Βαριές κυρώσεις και για όσους ζητούν ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού

Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για όσους επιχειρούν να εκδώσουν αλλά και για όσους ζητούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Με την τροπολογία αυστηροποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο και ενώ υπάρχουν κυρώσεις, κρίναμε ότι πρέπει να μπουν και για αυτόν που πάει να ζητήσει ψευδές πιστοποιητικό ή δηλώσει ψευδώς ότι έχει νοσήσει. Πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτό το ελέγχουμε τώρα και το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για κάθε πράξη. Η σαφήνεια είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε κανείς να δυναμιτίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού». Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των υγειονομικών, ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση μαζί με το Υπουργείο Υγείας, είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο. «Το μέτρο της αναστολής θα εφαρμοστεί. Οι υγειονομικοί οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και είναι σεβαστή η επιθυμία τους, επειδή είναι επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία, δεν θα μπορούν να είναι στο σύστημα μέχρι να εμβολιαστούν» τόνισε και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία η κυβέρνηση δείχνει ένδειξη καλής θέλησης. Αν εμβολιαστούν τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στο σύστημα υγείας. Δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση». Ανέφερε επίσης ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας είχε αποτελέσματα, αφού το 84% των εμβολιασμένων υγειονομικών, άγγιξε το 94%.

Πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών από τους παιδιάτρους

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύσσουν οι οικογένειες με τους παιδιάτρους.

«Γνωρίζουμε ότι ο παιδίατρος επειδή έχει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες ήταν αυτός που τον ρωτούσαν για το αν θα πρέπει οι ενήλικες να κάνουν τον εμβολιασμό ή όχι και πραγματικά αυτή η στήριξη των παιδιάτρων είναι πάρα πάρα πολύ βασική και εξακολουθεί να είναι», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, που συμμετείχε στη σύσκεψη. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής. «Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ.

Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Όπως ανακοινώθηκε, τα όποια τεχνικά προβλήματα θα διευθετηθούν και η διαδικασία θα αρχίσει σύντομα.

 

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Έκδοση πλαστών βεβαιώσεων αρνητικών τεστ για τον κορονοϊό

Μετά το σκάνδαλο με τις πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για την COVID-19 στο ΚΥ Παλαμά, στην Καρδίτσα, το φως της δημοσιότητας  βλέπει και η περίπτωση του νοσοκομείου Σαντορίνης, όπου σύμφωνα με γιατρό του Ιδρύματος, έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις αρνητικών τεστ για τον κορονοϊό σε πολίτες που όπως φαίνεται δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο νοσοκομείο.

Η γιατρός με επιστολή της στις 3 Αυγούστου ενημερώνει την διοίκηση του νοσοκομείου ότι έχει διαπιστώσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ πολιτών που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου ούτε έχουν επεξεργαστεί τα δείγματα τους στο μικροβιολογικό του τμήμα.  Στην ίδια επιστολή η γιατρός διευκρινίζει ότι στις βεβαιώσεις αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30 ενώ στο νοσοκομείο δειγματοληψίες γίνονται καθημερινά μόνο έως τις 15:00. Μαζί  με την επιστολή, η γιατρός  έστειλε και τις επίμαχες βεβαιώσεις των αρνητικών τεστ, διευκρινίζοντας ότι έχουν σταλεί στους ενδιαφερόμενους από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο ενώ η ώρα αποστολή τους είναι μία τα ξημερώματα.

Όπως ανέφερε η ίδια, το θέμα αποκαλύφθηκε, όταν ένα από τα πρόσωπα που έλαβαν βεβαίωση αρνητικού τεστ ζήτησε μέσω επιστολής διόρθωση του εντύπου που του απεστάλη από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την εν λόγω γιατρό, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απέστειλε κλιμάκιο στο νοσοκομείο και διενεργήθηκε ΕΔΕ σε υπαλλήλους του νοσοκομείου. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται το πόρισμα.