Σημαντικός ο ρόλος των επισκεπτών υγείας στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό Covid-19

Στις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, οι Επισκέπτες Υγείας κλήθηκαν να συνεισφέρουν πολύπλευρα στην αντιμετώπιση της με τα προγράμματα προαγωγής εμβολιασμού, ενημερώνοντας τον πληθυσμό μέσα στους χώρους εργασίας, στο άμεσο, έμμεσο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Οι Επισκέπτες Υγείας στελέχωσαν τα εμβολιαστικά κέντρα και στήριξαν και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Για το σκοπό αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ), οργάνωσε και οργανώνει εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από το Σύλλογο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας.

Τα βασικά μηνύματα της εκδήλωσης ήταν τα εξής:
Οι Eπισκέπτες Yγείας βιώνουν συστηματικά το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout)
Βοηθούν τον πληθυσμό να κατανοήσει το σημαντικό ρόλο της πρόληψης που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό
Η Πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο μαζί τους για την επίτευξη της αύξησης της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και την αντιμετώπιση του υγειονομικού αναλφαβητισμού. «Eπιτρέψτε μου να αναγνωρίσω στους συναδέλφους ότι η προσφορά τους είχε το χαρακτήρα μιας υπερπροσπάθειας από πλευράς τους, υπερέβησαν κατά πολύ τις εργάσιμες ώρες και μέρες, διέθεσαν πολύ προσωπικό χρόνο που στέρησαν από τις οικογένειές τους έδειξαν αυταπάρνηση και αφοσίωση χωρίς κάποια ανταλλάγματα» ανέφερε η Μαρία Σακουφάκη, Επισκέπτρια Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος ΠΣΕΥ.
«Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι σημαντικό οι Επισκέπτες Υγείας , όπως και οι υπόλοιποι Επαγγελματίες Υγείας, να έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη και δυνατότητες εκπαίδευσης για τη διαχείριση των ψυχοπιεστικών παραγόντων και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους» επεσήμανε η Αθηνά Μαρκάκη, Ψυχολόγος, Επισκέπτρια Υγείας.

 

mRNA εμβόλια: Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης σχετικά με την ισχυρή ανοσοαπόκριση που παρουσιάζουν ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας που λαμβάνουν θεραπεία με οκρελιζουμάμπη ή ριτουξιμάμπη (aCD20), σε mRNA εμβόλια κατά της Covid-19, συνοψίζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Όπως επισημαίνει, η βρετανική

Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είχε εκδώσει οδηγίες εμβολιασμού κατά της Covid-19 από πέρυσι τον Ιανουάριο τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν αναμενόταν να επιδεινώσει τη νόσο ή τα συμπτώματα της. Οι ερευνητές ανέλυσαν κλινικά δείγματα των ασθενών πριν από την πρώτη δόση του εμβολίου, 10-12 ημέρες μετά την πρώτη δόση και πριν την δεύτερη δόση, 10-12 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και 25-30 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Το 85% από τους 20 ασθενείς της μελέτης, που νοσούν με ΣκΠ και ταυτόχρονα λάμβαναν aCD20 θεραπεία είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας 30 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ταυτόχρονα όμως η μελέτη έδειξε πως οι ασθενείς ήταν σε θέση να αναπτύξουν ισχυρή ανοσοαπόκριση μέσω των Τ- ανοσοκυττάρων μετά τον εμβολιασμό τους. Δηλαδή οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες aCD20, έχουν υποπληθυσμούς Τ-κυττάρων που ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «τέτοιες μελέτες ανοσοκατασταλμένων υποομάδων, πέρα από καθησυχαστικές για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, είναι και ιδιαίτερα σημαντικές. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι οι αποκρίσεις είναι πιο αδύναμες αμέσως μετά από την θεραπεία αντι-CD20, οι θεράποντες ιατροί έχουν τα στοιχεία στα χέρια τους, ώστε να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να περιμένουν κάποιους μήνες μετά τη θεραπεία πριν εμβολιαστούν, για να αυξηθεί το δυναμικό του εμβολιασμού.

Μελέτη για το ρόλο της υγιεινής διατροφής

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Gut, καταδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας έναντι του κορoνοϊού.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKPA, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης, δηλαδή η ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και χρήση οξυγόνου. Συμπληρώθηκε, επίσης, διατροφολογικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας. Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που άνηκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.
Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και τέτοια ευεργετικά οφέλη επιπρόσθετα στις ήδη γνωστές θετικές επιπτώσεις της σε ενδοκρινολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Αποτελεσματικότητα αντι-ιικών φαρμάκων για την εποχική γρίπη

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Network Open σύγκρινε τα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα για την εποχική γρίπη σε υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών και σε παιδιά.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που σύγκριναν αναστολείς της νευραμινιδασής (οσελταμιβίρη, περαμιβίρη, ζαναμιβίρη, λαναμιβίρη) και αναστολείς της ενδονουκλεάσης (μπαλοξαβίρη), με εικονικό φάρμακο. Σκοπός της μελέτης ήταν να απαντήσει στο ερώτημα ποιο από τα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα έναντι της εποχιακής γρίπης έχει την καλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελένη Κορμομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Στη μελέτη αναλύθηκαν συνολικά δεδομένα από 11.897 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 32 έτη, 52.9% εκ των οποίων ήταν άνδρες. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται ότι όλα τα αντιικά φάρμακα σχετίζονται με στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του εικονικού φαρμάκου ως προς τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης.

Η ζαναμιβίρη σχετίστηκε με το μικρότερο χρονικό διάστημα από την έναρξη μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων και η μπαλοξαβίρη σχετίστηκε με τη χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη και το χαμηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.Με βάση τα ευρήματα αυτά οι ερευνητές καταλήγουν ότι το αντιικό φάρμακο ζαναμαβίρη θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, ενώ σε όσους θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να χορηγείται το αντιικό φάρμακο μπαλοξαβίρη.

Ελλάδα: Υστερεί στα ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, πρόσφατα δημοσίευσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα απέχει αρκετά από τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουν πετύχει αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, στους άνω των 80 ετών, η Ελλάδα εμφανίζει πλήρη κάλυψη στο 71,9%, όταν το μέσο ποσοστό στις 27 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογούνται ανέρχεται στο 85,4%. Καλύτερη είναι η εικόνα στην ηλικιακή ομάδα 70 έως 79 ετών, στην οποία το 80,7% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό στην ίδια ηλικιακή ομάδα είναι 86,8%. Ωστόσο στην ομάδα των υγειονομικών, η Ελλάδα εμφανίζει το ίδιο ακριβώς ποσοστό με το μέσο ευρωπαϊκό.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Clinical Infectious Diseases μια καθυστέρηση κατά έναν ή δύο μήνες στον ετήσιο εμβολιασμό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου κατά 10% έως 20%. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελένη Κορμομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προήλθαν από μια βάση δεδομένων στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν λόγω οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος σε περιόδους έξαρσης της γρίπης κατά τα έτη 2015-16 έως και 2018-19. Στη μελέτη εντάχθηκαν οι ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν βήχα ή απόχρεμψη 10 ημέρες πριν την εισαγωγής τους.

Οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ ανίχνευσης γρίπης συγκρίθηκαν με όσους είχαν αρνητικό τεστ (ομάδα μαρτύρων). Ως εμβολιασμένοι ορίστηκαν οι ασθενείς οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης. Συνολικά, 34% του υπό μελέτη πληθυσμού είχε εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, 77% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, 92% μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και 97% μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στον εμβολιασμό έναντι της γρίπης για ένα ή δύο μήνες μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά 10% έως 20%. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναληπτικού εμβολιασμού 3 έως 4 μήνες μετά την πρώτη δόση ή η κυκλοφορία ενός πιο ενισχυμένου αντιγριπικού εμβολίου με μεγαλύτερη διάρκεια της αντισωματικής απάντησης. Δεδομένης της μεγάλης νοσηρότητας αλλά και του υψηλού αριθμού θανάτων από γρίπη ετησίως τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να έχουν μεγάλο όφελος για τη δημόσια υγεία. Τέλος, η εμπειρία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και βελτιστοποίηση των στρατηγικών εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Μείωση 43% της ένταξης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε κλινικές μελέτες

Η ένταξη ασθενών με καρκίνο πνεύμονα σε κλινικές μελέτες μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από τη διεθνή ένωση για τη μελέτη του καρκίνου του πνεύμονα (IASLC). Οι Ιατροί της της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του τρέχοντος Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Οι ερευνητές συνέλεξαν σε μηνιαία βάση δεδομένα από το ρυθμό ένταξης ασθενών σε 171 τρέχουσες κλινικές μελέτες για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Επιπλέον, απέστειλαν ερωτηματολόγιο 64 ερωτήσεων στα κέντρα που συμμετείχαν στις μελέτες συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών και ρυθμιστικών αρχών, χορηγών και ερευνητών από 45 χώρες του κόσμου. Η έρευνα έδειξε ότι η ένταξη των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα μειώθηκε κατά 43% μεταξύ 2019 και 2020, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2020. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά την εξελισσόμενη πανδημία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, τα κέντρα διεξαγωγής κλινικών μελετών έλαβαν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της COVID-19. Αυτό φάνηκε στο γεγονός ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν λιγότερο έντονος κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου 2020. Οι σημαντικότερες προκλήσεις που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές ήταν η ύπαρξη λιγότερων ασθενών που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης (67%), προσωρινή διακοπή της ένταξης των ασθενών από τους χορηγούς (60%), προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ιδρυμάτων (39%), μειωμένη διαθεσιμότητα προσωπικού (48%) και δυσχέρεια εκτέλεσης των διαδικασιών των πρωτοκόλλου (61%).

Συνολικά, 26% των κέντρων ανέφεραν ότι ασθενείς τους που συμμετείχαν σε κλινικά πρωτόκολλα εμφάνισαν COVID-19 το οποίο είχε αντίκτυπο στην ομαλή διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών, ενώ το 40% ανέφεραν ότι ασθενείς τους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες των κλινικών πρωτόκολλων λόγω καραντίνας μετά από έκθεση στον SARS-CoV-2. Επιπλέον, στο 52% των περιπτώσεων αναφέρθηκαν δυσχέρεια στην πρόσβαση των ασθενών στο ερευνητικό κέντρο, στο 60% αναφέρθηκαν δυσκολίες στη μετακίνηση και στο 63% απροθυμία για μετακίνηση λόγω της πανδημίας.

Το 83% των ασθενών δεν επιθυμούσαν να μεταβούν στα ιατρικά κέντρα λόγω φόβου COVID-19, το 47% λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις και το 38% λόγω προβλημάτων στις συγκοινωνίες. Ως ανταπόκριση σε αυτή την κατάσταση, οι ερευνητές υιοθέτησαν νέες στρατηγικές όπως η προσαρμογή των απαιτήσεων για την παρακολούθηση των ασθενών (44%), τηλε-ιατρική (43%), μείωση του αριθμού και της συχνότητας των επισκέψεων των ασθενών (25%), αποστολή των φαρμάκων κατ΄οίκον (24%), αλλαγές στο πρόγραμμα επισκέψεων των κλινικών πρωτοκόλλων (19%), διενέργεια εργαστηριακών (27%) και ακτινολογικών (20%) εξετάσεων σε κέντρα εκτός κλινικών πρωτοκόλλων, και ηλεκτρονική διαδικασία συναίνεσης των ασθενών (10%).

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν η καθυστέρηση των επισκέψεων των ασθενών (65%), η επίβλεψη των διαδικασιών της μελέτης χωρίς φυσική παρουσία (64%), η καθυστέρηση διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων (62%), οι αλλαγές στις διαδικασίες έγκρισης των πρωτοκόλλων από τα επιστημονικά συμβούλια των κέντρων (62%), ο έλεγχος των συμπτωμάτων των ασθενών εξ’αποστάσεως (59%), η διενέργεια διαγνωστικών πράξεων εξ’αποστάσεως (59%) και η τηλε-ιατρική (59%).

Θετικά αποτελέσματα γαλλικού ρινικού εμβολίου

Αισιοδοξία στη μάχη κατά του κορονοϊού, δημιουργούν τα πολύ θετικά αποτελέσματα προκλινικών δοκιμών, γαλλικού ρινικού εμβολίου, που βασίζεται σε ιικές πρωτεΐνες και αναπτύσσεται από την ερευνητική ομάδα BioMAP. Οι δοκιμές του εμβολίου σε τρωκτικά (δύο δόσεις με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων) προκάλεσαν ισχυρή ανοσιακή απόκριση στα ζώα. Επίσης διαπιστώθηκε αποτελεσματική προστασία στα ζώα που είχαν λοίμωξη από κορονοϊό, καθώς σε ποσοστό 100% επέζησαν χωρίς κλινικά συμπτώματα αντίθετα με την ομάδα ελέγχου των μη εμβολιασμένων ζώων. Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός, ούτε στη μύτη, ούτε στους πνεύμονες των εμβολιασμένων ζώων, αντίθετα με τα μη εμβολιασμένα τρωκτικά που είχαν υψηλά επίπεδα ιικού RNA.

Το εμβόλιο της BioMAP, εσωματώνει τμήματα της πρωτεΐνης του ιού μέσα σε λιπώδη νανοσωματίδια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία των ρινικών εμβολίων έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική κατά της λοίμωξης από τοξοπλάσμωση σε πρωτεύοντα ζώα (μαϊμούδες). Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εμβόλιο περιέχει, τόσο την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, όσο και άλλες πρωτεΐνες του που δεν είναι επιρρεπείς σε μεταλλάξεις, συνεπώς οι εμβολιασμένοι θα προστατεύονται άσχετα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που θα κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, τα μέχρι τώρα συμπεράσματα αποτελούν βάσιμες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του ρινικού εμβολίου και στους ανθρώπους, ωστόσο, περαιτέρω κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι απαραίτητες. Αν και από αυτές υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τότε το ρινικό εμβόλιο, πιθανώς θα μπορεί να «φρενάρει» πιο αποτελεσματικά τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Στόχος του ρινικού εμβολίου θα είναι η προστασία των μη εμβολιασμένων κατά της μέτριας ή σοβαρής Covid-19, ή η χρήση του ως ενισχυτικής δόσης σε ήδη εμβολιασμένους.

Σύσταση για 3η δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ

Πρόσφατα το ίδρυμα Crohn’s and Colitis Foundation προχώρησε στη σύσταση για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου COVID19 σε ανοσοκοτεσταλμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα), όπως αναφέρουν ο Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Σπύρος Μιχόπουλος και ο Γαστρεντερολόγος Γεώργιος Αξιάρης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών περιλαμβάνει τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών- ανοσοτροποποιητικών θεραπειών. Η σύσταση βασίστηκε στην οδηγία του κέντρου ελέγχου νοσημάτων (CDC-Center for Disease Control and prevention) των Η.Π.Α. για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που δεν λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή δεν θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαρύτερης νόσησης και δεν χρειάζονται επιπρόσθετη δόση εμβολίου σε αντίθεση με τους ασθενείς που λαμβάνουν μέτρια-βαριά ανοσοκατασταλτική αγωγή, δηλαδή υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (που ορίζονται ως >20mg πρεδνιζολόνης/ημέρα), ή αντι-ΤΝFa ή ανοσοτροποποιητικά (αζαθειοπρίνη, μεθοτρεξάτη). Σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό GUT στην οποία συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 90 νοσοκομεία της Αγγλίας με μεγάλο αριθμό ασθενών με ΙΦΝΕ βρέθηκε ότι στους ασθενείς που ελάμβαναν θεραπεία με αντι-ΤΝF βιολογικό παράγοντα η ισχύς της ανοσιακής απάντησης ήταν μειωμένη μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Η οδηγία για χορήγηση 3ης δόσης αφορά ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις των mRNA εμβολίων (Pfizer BioNTech ή Moderna). Σύμφωνα με αυτή την οδηγία αυτή η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά από την 2η δόση του εμβολίου. Προτείνεται μάλιστα η 3η δόση να γίνεται κατά προτίμηση με το ίδιο εμβόλιο που είχαν πραγματοποιηθεί οι δύο προηγούμενες. Δηλαδή αν κάποιος είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer προτείνεται και η 3η δόση να είναι της ίδιας εταιρείας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις σχετικά με τη χορήγηση επιπρόσθετης δόσης εμβολίου σε αυτούς που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson&Johnson.

Φαρμακεία: Αύξηση 22,8 % στις πωλήσεις OTC

Αυξημένες κατά 22,8% εμφανίζονται οι πωλήσεις φαρμάκων στα φαρμακεία λιανικής για την περίοδο 30/08-05/09 σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 30/08-05/09, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (31/08-06/09) ως εξής:
• Φάρμακα: +8,1% (+652,2 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα OTC: +22,8% (+389,3 χιλ. τμχ.)
• Καλλυντικά: -0,3% (-2,7 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα διατροφής: +3,4% (+2,7 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +8,7% (+48,1 χιλ. τμχ.)
Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:
• Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 13,8% (+213,6 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 30,9% (+197 χιλ. τμχ.)
• Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 14,8% (-20,5χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 23,9% (+2,2 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, περιλαμβάνει Χειρουργικές Μάσκες αυξάνονται κατά 75,3% (+76,4 χιλ. τμχ.)
Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.