Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φτάνει το 90% στην προστασία από εισαγωγή στο νοσοκομείο ή εισαγωγή σε ΜΕΘ

Η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως είναι και τα εμβόλια, μπορεί να διαφέρει στην πραγματικότητα από αυτήν που παρατηρείται στα πλαίσια της κλινικής δοκιμής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες φορές οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις γίνονται σε καλά ελεγχόμενες συνθήκες εντός των κλινικών μελετών που όμως δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής κλινικής πράξης. Για αυτό το λόγο οι μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων στα πλαίσια της καθημερινής κλινικής πράξης είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Σε μία μελέτη που διεξάχθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό New England Journal of Medicine αναδεικνύεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson σε πραγματικές συνθήκες σε άτομα μεγαλύτερα από 50 ετών. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία  μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 22 Ιουνίου 2021 είδαν ότι,  σε πραγματικές συνθήκες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο να προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο, επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά ή εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προσεγγίζει το 90%. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η μελέτη αυτή είναι ότι η επάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης αυξάνεται σημαντικά μετά την 13η ημέρα από την πρώτη δόση και μεγιστοποιείται γύρω στις 50 ημέρες από την πρώτη δόση οπότε φαίνεται ότι παραμένει σταθερή για τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την πρώτη δόση.

Έχουν επιδοθεί πράξεις αναστολής σε 5.305 εργαζομένους στον τομέα της υγείας

Στοιχεία για το που βρίσκεται η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικά με τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, έδωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Υπουργείου.

Όπως ανέφερε, οι πράξεις αναστολής που επιδόθηκαν ήταν 5.305 στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία.  Δηλαδή ένα ποσοστό 5,8% του συνόλου των εργαζομένων. Από αυτό, στα νοσοκομεία οι γιατροί ήταν το 2,1% 447 σε σύνολο 21.000, στο νοσηλευτικό ήταν 2.700 σε σύνολο 40.000 και το διοικητικό ήταν 879 σε σύνολο 11.960, περίπου 12.000. «Τα ποσοστά  δεν είναι πολύ μεγάλα», είπε η κ. Γκάγκα και το Υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με νοσοκομεία και ΥΠΕ ώστε να λύνει τα προβλήματα με άμεση παρέμβαση, ενώ όπου χρειαστεί γίνονται και μετακινήσεις προσωπικού. Ανέφερε επίσης ότι έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα «τρέξουν» γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό όπως επίσης και οι επικουρικοί. Δήλωσε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 500 αιτήσεις ακύρωσης αναστολών οι οποίες και ελέγχονται. Για τις καταγγελίες περί πλαστών πιστοποιητικών, ανέφερε πως είναι λίγα τα περιστατικά και ότι οι παραβάτες θα απομακρυνθούν από το σύστημα Υγείας.

Κλίνες ΜΕΘ: Μόλις 1.100, αντί για 3.500

Οξεία κριτική για την κατάσταση των ΜΕΘ στο ΕΣΥ ασκεί ο Μιχάλης Ρίζος, Ειδικός Παθολόγος – Εντατικολόγος, ΜΕΘ COVID Νοσοκομείου «Αττικόν», πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, σε γραπτή ανακοίνωσή του με την οποία δηλώνει άρνηση συμμετοχής στο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Ρίζος, «ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ ούτε στο ελάχιστο δεν προσεγγίζουν τις 3.500 πανελλαδικά (είναι περίπου 1100), αριθμός που η ίδια η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπεία είχε ορίσει πριν την πανδημία, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ως το ελάχιστο αναγκαίο όριο για ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας». «Ασθενείς με σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια Covid δεν βρίσκανε για μέρες (ή/και ποτέ) κλίνη ΜΕΘ ακόμα και στην ΑΤΤΙΚΗ, το διάστημα της έντασης των επιδημικών κυμάτων. Ακόμα και σήμερα δεν καλύπτονται οι αναγκαίες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών για την ενίσχυση και ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ. Οι προσλήψεις – ειδικά νοσηλευτών – είναι ελάχιστες».

Επίσης, τονίζει ότι ακόμα και σήμερα, ανακυκλώνεται και επιστρατεύεται εκτάκτως το ήδη καταπονημένο, αποδεκατισμένο και εν πολλοίς ανεκπαίδευτο για το χώρο της εντατικής θεραπείας προσωπικό άλλων τμημάτων των νοσοκομείων, ώστε να καλύψουν στο «άρπα κόλλα» τις έστω και λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που δημιουργούνται (σε μεγάλο ποσοστό από δωρεές). Και προσθέτει ότι η ΕΕΕΘ δεν είπε και δεν λέει κουβέντα για αυτά. Επίσης, αναφέρει ότι «ακόμα και σήμερα αντί για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ προσλαμβάνουν αστυνομικούς, αντί για αναπνευστήρες και υποδομές αγοράζονται Rafal και αντί για αύξηση, έχουμε μείωση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία».

Σταθεροποίηση και ύφεση της επιδημίας στη χώρα μας

Για σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.  Ειδικότερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε  για ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις τελευταίες 15 ημέρες.

Σημείωσε επίσης, ότι ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%. Αντίθετα, όπως είπε παραμένει υψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Σημείωσε επίσης ότι  δεν αποτυπώνεται αύξηση κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις όπως αναμενόταν μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ανησυχητικά  αυξημένο. Για την επικείμενη λειτουργία των σχολείων ανέφερε ότι για φέτος επιλέχθηκε θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον. «Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε και στην πορεία της επιδημίας στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι Από τις 47 Ευρωπαϊκές χώρες, οι 20 έδειξαν βελτίωση. Σημαντική βελτίωση δείχνει η Δανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.