Euromedica Κυανούς Σταυρός: Εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς

Δύσκολες και εξαιρετικά απαιτητικές επεμβάσεις ενδοκρινικής χειρουργικής πραγματοποιούνται στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ολική θυρεοειδεκτομή για την αντιμετώπιση καρκίνου του Θυρεοειδούς σε 41χρονη ασθενή με ιστορικό κυστικής ίνωσης, χωρίς την χορήγηση γενικής αναισθησίας. Η ασθενής, λόγω της κυστικής ίνωσης, παρουσίαζε  βαριά αποφρακτικού τύπου πνευμονοπάθεια και είχε χαρακτηριστεί ως ασθενής υψηλού κινδύνου. Εκτιμώντας την συνολική κατάσταση, η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση υπό περιοχική αναισθησία (αμφοτερόπλευρο block) του επιπολής αυχενικού πλέγματος σε συνδυασμό με μέθη (ήπια καταστολή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολική θυρεοειδεκτομή είναι μια απαιτητική επέμβαση, η οποία διενεργείται συνήθως με γενική αναισθησία. Ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών, για τις οποίες η χορήγηση γενικής αναισθησίας κρίνεται σχεδόν απαγορευτική. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθύνη και η τέλεση τέτοιων χειρουργικών επεμβάσεων πρέπει να λαμβάνεται και να διενεργείται μόνο από αυστηρά εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα.

Την επέμβαση διενήργησε η ομάδα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων της Κλινικής Κυανούς Σταυρός, η οποία αποτελείται από τους χειρουργούς κκ Θεοδόση Παπαβραμίδη, Ιωάννη Πλιάκο, Μωυσή Μωυσίδη και τον αναισθησιολόγο Γιώργο Κοτσοβόλη.

Η Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης αποτελεί μία πρότυπη και ολοκληρωμένη μονάδα υγείας στη Θεσσαλονίκη με δυνατότητα παροχής μεγάλης γκάμας εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων, παθολογικών υπηρεσιών και εξετάσεων. Η Κλινική σύντομα θα προσφέρει νέες, εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις  και τμήματα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού της εξοπλισμού με προηγμένα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Ο όμιλος Εuromedica, που λειτουργεί με τη στήριξη του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Farallon, είναι ένας από τους κορυφαίους ιδιωτικούς παρόχους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, με Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα και Κέντρα Αποκατάστασης σε πολλές  περιοχές της  χώρας.

 

Φυσικοθεραπευτές προς ΕΟΠΥΥ: “Το ποτήρι ξεχείλισε”!

Η  κοινοποίηση του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές της προκαταβολικής είσπραξης του claw back του Ιουνίου 2021, που ανέρχεται στο 19,18%, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, προσθέτοντας τη δόση για το claw back 2018-2019 ,την προκαταβολική είσπραξη του clawback 2021 και το φόρο, ένας φυσικοθεραπευτής θα εισπράξει στη τσέπη λιγότερα από μισά από αυτά που δούλεψε όλο το μήνα.

Όπως σημειώνει ο Π.Σ.Φ., παρόλη την υπόσχεση του Υπουργού Υγείας και της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της περικοπής των 2.000.000, έτσι ώστε να επιστρέψει η επιτρεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 2020 (71.000.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός αυτός δεν επαρκεί και υπολείπεται αρκετά των πραγματικών αναγκών, η οποίες – θα πρέπει να σημειωθεί ότι – διογκώθηκαν φέτος, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Σήμερα, με τις προστιθέμενες επιστροφές του claw back (2018, 2019, 2020 και 2021) συν το 20% του φόρου, η επιστροφή αγγίζει στο 50% των δεδουλευμένων.

Κοινή πρόταση όλων  των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι η καταβολή εξολοκλήρου κάθε παρεχόμενης πράξης , προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με το πως μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση τεχνικά, ο Π.Σ.Φ. είναι στη διάθεση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για συζητήσεις, κάτι όμως που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, καθώς οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε:

«Κάθε μήνας που παρέρχεται χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα, προσθέτει χρέος στις πλάτες των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών. Καθώς τα μέλη του Π.Σ.Φ ψηφίζουν για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι διοίκηση που θα προκύψει την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα αναστολής παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Π.Σ.Φ με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΣΦ έχει αποστείλει επιστολή στους παρόχους του υγειονομικού μετώπου καλώντας σε κοινό αγώνα, με μόνο σύνθημα να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς στον οποίο οι πάροχοι κουβαλάνε τον ΄΄Σταυρό του μαρτυρίου΄΄ από το 2013, με την επιβολή των ρυθμίσεων rebate και claw back.»

Η πρόκληση της διαχείρισης της πανδημίας Covid 19 στη 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας

Στον επιχειρησιακό & λειτουργικό σχεδιασμό για τη διαχείριση της πανδημίας από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Διοικητής κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, μιλώντας στο συνέδριο “Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός”, που διοργανώθηκε από το Health Daily και τη Boussias. Σύμφωνα με τον ίδιο οι 3 πυλώνες του σχεδιασμού αφορούσαν στην υλοποίηση του Εθνικού σχεδίου εμβολιασμού για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Εμβολιαστικών Κέντρων, στην διερεύνηση διαδικασιών αύξησης της δυνατότητας απόκρισης των Υγειονομικών μονάδων σε επίπεδο προσωπικού, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και τέλος στην εξεύρεση καλών πρακτικών για τη βελτίωση της οργάνωσης, ετοιμότητας και λειτουργίας των Υγειονομικών μονάδων.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία των διαθέσιμων κλινών και των νοσηλειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού,  της προμήθειας Μέσων Ατομικής Προστασίας και της διάθεσης και ανάπτυξης του απαιτούμενου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Τέλος αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας για την υποστήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ μίλησε και για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις υποδομές των υγειονομικών μονάδων της περιφέρειας.

H Dr.Age ενώνει τρεις πρωτοπόρους στο χώρο της υγείας και της ομορφιάς:  ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – SYMMETRIA

Μία νέα, δημιουργική συνεργασία με στόχο την πρόληψη, την ευεξία και μία καλύτερη ποιότητα ζωής, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η Dr.Age, με βάση τη σύγχρονη έρευνα και την τεχνολογία που είναι πλέον απαραίτητη στο χώρο της υγείας και της ομορφιάς, δημιούργησε στην Αμερική ένα νέο μοντέλο που συνδυάζει για πρώτη φορά:

  • Τη διάγνωση μέσω της αξιολόγησης των γενετικών ιδιαιτεροτήτων του κάθε ατόμου (DNA).
  • Την παραγωγή cosmeceuticals υψηλής τεχνολογίας για το πρόσωπο και το σώμα.
  • Την παροχή υπηρεσιών / θεραπειών για το πρόσωπο, το σώμα και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Η Dr.Age επενδύει στην Ελλάδα που εξελίσσεται σε σημαντικό διεθνές κέντρο δημιουργίας επιστημών και τεχνολογίας. Το μοντέλο Dr.Age εφαρμόζεται στη χώρα μας με τη συνεργασία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στον τομέα της αξιολόγησης του DNA, της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στην αποκλειστική διάθεση των προϊόντων και της SYMMETRIA στο σχεδιασμό των θεραπειών.

Είναι η πρώτη φορά που τρεις πρωτοπόρες εταιρείες, κάθε μία στον τομέα της, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων και σύγχρονων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της ομορφιάς.

O Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια ηγετικής παρουσίας στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ είναι κορυφαία ελληνική εταιρεία στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας και η SYMMETRIA, έχει πετύχει διεθνή παρουσία και αναγνώριση στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής.

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας αλλάζουν τα δεδομένα στην υγεία και την ομορφιά. Η ακρίβεια της διάγνωσης του DNA, σε συνδυασμό με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, παρέχουν νέες δυνατότητες στα χέρια των ειδικών. Η νεότητα και ευεξία βρίσκονται πιο κοντά μας», αναφέρει ο Πλαστικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Μεταξωτός, MD,PhD, ιδρυτής της SYMMETRIA.

 

«Ύστερα από 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας και πρωτοπορίας στην ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τον Όμιλο και μια νέα παλέτα υπηρεσιών, που εστιάζουν στην πρόληψη, την ευεξία και την ποιότητα ζωής. Σε συνεργασία με τη Dr.Age, αξιοποιούμε την καινοτόμο τεχνολογία που διαθέτουμε για την αξιολόγηση των γενετικών ιδιαιτεροτήτων του κάθε ατόμου (DNA), με στόχο τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων αντιγήρανσης, διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και βελτίωσης της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Γιώργος Σπανός, αναφερόμενος στη συνεργασία.

«Στη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, πρωτοπόρο εταιρεία στο χώρο της ανθρώπινης υγείας, έχουμε ως όραμα να εκπληρώνουμε τις προσδοκίες των συνανθρώπων μας. Μετά από 30 και πλέον χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της υγείας, η συνεργασία μας με την Dr.Age ενισχύει την παρουσία μας και στον τομέα της ομορφιάς», τόνισε από την πλευρά του ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ.

Σπύρος Αποστολόπουλος: Πρέπει να αλλάξουν παγιωμένοι τρόποι λειτουργίας των νοσοκομείων

Στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στο νοσοκομείο του οποίου ηγείται αναφέρθηκε στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός» ο Διοικητής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Σπύρος Αποστολόπουλος. Όπως ανέφερε, με την πανδημία τα οργανωτικά πρότυπα των νοσοκομείων ανατράπηκαν βιαίως και όλοι εγκλωβίστηκαν στην κρίσιμη παράμετρο του χρόνου, διατηρώντας το λειτουργικό πλαίσιο του νοσοκομείου. Αυτό από μόνο του ήταν μια νέα άσκηση καθήκοντος πολύ δύσκολη.
Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού σε κάποια νοσοκομεία, την επέκταση υπηρεσιών σε άλλα καθώς και την ομαλή συνεργασία μεταξύ φορέων και δομών για να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Κατά τον κ. Αποστολόπουλο πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις έτσι ώστε να αλλάξουν παγιωμένοι τρόποι λειτουργίας των νοσοκομείων. Να γίνει αξιολόγηση υπηρεσιών, να γίνει πιο εύκολος και σύντομος ο τρόπος προσλήψεων, να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίας ακόμα και με τον ιδιωτικό τομέα, διότι η υγεία είναι μία άσχετα από δημόσιο ή ιδιωτικό, για να προσφέρει το κάθε νοσοκομείο καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον ασθενή.

Παράλληλα, η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού σε κάποια νοσοκομεία, την επέκταση υπηρεσιών σε άλλα καθώς και την ομαλή συνεργασία μεταξύ φορέων και δομών για να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος, ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι χρειάζεται ένα κέντρο τεκμηρίωσης για τα ΚΕΝ ανάλογα με τη δυναμική κάθε νοσοκομείου, διότι υπάρχει διαβάθμιση, καθώς δεν είναι όλα τα νοσοκομεία της ίδιας δυναμικής.

 

Δ. Μακριδάκη: Σημαντικός ο ρόλος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην πανδημία

Για το σημαντικό ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών εν μέσω της πανδημίας μίλησε στο συνέδριο «Νοσοκομείο, Φάρμακο, Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός» η Δέσποινα Μακριδάκη, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ & EAHP Board Member. Περιγράφοντας το ρόλο αυτό επεσήμανε τις διαδικασίες προμήθειας, αναφέρθηκε στην διαχείριση των ελλείψεων και τα προβλήματα παράδοσης από προμηθευτές λόγω lockdown κ.ά. Μίλησε επίσης για την επάρκεια κρίσιμων φαρμάκων για τη διαχείριση των νοσηλευομένων με λοίμωξη covid-19 (αντιβιοτικών, δεξαμεθαζόνης, φαρμάκων σχετιζόμενων με αναισθησία κ.λπ.) στην προσπάθεια για απρόσκοπτη συνέχιση ειδικών θεραπειών (χμθ-ανοσοθεραπειών κ.λπ.) ακόμα και κατά τις περιόδους λειτουργίας ως full-covid των νοσοκομείων.

Μεγάλο θέμα ήταν και η προμήθεια φαρμάκων εκτός ένδειξης με βάση τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη covid-19 (tocilizumab, anakinra κ.λπ.) καθώς και η κεντρική διαχείριση κρίσιμων αποθεμάτων (μέσω ΥΠΕ, όπως για την ρεμδεσιβίρη).

Όπως ανέφερε, η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας, τη σημασία της συστηματικής εκπαίδευσης νοσοκομειακών φαρμακοποιών στη διαχείριση κρίσεων, την υποστελέχωση στο απαραίτητο εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και την ανάγκη για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Παράλληλα, προέκυψαν και νέοι ρόλοι εκτός του νοσοκομειακού φαρμακείου, όπως στο συντονισμό λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων εντός Νοσοκομείου, στην κάλυψη των αναγκών των εμβολιαστικών κέντρων των δομών της Π.Φ.Υ., στη συνέχιση της χορήγησης φαρμάκων των ευπαθών εξωτερικών ασθενών κ.ά.

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι πολύπλευρα τα καθήκοντα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού σε όλα τα τμήματα του κύκλου της πανδημίας, στην έρευνα, τη φαρμακοθεραπεία, τους εμβολιασμούς, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, τη διαχείριση αποθεμάτων, την πληροφόρηση, την εκπαίδευση και τη συλλογή στοιχείων.
Είναι μεγάλη ανάγκη η πολιτεία να καταλάβει ότι χρειάζεται επαρκής στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με φαρμακοποιούς, ώστε να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η παρεχόμενη φαρμακευτική φροντίδα για κάθε πολίτη.

Silver Healthcare Award στον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης

Με το Silver Healthcare Award στην κατηγορία «Σύλλογοι Ασθενών, Δράσεις ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης/ πρόληψης» βραβεύτηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης στα Healthcare Business Awards 2021 για την επιτυχημένη του καμπάνια «Απεριόριστη Ανάσα- Be a Life Donor» για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, που συνδιοργάνωσε με το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane».

«Χάρις την καμπάνια μας καταφέραμε εν μέσω lockdown να τριπλασιάσουμε τις εγγραφές δωρητών οργάνων στο Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ Σακελλαροπούλου Κατερίνα, που ήταν αρωγός της εκστρατείας μας, τα ηγετικά στελέχη της Υγείας που μας στήριξαν, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τον ΕΟΜ, καθώς και κάθε πολίτη που συμμετείχε. Το βραβείο θα ήθελα να το αφιερώσω στη μνήμη του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου μας και συνασθενή μας, Βασίλη Παληού, που πάλεψε για τις μεταμοσχεύσεις μέχρι την τελευταία του ανάσα, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για Απεριόριστη Ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή για όλους τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αλλά και για κάθε ασθενή με αναπνευστικό νόσημα», δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, κατά την παραλαβή του βραβείου, όπου ήταν με τον Επίτιμο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe & Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Δημήτρη Κοντοπίδη και τον πρώην Πρόεδρο και μέλος του Συλλόγου, Γιάννη Σπίνο.

Η κα Σπίνου ευχαρίστησε για την βράβευση την κριτική επιτροπή επισημαίνοντας ότι τέτοιοι θεσμοί ενθαρρύνουν τους ασθενείς ως μέλη Συλλόγων να προσφέρουν το εθελοντικό τους έργο με μεγαλύτερο επαγγελματισμό.

 

Κ. Μαριάκης, ΣΕΙΒ: Ο τομέας των ιατροτεχνολογικών στάθηκε στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, του ΣΕΙΒ, χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Κώστας Μαριάκης στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο και Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 2021»,. Όπως ανέφερε, η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και ο τομέας των ιατροτεχνολογικών στάθηκε στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας. «Όταν οι γιατροί μας πάλευαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κρατήσουν τους ασθενείς τους στην ζωή, οι τεχνικοί μας ήταν στα μετόπισθεν για να συντηρήσουν και να κρατήσουν στη ζωή τα απαραίτητα μηχανήματα για όλες τις μονάδες» επεσήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, επιβάλλεται η εμπειρία αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από γνώση, να προσφέρει και συμπεράσματα, για να οχυρώσουμε καλύτερα τις δομές και το σύστημα υγείας, μέρος του οποίου είναι εκτός των ιατροτεχνολογικών και οι φαρμακευτικές εταιρείες και άλλοι συμμέτοχοι, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε πιθανές μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. «Σε αυτή την προοπτική της επόμενης ημέρας και της επανοργάνωσης ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εκπροσωπώ είναι προφανώς σημαντικός και δηλώνει παρών.

Να θυμίσω ότι είμαστε ο κατεξοχήν κλάδος καινοτομίας. Η συμβολή των ιατρικών τεχνολογιών, υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρει ο κλάδος μας προς τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την κοινωνία, είναι κρίσιμα» τόνισε. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΕΙΒ ως θεσμικού εταίρου των οργάνων του υπουργείου Υγείας λέγοντας, ότι μπορεί να είναι καταλυτικός και είναι στη διάθεση και της νέας ηγεσίας του υπουργείου για ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.

Κ. Παναγούλιας: Άμεσος επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης

Είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση τα επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία, γιατί σήμερα είναι ανεπαρκής, τόνισε ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης, μιλώντας στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός». Όπως ανέφερε ο κ. Παναγούλιας η πανδημία ανέδειξε όλες τις παθογένειες των συστημάτων υγείας και υποχρέωσε όλες τις χώρες να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς για την υγεία.

Το υπουργείο Υγείας καλείται να θεραπεύσει τις πληγές που δημιούργησε στο σύστημα τόσο η πανδημία όσο και η πτώχευση της χώρας, που δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα από ανάπτυξη. Θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και να ξεκινήσουν και κάποιες νέες. Αναγκαία είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση του συστήματος, με καλύτερη κατανομή των πόρων, τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Είναι γνωστό ότι στα νοσοκομεία μας το ένα στα δύο φάρμακα το πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος των clawback και rebate έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον κλάδο. Η Ε.Ε. και η Επιτροπή Πισσαρίδη αναφέρουν ότι το ύψος του clawback απειλεί την βιωσιμότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, όμως πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Οι επιδημίες αντιμετωπίζονται με πρόληψη

Για τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19, που απασχόλησαν την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καθ’ όλη τη διάρκειά της, μίλησε στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο και Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 2021», ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι επιδημίες αντιμετωπίζονται με πρόληψη και όχι με περίθαλψη σημείωσε ο κ Βατόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η κυρίως αντιμετώπιση μιας επιδημίας είναι να μην υπάρξουν πολλά κρούσματα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.«

Η Δημόσια Υγεία, δηλαδή η πρόληψη» είναι το εργαλείο μας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν τρία: Δυσκολία αντιμετώπισης των ελαφρών περιστατικών COVID-19 στην Πρωτοβάθμια Υγεία Φροντίδας που είχε σαν συνέπεια όλοι οι ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Το γεγονός ότι το προσωπικό των νοσοκομείων έπρεπε να πάρει μέτρα προφύλαξης για να μην προσβληθεί από τον ιό, και τον πρώτο καιρό δεν ήταν ξεκάθαρο ποια ακριβώς ήταν αυτά. Τρίτο πρόβλημα ήταν οι ασθενείς με άλλα προβλήματα Υγείας που απέφευγαν να πάνε στα νοσοκομεία για τη θεραπεία τους ή για τις εξετάσεις τους, από φόβο να μην κολλήσουν τον ιό.

Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το αν τελικά λειτούργησε θετικά ή όχι ο διαχωρισμός των νοσοκομείων σε COVID η NON COVID, και ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ρόλοι του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων και να διευκρινιστεί ποιος τελικά αποφασίζει.