ΜΕΘ Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»: Από τον Μάιο παραμένουν ανενεργές 18 νέες κλίνες

Ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν οι νέες κινητές κλίνες τις οποίες είχε εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Οι εν λόγω κλίνες- δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην μάχη κατά της πανδημίας- τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ σε μια έκταση 324τ.μ. με δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη υγειονομική μονάδα, ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες. Ωστόσο, τα εγκαίνια των 18 νέων κλινών δεν συνοδεύτηκαν από καμία νέα πρόσληψη γιατρού ή νοσηλευτή, με αποτέλεσμα μέχρι και τον Μάιο, δηλαδή για διάστημα μόλις δύο μηνών,  λειτούργησαν μόνον οι εννέα (9) κλίνες. Το υπόλοιπο 50% δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

Τον Μάιο η συγκεκριμένη ΜΕΘ έκλεισε τελείως, χωρίς όμως να υπάρχει καμία προοπτική να επαναλειτουργήσει. Με δεδομένη την ανησυχία για την κατάσταση που τα νοσοκομεία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή για τον λόγο που η κυβέρνηση δεν ανοίγει αυτές τις κλίνες.  Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες λόγω της πλήρους κάλυψης  των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για COVID περιστατικά (12 στα 12) και της διοικητικής απόφασης εκκένωσης 8 κλινών ΜΕΘ που κάλυπταν ανάγκες NON-COVID σοβαρών περιστατικών (προκειμένου να διατεθούν για COVID περιστατικά),  προκλήθηκαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Αυτό είχε ως συνέπεια, έστω και προσωρινά, το ΓΝΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει επείγοντα περιστατικά.

ΠΟΕΔΗΝ: Συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας σήμερα

Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία, διοργανώνει σήμερα  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκεντρώσεις 8:00-10:00 το πρωί στα νοσοκομεία.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι οι υγειονομικοί έχουν «επισημάνει πολλές φορές τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση», ενώ ακόμη επιμένουν «από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι η μετατροπή του Συστήματος στην αντιμετώπιση μίας νόσου του κορονοϊού αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις». Επισημαίνεται επίσης ότι «τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορονοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας» και πως «πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ για κορονοϊό», με αποτέλεσμα «να καθυστερούν να εκδοθούν 1 έως 3 ημέρες και έτσι δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα με κίνδυνο διασποράς».

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει η καραντίνα στους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα», επισημαίνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι «χρειάζονται περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας», με ταυτόχρονη ένταξη των εργαζόμενων στην Υγεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένα, χωρίς όμως να το πράξει. Σημειώνεται επίσης ότι: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία».

 

Θάνος Πλεύρης: Άρση της αναστολής για όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται

Με τροπολογία η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δίνει τη δυνατότητα άρσης της αναστολής των καθηκόντων τους σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής. Τα παραπάνω δήλωσε χθες, ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του υπουργού Υγείας αναφέρει τα εξής: «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους». Σημειώνεται ότι χθες οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για τις αναστολές εργασίας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως τόνισαν, τάσσονται σαφώς υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο θεωρούν απαράδεκτη την υποχρεωτικότητα του μέτρου, με συνέπεια να χάνουν άνθρωποι τις δουλειές τους.

 

Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή για την κάλυψη κενών θέσεων στα νοσοκομεία

Επείγουσα τροπολογία κατέθεσε χθες  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία λόγω της εφαρμογής του μέτρου αναστολής εργασίας επί των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διοικήσεις των δομών υγείας κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, με αιτιολογημένη απόφασή τους, μπορούν να προβαίνουν στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων διοικητικού προσωπικού και υποστηρικτικού προσωπικού, με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και σε κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους. Η σύναψη σύμβασης προμήθειας υπηρεσιών γίνεται με απευθείας ανάθεση μετά από την ανάρτηση σχετικής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του φορέα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ημερών. Η σύμβαση συνάπτεται με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.    Η διάρκεια των συμβάσεων που συνάπτονται κατ’ εψαρμογή του παρόντος είναι τρίμηνη, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις (3) μήνες, καιτο κόστος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του εκάστοτε φορέα με έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Διοικητής κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις (3) μήνες ακόμη, ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό από Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) σε κέντρα υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών. Επίσης, οι φορείς υγείας δύνανται να προσλαμβάνουν: α) παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού και β) ιατρικό προσωπικό μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων επικουρικού ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δύναται, με απόφασή του, να μετακινεί για 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών, το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Τέλος, μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να παραχωρούνται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, άνευ αντιτίμου, στο Δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας οι εγκαταστάσεις, θάλαμοι, κλίνες νοσηλείας, κλίνες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Ν.ΙΜ.Τ.Σ.

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της επιδημίας στη χώρα μας

Για τάση συρρίκνωσης της επιδημίας COVID-19 στη χώρα μας, έκανε λόγο o ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9% την τελευταία εβδομάδα και των θανάτων 2%.

Σημεία επιβράδυνσης καταγράφονται στην πίεση προς το ΕΣΥ, με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να έχει μεν αυξηθεί κατά 8%, αλλά το ποσοστό είναι μικρότερο από το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο προειδοποίησε ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές, σημειώνοντας πάντως πως η κατάσταση είναι καλύτερη λόγω του εμβολιασμού των νέων. «Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών θα επιταχύνει αυτόματα και τον εμβολιασμό των λιγότερο εύπορων κρατών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και τη μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες», ανέφερε επίσης ο καθηγητής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού εμφανίστηκαν σε χώρες όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών  ήταν εξαιρετικά χαμηλά ενώ για τις θεραπείες κατά της COVID-19, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα , αλλά δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Για τα ποσοστά εμβολιασμού, υπογράμμισε πως εάν είχαμε 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερους εμβολιασμένους στην Ελλάδα, θα είχαμε 100 διασωληνωμένους λιγότερους.

Για τη νέα μετάλλαξη «Mu», τόνισε πως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, αλλά προς το παρόν δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Έξι κρούσματα της μετάλλαξης Μu στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το χθεσινό  επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας εντοπίστηκαν τα πρώτη 6 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Mu. Δύο εισαγόμενα, 1 στην Αττική, 1 στην Αχαϊα και 2 στην Αργολίδα. Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ίδιο δελτίο, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σχεδόν πλήρως και στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, στα 923 δείγματα που ελέγχθηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 και βγήκαν θετικά σε στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος του κορωνοϊού, στελέχη υπό διερεύνηση, υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούσαν στέλεχος Δέλτα (97,4%).

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.840 νέα κρούσματα  στην Επικράτεια. Από αυτά, 679 εντοπίστηκαν στην Αττική, 293 στη Θεσσαλονίκη και 29 είναι εισαγόμενα. Οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας αριθμούν πλέον 362. Οι 332 εξ’αυτών  είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ενώ  οι 30 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 64 έτη, τo 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.

Ακόμα 33 ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν. Το 95,3% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13.11%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

 

«Αχτίδα Ζωής»: Καμπάνια ενημέρωσης για την υπογονιμότητα από την «Κυβέλη»

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών της ενημέρωσης σχετικά με την υπογονιμότητα, δημιούργησε την καμπάνια «Αχτίδα Ζωής» χρησιμοποιώντας ιστορίες μέσα από τα βιώματα των μελών του σωματείου με στόχο την αποστιγματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια, αλλά και την ανάδειξη των φορέων – οργανισμών που στηρίζουν την προσπάθεια των υπογόνιμων ζευγαριών.

Η «Αχτίδα ζωής» είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο που αντιμετωπίζει την υπογονιμότητα. Μέσα από 4 βίντεο με αληθινές ιστορίες και πρωταγωνιστές υπογόνιμα ζευγάρια, άνδρες και γυναίκες που περιγράφουν την εμπειρία τους, διαδίδεται το μήνυμα ότι όταν κάποιος θέλει να γίνει γονιός, δεν πρέπει να τα παρατάει στην πρώτη δυσκολία, με επιμονή και υπομονή το όνειρο τελικά μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πάντοτε στο τέλος, θα εμφανίζεται μία «Αχτίδα Ζωής». Το Σωματείο «Κυβέλη» μέσα από αυτή τη νέα καμπάνια, διώχνει το στίγμα γύρω από την υπογονιμότητα και προτρέπει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί να μην αποθαρρύνονται αλλά να απευθύνονται στους ειδικούς που θα τους δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και λύσεις που χρειάζονται.

Μέσα στην ιστοσελίδα www.axtidazois.com που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο σκοπό, ξετυλίγονται οι ιστορίες ανθρώπων που τίποτα δεν μπήκε εμπόδιο στην επιθυμία τους να αποκτήσουν ένα παιδί, που δεν τα παράτησαν με την πρώτη δυσκολία που εμφανίστηκε μπροστά τους και δεν τυφλώθηκαν από το αδιέξοδο, γιατί η ελπίδα ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Επιπλέον, όταν η ιατρική και η ψυχολογική υποστήριξη συμμαχούν, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης διώχνουν κάθε σπόρο αμφιβολίας και δημιουργείται το γόνιμο έδαφος για την πραγματοποίηση του ονείρου. Τέλος, διαδίδεται το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για όποιον επιθυμεί την απόκτηση ενός παιδιού, με την σωστή καθοδήγηση η λύση πάντα βρίσκεται στο τέλος.

Η πρόεδρος του «Κυβέλη», κα Δήμητρα Δρακοπούλου επισήμανε: «Το σωματείο μας μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από θέματα υπογονιμότητας. Προτεραιότητά μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η υποστήριξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας προκειμένου τίποτα να μην μπει εμπόδιο στην πραγματοποίηση του ονείρου τους. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της σωστής ιατρικής καθοδήγησης και της διατήρησης της καλής ψυχολογικής κατάστασης του καθενός πάντα θα οδηγεί σε μία Αχτίδα Ζωής».

Η «Αχτίδα Ζωής» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη χορηγών. Χρυσός χορηγός της καμπάνιας είναι το κατάστημα βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής ArmAturA, χορηγοί είναι το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life και η φαρμακευτική εταιρεία Merck ΑΕ. Υποστηρικτής της ενέργειας είναι η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.