Όμιλος Ευρωκλινικής: Δημοσιεύτηκε η έκθεση εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής, εξέδωσε την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα έτη 2019-2020. Η Έκθεση συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις Εκθέσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης/Αειφορίας του διεθνούς Οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI Standards) και αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μίας ειδικής Ομάδας Εταιρικής Υπευθυνότητας, όσο και του συνόλου των εργαζομένων του Ομίλου Ευρωκλινικής.

Στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας περιγράφεται με σαφήνεια και διαφάνεια ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα και δράσεις. Στόχος του Ομίλου είναι να ανταποκριθεί επιτυχώς στις σύγχρονες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, αποτυπώνοντας τη συνολική δράση της επιχείρησης σε όλους τους άξονες της Εταιρικής Υπευθυνότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει: Το όραμα και την αποστολή του Ομίλου, τις βασικές δραστηριότητες των κλινικών του Ομίλου, τις ενέργειες του Ομίλου για το πολυτιμότερο κεφάλαιό του, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την προσέγγιση του Ομίλου για τη Βιώσιμη ανάπτυξη,

τις ενέργειες για τη διασφάλιση ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας υγείας με επίκεντρο τον ασθενή, το επιχειρηματικό μοντέλο και την εταιρική διακυβέρνηση της επιχείρησηςτην κοινωνική προσφορά του Ομίλου Ευρωκλινικής, τις ενέργειες που υλοποιεί για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων.

Με αφορμή την έκδοση της Έκθεσης ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Νικόλας Πλακόπητας, δήλωσε: «Η έκδοση της έκθεσής μας αποτελεί μόνο την αρχή της δέσμευσής μας στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής μας κουλτούρας και της ασθενοκεντρικής μας φιλοσοφίας».

Διαβάστε αναλυτικά την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, εδώ: https://bit.ly/3jRIbmM.

Αποτελέσματα μελέτης φάσης ΙΙΙ για το anakinra

Η Swedish Orphan Biovitrum AB και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης ανακοίνωσαν ότι το περιοδικό Nature Medicine δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ SAVE-MORE που πραγματοποιήθηκε με χορηγό τον ερευνητή και η οποία αξιολόγησε το anakinra σε συνδυασμό με καθιερωμένη θεραπεία (SOC) σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία που οφείλεται στη νόσο COVID-19.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η έγκαιρη και στοχευμένη χρήση του anakinra, επιπλέον της τρέχουσας SOC, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, τον αριθμό παραπομπών σε ΜΕΘ, ενώ αυξάνει την πιθανότητα πλήρους ανάρρωσης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με νόσο COVID-19 και παρουσιάζουν κακή πρόγνωση λόγω κινδύνου εκδήλωσης σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας (SRF). Ειδικότερα, η έγκαιρη θεραπεία με anakinra κατέδειξε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα και μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και θανάτου κατά 64%, σύμφωνα με αποτελέσματα από τη μελέτη SAVE-MORE κατά την ημέρα 28. Η σχετική μείωση της θνησιμότητας ήταν ίση με 55%, και ανήλθε στο 80% για ασθενείς που εκδήλωσαν σύνδρομο καταιγίδας κυτοκινών. Το ποσοστό των ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως ξεπέρασε το 50%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που εξακολούθησαν να νοσούν σοβαρά μειώθηκε κατά 54%. Το μέσο χρονικό διάστημα έως την έξοδο από το νοσοκομείο και τη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά μία και τέσσερις ημέρες αντίστοιχα.

Η μελέτη SAVE-MORE, που διεξάγεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης, είναι η πρώτη μεγάλη, βασική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη που αξιολογεί ειδικά έναν πληθυσμό ασθενών οι οποίοι εμφανίζουν κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και μετάβασης σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ παρουσιάζουν σημαντικό όφελος από την πιο έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και του θανάτου. Οι συγχορηγούμενες θεραπείες ήταν παρόμοιες στα δύο σκέλη της μελέτης και περιλάμβαναν τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης, αντιπηκτικών και ρεμδεσιβίρης. Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν προηγουμένως αναφερθεί τον μήνα Μάιο.

«Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine παρέχουν τα μοναδικά διαθέσιμα δεδομένα όσον αφορά την πρόληψη της μετάβασης από το πρώιμο στάδιο της νόσου στην κρίσιμη κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητη η πιο έγκαιρη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου με μια ειδικά στοχευμένη προσέγγιση των IL-1 άλφα και IL-1β», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ. Η μελέτη SAVE MORE διεξήχθη σε Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία με τη συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων, 29 στον αριθμό, να προέρχονται από την Ελλάδα. Η ιδέα της μελέτης βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ SAVE, που έλαβε έγκριση από τον ΕΟΦ τον Οκτώβρη του 2020 για την εισαγωγή 1000 ασθενών, ενώ και οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη.

Ακόμα μια ευρωπαϊκή διάκριση για τον Δημήτρη Kοντοπίδη

Στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Lung Foundation (ELF) ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Δημήτρης Κοντοπίδης, είναι ο νικητής του βραβείου ELF award 2021.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Δημήτρη Κοντοπίδη προς τιμήν της συγκλονιστικής απόφασής του να αρνηθεί τη μεταμόσχευση πνεύμονα, με σκοπό την πίεση των εμπλεκόμενων φορέων για να φέρει “φάρμακο για όλους” σώζοντας έτσι τις ζωές των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα. Το βραβείο, το οποίο αναγνωρίζει άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που έχουν κάνει εξαιρετική συμβολή στην εξυπηρέτηση της ανθρώπινης υγείας στον τομέα της υγείας των πνευμόνων, θα ανακοινωθεί σχεδόν πριν από το φετινό Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, 5-8 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Dr. Maria Neira διευθύντρια του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας, ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Rubens Bloomberg είναι κάποιοι από τους προηγούμενους βραβευθέντες ενώ για πρώτη φορά βραβεύεται ασθενής. Λαμβάνοντας το βραβείο, ο Δημήτρης είπε: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω το βραβείο ELF. Πιστεύω ότι αυτό το βραβείο μπορεί να αποδείξει σε όλους τους ασθενείς, από κάθε πάθηση, ότι όταν είναι αρκετά γενναίοι να πάρουν θέση, να μάθουν για την κατάστασή τους και να συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να ηγηθούν των αλλαγών στην πολιτική υγείας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να σώσουμε πολλούς συνασθενείς μας και που επηρεάσαμε θετικά τις συζητήσεις πολιτικής σε άλλες χώρες».

Ο πρόεδρος του ELF, Kjeld Hansen, επαίνεσε τις ακούραστες ενέργειες του Δημήτρη: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον Δημήτρη ως τον αποδέκτη του βραβείου ELF φέτος. Ήταν ένας εξαιρετικός υποψήφιος για αυτό το βραβείο χάρη στα χρόνια που εργάστηκε ακούραστα για να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο. Έχει χρησιμοποιήσει τη δική του κατάσταση για να εμπνεύσει άλλους σε όλο το φάσμα της υγείας των πνευμόνων. Είναι αξιόλογο ότι τώρα αναγνωρίζεται για αυτές τις προσπάθειες και του στέλνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για όλα όσα έχει επιτύχει ».

 

Έλεγχοι σε δέκα εμβολιαστικά κέντρα

Για τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), προκειμένου να διερευνηθούν πράξεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, μίλησε στην ΕΡΤ, ο διοικητής της Αρχής, Άγγελος Μπίνης.

Πέρα από το Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, το φως της δημοσιότητας έχουν δει και περιπτώσεις τέτοιων πράξεων στο «Γ. Γεννηματάς»  στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταγγελίες υπάρχουν και για την Κοζάνη, τη Σαντορίνη, το Μεσολόγγι κ.ά. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Μπίνης, η ΕΑΔ ερευνά και 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης», π.χ., σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών. Η ΕΑΔ διασταυρώνει στοιχεία προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Ο κ. Μπίνης προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις». Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ της 5ης ΥΠΕ για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά. Το πόρισμα, αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.  Η διοικητική υπάλληλος που φέρεται να ομολόγησε τη δράση της και να έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη, θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας.

 

Εγκύκλιος για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με αφορμή τις καταγγελίες για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19,  που όλο και πληθαίνουν.

Με την εν λόγω εγκύκλιο εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς όλης της χώρας για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, επισημαίνοντας «την ανάγκη επαγρύπνισης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων». «Ειδικότερα, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών», αναφέρεται συγκεκριμένα στην Εγκύκλιο.

Επιπλέον, ο κ. Πλιώτας προτείνει εξονυχιστικό έλεγχο ακόμη και μεμονωμένων περιστατικών, ενώ χαρακτηρίζει «χρήσιμη» την «προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Διοίκηση ΑΧΕΠΑ: κανένας υγειονομικός με σοβαρή νόσο ή νοσηλεία για covid-19 

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με χθεσινή ανακοίνωσή της διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με τον εντοπισμό επτά θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους του Ιδρύματος. Δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΑΧΕΠΑ με σοβαρή νόσο Covid-19 ή νοσηλεία, αναφέρει η διοίκηση του Νοσοκομείου, επικαλούμενη σημερινά δεδομένα και στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία.

Την είδηση για τα κρούσματα δημοσίευσε το ThessToday.gr, και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός. Ωστόσο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου στην ανακοίνωση- απάντηση της αναφέρει: «Οι απουσίες εμβολιασθέντων εργαζομένων  που εμφανίζουν  θετικό μοριακό τεστ,   σύμφωνα  με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τίθενται σε καραντίνα, γεγονός που  αποτελεί πιθανή περίπτωση ενώ δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου έως σήμερα.

Όσον αφορά δημοσιεύματα  που αναφέρουν ότι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου εμφάνισαν συμπτώματα,   προχώρησαν σε PCR test και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου διαψεύδονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και του Τμήματος Λοιμώξεων  του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ».

Χορήγηση baricitinib  σε νοσηλευόμενους ασθενείς με covid-19

Μια ανοσορυθμιστική θεραπεία για την COVID-19, που έχει αξιολογηθεί σε κλινικές μελέτες είναι η χρήση αναστολέων της κινάσης Janus (JAK). Μελέτες με βάση ειδική ανάλυση  μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μηχανιστικές μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το baricitinib, ένας αναστολέας των κινασών JAK1 και JAK2, με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή. Το baricitinib, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 70 χώρες ως θεραπεία για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρά ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα.  Πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου, όπως δευτερογενείς λοιμώξεις και φλεβική θρόμβωση, σχετίζονται με αλλαγές στους φλεγμονώδεις καταρράκτες και την πήξη. Ωστόσο, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σπάνιες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, την εγκεκριμένη ένδειξη για τη baricitinib.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠA, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μια τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο, διπλής-τυφλής κλινικής δοκιμής (η μελέτη COV-BARRIER), η οποία αξιολόγησε τη χρήση της baricitinib σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε 101 κέντρα σε 12 χώρες και συμμετείχαν 1525 ασθενείς. Το σύνθετο κύριο καταληκτικό σημείο ήταν το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισε ανάγκη και προχώρησε σε χορήγηση οξυγόνου σε υψηλές ροές, μη επεμβατικό αερισμό, επεμβατικό μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση) ή θάνατο έως την ημέρα 28. Συνολικά, το 27.8% των συμμετεχόντων που έλαβαν baricitinib και το 30.5% που έλαβαν εικονικό φάρμακο εμφάνισαν το κύριο καταληκτικό σημείο. Η θνησιμότητα στις 28 ημέρες για όλες τις αιτίες ήταν 8% (n = 62) για τη baricitinib και 13% (n = 100). Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo), οι ασθενείς που έλαβαν baricitinib είχαν σχετική μείωση 38,2% και απόλυτη μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων στην ολική θνησιμότητα (ανεξαρτήτως αιτίας) στις 28 ημέρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται να λάβει τη θεραπεία για την πρόληψη ενός επιπλέον θανάτου είναι 20. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα θετικά. Για σύγκριση, οι άλλες δύο ανοσορρυθμιστικές θεραπείες που συσχετίστηκαν με μείωση της θνησιμότητας είναι η και η τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab). Παρόλο που η κλινική μελέτη COV-BARRIER δεν έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων για το σύνθετο πρωτογενές καταληκτικό αποτέλεσμα, παρόμοιο αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί και στη μελέτη Adaptive Covid Treatment Trial (ACTT) -2, η οποία συνέκρινε επίσης το baricitinib  με εικονικό φάρμακο, αλλά σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη. Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τις διαφορές μεταξύ αυτών των δοκιμών. Πρώτον, μια συνεργιστική επίδραση της baricitinib με remdesivir θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την κλινική ανάρρωση στην μελέτη  ACTT-2 αλλά όχι στην μελέτη COV-BARRIER. Δεύτερον, η χορήγηση υποστηρικτικής αναπνευστικής φροντίδας ήταν ετερογενής στις 12 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη COV-BARRIER, επειδή τόσο η ένδειξη όσο και ο χρόνος των παρεμβάσεων αναπνευστικής υποστήριξης  μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των χωρών.