Νέα στρατηγική καταπολέμησης των συνεπειών του καπνίσματος

Το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό ξεκινά την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, διαρκεί δυο ημέρες και περιλαμβάνει 19 συνεδρίες. Έχει προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές κλινικούς και επιστήμονες από διάφορα πεδία από όλο τον κόσμο. 62 προσκεκλημένοι ομιλητές από 31 χώρες συμμετέχουν στις εργασίες του και θα παρουσιαστούν 26 ερευνητικές μελέτες.

Η χρήση εναλλακτικών καπνικών προϊόντων (ηλ. τσιγάρο, προϊόντα θέρμανσης-μη καύσης του καπνού, φύλλα καπνού, snus, κλπ.) από τους καπνιστές και η συσχέτισή τους με προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα «κινδύνου» στα προϊόντα καπνού και περιέχοντα νικοτίνη, με τα συμβατικά τσιγάρα να κατέχουν την υψηλότερη τιμή του φάσματος, ενώ οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης τη χαμηλότερη. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο κακό που προκαλείται θεωρείται ότι οφείλεται στην καύση του καπνού. Μη καιόμενος καπνός και προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τα καιόμενα προϊόντα και κατέχουν τη χαμηλότερη τιμή του φάσματος του κινδύνου.

Δεδομένα που υποστηρίζουν τη θέση αυτή θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του διημέρου συνεδρίου σε μια προσέγγιση 360o που καλύπτει τις περισσότερες όψεις της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα. Θα παρουσιαστούν δεδομένα για την παγκόσμια επιβάρυνση από το κάπνισμα και την επίδοση των μέτρων ελέγχου που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα. Αντίστοιχα θα παρουσιαστούν τα δεδομένα για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, μύθοι, γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία μέχρι σήμερα.

 

Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου της Pfizer

Ο Οργανισμός US Food and Drug Administration (FDA) τροποποίησε την ένδειξη για το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έναντι της νόσου COVID-19 και επιτρέπει τη χορήγηση μίας ενισχυτικής δόσης (booster dose) τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των αρχικών δύο δόσεων του εμβολίου στις παρακάτω κατηγορίες: Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω,

Άτομα ηλικίας 18 ετών έως 64 ετών με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση για COVID-19, Άτομα ηλικίας 18 ετών έως 64 ετών τα οποία, λόγω συχνής επαγγελματικής έκθεσης με τον ιό SARS-CoV-2, έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση COVID-19.

 

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας, συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση με τίτλο «Ένα μοναδικό ποδήλατο…αγώνων ζωής», μας θυμίζει – με έναν διαφορετικό τρόπο – τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς που ζουν με Πολλαπλή Σκλήρυνση καθημερινά. Πρωταγωνιστής για ακόμη μία φορά είναι το ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Αυστραλία, όπου χρησιμοποιείται σε ανάλογες ενημερωτικές εκστρατείες για τη νόσο, ενώ οι πρεσβευτές που επιλέχθηκαν είναι ο Πρωταθλητής Ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης και η Παρουσιάστρια, Φαίη Σκορδά.

Το «μοναδικό ποδήλατο αγώνων ζωής» μοιάζει σαν οποιοδήποτε άλλο ποδήλατο, όμως στην πραγματικότητα αναπαριστά κάποια από τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Έχουν αφαιρεθεί κομμάτια από τον δίσκο, δυσκολεύοντας έτσι τη χρήση των ταχυτήτων, έχει τροποποιηθεί η σέλα, ώστε να προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, έχουν προστεθεί μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν, κάνοντας τις λαβές δυσλειτουργικές και την οδήγησή του δύσκολη. Επιπλέον οι τροχοί δεν είναι ίσιοι, για να δυσκολεύουν την ισορροπία, τα πετάλια είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο κι αυτό γιατί πολλοί πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση έχουν διαφορετική αίσθηση στα πόδια τους. Για την κατασκευή του συνεργάστηκαν ασθενείς, νευρολόγοι, φυσικοθεραπευτές και μηχανικοί.

«Με την εκστρατεία αυτή έχουμε σαν στόχο να συμβάλλουμε σημαντικά τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ευαισθητοποίηση όλων μας γύρω από την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στην Ελλάδα, ένας σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας ζει με τη νόσο αυτή αντιμετωπίζοντας διάφορες προκλήσεις. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση της νόσου έχει αλλάξει με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής των ασθενών να έχει βελτιωθεί», δήλωσε η Ευγενία Λιονή, Communication Head της Sanofi.

 

SARS-CoV-2: Ταυτοποίηση νέου στελέχους R.1 στις ΗΠΑ

Το νέο στέλεχος COVID-19 με ονομασία R.1 που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία έκανε την εμφάνιση του, επίσης, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Κεντάκι των ΗΠΑ, την άνοιξη του 2021. Στην έκθεση CDC, αναφέρεται ότι 26 φιλοξενούμενοι και 20 εργαζόμενοι στη μονάδα φροντίδας βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19, ενώ το σύνολο των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων ήταν 83 και 116, αντίστοιχα.

Η γενετική διερεύνηση των περιστατικών στη μονάδα ανέδειξε την ύπαρξη μεταλλάξεων στον ιό που ήταν συμβατές με το στέλεχος R.1. Περίπου το 90% των φιλοξενούμενων και το 52% του προσωπικού της μονάδας είχαν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του COVID-19. Λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, η διασπορά του ιού προκάλεσε ανησυχία για πιθανή μειωμένη προστασία έναντι του R.1.
Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη μονάδα, όπως ανέφερε το CDC, το εμβόλιο παρείχε ικανοποιητική προστασία έναντι σοβαρής νόσου. Το εμβόλιο παρείχε 86,5% προστασία έναντι συμπτωματικής νόσου μεταξύ των φιλοξενούμενων και 87,1% για τους εργαζόμενους.

«Σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα, τα εμβολιασμένα άτομα είχαν μειωμένο κίνδυνο για μόλυνση από SARS-CoV-2 και συμπτωματική νόσο», ανέφερε το CDC. Ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «είναι απαραίτητος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωματικού COVID-19, καθώς και η συνεχής εστίαση στις πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων», ανέφερε το CDC.
Από τότε που αναφέρθηκε στο Κεντάκι, το R.1 έχει ταυτοποιηθεί σε περισσότερα από 10.000 περιστατικά στις ΗΠΑ, βάση του αριθμού των αλληλουχιών στη βάση δεδομένων GISAID SARS-CoV-2.
Το CDC δεν έχει ταξινομήσει το R.1 ως στέλεχος ενδιαφέροντος, αλλά σημείωσε ότι περιέχει «αρκετές σημαντικές μεταλλάξεις» και «έχει στοιχεία για αυξημένη μολυσματικότητα του ιού».

Μελέτη για τη σημασία των τακτικών προληπτικών τεστ

Μια αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Netw Open, διερεύνησε τη σημασία των τακτικών προληπτικών τεστ, για τον περιορισμό της COVID-19 στα σχολεία. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 458 καθηγητές ή λοιπό και 315 μαθητές από 3 δημόσια σχολεία της πολιτείας Νεμπράσκα στις ΗΠΑ. Έλαβε χώρα εβδομαδιαία εξέταση σιέλου με PCR για SARS-CoV-2 σε ασυμπτωματικά άτομα. Συνολικά, συλλέχτηκαν 2.885 δείγματα σε διάστημα 5 εβδομάδων. Aνιχνεύθηκαν με τον τρόπο αυτό 46 περιπτώσεις (22 μαθητές και 24 μέλη προσωπικού), που αντιπροσωπεύουν αύξηση των αθροιστικών ποσοστών ανίχνευσης SARS-CoV-2 από 1,2% σε 7% μεταξύ μαθητών και από 2,1% σε 5,3% μεταξύ του προσωπικού, σε σύγκριση με τους συμβατικούς μηχανισμούς αναφοράς κρουσμάτων κατά την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, έγινε μελέτη ανίχνευσης SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων από τις ευρύτερες περιοχές, καθώς και σε δείγματα αέρα από αίθουσες χορωδιών για τον έλεγχο της μεταδοτικότητας. Οι αναλύσεις κατέδειξαν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και για την κοινότητα σε γεωγραφικές περιοχές πλησίον των σχολείων. Η πιλοτική αυτή μελέτη ανέδειξε την αξία υιοθέτησης στρατηγικών τακτικού προληπτικού ελέγχου για SARS-CoV-2 με τεστ στα σχολεία. Τέτοιες πρακτικές είναι υψηλής σημαντικότητας, ειδικά μέχρι να καλυφθεί εμβολιαστικά ο παιδικός πληθυσμός.

Νέα κατηγορία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε πρόσφατα σε νέα ταξινόμηση των μεταλλαγμένων στελεχών καθώς και στον ορισμό μιας νέας κατηγορίας. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα στελέχη του SARS-CoV-2 είχαν ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες: Variant of Interest (VOI) – στελέχη ενδιαφέροντος δηλαδή μεταλλάξεις που επηρεάζουν ιδιότητες του ιού όπως η μολυσματικότητα, η σοβαρότητα της νόσου, η διαφυγή από υπάρχουσα ανοσία, ή η μειωμένη αποτελεσματικότητα σε διαθέσιμες διαγνωστικές δοκιμασίες, ή θεραπευτικά μέτρα. Περιλαμβάνει τα στελέχη Λάμδα και Μι.

Variant of Concern (VOC) – στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος, δηλαδή ένα στέλεχος VOI που i) σχετίζεται με αυξημένη μολυσματικότητα ή αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα του COIVD-19, ii) αυξημένη λοιμοτοξικότητα, ή μειωμένη αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας, διαθέσιμες διαγνωστικές δοκιμασίες, εμβόλια ή θεραπευτικά μέτρα. Περιλαμβάνει τα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα

Η νέα ονοματολογία περιλαμβάνει την κατηγορία:
Variants Under Monitoring (VUM) – στελέχη υπό επιτήρηση: Στελέχη με μεταλλάξεις με υποψία ότι μπορεί να αποτελέσουν μελλοντική απειλή, και χωρίς τεκμηρίωση ότι διαθέτουν τροποποιημένες φαινοτυπικές ιδιότητες, απαιτώντας περαιτέρω επιτήρηση και αξιολόγηση εν αναμονή περαιτέρω τεκμηρίωσης των ιδιοτήτων τους.

Tα περισσότερα στελέχη VOI έχουν συμπεριληφθεί στη νέα αυτή κατηγορία Περιλαμβάνει τα στελέχη: B.1.427 και B.1.429 (πρώην VOI), R.1, B.1.466.2, B.1.1.318, B.1.1.519, C.36.3, B.1.214.2, B.1.1.523, B.1.619, B.1.620, C.1.2, B.1.617.1 (πρώην VOI), B.1.526 (πρώην VOI), B.1.525 (πρώην VOI)
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός CDC ακολουθεί διαφορετική ταξινόμηση.

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων για παθήσεις του νευρικού συστήματος

Αυξημένες κατά 21% είναι οι πωλήσεις των OTC από τα φαρμακεία την περίοδο 30/08-12/09, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (31/08-13/09) ως εξής:
· Φάρμακα: +6,8% (+1,1 χιλ. τμχ.)
· Προϊόντα OTC: +21% (+717,4 χιλ. τμχ.)
· Καλλυντικά: -0,9% (-14,4 χιλ. τμχ.)
· Προϊόντα διατροφής: +2% (+3 χιλ. τμχ.)
· Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +12,8% (+138,3 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:
· Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 12,5% (+372,3 χιλ. τμχ.)
· Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 29,4% (+372,6 χιλ. τμχ.)
· Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 14,7% (-40,6χιλ. τμχ.)
· Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 26,2% (+4,6 χιλ. τμχ.)
· Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, περιλαμβάνει Χειρουργικές Μάσκες αυξάνεται κατά: +86,1% (+162,6 χιλ. τμχ.)
Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης : Φωταγώγηση του κτιρίου του συλλόγου

Ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του Μαστού, Ν. Θεσσαλονίκης, Άλμα Ζωής, ενημερώνει για συνάντηση μελών του Συλλόγου για την Φωταγώγηση του Κτιρίου του Συλλόγου, την Τετάρτη 29/09/2021 στις 07:00 μμ. το απόγευμα στην είσοδο του κτιρίου, επί της οδού Παύλου Μελά 38. Στην συνάντηση οι συμμετέχουσες, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν το μπλουζάκι, το βραχιολάκι ή το συλλεκτικό παζλ του 9ου Sail for Pink και να δωρίσουν τα μαλλιά τους για το Πρόγραμμα «Χάρισε Δύναμη» στο stand των Κομμωτηρίων Medusa.

Για την προστασία όλων, κατά την διάρκεια της συνάντησης είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, με την χρήση αντισηπτικού και μάσκας προστασίας και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία, επικοινωνήσετε στο 2310 285 181 ή στο [email protected]

Φυσικοθεραπευτές: Πιθανή αναστολή παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ

Για πιθανή αναστολή παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Π. Λυμπερίδης, τονίζοντας ότι η κοινοποίηση του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές της προκαταβολικής είσπραξης του
clawback του Ιουνίου 2021, που ανέρχεται στο 19,18%, «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κλάδο».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, προσθέτοντας τη δόση για το claw back 2018-2019 ,την προκαταβολική είσπραξη του clawback 2021 και το φόρο, ένας φυσικοθεραπευτής θα εισπράξει στη τσέπη λιγότερα από μισά από αυτά που δούλεψε όλο το μήνα.
Όπως σημειώνει ο Π.Σ.Φ., παρόλη την υπόσχεση του Υπουργού Υγείας και της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της περικοπής των 2.000.000, έτσι ώστε να επιστρέψει η επιτρεπόμενη δαπάνη του

ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 2020 (71.000.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός αυτός δεν επαρκεί και υπολείπεται αρκετά των πραγματικών αναγκών, η οποίες – θα πρέπει να σημειωθεί ότι – διογκώθηκαν φέτος, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας. Σήμερα, με τις προστιθέμενες επιστροφές του claw back (2018, 2019, 2020 και 2021) συν το 20% του φόρου, η επιστροφή αγγίζει στο 50% των δεδουλευμένων.

Κοινή πρόταση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι η καταβολή εξολοκλήρου κάθε παρεχόμενης πράξης , προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Αναφορικά με το πως μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση τεχνικά, ο Π.Σ.Φ. είναι στη διάθεση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για συζητήσεις, κάτι όμως που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, καθώς οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας.

Μ. Γκάγκα: Βασική μου προτεραιότητα η αντιμετώπιση του τραύματος

Στις Οινούσσες μετέβη το Σάββατο το πρωί η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Χίο. Η κ. Γκάγκα είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Γιώργο Δανιήλ και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού όπου ενημερώθηκε από τον αγροτικό ιατρό και τη νοσηλεύτρια για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγειονομικής δομής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ιατρική κάλυψη σε κάθε ακριτική γωνιά της Ελλάδας. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα τη διάθεση για προσφορά των συναδέλφων μου και την χρήση μεθόδων τηλεϊατρικής. Θα ήθελα επίσης να σταθώ στην καθοριστική συμβολή των ευγενικών χορηγιών δωρητών, οι οποίοι, όχι μόνο στις Οινούσσες και τη Χίο, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας, διαμορφώνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την λειτουργία μικρών και μεγαλύτερων υγειονομικών δομών.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς». Το μεσημέρι η Αν. Υπουργός επέστρεψε στη Χίο, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του 7ου Σεμινάριο Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος που διοργανώνει το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αντιμετώπιση του τραύματος και η εκπαίδευση για την φροντίδα του παντού στην Ελλάδα, αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική που θα ακολουθήσω». Το απόγευμα, η κα Γκάγκα μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ με θέμα «Ηχηρές και Σιωπηρές Πανδημίες».