Η Lilly ανακοινώνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του συνδυασμού αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab

Η Eli Lilly ανακοίνωσε μια Συμφωνία Κοινής Προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορά έως 220.000 δόσεις των αντισωμάτων μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο για την COVID-19 και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19. Αυτή η συμφωνία συμβάλλει στην πρόσβαση στις θεραπείες αυτές, επιτρέποντας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) να αγοράζουν τα προϊόντα απευθείας από τη Lilly, μετά από εθνική έγκριση για επείγουσα χρήση ή άδεια κυκλοφορίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ποσότητες που θα αγοράζονται ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες όπως αυτές θα καθορίζονται από τις συμμετέχουσες χώρες.

Αυτό ήρθε ως επακόλουθο της θετικής επιστημονικής γνωμοδότησης βάσει του Άρθρου 5(3) του Κανονισμού 726/2004 που εκδόθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ) τον περασμένο Μάρτιο, η οποία υποστηρίζει τη χρήση των αντισωμάτων αυτών ως θεραπεία για την COVID- 19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Η επιστημονική γνωμοδότηση της CHMP υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικών με τη χρήση θεραπειών πριν από τη χορήγηση επίσημης άδειας κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

«Το bamlanivimab και το etesevimab έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως», δήλωσε ο Alfonso Zulueta, ανώτερος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Lilly International. «Η Lilly είναι ευτυχής που κατέληξε στην εν λόγω συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές που σώζουν τη ζωή των ασθενών με COVID-19».

Τα προκλινικά δεδομένα από τα εργαστήρια της Lilly δείχνουν ότι τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab χορηγούμενα μαζί διατηρούν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων Δέλτα και Άλφα. Σήμερα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, υπολογίζεται πως πάνω από το 95% των νέων λοιμώξεων COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ προκαλούνται από τη μετάλλαξη αυτή.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab είναι ήδη διαθέσιμος μέσω διαδικασιών χορήγησης έκτακτης ανάγκης σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία της COVID-19.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει πάρει έγκριση από τον FDA.

O συνδυασμός bamlanivimab και etesevimab έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται συνθήκες που να δικαιολογούν την άδεια έκτακτης χρήσης βάσει της οικείας νομοθεσίας εκτός εάν η άδεια τερματισθεί η ανακληθεί νωρίτερα.

 

 

Δωρεάν Ημερίδα από την Epsilon Net | Epsilon Smart Hygeia

Στο πλαίσιο της Υποχρεωτικής Εφαρμογής από 1/10/21 των Ηλεκτρονικών Βιβλίων (myDATA) της ΑΑΔΕ, ο Όμιλος Epsilon Net διοργανώνει ΔΩΡΕΑΝ Ημερίδα για την παρουσίαση του Epsilon Smart Hygeia,  με θέμα: «Τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) της ΑΑΔΕ στην καθημερινότητα των Ιατρών και των Επαγγελματιών στον κλάδο της Υγείας».

Ημερομηνία διεξαγωγής:

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, 14:00-15:30

Εισηγητές:

Νικόλαος Π. Παπαγιάννης, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός

Πέτρος Κοραλής, Sales Manager, Epsilon Net

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Η SIEMENS Healthineers στηρίζει τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Με σύμμαχο τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Siemens Healthineers Ελλάδος υποστηρίζει ως Χορηγός – Κρίκος Ζωής τη φετινή διοργάνωση του Greece Race for the Cure® στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Φέτος, η ομάδα Siemens Healthineers Ελλάδος συμμετέχει στο Digital Race for the Cure®, στηρίζοντας έμπρακτα την αποστολή του ηχηρού μηνύματος ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Συνεπείς στο ραντεβού της για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, η ενεργός στήριξη και συμμετοχή της Siemens Healthineers στο Greece Race for the Cure εκφράζει ακριβώς τον σκοπό της ως Ομάδα: να αγωνίζεται για την εξέλιξη της ιατρικής φροντίδας προσφέροντας ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο καινοτομιών.

Όπως δηλώνει η Μαρία Χορταριά, Marketing & Corporate Communications Head της Siemens Healthineers Ελλάδος «Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών συνεισφέροντας στον κλάδο της Υγείας με καινοτόμα προϊόντα και λύσεις.

Η συμμετοχή μας στον Digital Race For The Cure αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξή μας στον αγώνα κατά του Καρκίνου του Μαστού». «Υποστηρίζουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και τον Αγώνα ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού Greece Race for the Cure® γιατί μόνο συλλογικά και με κοινό το αίσθημα της ευθύνης μπορούμε να νικήσουμε το φόβο και τις προκαταλήψεις απέναντι στην ασθένεια» συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Σαββοπούλου, HR Head της Siemens Healthineers Ελλάδος.

 

Εμβολιο Pfizer: Ίδια αντισώματα και με χαμηλότερη δόση

Το ένα τρίτο της κανονικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech που χορηγήθηκε σε παιδιά κάτω των 12 ετών επέφερε τα ίδια αντισώματα με την κανονική δόση που χορηγείται σε εφήβους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Pfizer, δρ. Μπιλ Γκρούμπερ,Η δόση για τα παιδιά, αποδεικνύεται ασφαλείας και αναφορικά με τις παρενέργειες, όπως πυρετός, καθώς δείχνουν να είναι οι ίδιες ή μικρότερες και παροδικές.

Ο Γκρούμπερ ανέφερε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε να ξεκινήσει η χορήγηση των δόσεων. Η Pfizer μελέτησε την μικρότερη δόση σε περισσότερα από 2.000 παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, όμως η έρευνα συνεχίζεται, ενώ δεν έχουν καταγραφεί ακόμη αρκετές περιπτώσεις Covid-19 για να συγκριθούν τα ποσοστά ανάμεσα σε εμβολιασμένα παιδιά και σε εκείνα που έλαβαν το ψεύτικο φάρμακο.

Η μελέτη θεωρείται πως δεν είναι αρκετά μεγάλη για να καταγράψει ενδεχόμενες αρκετά σπάνιες παρενέργειες, όπως προβλήματα στην καρδιά που έχουν καταγραφεί σε νεαρούς άνδρες. Αρκετές δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς και στα μικρά παιδιά, γιατί, παρά το γεγονός ότι οι μικρότερες ηλικίες έχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, το άνοιγμα των σχολείων και η μεγαλύτερη κινητικότητα μπορεί να φέρει έξαρση των κρουσμάτων σε ενήλικους πληθυσμούς. Έρευνα για τα επιδράσεις του εμβολίου σε μικρά παιδιά πραγματοποιεί και η Moderna.

Μελέτη για Long Covid-19 σε παιδιά

Ενώ υπάρχουν ήδη δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη long covid σε παιδιά, μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα επίμονα συμπτώματα επί μήνες, σχεδόν ποτέ δεν κρατάνε περισσότερο από τρεις μήνες στην περίπτωση των παιδιών. Τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες, αντίθετα με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ,, οι οποίοι αξιολόγησαν έως τώρα 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal», βρήκαν, επίσης, ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, καθώς επίσης ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

Ωστόσο, τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως χρονική νεφρική νόσο, καρδιοπάθεια, αυτοάνοσες παθήσεις ή παχυσαρκία, έχουν 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τέτοια χρόνια προβλήματα. Μία άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η σοβαρή Covid-19 συμβαίνει στο 5% των παιδιών (ένα στα 20) με υποκείμενες παθήσεις, έναντι κάτω του 1% στα παιδιά χωρίς χρόνια νοσήματα. Τα πιο συχνά συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19 στα παιδιά βρέθηκαν να είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στην κοιλιά κ.ά.

CDC για εμβόλιο Moderna

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, μετά από συγκριτική ανάλυση στοιχείων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της Moderna είναι το πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της σοβαρής Covid-19 και της νοσηλείας εξαιτίας της. Και τα δύο mRNA εμβόλια (Pfizer-BioNTech και Moderna) δείχνουν αποτελεσματικότερα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας έπειτα από λοίμωξη με κορονοϊό, σε σχέση με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ειδικότερα, το εμβόλιο της Moderna μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή σοβαρής νόσου Covid-19 κατά 93%, αφότου περάσουν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ η προστασία παραμένει πάνω από 90% επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech παρέχει προστασία 88% στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία μειώνεται στο 77% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Το Johnson & Johnson μειώνει κατά 71% τον κίνδυνο νοσηλείας, «εμφανίζοντας κάπως χαμηλότερη αποτελεσματικότητα», σύμφωνα με τους ερευνητές του CDC. Τα ανωτέρω ευρήματα βασίζονται στην αξιολόγηση του επιπέδου των αντισωμάτων σε περίπου 4.500 ενήλικες πλήρως εμβολιασμένους και στη σύγκριση των ποσοστών νοσηλείας με περίπου 2.400 ανεμβολίαστους, κατά την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2021, συνεπώς περιλαμβάνουν και τις επιπτώσεις της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Σχετική δημοσίευση έγινε στο εβδομαδιαίο δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)» του CDC.

Την προηγούμενη εβδομάδα στοιχεία του CDC είχαν δείξει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω κορονοϊού, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες του CDC τόνισαν ότι «όλα τα εγκεκριμένα ή αδειοδοτημένα εμβόλια από την FDA παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της νοσηλείας λόγω Covid-19».

Ινδία: Ξαναρχίζουν οι εξαγωγές εμβολίων Covid-19

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα είχε αναστείλει την εν λόγω δραστηριότητα τον Απρίλιο, λόγω μιας ιδιαίτερα έντονης έξαρσης της επιδημίας. Ο υπουργός Υγείας Μανσούκ Μανταβίγια δήλωσε πως τουλάχιστον 300 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου θα παραχθούν τον Οκτώβριο και ένα δισεκατομμύριο, τους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου.

«Η Ινδία θα επαναλάβει τις εξαγωγές εμβολίων προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του Covax», διευκρίνισε σε σχετική ανακοίνωση. Το Serum Institute of India αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, και είναι ένας από τους κυριότερους παρόχους του προγράμματος Covax, που θα επέτρεπε σε 92 χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να λάβουν δωρεάν εμβόλια με χρηματοδότηση των πιο εύπορων χωρών. Η εκστρατεία εμβολιασμών στην Ινδία, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, προχώρησε με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγω των δισταγμών του πληθυσμού.

Ωστόσο, τις τελευταίες βδομάδες ο ρυθμός επιταχύνθηκε και πλέον χορηγούνται από πέντε έως οκτώ εκατομμύρια δόσεις κάθε μέρα. Την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου χορηγήθηκε αριθμός ρεκόρ 22 εκατ. δόσεων με την ευκαιρία μιας ειδικής επιχείρησης που οργανώθηκε για τα γενέθλια του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

H Astrazeneca Επίσημος Χορηγός του Greece Race For The Cure

Η AstraZeneca για 5η συνεχή χρονιά στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και τη διοργάνωση Greece Race for the Cure® ως επίσημος χορηγός.
Η διοργάνωση είναι φέτος προσαρμοσμένη στις συνθήκες και ο συμβολικός αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού θα υλοποιηθεί υβριδικά το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου 2021. Οι εργαζόμενοι της AstraZeneca μαζί με τις οικογένειες τους συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Παράλληλα, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:50-19:15, ημέρα έναρξης του αγώνα, η AstraZeneca υποστηρίζει την υλοποίηση διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «μΑΖί ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του μαστού – Γονιδιακός έλεγχος: μια εξέταση-πολλαπλές προεκτάσεις» με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του γονιδιακού ελέγχου ως μέτρο πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ο αγώνας μας να αναγνωρίζεται και να υποστηρίζεται από μία εταιρεία όπως η AstraZeneca, για 5η συνεχή χρονιά. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

«Η AstraZeneca στηρίζει για 5η συνεχή χρονιά τη διοργάνωση στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών με την ενημέρωση για την αξία του γονιδιακού ελέγχου. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα είναι κοινωνικό ζητούμενο και πρέπει να εξασφαλίζεται με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Η εξέταση του γονιδιακού ελέγχου προσφέρει όφελος τόσο για τον ασθενή και όσο και για το εθνικό σύστημα υγείας» δήλωσε η Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director της AstraZeneca Ελλάδας.

Novartis: Πρωτοποριακή συμφωνία με το NHS

Η Novartis κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με το NHS στην Αγγλία ως μέρος μιας πρωτοποριακής συνεργασίας με στόχο την υιοθέτηση μιας καινοτόμου προσέγγισης διαχείρισης της υγείας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων LDL-C σε ασθενείς με ASCVD που πληρούν τα κριτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμφωνία ακολούθησε μετά τη θετική σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) και δεσμεύεται για την παροχή πρόσβασης με βάση μια προσέγγιση διαχείρισης υγείας του πληθυσμού (Population health) εντοπίζοντας κατάλληλους ασθενείς σε ολόκληρη την Αγγλία1.

Στα επόμενα 3 χρόνια περίπου 300.000 ασθενείς με υψηλό κίνδυνο δεύτερου καρδιαγγειακού συμβάματος αναμένεται να λάβουν την θεραπεία με μικρό παρεμβαλλόμενο μόριο RNA, χορηγούμενη ως δόση συντήρησης κάθε έξι μήνες στο πλαίσιο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης (LDL-C) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν γνωστή αιτία της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD) καθώς και δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.2

Η καρδιαγγειακή νόσος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλεί περισσότερους από 1 στους 4 θανάτους στο ΗΒ και αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση για το NHS και για την κοινωνία εν γένει. Υπολογίζεται ότι στο ΗΒ υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι με ASCVD5.

Η σύσταση του NICE βασίστηκε στα αποτελέσματα του κλινικού ερευνητικού προγράμματος ORION της Novartis, που συμπεριλαμβάνει τις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, ORION-9, ORION-10 και ORION-11, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.600 ασθενείς και αξιολογήθηκε η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα της νέας θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων της LDL – χοληστερόλης.
Η συμφωνία με το NHS αποτελεί ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης της Novartis στη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα μέσω πρωτοποριακών συνεργασιών με τα συστήματα υγείας.

4η ΥΠΕ: Ανεμβολίαστοι οι 54 νεκροί από Covid-19

Στοιχεία για τους θανάτους που σημειώθηκαν στις δομές Υγείας της 4ης ΥΠΕ την τελευταία βδομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα με τη μορφή infographics ο διοικητής της, Δημήτρης Τσαλικάκης. Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, και οι 54 άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή από κορονοϊό την εβδομάδα από 12 ως 19 Σεπτεμβρίου ήταν ανεμβολίαστοι. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, πως μέχρι χθες Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία της 4ης είναι 221 άτομα. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 3 από τους 218 του Σαββάτου, αλλά αισθητά μειωμένος σε σχέση με τους 239 της Παρασκευής.

Από το σύνολο των 221 οι 180 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 81,5%) και οι 41 εμβολιασμένοι.
Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, σε σύνολο 51 νοσηλευόμενων οι 49 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,1%) και μόλις 2 εμβολιασμένοι. Σημειώνεται, ότι η 4η ΥΠΕ καλύπτει μια περιοχή 8 νομών από το Κιλκίς ως τον Έβρο και συνολικά έχει στην ευθύνη της 14 νοσοκομεία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για τις τελευταίες 24 ώρες 342 ασθενείς σε ΜΕΘ. Το 62,3% των ασθενών αυτών είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, ενώ το 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 313 (91,52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8,48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσης 2.126 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό σε σύνολο 80.036 τεστ. Aπό τα νέα κρούσματα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική, 341 στη Θεσσαλονίκη, 101 στη Λάρισα και 18 είναι εισαγόμενα.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 128, από 192 το προηγούμενο 24ωρο (ημερήσια μεταβολή -33.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη. Τέλος, άλλοι 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από τον ιό κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Για την Κρήτη όπου είχε υπάρξει ανησυχητική έξαρση της επιδημίας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 88 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 42 εντοπίστηκαν στην ΠΕ Ηρακλείου.

Επίσης, στην ΠΕ Χανίων εντοπίστηκαν 28 νέα κρούσματα, στην ΠΕ Ρεθύμνου 12 και στην ΠΕ Λασιθίου 6. Βελτιωμένη φαίνεται η κατάσταση και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Κρήτης. Την Δευτέρα νοσηλεύονταν συνολικά 114 ασθενείς, εκ των οποίων οι 88 σε κλινικές COVID και οι 26 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.