Η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα χρόνο

Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα χρόνο, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, εκτίμηση που στηρίζει στην αυξημένη παραγωγή εμβολίων που διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες. «Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται», δήλωσε συγκεκριμένα. Ο εμβολιασμός σύντομα θα είναι δυνατός ακόμη και για τα νήπια, σημείωσε. «Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει έναν καλό χειμώνα. Είτε να μην το κάνει και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, ο Μπανσέλ απάντησε: «Από σήμερα σε έναν χρόνο υποθέτω».

Ο Στεφάν Μπανσέλ έκανε λόγο επίσης για αναγκαιότητα της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί το περσινό φθινόπωρο και σημείωσε ότι αναμένει πως οι κυβερνήσεις θα εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις . Η ενισχυτική έχει τη μισή δόση της αρχικής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερες από αυτές θα είναι διαθέσιμες.
«Ο όγκος των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με μισή δόση, θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως για το ερχόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Χρυσή διάκριση για την Αstrazeneca

Χρυσή διάκριση έλαβε η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στα Healthcare Business Awards 2021, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε στην κατηγορία «Καινοτομία & Νέες Τεχνολογίες» για την υποψηφιότητα της με τίτλο «Innovation in Real World Evidence generation – The new era with the utilization of wearables and digital devices».

Η υποψηφιότητα αφορά στη δημιουργία μιας μη παρεμβατικής κλινικής μελέτης με χρήση φορητών ψηφιακών συσκευών για την παρακολούθηση των ασθενών με σοβαρό άσθμα και τη συλλογή δεδομένων. Οι συντελεστές του έργου είναι η AstraZeneca, η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιωαννίνων, η NuvoAir, η Fitbit, η IQVIA και η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αναφορικά με τη βράβευση ο κύριος Γρηγόρης Ντάκουλας, Medical Director της AstraZeneca Ελλάδας τόνισε: «H καινοτομία στην AstraZeneca είναι συνώνυμο της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και για το σύστημα υγείας και την ευρύτερη κοινωνία.

Ανακαλύπτουμε καθημερινά τι μπορεί να μας προσφέρει η επιστήμη, επενδύοντας σε πολυετείς έρευνες και κλινικές μελέτες και αξιοποιώντας ταχύτερα τα επιστημονικά επιτεύγματα και τα δεδομένα τεχνολογίας αιχμής, για την παροχή αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμάκων και θεραπειών. Σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσεται και η συγκεκριμένη μη παρεμβατική κλινική μελέτη.

Με τη χρήση φορητών ψηφιακών συσκευών παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής νέων μεταβλητών που παλαιότερα δεν θα ήταν εφικτό ενώ διευκολύνει, μεταξύ άλλων και την παρακολούθηση των ασθενών με σοβαρό άσθμα από τους ιατρούς, αναδεικνύοντας τις νέες προοπτικές ασθενοκεντρικής προσέγγισης που δημιουργεί η τεχνολογία».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με παθήσεις του αμφιβληστροειδή

Με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αμφιβληστροειδούς, η Retina International και η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ)τονίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην κοινότητα των ασθενών που πάσχουν από εκφυλιστικές-κληρονομικές παθήσεις του Αμφιβληστροειδή Χιτώνα, της Ωχράς Κηλίδος και του Οπτικού Νεύρου.

Οι συνέπειες της πανδημίας της νόσου COVID-19, επισημαίνει ο Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος της ΠΕΑ, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή όσων προσβάλονται από κληρονομικές, σχετιζόμενες με την ηλικία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην κοινότητα των ασθενών με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, η Retina International και η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. Ζητούν να γίνουν άμεσα :

1. Εφαρμογή μέτρων που επιτρέπουν την ασφαλή κινητικότητα και την προσβάσιμη ένταξη της κοινότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης στην κοινωνία και στον χώρο εργασίας
2. Βελτίωση της ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα της ψηφιακής έλλειψης και διασφάλιση ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμες, με ιδιαίτερη έμφαση στους ηλικιωμένους και στην κοινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.
3. Προτεραιότητα στη φροντίδα και θεραπεία για τις δυστροφίες αμφιβληστροειδούς σε περιόδους κρίσης.
4. Διατήρηση της ουσιαστικής έρευνας για θεραπεία των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και ανάπτυξή της και
5. Προώθηση της ένταξης και την ποιότητας ζωής της κοινότητας των ασθενών με απώλεια όρασης.

Oι ιδιωτικοί φορείς Π.Φ.Υ. προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τα ποσοστά του clawback που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για τον μήνα Ιούνιο. «Χθες δημοσιεύθηκαν τα ποσοστά του claw back ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη για αυτόν τον μήνα, σε σχέση με την προϋπολογισθείσα. Αυτά τα ποσοστά αν αθροιστούν με το claw back του 2013-2019, το αναμενόμενο claw back του 2020 και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου, θα παρακρατείται τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής», τονίζουν.

Το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι με αυτές τις παρακρατήσεις τίθεται ζήτημα επιβίωσης των φορέων ΠΦΥ, που «στήριξαν όσο κανείς άλλος τη δημόσια υγεία και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και εν μέσω πανδημίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε τη ληστεία που συνεχίζεται», τονίζουν και ζητούν πλήρη κατάργηση του clawback, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Διαδικτυακή ημερίδα για τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τους αιματολογικούς καρκίνους, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Ας μιλήσουμε μεταξύ μας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00-20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, https://www.facebook.com/skkephi

Εγγραφές: https://forms.gle/z3Po5wEbtrMLF74Z6
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή ασθενών με αιματολογικό καρκίνο, οι οποίοι θα θέσουν τα ερωτήματα στους ιατρούς και θα συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν βάσει της δικής τους εμπειρίας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των αιματολογικών καρκίνων, αλλά και η βιωματική διάσταση του θέματος μέσα από τα μάτια των ασθενών.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Κώστας Σταματόπουλος, Αιματολόγος, Διευθυντής του ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ. Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή διαδικτυακού πάνελ με τη συμμετοχή καταξιωμένων αιματολόγων και ασθενών με αιματολογικό καρκίνο, όπου θα συζητηθούν τα θέματα:
Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, Πολλαπλούν Μυέλωμα, Οξείες Λευχαιμίες, Λεμφώματα.

Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος οι ιατροί:
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Παπαδάκη Ελένη, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Παπαϊωάννου Μαρία, Καθηγήτρια Αιματολογίας Α.Π.Θ., Πουλή Αναστασία, Επιστημονική Υπεύθυνη Αιματολογικού Τμήματος Παθολογικού Τομέα και Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας»
Σταυρογιάννη Νίκη, Ιατρός, Αιματολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπανικολάου.
Και η Αθανασία Σαμαρά, Ασθενής, Επικεφαλής Ομάδας ασθενών με αιματολογικό καρκίνο του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. μαζί με την ομάδα των ασθενών.

Σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΙΣΑ και Περιφ. Αττικής για τον κορονοϊό

Η ανάγκη να ενταθεί η ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού, τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Oι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιωμένων που είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων, στην αυξημένη θνητότητα που παρουσιάζει η χώρα μας. Παράλληλα τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Aκόμη, συζητήθηκαν οι εκστρατείες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και την πρόληψη του Sars-CoV-2 που έχει διεξάγει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής και αποφασίσθηκαν νέες σημαντικές δράσεις, για την ενημέρωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας που εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

«Μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της επιδημίας. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν νέες σημαντικές δράσεις για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία όσο και την υγεία του κοινωνικού συνόλου να εμβολιαστούν άμεσα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Γιάννης Τούντας: Προκλητή ζήτηση και σπατάλη χαρακτηρίζουν τα νοσοκομεία

Για τα νοσοκομεία του αύριο στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός» που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias, λέγοντας ότι οποιαδήποτε υπηρεσία υγείας πρέπει να περιλαμβάνει τις φάσεις του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της αξιολόγησης. Σε ένα ιδανικό σύστημα υγείας θα έπρεπε όλες οι ανάγκες να είναι πραγματικές και το σύστημα θα παρείχε τις υπηρεσίες για αυτές τις πραγματικές ανάγκες.

Δυστυχώς αυτό είναι μόνο θεωρία και δεν υπάρχει πουθενά. Οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα των ελληνικών νοσοκομείων που χαρακτηρίζεται από προκλητή ζήτηση και σπατάλη. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα αναφορικά με τη χρήση των υπηρεσιών, διότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς στο μετανοσοκομειακό , αλλά και στο νοσοκομειακό, παρότι έχουμε επάρκεια κλινών. Ένα άλλο ζήτημα είναι η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και ένα τρίτο είναι ο μη ορθολογικός τρόπος κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων.

Για όλα αυτά τα προβλήματα ευθύνεται ο μη σωστός ανορθολογικός σχεδιασμός των πολιτικών υγείας. Όλα αυτά τα ζητήματα καταγράφηκαν στην μελέτη από ομάδα 13 ακαδημαϊκών από επτά ΑΕΙ της χώρας, με στόχο την αναγκαιότητα του επανασχεδιασμού των νοσοκομειακών και μετανοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας. Με βάση την τεκμηρίωση των αναγκών προτείνουμε τι πρέπει να γίνει στο εξής.

Πρέπει να δούμε πρώτα ποιες είναι οι ανάγκες του πληθυσμού ανά περιφέρεια και μετά να συνεχίσουμε με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το σύστημα υγείας σε κάθε περιφέρεια. Με βάση τη μελέτη των αναγκών και τη χρήση για κάθε περιφέρεια, νομό και φυσικά κάθε μονάδα, θα διατυπωθούν οι αντίστοιχες προτάσεις στην πολιτεία. Η μία πρόταση θα στοχεύει στην κατανομή των πόρων, η άλλη στις ελλείψεις που υπάρχουν και η τρίτη στις αλλαγές χρήσης των μονάδων υγείας, κατέληξε ο κ. Τούντας.

Στο «κόκκινο» Καστοριά, Δράμα και Ξάνθη

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Αργολίδας ενώ στο ίδιο επίπεδο πρόκειται να ενταχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Δράμας και Ξάνθης, όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας για τη νόσο COVID-19. Παράλληλα, για χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 ακόμη θανάτους και 2.125 νέες λοιμώξεις με κορονοϊό, σε σύνολο 151.279 τεστ. Aπό τα νέα κρούσματα , 403 εντοπίστηκαν στην Αττική, 345 στη Θεσσαλονίκη, και 16 είναι εισαγόμενα.

ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 331. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 300 (90,63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και τo 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 162 (ημερήσια μεταβολή -28.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.118 ασθενείς.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Οι επιδημίες αντιμετωπίζονται με πρόληψη

Για τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19, που απασχόλησαν την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καθ’ όλη τη διάρκειά της, μίλησε στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο και Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 2021», ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι επιδημίες αντιμετωπίζονται με πρόληψη και όχι με περίθαλψη σημείωσε ο κ Βατόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η κυρίως αντιμετώπιση μιας επιδημίας είναι να μην υπάρξουν πολλά κρούσματα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

«Η Δημόσια Υγεία, δηλαδή η πρόληψη» είναι το εργαλείο μας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν τρία: Δυσκολία αντιμετώπισης των ελαφρών περιστατικών COVID-19 στην Πρωτοβάθμια Υγεία Φροντίδας που είχε σαν συνέπεια όλοι οι ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Το γεγονός ότι το προσωπικό των νοσοκομείων έπρεπε να πάρει μέτρα προφύλαξης για να μην προσβληθεί από τον ιό, και τον πρώτο καιρό δεν ήταν ξεκάθαρο ποια ακριβώς ήταν αυτά. Τρίτο πρόβλημα ήταν οι ασθενείς με άλλα προβλήματα Υγείας που απέφευγαν να πάνε στα νοσοκομεία για τη θεραπεία τους ή για τις εξετάσεις τους, από φόβο να μην κολλήσουν τον ιό.

Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το αν τελικά λειτούργησε θετικά ή όχι ο διαχωρισμός των νοσοκομείων σε COVID η NON COVID, και ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ρόλοι του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων και να διευκρινιστεί ποιος τελικά αποφασίζει.

Ψηφιακή έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων

Τη νέα υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ για την ψηφιακή έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα. Οι ιατρικές βεβαιώσεις αποτελούν την επίσημη πιστοποίηση από τον ιατρό ότι ένας πολίτης μπορεί να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα η βεβαίωση να εκδίδεται για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση.

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά από τον ιατρό κάθε πολίτη. Αρχικά, ο ιατρός καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη στην υπηρεσία «Ιατρικές Βεβαιώσεις» του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, επιλέγει τον τύπο της βεβαίωσης (κολυμβητήριο, γυμναστήριο, συγκεκριμένο άθλημα ή για κάθε νόμιμη χρήση) και τέλος διαλέγει ένα από τα προτυποποιημένα κείμενα.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε: «Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η καθημερινή μάχη με αυτή δεν μας εμποδίζει παράλληλα να υλοποιήσουμε τις πολιτικές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη, ειδικά στον χώρο της Υγείας. Με τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις προχωράμε σε ένα ακόμα βήμα που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον πολίτη.

Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες δράσεις θα οδηγήσουν την Υγεία σε ένα επόμενο στάδιο προς όφελος του πολίτη και είναι η συνέχεια δράσεων που έχουν γίνει έως τώρα και συνδυάζονται με την άυλη συνταγογράφηση και με τις εφαρμογές με SMS στα κινητά μας με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και υποστήριξης που μας δίνει συνολικά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».