Ινδονησία: Επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος κόμβος εμβολίων

Η Ινδονησία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και έξι εταιρείες φαρμάκων για να γίνει παγκόσμιος κόμβος (hub) για την παραγωγή εμβολίων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της στο Reuters.

Αναφέροντας τη φιλόδοξη στρατηγική για πρώτη φορά, ο Budi Gunadi Sadikin είπε ότι η Ινδονησία θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία δίνοντας προτεραιότητα στις αγορές εμβολίων COVID-19 από εταιρείες που μοιράστηκαν τεχνολογία και δημιούργησαν εγκαταστάσεις στην Ινδονησία. «Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ για να γίνουμε ένας από τους παγκόσμιους παραγωγικούς κόμβους για το mRNA», είπε, προσθέτοντας ότι άσκησε άμεση πίεση στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, σε συνάντηση που είχαν.

Οι νέοι «κόμβοι μεταφοράς τεχνολογίας» αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής του ΠΟΥ για την ευρύτερη διανομή της παραγωγής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάπτυξη εργοστασίων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την παραγωγή εμβολίων νέας γενιάς. Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας βάσης για την παραγωγή εμβολίων COVID-19 στη Νότια Αφρική θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να επαναληφθεί η λειτουργία εργοστασίου της Moderna, αλλά η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία σημαίνει ότι το έργο θα πάρει χρόνο, δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η Ινδονησία έχει αντιμετωπίσει μία από τις πιο σοβαρές εστίες COVID-19 στην Ασία και έχει καταγράψει περισσότερες από 4,1 εκατομμύρια λοιμώξεις και 139.000 θανάτους, αν και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανώς αρκετές φορές υψηλότερα. Το ποσοστό των μολύνσεων και των θανάτων στην Ινδονησία μειώθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά, καθώς μόνο το 25 % του πληθυσμού-στόχου της, 208 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, έχει ακόμη μια σημαντική προσπάθεια εμβολιασμού μπροστά, ειδικά καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί παρέχει τρίτους ενισχυτικούς εμβολιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες της Ινδονησίας βρίσκονται σε συζητήσεις με τους κατασκευαστές των εμβολίων Anhui, Walvax, Sinovac SVA.O, Genexine 095700.KQ, Arcturus Therapeutics και Novavax NVAX.O.

 

Cancer Week Conference: Και φέτος με συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου

Σε συνέχεια της περσινής επιτυχίας, έτσι και φέτος από 18 έως 22 Οκτωβρίου το  «CANCER WEEK», η εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην  Κύπρο, για να παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις και τις προκλήσεις γύρω από τον Καρκίνο. Διευρύνοντας τη θεματολογία του και σε θέματα που έχουν προκύψει λόγω της Πανδημίας, το συνέδριο θα παρουσιάσει διαδοχικά στις 5 ημέρες διοργάνωσης:

1η ημέρα: Οι πολιτικές υγείας για τον καρκίνο στην περίοδο Covid-19

2η ημέρα: Καρκίνος του πνεύμονα

3η ημέρα: Αιματολογικές Κακοήθειες

4η ημέρα: Γυναικολογικοί Καρκίνοι

5η ημέρα: Νεοπλάσματα του Πεπτικού Συστήματος

Το Cancer Conference διοργανώνεται από το Health Daily και τη BOUSSIAS από το 2014 και αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των γιατρών, ασθενών, ερευνητών και στελεχών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με στόχο να συζητηθούν τα νεότερα για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο, οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και όλα τα θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών. Σημαντική συμβολή στο κύρος του συνεδρίου αποτελεί η Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόεδρος  της  Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Καθηγητής Κώστας Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Παθολογικής Ογκολογίας, Διευθυντής 3ο Τμήμα Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο ‘Σωτηρία’, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ, Επισκέπτης Καθηγητής Θωρακικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Yale, ΗΠΑ. Δείτε τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής εδώ

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ογκολογικής Εταιρίας Κύπρου, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Pharma Innovation Forum (PiF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Γαλλία: Σε αναστολή εργασίας 3.000 μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας και κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν προσωρινό πρόβλημα λειτουργίας στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή εργασίας 3.000 άτομα σε όλη τη χώρα επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δεν εμβολιάστηκαν πριν από την προθεσμία που έληξε αυτή την εβδομάδα έχουν μπει σε αναστολή χωρίς αμοιβή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Olivier Veran στο ραδιόφωνο RTL. «Οι περισσότερες από τις αναστολές είναι μόνο προσωρινές — πολλοί αποφάσισαν να εμβολιαστούν καθώς βλέπουν πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Βεράν. «Αρκετές δεκάδες» είχαν παραιτηθεί αντί να κάνουν εμβόλια, πρόσθεσε. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν παρά πρόσκαιρα προβλήματα, καθώς υπάρχουν στη Γαλλία σήμερα 2,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και συνεπώς η συνέχιση της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξασφαλισμένη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε τον Ιούλιο προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου σε υπαλλήλους σε νοσοκομεία, εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και κέντρα υγείας να λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό ή να αντιμετωπίσουν απλήρωτη αναστολή. Πολλοί νοσηλευτές ήταν απρόθυμοι να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας της Γαλλίας υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου το 12% του προσωπικού του νοσοκομείου και περίπου το 6% των γιατρών σε ιδιωτικά ιατρεία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συνδικάτα προειδοποιούν για ενδεχόμενες διαταραχές στην παροχή φροντίδας, και ακόμη και ελάχιστοι απόντες σε μια ομάδα είναι αρκετοί για να προκληθεί μια κρίση, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Εμανουέλ Σινιόν, διευθυντής ενός οίκου φροντίδας στο Μπορντό.

Στον «αέρα» το πρόγραμμα “Philos” για τις ανάγκες υγείας των προσφύγων

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και 46 βουλευτές σχετικά με τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα PHILOS της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στόχο είχαν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας των προσφύγων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, στη συνθήκη της πανδημίας η ευαλωτότητα των πληθυσμών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό επιδεινώνεται σημαντικά, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη ειδικής μέριμνας από την πλευρά της Πολιτείας, σύμφωνα με τις οδηγίες τις οποίες εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, σήμερα τα μέτρα πρόληψης στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας ήταν ανεπαρκέστατα, ενώ και στο θέμα του εμβολιασμού η υστέρηση είναι τραγική.

Στην ερώτηση επίσης αναφέρεται ότι η υλοποίηση της «Ολοκληρωμένης επείγουσας παρέμβασης υγείας για την προσφυγική κρίση», δηλαδή των PHILOS I & II, ανατέθηκε στον ΕΟΔΥ. Όμως τα συγκεκριμένα προγράμματα που στόχευσαν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, αναμένεται να λήξουν μέχρι το τέλος του 2021. Ο ΕΟΔΥ, ως φορέας υλοποίησης, δεν έχει ενημερώσει κανένα εάν υπάρχει βούληση και προετοιμασία για την συνέχισή του, κρατώντας σε αγωνία τους υγειονομικούς εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν συμβάσεις μέσω του PHILOS με τον ΕΟΔΥ.

Μάλιστα, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι οποίες απασχολούν διάφορες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας (π.χ. γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους) στο Υποέργο 4 του προγράμματος PHILOS ΙΙ, έχουν αποστείλει αιτήματα ανανέωσης των συμβάσεων ώστε να μη χαθεί πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό ειδικά στη συνθήκη της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας σιωπούν.

Ελλάδα: Περισσότερα τεστ και μείωση της θετικότητας

Για ύφεση της πανδημίας στη χώρας μας το τελευταίο 15θήμερο έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως τόνισε, το περισσότερα test που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, μπορεί να φέρουν αύξηση κρουσμάτων αλλά παράλληλα και μείωση της θετικότητας. «Από τα 90.000 τεστ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε στα 350.000 τεστ την ημέρα. Είχαμε τετραπλάσιο αριθμό ελέγχων. Ήταν λογικό να μειωθεί η θετικότητα στο 1,5% περίπου», σχολίασε. Αναφερόμενη στα παιδιά, δήλωσε ότι «Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν το 20-21% του συνόλου από τον Ιούλιο ως σήμερα. Ενδέχεται με το άνοιγμα των σχολείων να υπάρξει αύξηση σε παιδιά και εφήβους τις επόμενες εβδομάδες. Διαγνώστηκαν 212 ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας 5-17, ποσοστό 20% σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ανέφερε ότι οι εισαγωγές και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ μειώνονται. Το 68% των νοσηλευόμενων αφορά ασθενείς άνω των 65 ετών. Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παρουσιάζει σταθεροποίηση. Το Rt υπολογίζεται στο 0,84 ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν έναν σταθερό αριθμό διασωληνωμένων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι πάνω από το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες» και έκανε έκκληση ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

ΕΙΝΑΠ: Ενδονοσοκομειακή διασπορα του κορονοϊού

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, κάνει λόγο για ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορονοϊού που καταγράφεται, από τα μέσα καλοκαιριού.

Μεταξύ άλλων στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι από τα μέσα του καλοκαιριού και με την έναρξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, παρατηρείται ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορονοϊού, σε κάποια νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις προσωπικού έχουν γιγαντωθεί. Μόνη λύση στην καταπολέμηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού είναι τόσο η τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας από τους ασθενείς και τους επισκέπτες, όσο και από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Οι θάλαμοι και οι χώροι νοσηλείας θα πρέπει να είναι κατάλληλοι, ενώ το προσωπικό δεν θα πρέπει να φροντίζει περιστατικά CoViD και non CoViD ταυτόχρονα. Είναι εμφανές ότι παρότι σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Ποια ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν τη λειτουργία τους

Επτά από τους δέκα ΜΕΓΑ εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους με 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα ΜΕΓΑ εμβολιαστικά που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι τα: «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται στην Κέρκυρα από 28.09.2021 και έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των ΜΕΓΑ εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό και στη Ρόδο. Η δυναμικότητα του συστήματος την 01.10.2021 θα ξεπερνά τις 75.000 εμβολιασμούς τη μέρα, με δυνατότητα εντός 48 ωρών να αυξηθεί στις 140.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Όπως αναφέρει το υπουργείο, η Επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ανεπτυγμένα σε 658 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Η δυναμικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί και εντός 48 ωρών να αναπτυχθούν 2.800 εμβολιαστικά κέντρα, οπότε και η συνολική ημερήσια δυναμικότητα θα ξεπερνά τις 140.000 εμβολιασμούς.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 16.09.2021, λειτουργούν 860 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 480 εμβολιαστικά κέντρα στα Νοσοκομεία της χώρας και 160 στους μέγα εμβολιαστικούς σταθμούς. Παράλληλα, αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 224 Κινητές Ομάδες για κατ‘ οίκον εμβολιασμούς, 21 για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και Ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, άστεγους, Ρομά, ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μεγάλους οργανισμούς. Από τον Αύγουστο έχει δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη 165 ιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων γίνεται με βάση προβλεπτικά μοντέλα, αρκετούς μήνες πριν και έτσι προγραμματίστηκε και η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Σήμερα, 16.09.2021, εργάζονται στα εμβολιαστικά μας κέντρα για τη διενέργεια εμβολιασμών σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι και από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε περισσότεροι από 30.000 έχουν συμμετάσχει στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

ΠΟΥ: Διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, καθώς διαπίστωσε παρατυπίες στις προδιαγραφές ποιότητας σε ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του. Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουνίου οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ πραγματοποίησαν επιθεώρηση σε μονάδα της «Farmastandart-UfaVita» στην οποία παράγεται το εμβόλιο Sputnik-V.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) Jarbas Barbosa, κατά την διάρκεια επιθεώρησης διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται σ’ αυτό οι ορθές πρακτικές παρασκευής (GMP), με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας, που ισχύουν για την έγκριση εμβολίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, η διακοπή της διαδικασίας έγκρισης δεν είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή και αίρεται μόλις ο παρασκευαστής επιβεβαιώσει ότι οι προδιαγραφές τηρούνται και δεν θα υπάρξουν εκ νέου παραλείψεις και λάθη στην παραγωγική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 είναι περίπου 83% αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Δέλτα, ενώ τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές του πως το Sputnik V είναι περίπου 90% αποτελεσματικό. Ωστόσο, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια που ανέπτυξε το εμβόλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια πως το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον όλων των στελεχών του κορονοϊού.

Μελέτη για τον εξορθολογισμό της νοσοκομειακής δαπάνης

Τα ευρήματα της μελέτης που διενήργησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με πρωτοβουλία της  Ένωσης Ασθενών Ελλάδας παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της  Ένωσης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ο  επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που διενήργησε την έρευνα και Καθηγητής Δ.Π.Θ., Νίκος Πολύζος και οι συνεργάτες του, Απόστολος Λέτσιος και Χρήστος Κακαράς, εκ μέρους της ΄Ένωσης ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Καλαμίτσης και ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Δέδες . Στο έργο που ανέλαβε η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή Ν. Πολύζο και με τη συμμετοχή των Καθηγητών Κ. Σουλιώτη και Μ. Γείτονα, καθώς και της εταιρείας CMT Prooptiki, συμμετείχαν 15 Νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα, έπειτα από σχετική άδεια του Γενικού Γραμματέα.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα ευρήματα που εξήχθησαν από την έρευνα, καθώς και την πρόταση για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αποτελεσματικής διαχείρισης και χρηματοδότησης των νοσοκομειακών φαρμάκων, με τη δημιουργία συστήματος αξιολόγησης σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τις κλινικές μελέτες, την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και την εφαρμογή νέων μοντέλων αποζημίωσης με βάση το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης παρέδωσαν στο Γενικό Γραμματέα  το πλήρες κείμενο της τελικής έκθεσης της μελέτης, της οποίας τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε συνέδρια, δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, με την παράκληση να διαβιβάσει περίληψή της, που επιδόθηκε, αρμοδίως, στον κ. Υπουργό Υγείας και στις Δ.Υ.Πε.

Ρέα: Δράση ευαισθητοποίησης για δωρεά μυελού των οστών

Η Κλινική ΡΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (18/9) διοργανώνει με τη συμμετοχή του σωματείου «Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή εθελοντών δοτών. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα και ώρες 08:00 – 14:00 στην είσοδο της Κλινικής ΡΕΑ (επί της οδού Πεντέλης 17, Παλαιό Φάληρο). Ομάδα εθελοντών της ΡΕΑ, κλιμάκιο του Κέντρο Λήψης Δειγμάτων Μυελού των Οστών και εκπρόσωποι του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με το μήνυμα «Δώσε Ελπίδα. Δώσε Ζωή», θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την Κλινική, τηρώντας όλα τα  πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται στο πλαίσιο συμμόρφωσης των κανονισμών της Covid-19, με σκοπό να εγγράψουν στο  Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) ακόμα περισσότερους εθελοντές δότες.