Lavipharm: Χορηγός των finish liners

Η Lavipharm ενίσχυσε την προσπάθεια των Finish Liners, οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά με δύο ομάδες και τρία αγωνιστικά αμαξίδια στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Μέλη του MDA Ελλάς και εργαζόμενοι της Lavipharm έτρεξαν με την μπλούζα των Finish Liners μετά από μια συγκινητική εκκίνηση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους συνανθρώπους μας με νευρομυϊκές παθήσεις.

Οι Finish Liners είναι ένα δρομικό κίνημα φιλανθρωπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε με αφορμή το συν-αθλητικό ντοκιμαντέρ FINISH LINE της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Το 2016 για πρώτη φορά, 2 Μέλη του MDA Ελλάς διένυσαν την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι Finish Liners συμμετέχουν σε πλήθος δρομικών οργανώσεων διαδίδοντας το μήνυμα «σημασία δεν έχει πώς τρέχεις, αλλά γιατί!».

Η Lavipharm στήριξε χορηγικά τον Ημιμαραθώνιο των 21χλμ και το MDA Ελλάς δίνοντας το παρών και στη διαδρομή των 5χλμ., τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα των 21χλμ οι Finish Liners συνόδευσαν την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Μέλος του MDA, που έκανε περήφανη τη χώρα με την πρόσφατη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο στο άθλημα της κολύμβησης. Αντίστοιχα, στην ομάδα του δρομικού αγώνα των 5χλμ συνόδευσαν τον Ανδρέα Χότζα, έμπειρο δρομέα και Μαραθωνοδρόμο.

 

 

Astrazeneca: Επιβραβεύει την καινοτομία

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca επιβράβευσε την Καινοτομία ως επίσημος υποστηρικτής του Elevate Greece στην πρώτη τελετή βράβευσης των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Gizelis Robotics» βραβεύτηκε στην κατηγορία «Startup Ηero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19».

Η εταιρεία δημιούργησε το Robotsafe™, το πρώτο Made in Greece αυτόνομο ελληνικό ρομπότ απολύμανσης, με τεχνολογία εκνέφωσης και με τεχνολογία UV-C. Το Robotsafe™ έχει κατασκευαστεί για εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κέντρα διανομής, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους.

Το βραβείο απένειμε στον κ. Ευάγγελο Γκιζελή Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας. Aναφερόμενη στη βράβευση η κυρία Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, τόνισε «στην AstraZeneca πιστεύουμε ότι η καινοτομία αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας μας.

Ειδικότερα στον τομέα της υγείας, δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τον ασθενή, το εθνικό σύστημα υγείας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Ως βιώσιμος οργανισμός και μέλος του Elevate Greece στηρίζουμε την ανάπτυξη του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας, μέσω των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες και ευχόμαστε να αποτελέσει θεσμό ανάδειξης της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στη χώρα μας».

Νέα πανελλαδική εκστρατεία της ΑΜΚΕ «Με οδηγό το διαβήτη»

Το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» ανοίγει πανιά και φέτος και ταξιδεύει στο Αιγαίο από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με «σημαία» του την πρόληψη.

Αποστολή του ταξιδιού είναι η πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στους κατοίκους των νησιών μας και η ενημέρωσή τους, για το διαβήτη και τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για το 6ο ταξίδι πρόληψης και ευαισθητοποίησης της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη», που από το 2014 μέχρι σήμερα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας και ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει εξετάσει περισσότερα από 50.000 άτομα και έχει εντοπίσει 400 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη.

Πρώτος σταθμός του φετινού ταξιδιού πρόληψης θα είναι η Πάτμος (18/09). Μετά το νησί της Αποκάλυψης, θα ακολουθήσουν αγκυροβόλια σε Φούρνους (19/09), Δονούσα (20/09), Σχοινούσα (21/09), Ηρακλειά (21/09), Κίμωλο (22/09) και Μήλο (23/09).
Σε κάθε προορισμό, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν διαγνωστικές και κλινικές εξετάσεις (γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, έλεγχος διαβητικού ποδιού).
Θα πραγματοποιηθούν επίσης ενημερωτικές ομιλίες για το διαβήτη, τη σημασία της πρόληψης, αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, που τόσο εύγλωττα ήλθε να αναδείξει τους τελευταίους 20 μήνες η πανδημία.

Παρών σε όλη αυτή τη διαδρομή, θα είναι και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, ως πρεσβευτής των μηνυμάτων της πρόληψης που συνοψίζονται στο τρίπτυχο Σκέφτομαι Θετικά – Τρώω Υγιεινά – Αθλούμαι Συχνά.

Bayer Ελλάς: Κέρδισε το βραβείο Κοινωνικά Υπεύθυνης Επιχείρησης

Η Bayer Ελλάς κέρδισε το βραβείο Κοινωνικά Υπεύθυνης Επιχείρησης, στα 2α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος» που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, για το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα Fireathon – Fighting Fire Through Innovation.

Η Bayer επιλέχθηκε ως νικητής μεταξύ των γερμανικών εταιρειών που συμμετείχαν και ξεχώρισε για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και υποστήριξη λύσεων κοινωνικής καινοτομίας.

Η Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και υπεύθυνη των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε: «Όλοι εμείς στην Bayer Ελλάς, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και νιώθουμε τιμή για αυτή τη διάκριση, καθώς ως εταιρία έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε κάθε καινοτόμο προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία που δημιουργεί λύσεις ικανές να αλλάξουν την ζωή μας και να αποτελέσουν κίνητρο σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους ή εταιρείες να κάνουν πράξη την ιδέα τους.»

«Το Fireathon είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών και αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα “citizenscience” στην Ελλάδα.» Χάρη στη συνεχή στήριξη της Bayer Ελλάς, και με τη συνεργασία επιστημόνων από πολλά πεδία και πληροφορικών, τον Απρίλιο του 2021, ανακοινώθηκε η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του Fireathon, ενισχύοντας τη συνεργασία με επιλεγμένους Δήμους και Περιφέρειες στην Ελλάδα, καθώς παράλληλα παρουσιάστηκε η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων MCMS (Municipality Crisis Management System), καθώς και η εφαρμογή WTFire (What The Fire).

Ατοπική Δερματίτιδα: Μια από τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις

Η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές χρόνιες δερματολογικές παθήσεις. Η πάθηση προσβάλλει το 10-20% των παιδιών και το 2-4% των ενηλίκων, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους και αρχίζει από τη βρεφική ηλικία.

Αυτό τονίζει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας (ποσοστό 45%) διαγιγνώσκονται στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού. Υπάρχει όμως και το αισιόδοξο μήνυμα: στο 70% των παιδιών που εμφανίζουν την πάθηση, η ατοπική δερματίτιδα περνάει πριν την εφηβεία!

Τα τελευταία χρόνια έχει τεκμηριωθεί το φαινόμενο της «ατοπικής παρέλασης», δηλαδή ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με την πάθηση μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα στα επόμενα χρόνια. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση της σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας στην παιδική ηλικία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας σε τροφικά αλλεργιογόνα.

Η αιτία της νόσου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι οι πάσχοντες έχουν διαταραχές της φιλαγγρίνης (μια δομική πρωτείνη του δέρματος) και μειωμένα κεραμίδια(μια κατηγορία λιπιδίων του δέρματος). Επιπλέον, η σημαντικότερη διαταραχή στην ατοπική δερματίτιδα είναι η φλεγμονή που δημιουργείται από τα Τ λεμφοκύτταρα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται δερματικές βλάβες ερυθρού χρώματος, με φυσαλίδες και έντονο κνησμό.

Οι καλύτεροι παράγοντες πρόληψης της ατοπικής δερματίτιδας είναι η χρήση άνετων, βαμβακερών ρούχων, η καλή ενυδάτωση του δέρματος, η αποφυγή της σκόνης και των ακάρεων, ενώ έχει φανεί ότι η κολύμβηση σε πισίνες με χλώριο δρα βοηθητικά.
Τέλος, σε ότι αφορά τους φαρμακευτικούς θεραπευτικούς παράγοντες, οι σύγχρονες δυνατότητες είναι πραγματικά πολλές και αποτελεσματικές.

Παθήσεις των ματιών και κίνδυνος άνοιας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού λόγω ηλικίας, ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη. Η μειωμένη όραση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο. Μερικές μικρές μελέτες στο παρελθόν είχαν παράσχει ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάσταση των ματιών και τη γνωστική διαταραχή. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μία τέτοια συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 12.364 ανθρώπους 55 έως 73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου (μεταξύ 2006-2021). Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη και 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη.

Ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο για άνοια.

Μητέρα: Πρωτοποριακή εφαρμογή της κρυομυόλυσης στην Ελλάδα

Η πρώτη στην Ελλάδα, ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία της κρυομυόλυσης σε ασθενή με συμπτωματική αδενομύωση και ινομυώματα της μήτρας έγινε από τον Δρ. Μάριο Μαρκόπουλο, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, με εξειδίκευση στην Κρυομυόλυση και την Ενδοσκοπική Χειρουργική, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΜΗΤΕΡΑ.

Η θεραπεία έγινε λαπαροσκοπικά, ήταν αναίμακτη και ανώδυνη και η ασθενής επέστρεψε στο σπίτι της, την ίδια μόλις ημέρα μετά από ολιγόωρη νοσηλεία στο ΜΗΤΕΡΑ. Η βελτίωση της συμπτωματολογίας της ασθενούς ήταν άμεση από την πρώτη κιόλας περίοδο μετά τη θεραπεία.

Συγκριτικά με την κλασική ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία της αδενομύωσης και των ινομυωμάτων, η κρυομυόλυση έχει σημαντικά μικρότερη διάρκεια ως επέμβαση, είναι αναίμακτη, δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο, και απαιτεί νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται επιπρόσθετα η αποφυγή της νοσηρότητας και των πιθανών επιπλοκών της βαριάς ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας (αφαίρεση αδενομύωσης, ινομυωμάτων ή μήτρας), η ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα, ενώ παράλληλα η μέθοδος της κρυομυόλυσης σέβεται την επιθυμία πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους.

Όπως επισημαίνει ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Μάριος Μαρκόπουλος: «Η κατάλληλη για κάθε γυναίκα θεραπεία των ινομυωμάτων αλλά και της αδενομύωσης θα πρέπει να εξατομικεύεται και να λαμβάνονται υπόψιν διάφοροι παράγοντες. Σήμερα στο ΜΗΤΕΡΑ, εφαρμόζεται η πρωτοποριακή θεραπεία της κρυομυόλυσης με εξειδικευμένο εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση και εμπειρία από τον χειρουργό στη τεχνική αυτή με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και την ασφαλή εφαρμογή της θεραπείας σε κάθε ασθενή».

Long Covid και σε παιδιά

Τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19, φαίνεται ότι δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες που έχουν νοσήσει σοβαρά, αλλά και τα παιδιά, όπως προκύπτει από έρευνα του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 11,2% των παιδιών είχε κάποια συμπτώματα και μετά την ανάρρωση. Το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 1,8-4,6% έξι μήνες μετά τη νόσηση, με τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα.

Στην έκθεσή του το υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά στα εμβόλια και τις επιπτώσεις τους. Η έρευνα διενεργήθηκε περίπου την περίοδο που ξεκινούσε ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών. Αρκετούς μήνες νωρίτερα είχαν εμβολιαστεί οι έφηβοι 16-18 ετών. Παράλληλα, μια πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι ένα στα επτά παιδιά μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα πολλούς μήνες αφότου προσβλήθηκε από την Covid-19.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον Έμπολα προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απάντηση σε παιδιά και ενήλικες

Θετικά είναι τα νέα για το νέο εμβόλιο δύο δόσεων της Johnson & Johnson κατά του ιού Έμπολα: Το εμβόλιο κρίνεται ασφαλές, καλά ανεκτό, ενώ προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε άτομα ηλικίας άνω του ενός έτους, σύμφωνα με δύο νέες εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο «Τhe Lancet» Infectious Diseases.

Η μελέτη EBOVAC-Salone παρέχει σημαντικά περαιτέρω στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια Ad26.ZEBOV και MVA-BN-Filo που θα χρησιμοποιηθούν ως προστατευτικό μέτρο κατά της νόσου του ιού Έμπολα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σιέρα Λεόνε, η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε την ασφάλεια και την ανεκτικότητα αυτού του σχήματος εμβολίου σε μια περιοχή που επηρεάστηκε από την επιδημία Έμπολα της Δυτικής Αφρικής 2014-2016, η οποία ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί. Είναι επίσης η πρώτη μελέτη που αναφέρει την αξιολόγηση αυτού του σχήματος εμβολίου σε παιδιά.

Η έρευνα στην περιοχή Κάμπια ήταν μια συνεργασία μεταξύ του London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) και του College of Medicine and Allied Health Sciences (COMAHS) του Σιέρα Λεόνε στο πλαίσιο του έργου EBOVAC11. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το σχήμα του εμβολίου ήταν καλά ανεκτό και προκάλεσε αποκρίσεις αντισωμάτων στον ιό Έμπολα Ζαΐρ 21 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση στο 98% των συμμετεχόντων, με τις ανοσολογικές αποκρίσεις να παραμένουν στους ενήλικες για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα 2014-16 στη Δυτική Αφρική, αναφέρθηκαν 28.652 κρούσματα και 11.325 θάνατοι. Περίπου το 20% των περιπτώσεων ήταν σε παιδιά κάτω των 15 ετών.

4η ΥΠΕ: Ανεμβολίαστοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νοσηλευόμενοι με Covid-19

Ανεμβολίαστοι είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ασθενείς με Covid-19, που νοσηλεύονται σήμερα στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 98% ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες είναι 81,3% και 82,9% αντίστοιχα.

Αναλυτικά, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 50 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 49 είναι ανεμβολίαστοι, 16 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων οι 13 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις απλές κλίνες νοσηλεύονται 252, εκ των οποίων οι 209 δεν έχουν εμβολιαστεί.