Κορυφαίες διακρίσεις της Novartis στα Prix Galien Greece 2021

Στη φετινή διοργάνωση Prix Galien Greece 2021, η Novartis επιβεβαίωσε τη θέση της στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής πρωτοπορίας με τις δύο καινοτόμες θεραπείες της στον τομέα των γονιδιακών θεραπειών. Ειδικότερα, η γονιδιακή θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Καλύτερο Φάρμακο Για Σπάνια Πάθηση», ενώ η γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της απώλεια της όρασης λόγω κληρονομικής αμφιβληστροειδικής δυστροφίας ήταν στις τελικές υποψηφιότητες της κατηγορίας «Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν».

Πρόκειται για τις πρώτες γονιδιακές θεραπείες στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες, οι οποίες χορηγούνται εφάπαξ και μετασχηματίζουν με επαναστατικό τρόπο την διαχείριση σπάνιων και ολέθριων ασθενειών, με μεγάλο φορτίο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.  Και οι δύο θεραπείες επιβεβαιώνουν την κλινική & κοινωνική αξία των γονιδιακών θεραπειών υπέρ των ασθενών και των συστημάτων υγείας, καθώς και την ηγετική θέση της Novartis στην αιχμή της έρευνας και επιστημονικής καινοτομίας.

Ο Χρήστος Δάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Gene Therapies, δήλωσε σχετικά, «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη διάκριση που έλαβε η γονιδιακή θεραπεία μας για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. Είμαστε υπερήφανοι γιατί επιβεβαιώνει το όραμά μας, που είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες Ιατρική και Φάρμακο στην πράξη, μέσω καινοτόμων θεραπειών που ανοίγουν νέους δρόμους και παρέχουν νέες δυνατότητες στην ιατρική πρακτική για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους που έχουν πληγεί από σπάνιες γενετικές νόσους».

Χαμένες Αναμνήσεις: Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια, την πανδημία που θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα. Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης με θέμα «Χαμένες Αναμνήσεις», μέσα από την οποία ζητά να συμμετέχουμε όλοι στη στήριξη όσων συνανθρώπων μας αναγκάζονται να μάθουν να ζουν χωρίς τις αναμνήσεις τους, ενισχύοντας το έργο της. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 19832, με μια χαμηλή τελική χρέωση μόνο 2,60 ευρώ από σταθερό και 2,48 ευρώ από κινητό, συνεισφέρουμε όλοι στην επέκταση των δράσεων της εταιρείας, που από το 2002 στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους με σειρά σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών είναι: η λειτουργία Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αττική, Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», μιας σειράς διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102. Επιπλέον, η εταιρεία διοργανώνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών.

Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο τηλέφωνο 210-7013271 ή στην ιστοσελίδα www.alzheimerathens.gr

Βρετανία: Δεν συστήνεται ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών 12 έως 15 ετών

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας , δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν συνιστά τον καθολικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19, ακολουθώντας μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση ώστε να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σπάνιων περιστατικών μυοκαρδίτιδας. Είναι γνωστό πως έχουν αναφερθεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της Pfizer, που έχουν προκαλέσει ανησυχία, παρότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ήπιας μορφής.  Οι σύμβουλοι εμβολιασμών της Βρετανίας, συστήνουν

την επιλεξιμότητα για εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε περισσότερα παιδιά 12 έως 15 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας από ότι στο παρελθόν, αλλά τονίζουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού για υγιή παιδιά είναι πιθανώς μικρά.

Φαρμακεία: Αύξηση πωλήσεων OTC

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές αναφορικά με τις πωλήσεις φαρμάκων, καλλυντικών, προϊόντων διατροφής και προϊόντων φροντίδας ασθενών κύλησε το δεκαπενθήμερο 02/08-22/08, που αποτυπώνει την αγοραστική συμπεριφορά των ασθενών και καταναλωτών, από τα φαρμακεία λιανικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 02/08-22/08, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (03/08-23/08) ως εξής:

  • Φάρμακα: -1,9% (-454,5 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +14,9% (+845,2 χιλ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -2,7% (-74,5 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: -3,6% (-8,5 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +0,1% (+0,9 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Καρδιολογικών, μειώνεται κατά 8,5% (-483,3 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 19,8% (+417,8 χιλ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 21,1% (-95,1χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά 8,3% (-15,3 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, περιλαμβάνει Χειρουργικές Μάσκες αυξάνονται κατά: 85% (+212,4 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Έρχεται ειδικός νόμος για τους «εικονικούς» εμβολιασμούς

Με αφορμή το περαστικό με τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά, στην Καρδίτσα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, προανήγγειλε ειδικό νόμο για τέτοιου είδους περαστικά, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από το Υπουργείο.

Παράλληλα σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε τα εξής: «Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά». Όπως έχει γίνει γνωστό από πληροφορίες της εφημερίδας «Αλήθεια», υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά βεβαίωνε στο σύστημα εμβολιασμού ότι πολίτες είχαν κάνει το εμβόλιο για COVID19, χωρίς αυτοί να έχουν βρεθεί καν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Μάλιστα, σύμφωνα την ίδια εφημερίδα, η υπάλληλος, όταν ήταν στην βάρδια της, είχε εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης ιατρού και με τους κωδικούς της, έμπαινε παράνομα στο σύστημα εμβολιασμών όπου βεβαίωνε ότι πολίτες είχαν εμβολιαστεί. Μετά τις σχετικές αποκαλύψεις , ο διοικητής της 5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε πως αυτό που εξετάζουν τώρα είναι πόσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση που προκαλεί κραδασμούς στο σύστημα Υγείας. Αναφορικά με τον τρόπου που έγινε η αποκάλυψη της υπόθεσης, είπε πως δεν έγινε τυχαία. «Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε ακριβώς πόσα εμβόλια έχουν χαθεί και την αντιστοιχία μεταξύ των εικονικών εμβολιασμών και των δόσεων», ανέφερε.

 

Θ. Πλεύρης για τις 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν στο «Παπανικολάου»

Στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως Υπουργός Υγείας, ο Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τις 18 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» που δημιουργήθηκαν μετά από δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά δεν λειτουργούν. «Ενημερώθηκα γιατί έγινε διαμαρτυρία για τις 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου. Αυτές λειτούργησαν όταν τις χρειαστήκαμε με το υπάρχον προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει αναμονή στην Θεσσαλονίκη. Με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί. Ωστόσο την άλλη εβδομάδα υπογράφω την προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις» ανέφερε. Σχετικά με τη ρύθμιση για τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών σημείωσε ότι μάλλον έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, αφού «Υπήρχε νοσοκομείο με το εμβολιασμένο προσωπικό να ανέρχεται στο 35% και σήμερα είναι στο 87%» ενώ σημείωσε ότι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα τεθούν σε αναστολή περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, τα τελικά πραγματικά νούμερα δείχνουν ότι μπήκαν σε αναστολή 6.412.

Προανήγγειλε επίσης πως την τρέχουσα βδομάδα θα υπάρξει επέκταση των περιοριστικών μέτρων και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς. «Όσοι ιατροί δεν εμβολιάζονται δεν θα μπορούν να είναι στο ΕΣΥ και δεν θα μπορούν να κάνουν πράξη στις ιδιωτικές κλινικές. Αν εμβολιαστούν θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν αμέσως», είπε. Σχετικά με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για να καλύψει τις θέσεις του προσωπικού το οποίο έχει μπει σε αναστολή, ανέφερε ότι αυτό θα ισχύσει για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή για όσο διαρκεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Α. Ξανθός: 580 εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ σε υποχρεωτική αργία

Μετά την επίσκεψή του στο ΕΚΑΒ, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, προέβη σε δήλωση τονίζοντας, τις συνέπειες από την ρύθμιση για την υποχρεωτική αργία του ανεμβολίαστου προσωπικού.

«Στο ΕΚΑΒ έχουν αποχωρήσει 580 εργαζόμενοι (γιατροί-διασώστες-διοικητικοί υπάλληλοι) επί  συνόλου 4.700 πανελλαδικά (ποσοστό 12%). Αυτό έχει άμεση επίπτωση στα διαθέσιμα ασθενοφόρα ανά βάρδια και στην έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στο επείγον περιστατικό», επισημαίνει ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι κίνητρο της  κυβέρνησης,  δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση ‘εξιλαστήριων θυμάτων’ για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της ‘Επιχείρησης Ελευθερία’, αλλά και η αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάθεση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που κατατέθηκε για αγορά υπηρεσιών (εργαστηριακών εξετάσεων, διακομιδής ασθενών,  διοικητικής υποστήριξης κλπ) από ιδιωτικές εταιρείες».

Και η δήλωση καταλήγει: «Επειδή δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενός στο ΕΣΥ , η μόνη λύση η αναστολή εφαρμογής του νόμου και η διασφάλιση του καθολικού εμβολιασμού του προσωπικού των δομών υγείας με πειθώ και συναίνεση: Θεωρούμε ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν και δεν αναγνωρίζουμε το ‘δικαίωμα’ κανενός επαγγελματία υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς ανεμβολίαστος. Υπερασπιζόμαστε όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην εργασία και θεωρούμε το μέτρο της αναστολής άδικο, μη αναλογικό και επαχθές. Υπερασπιζόμαστε επίσης το δικαίωμα του ασθενή στην ασφαλέστερη δυνατή φροντίδα και   διεκδικούμε τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό, ειδικά στην αιχμή  του 4ου επιδημικού κύματος.

Στέλλα Κυριακίδου: Ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της ασφάλειας υγείας

«Επένδυση για το μέλλον» χαρακτήρισε τις δαπάνες για την Υγεία, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας των G20, ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση της Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής της Ασφάλειας Υγείας αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε δεσμευτεί για την ατζέντα του 2030 και έχουμε ένα φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα για την επίτευξη της αειφορίας στην ΕΕ και πέραν αυτής», ανέφερε. «Είναι σημαντικό τα συστήματα υγείας να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις σε καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη – ειδικά των ευάλωτων ομάδων – και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. «Στην ΕΕ έχουμε θέσει σε εφαρμογή τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία τον τελευταίο χρόνο για να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε δράση και πραγματικότητα επί τόπου», σημείωσε.

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη και οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεών μας. Συνεπώς, έχουμε συνεισφέρει, από το 2014, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή προγράμματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ μέσω του προγράμματος Universal Health Coverage Partnership», τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς στην G20 πρέπει να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργηθεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας. Πρέπει να οδηγήσουμε την παγκόσμια απάντηση, τώρα μέσω του COVAX για την άμεση προτεραιότητα του παγκόσμιου εμβολιασμού, αλλά και για τις μεγαλύτερες, πιο δομικές αλλαγές για το μέλλον».

 

 

Μ. Θεμιστοκλέους για πορεία εμβολιασμών

«Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό, ενώ έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί.

«Περίπου κάθε τέσσερις ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε σχετικά με την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Σχετικά με το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, ανέφερε, ότι

«ενώ υπήρχε φόβος ότι θα καταρρεύσουν, το μέτρο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων. Τα κενά αντιμετωπίστηκαν. Από εκεί και πέρα όλα είναι στο τραπέζι και έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα. Σίγουρα στη συζήτηση μπαίνουν τα επαγγέλματα που είτε έχουν μεγάλο συνωστισμό.

«Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία»: Μια θεατρική παράσταση με…καλό σκοπό!

Η Θεατρική Εταιρεία THEARTES παρουσιάζει στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού το ιστορικό δράμα «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» βασισμένο στο θεατρικό έργο «Νικήρατος» της Ευανθίας Καΐρη. Για 4 τελευταίες παραστάσεις: 9, 16, 24, 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Το 50% των εσόδων από την παράσταση της Πέμπτης 16/9 θα αφιερωθεί στο MakeAWish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), με στόχο να συμβάλουμε στην εκπλήρωση της ευχής του 5χρονου Φ. για την αγορά μίας gaming κονσόλας.

Η Θεατρική Εταιρεία THEARTES, των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη, σε συνεργασία με τη Βάσια Παναγοπούλου και το Θέατρο Χυτήριο, θέλοντας να τιμήσουν την 200ή Επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζουν την παράσταση «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία», βασισμένη στο εμβληματικό θεατρικό έργο Νικήρατος της Ευανθίας Καΐρη. Ένα μαχητικό έργο που έχει θεωρηθεί ορόσημο για τη νεοελληνική δραματουργία, καθώς ήταν το πρώτο τυπωμένο θεατρικό έργο που ασχολήθηκε με ήρωες ή γεγονότα του 1821 και το οποίο εκδόθηκε το 1826.

Το δραματικό παρόν του έργου της Καΐρη τοποθετείται στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι και δραματοποιεί την πραγματική ιστορία του πρόκριτου του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη που αυτοπυρπολήθηκε μαζί με άλλους 400 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αλλά και την ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου, η οποία ενέπνευσε μεγάλους ξένους καλλιτέχνες και φιλέλληνες της εποχής, αναθερμαίνοντας το φιλελληνικό κίνημα, κάτι που βοήθησε στην επίσπευση των διαδικασιών για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος. Η δραματική σύγκρουση του έργου φωτίζει το δίλημμα των Ελλήνων μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, της Δύσης και της Ανατολής. Φορτίζει το έργο με έντονο πολιτικό προβληματισμό καταγγέλλοντας τους Ξένους και τις Μεγάλες Δυνάμεις για την αδιαφορία τους απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων, ενώ έμμεσα θίγει και τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς, τις εμφύλιες διενέξεις και τους εθνικούς διχασμούς.

Ωστόσο, θεωρώντας ότι το έργο γράφτηκε “εν θερμώ” και δίχως τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα εν γνώσει μας, κάτι που ήταν αδύνατον για την Ευανθία, μιας και αυτές κυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια μετά από τη συγγραφή του Νικήρατού της, επιδιώκεται η σύνδεση αυτού του γεγονότος με άλλες σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, που παρότρυναν και εμψύχωσαν τους πολιορκημένους. Έτσι, το δραματικό γεγονός της Μάχης των Στύρων, η ιστορική Μάχη στο Κεφαλόβρυσο, η νικηφόρα Έξοδος στο Χάνι της Γραβιάς, η αδυναμία τροφοδότησης του Μεσολογγίου από τον Μιαούλη, η ηρωική αυτοθυσία του Διάκου, η Καταστροφή της Χίου και των Ψαρών, συνυφαίνονται με την Προετοιμασία των Εξοδιτών. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην παράσταση διαδραματίζει και ο Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του στο έργο ως Φάντασμα, καθώς η δράση του έργου λαμβάνει χώρα μπροστά στον τάφο του, εμπνέοντας και ενθαρρύνοντας τους Έλληνες πολιορκημένους.

Tο κείμενο της Καΐρη μεταγράφηκε στη νεοελληνική γλώσσα. Βέβαια, κρατήθηκε η καθαρεύουσα των κειμένων των ιστορικών και των αυτοπτών μαρτύρων, τα οποία προστέθηκαν ως κείμενα του Αφηγητή. Επιπροσθέτως, στην επεξεργασία τού κειμένου λήφθηκε υπόψη η πρόθεση της Καΐρη να γράψει ένα έργο σύμφωνα με τα πρότυπα της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, έτσι το έργο εμπλουτίστηκε με Ιντερμέδια που κατέχουν τη θέση Χορικών, ασχέτως που είναι γραμμένα σε πεζό και όχι σε έμμετρο λόγο. Ως έμμετρο κείμενο έχουν προστεθεί τραγούδια που αποτελούν συμπίλημα στίχων από διάφορα Δημοτικά και Κλέφτικα Τραγούδια· εκτός φυσικά από το ποίημα «Το Μεσολόγγι» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και την επιλογή στίχων από το Σχεδίασμα Β΄ (1 και 2) του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού. Η προσθήκη στο τρίπρακτο δράμα της Καΐρη ενός Προλόγου και ενός Επιλόγου συνδέει περισσότερο τον Νικήρατο με την Αρχαία Τραγωδία, καθώς αντιστοιχούν στον Πρόλογο και την Έξοδο αυτής.

Σημαντική παρέμβαση στο διασκευασμένο θεατρικό έργο, με τον τίτλο «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» είναι εμφάνιση της κόρης του Νικήρατου, όπως ίσως θα επιθυμούσε η ίδια η Καΐρη. Η Ευανθία, ούσα η πρώτη Ελληνίδα διανοούμενη και πρόδρομος του φεμινιστικού κινήματος, θα παρουσίαζε –αν της το επέτρεπαν οι συνθήκες της εποχής– την Κλεονίκη της πιο δυναμική, πιο προοδευτική, με περισσότερο διαφωτιστικό πνεύμα, για αυτό εκφέρονται διά του στόματός της οι προτρεπτικές και παρακινητικές απόψεις της Μαντώς Μαυρογένους προς τις Γαλλίδες με τη δυναμικότητα μιας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Τέλος, όλη η συγκινησιακή φόρτιση, που προσδίδουν οι φαντασιακές σκηνές φρίκης και ηρωισμού, η συντριβή, ο θρήνος και ο εφιάλτης, συνοδεύεται και καθοδηγείται από τη μουσική, η οποία ακούγεται στην παράσταση ζωντανά. Άλλωστε, η επιθυμία των THEARTES είναι η παράσταση αυτή να μετατραπεί σε μια ενορατική σύλληψη, μια έμπνευση και μια εικόνα της φαντασίας που θα οδηγήσει το κοινό στην προσωπική μέθεξη και την ανάταση, και να λειτουργήσει εντέλει λυτρωτικά.

 

Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφέας: Ευανθία Καΐρη

Σκηνοθεσία-Ανασυγγραφή: Κωνσταντίνος Κυριακού

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Μπιλάλη

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Πρωτότυπη Μουσική: Άρτεμις Ματαφιά

Κινησιογραφία: Στεφανία Γώγου

Επιστημονική Συνεργάτρια: Άννα Ταμπάκη

Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου

Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]

Προβολή & Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: THEARTES Α.Μ.Κ.Ε. & Βάσια Παναγοπούλου

 

Ηθοποιοί:

Ισίδωρος Σταμούλης

Κατερίνα Μπιλάλη

Λευτέρης Παπακώστας

Κωνσταντίνος Κυριακού

Παίζει και τραγουδάει ζωντανά η Άρτεμις Ματαφιά

 

Ακούγονται οι φωνές

του Οδυσσέα Σταμούλη

και της μικρής Μαρίας Γιαννακοπούλου