότηση του τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για μια πιο βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική.

Οι ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν

  • Ο ρόλος των νοσοκομείων στη διαχείριση της πανδημίας Covid- 19
  • Επανασχεδιασμός των νοσοκομειακών και μετανοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας
  • Αξιολόγηση και χρηματοδότηση των νοσοκομειακών φαρμάκων τα τελευταία χρόνια: εναλλακτικές λύσεις έναντι του clawback

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.hospitalmedicine.gr/

Αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών: Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Αττική, Θεσσαλονίκη Περιφέρεια

Η διαδικασία εφαρμογής του νόμου για τις αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς ξεκίνησε χθες και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο εκδόθηκαν και επιδόθηκαν 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδόθηκαν τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δόθηκε μόνο στους εργαζόμενους σε ψυχιατρικές κλινικές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με τις πρώτες επιδόσεις αναστολών ξεκίνησαν και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων που σε πολλά νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν στις πύλες εισόδου των νοσοκομείων. Στο ΑΧΕΠΑ, τις αντιδράσεις ενέτεινε και η ανακοίνωση του  διοικητή του νοσοκομείου για είσοδο στο νοσοκομείο των εργαζομένων μόνο από τρία σημεία και μετά από επίδειξη σχετικής κάρτας που θα αποδεικνύει ότι είναι εμβολιασμένοι. Συνδικαλιστές χαρακτήρισαν ως παράνομη τη συγκεκριμένη μέθοδο και ζήτησαν την απόσυρσή της. Κάποια στιγμή επιτράπηκε σε όλους η είσοδος, προκειμένου να γίνει καταγραφή και να δοθεί στους ανεμβολίαστους η διοικητική πράξη αναστολής εργασίας, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη διαδικασία σε κλίμα έντασης και τη διοίκηση να διαμηνύει ότι από αύριο η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν αυτή την κάρτα. Στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο όπου στεγάζεται η διοίκηση, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία.

Από σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν κινητοποιήσεις των εργαζομένων με την ΠΟΕΔΗΝ να ανακοινώνει για την Πέμπτη νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και να αναδειχθούν τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται από σήμερα στη Δημόσια Υγεία.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εγκαλεί το υπουργείο Υγείας για την αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού τον Σεπτέμβριο. Είναι άδικο – σημειώνει –  μετά από 19 μήνες συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία: «Οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία)».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους – έστω και τις τελευταίες μέρες – να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Προκηρύσσει, παράλληλα, στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης και συγκεντρώσεις στις 11 το πρωί: στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και πύλες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, χθες απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για αναστολή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ πρόσφατα είχε εκδώσει παρόμοια απόφαση και στο αίτημα των Υγειονομικών για το ίδιο ζήτημα. Η Ομοσπονδία, είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Το Βερολίνο νέο παγκόσμιο κέντρο καταγραφής δεδομένων για τις πανδημίες

Το Βερολίνο εγκαινίασαν χθες ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ως το νέο παγκόσμιο κέντρο καταγραφής δεδομένων για τις πανδημίες.

Βασικός στόχος του νέου κέντρου είναι να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν μελλοντικές πανδημίες σε πρώιμο στάδιο και να βελτιώσει την παρακολούθηση νέων παραλλαγμένων στελεχών της Covid-19. Το εν λόγω κέντρο θα φέρει κοντά συνεργάτες από όλον τον κόσμο για να εργαστούν από κοινού και να δημιουργήσουν τα εργαλεία και τα δεδομένα που απαιτούνται από όλες τις χώρες για την προετοιμασία, τον εντοπισμό και την ανταπόκριση σε κινδύνους πανδημίας και επιδημίας. «Η Covid-19 ανέδειξε ένα πρόβλημα» δήλωσε ο Όλιβερ Μόργκαν, διευθυντής του τμήματος πληροφοριών έκτακτης ανάγκης και αξιολόγησης κινδύνου του Π.Ο.Υ. «Υπάρχουν τόσο πολλά δεδομένα και δημόσιες πληροφορίες εκεί έξω αυτή τη στιγμή, ώστε αγωνιζόμαστε να βρούμε νόημα», πρόσθεσε. Στην εκδήλωση των «εγκαινίων» συμμετείχαν επίσης οι: Γενς Σπαν, Ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Μάικλ Μιούλερ, διοικητής του Βερολίνου και Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του Π.Ο.Υ.

Ξεκίνησε η εκστρατεία χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στη Γαλλία

Ξεκίνησε χθες στη Γαλλία, η εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Με την αναμνηστική δόση «θα είστε καλυμμένοι για τους επόμενους μήνες», είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν, μιλώντας σε έναν πολίτη που επρόκειτο να κάνει την τρίτη δόση σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Παρίσι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη 200.000 άνθρωποι έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Η φάση αυτή αφορά τους πολίτες άνω των 80 ετών, τους ανοσοκατεσταλμένους και άλλους που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως καρκινοπαθείς σε φάση χημειοθεραπείας ή νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση.

Η εκστρατεία αυτή θα επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες και σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, στους παχύσαρκους και τους διαβητικούς. Παράλληλα, η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ εξασθενημένο, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού .

Sars-Cov2: Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ονομάζεται Mu ή Β.1.621, ορίστηκε πρόσφατα ως στέλεχος ενδιαφέροντος (Variant of Interest, VOI) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα στελέχη Mu, ή B.1.621, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ για την πανδημία αναφέρει ότι τα στελέχη Mu περιλαμβάνουν μεταλλάξεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταστήσουν τα στελέχη πιο αποτελεσματικά έναντι της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Παρόλα αυτά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί η προηγούμενη υπόθεση.

Από την αρχική ταυτοποίησή του Mu στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, υπήρξαν μερικά σποραδικά κρούσματα του στελέχους Mu καθώς και κάποιες μεγαλύτερες εστίες σε χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.

Παρόλο που ο παγκόσμιος επιπολασμός των στελεχών Mu έχει μειωθεί και προς το παρόν είναι κάτω από 0,1%, ο επιπολασμός στην Κολομβία (39 %) και τον Ισημερινό (13 %) αυξάνεται σταθερά.

Η επιδημιολογία των στελεχών Mu στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα και λόγω της κυκλοφορίας των  Δέλτα, θα τελεί υπό συνεχή επιτήρηση.

Προς το παρόν υπάρχουν τέσσερα στελέχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (Variant of Concern, VOCs)  το Άλφα, το Βήτα το Γάμμα και το Δέλτα και πέντε στελέχη ενδιαφέροντος (VOIs) με το Mu να αποτελεί το πέμπτο από αυτά.

H βιβλιογραφία ανασκοπήθηκε από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πανδημία COVID-19 στα παιδιά και ο ρόλος των σχολείων στη διασπορά του ιού

Ανακοινώθηκε η πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφορικά με την πανδημία COVID-19 στα παιδιά και το ρόλο των σχολείων στη διασπορά του ιού. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τα κύρια σημεία παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Έχει αναφερθεί αυξημένη μολυσματικότητα για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη ειδικoύ ενδιαφέροντος (VOCs) και ειδικά για το στέλεχος Δέλτα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε γεωγραφικές περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη σε ενήλικες, αν η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά είναι μικρή, αναμένεται τους προσεχείς μήνες να παρατηρηθούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων SARS-CoV-2 σε παιδιά.
  • Η πλειοψηφία των μελετών στις οποίες βασίζεται η παρούσα έκθεση πραγματοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση και ευρεία διασπορά του στελέχους Δέλτα. Αυτό το δεδομένο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της αναφοράς.
  • Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μεταδίδουν δυσκολότερα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στα παιδιά πιθανόν αντιπροσωπεύει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με ήπια νόσο. Τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής νόσου που απαιτεί εντατική θεραπεία καθώς και κίνδυνο για θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Το ακριβές φορτίο νοσηρότητας καθώς και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID-19 στον παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αποτελεί προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα.
  • Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το κλείσιμο των σχολείων για τον έλεγχο της πανδημίας του COVID-19 πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση. Οι αρνητικές συνέπειες του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων είναι πολλαπλές στα παιδιά και την κοινωνία γενικότερα, και πιθανόν τα μειονεκτήματα υπερτερούν του πιθανού οφέλους. Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου διασποράς μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον για τη σχολική χρονιά 2021/2022.
  • Δεδομένης της αυξημένης κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, συνδυασμοί μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (NPI) όπως η τήρηση της φυσικής απόστασης, και άλλων προληπτικών μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον. Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τα επίπεδα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων καθώς και ανά ηλικιακή ομάδα. Η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει μέριμνα για να παρέχει στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μετάδοσης.
  • Οι στρατηγικές διαγνωστικού ελέγχου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον να στοχεύουν στην έγκαιρη ταυτοποίηση των περιστατικών ώστε να διασφαλιστεί η απομόνωση τους, ο εντοπισμός και η καραντίνα των επαφών τους. Όταν εντοπίζονται κρούσματα, θα πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο για να πραγματοποιείται ιχνηλάτηση επαφών σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, έλεγχος των επαφών υψηλού κινδύνου με χρήση διαδικασιών ταχείας διάγνωσης.
  • Παρότι το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί μέτρο ύστατης ανάγκης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του SARS-CoV-2, αλλά σαν μέτρο από μόνο του είναι τους ανεπαρκές για να αποτρέψει τη διασπορά του COVID-19 στην κοινότητα απουσία άλλων παρεμβάσεων όπως η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης ή η εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Η αποτελεσματικότητα του κλεισίματος των σχολείων φαίνεται να ήταν μειωμένη στο δεύτερο πανδημικό κύμα σε σύγκριση με το πρώτο, πιθανόν και λόγω των καλύτερων μέτρων υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον.

 

Η Ευρώπη πέτυχε το στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού της

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε σήμερα το στόχο που είχε θέσει η Κομισιόν για πλήρη εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού πριν το τέλος του καλοκαιριού», ανακοίνωσε χθες η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει  εφησυχασμό και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε ενισχυτικές δόσεις, εάν τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν πως αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας».

Όπως τόνισε, «πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες μας να τερματισθεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της στις κοινωνίες και στις οικονομίες αλλά  κυρίως στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται».
Στο μήνυμά της αναφέρει επίσης ότι « μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι γιατί η Ευρωπαϊκή Εμβολιαστική μας Στρατηγική απέδωσε», προσθέτοντας ότι «Από την επιλογή και την  κοινή προαγορά ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, μέχρι την άμεση διοργάνωση και εφαρμογή  των εθνικών εμβολιαστικών στρατηγικών από τις χώρες μέλη,  διασφαλίσαμε τη γρηγορότερη δυνατή διάθεση εμβολίων στους πολίτες μας».  Η κ. Κυριακίδου επισήμανε ωστόσο, ότι  «οι νέες μεταλλάξεις καθιστούν απαραίτητη πια προϋπόθεση  να ξεπεράσουμε το 70% για να είμαστε ασφαλείς».

«Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Ταυτόχρονα πρέπει κατεπειγόντως να αντιμετωπίσουμε το κενό που παρατηρείται στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε ενισχυτικές δόσεις, εάν τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν πως αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας», καταλήγει στο μήνυμά της η Επίτροπος.

Ανδρέας Ξανθός για αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών: «Η νέα ηγεσία έχει ευκαιρία για μια διορθωτική κίνηση καλής θέλησης»

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη του μέτρου αναστολής εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε: «Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι το κίνητρο της δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση «εξιλαστηρίων θυμάτων» για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της «Επιχείρησης Ελευθερία».

Γιατί όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο «όφελος» είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Η εμμονή λοιπόν της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ρύθμισης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια – εκτός από τη βαρβαρότητα της στέρησης μισθού σε χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό – στην απόλυση συμβασιούχων και στην αντικατάσταση τους μέσω πελατειακών μηχανισμών, στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο ΕΣΥ που θα «προμηθεύουν» εργαζόμενους στα νοσοκομεία και, τελικά, στην υλοποίηση του σχεδίου των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων με πρόσχημα την κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η μόνη λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου, η εκτόνωση της κρίσης και η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει την ευκαιρία να κάνει μια διορθωτική κίνηση καλής θέλησης. Θα την αξιοποιήσει;»