Γ. Κωτσιόπουλος: Σε καθεστώς κανονικότητας το ΕΣΥ

Το Υπουργείο διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο που θα λύσει πολύ γρήγορα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν στην λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εξ’αιτίας των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Ερωτηθείς για το Αρεταίειο, που ανακοίνωσε ότι τα χειρουργεία αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας λόγω ελλείψεων προσωπικού, είπε ότι παρότι το εν λόγω νοσοκομείο διοικητικά ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, θα ληφθούν όσα μέτρα χρειαστούν από το Υπουργείο Υγείας, για να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία πολύ σύντομα. Για μικρότερα νοσοκομεία στην περιφέρεια όπως στις Σέρρες και στην Καλαμάτα,  είπε ότι ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκα. Ο κ. Κωτσιόπουλος σημείωσε επίσης ότι οι πράξεις αναστολής αριθμούν 6.412 ενώ το Υπουργείο ήταν προετοιμασμένο για περίπου  20.000, καθώς επίσης και ότι  η ηγεσία του Υπουργείου πιστεύει ότι πολλοί ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα αξιοποιήσουν την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους.

Για το ζήτημα των εικονικών πιστοποιητικών που προέκυψε στην Καρδίτσα, ο Γενικός Γραμματέας  Υπηρεσιών Υγείας σημείωσε ότι υπήρξαν γεγονότα που θα διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη και ότι οι κυρώσεις θα είναι βαρύτατες. Τόνισε ωστόσο, ότι το πρόγραμμα «Ελευθερία» είναι θωρακισμένο και οποιεσδήποτε προσπάθειες εξαπάτησης της Πολιτείας που βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία θα αποκαλυφθούν.

 

Μ. Θεμιστοκλέους : Πάνω από 5.780.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι

Στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, έδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου ο ΓΓ ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, περισσότερο από 5.780.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% επί του γενικού πληθυσμού και 64,2% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ  6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% του ενήλικου πληθυσμού. Στην ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί ενώ αν υπολογιστούν και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%. Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 23,1%.  Μέχρι στιγμής έχουν  εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι. Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί. Αυτό αντιστοιχεί σε 36.500 παιδιά. Στο πρόγραμμα κατ΄ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση 8.424 πολίτες και έχει ήδη γίνει εμβολιασμός σε 6.500 πολίτες.

Προκήρυξη για πρόσληψη 534 γιατρών ΕΣΥ

Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ σε Νοσοκομεία,  Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση 534 θέσεων με στόχο την κάλυψη αναγκών, όπως ζητήθηκε από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και 10 θέσεις ιατρών για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν.Θ  «Γ. Παπανικολάου», οι οποίες αποτελούν δωρεά  της Επιτροπής 1821-2021.

Ανοίγει την Τρίτη 14 /9 η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης

Ανοίγει την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου,ο  ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι αφορά άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί στον πρωτογενή εμβολιασμό καθώς και άτομα των οποίων τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης χρόνου. Η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα υγείας (μεταμοσχευμένους, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με χρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας και άτομα με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία). Επίσης έχει προτείνει χορήγηση τρίτης δόσης για άτομα άνω των 60 ετών και σε ηλικιωμένους που διαβιούν σε ιδρύματα χρόνιας νοσηλείας.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών, επικαλούμενη και στοιχεία από τις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με  την ίδια, οι λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων είναι, πρώτον για την ατομική τους προστασία, δεύτερον για τη θωράκιση τους  κατά την επιστροφή τους στο σχολείο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, τρίτον για τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα κα τέλος για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων.

Ακόμα ένα θέμα  στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Θεοδωρίδου ήταν είναι ο εμβολιασμός των εγκύων. Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί στη χώρα μας 29 έγκυες σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 25 το 2021, ενώ 2 έχουν καταλήξει. Όπως τόνισε, τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους και μπορούν να γίνονται καθ΄ όλη την διάρκεια της κύησης, δεν υπάρχουν τρίμηνα κύησης που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, αλλά ούτε και περιορισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό για την διαδικασία της αναπαραγωγής.

Σημαντικός ο ρόλος της ιχνηλάτησης επαφών στον έλεγχο της πανδημίας

Σε πρόσφατο άρθρο στο webMD αναφέρεται η σημασία τη ς ιχνηλάτησης επαφών όσο τα κρούσματα αυξάνουν  λόγω κυριαρχίας του στελέχους Δέλτα. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Κατά διαστήματα όταν η πανδημία ήταν σε έξαρση, οι επαγγελματίες που πραγματοποιούσαν ιχνηλάτηση επαφών για το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες, συχνά επικοινωνούσαν με περισσότερους από 100 ανθρώπους την ημέρα. Μόλις επεκτάθηκαν οι εμβολιασμοί έναντι του COVID-19 και τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά, η ιχνηλάτηση επαφών περιελάμβανε όλο και λιγότερα άτομα.

Το τελευταίο διάστημα που κυριαρχεί το στέλεχος Δέλτα και προκαλεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στην ιχνηλάτηση επαφών έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.

Η ιχνηλάτηση – η διαδικασία, δηλαδή, που περιλαμβάνει τον εντοπισμό των ατόμων που πιθανόν έχουν εκτεθεί σε ένα κρούσμα καθώς και την ενημέρωσή τους ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα και να πραγματοποιήσουν διαγνωστικό έλεγχο – έχει επιστρέψει πιο ενεργά τους τελευταίους μήνες ως στρατηγική ελέγχου της πανδημίας, ενώ οι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Επίσης μερικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να η διαδικασία της ιχνηλάτησης να τροποποιηθεί  και να συμπεριλάβει διαγνωστικούς ελέγχους και εμβολιασμούς.

«Η ιχνηλάτηση επαφών είναι κάτι πιο σύνθετο από τον εντοπισμό ενός ατόμου και τη συμβουλευτική να τεθεί σε καραντίνα», αναφέρει η True Beck, υπεύθυνη στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για τον COVID-19 στην Κομητείας του Λος Άντζελες. Ιδανικά, λέει, ξεκινά με τηλεφωνική κλήση από ένα άτομο που είναι σε θέση να εξατομικεύσει τη συμβουλευτική. «Οποιαδήποτε βαθμός εντοπισμού επαφών μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης», αναφέρει ο Amesh Adalja, MD, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Η έλλειψη χρηματοδότησης παρόλα αυτά αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο. «Οι υποδομές δημόσιας υγείας δεν έχουν χρηματοδοτηθεί επαρκώς εδώ και δεκαετίες», αναφέρει, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παρούσα κατάσταση.

Παρόλο που το στέλεχος Δέλτα είναι δύο φορές πιο μολυσματικό από τα αρχικά, η ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς.

Η έρευνα με προηγούμενα στελέχη έδειξε ότι ο αποτελεσματικός εντοπισμός  επαφών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των μεταδόσεων κατά 3 έως 4 φορές. Θα αναμέναμε παρόμοια μείωση και για τα στελέχη Δέλτα, αλλά η συνολική μείωση της διασποράς δεν θα ήταν τόσο μεγάλη.

Σε εξέλιξη η ένορκη διοικητική εξέταση για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ζήτημα των εικονικών εμβολιασμών στο ΚΥ Παλαμά στην Καρδίτσα. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καρδίτσας θα ερευνήσει τη διάπραξη αδικημάτων τόσο από την πλευρά εκείνων που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αλλά και εκείνους στο όνομα των οποίων εκδόθηκαν.

Χθες το πρωί, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, κατέθεσε στον εισαγγελέα όσα στοιχεία είχε στην κατοχή του. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σερέτης ανέφερε ότι  «από την πρώτη στιγμή η συγκεκριμένη υπάλληλος, η οποία αναφέρεται ότι συμμετείχε σε όλη αυτή τη διαδικασία, έχει τεθεί σαφώς με εντολή μας εκτός διαδικασίας και αναμένεται η διαθεσιμότητα της, όπως προβλέπεται από τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα από το Υπουργείο Υγείας» και τόνισε: «Είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εμείς κάνουμε αυτό που είναι να κάνουμε και η εντολή που έχω από τον υπουργό Υγείας είναι απόλυτη διαφάνεια».

Σχετικά με την εικόνα για τον αριθμό εμβολιασμών στην περιοχή, ο κ. Σερέτης διευκρίνισε ότι «είναι λάθος που αναγράφεται ότι έχουν εμβολιαστεί 40.000 άτομα σε μια περιοχή μόνο των 6.000» καθώς «πάρα πολλοί πολίτες από άλλες περιοχές της Ελλάδος όταν έβρισκαν ανοιχτά τα ραντεβού πήγαιναν και εμβολιάζονταν στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας». Σημειώνεται ότι τόσο ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισαν ότι το πρόγραμμα «Ελευθερία» είναι πλήρως θωρακισμένο και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τέτοιου είδους προσπάθειες εξαπάτησης στον τομέα των εμβολιασμών.