Webinar απο τον ομιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και την εταιρεια MSD

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου το webinar που διοργάνωσε η εταιρεία MSD σε συνεργασία με τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, με θέμα «Εμβολιασμός των ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19. Όσα πρέπει να γνωρίζει ο φαρμακοποιός». Τo webinar άνοιξε ο κ. Γιώργος Τρίμης, παιδίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Medical Lead Vaccines/Inflectious Diseases MSD, επισημαίνοντας την ανάγκη του δια βίου εμβολιασμού. Ο κ. Ευάγγελος Φουστέρης, MD, PhD, παθολόγος με ειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη και ιατρικός διευθυντής MEDOC, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στα εμβόλια 2021 και τα οφέλη τους.

Συνεχίζοντας ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, Mpharm, MSc Clin Pharm, ARPharmS, κλινικός φαρμακοποιός, Ψυχιατρική Κλινική Θεσσαλονίκης «Αγία Αικατερίνη», μίλησε για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και πρακτικά ζητήματα γύρω από τους εμβολιασμούς. Ο τελευταίος εισηγητής κ. Βασίλειος Κιοσσές, PgDip, PhD ψυχοθεραπευτής-ιατρικός εκπαιδευτής, Course Director της βιωματικής εκπαίδευσης στην ενσυναίσθηση «Έλα στη θέση μου Γιατρέ!», αναφέρθηκε στην επικοινωνία και συμβουλευτική του εμβολιασμού ενηλίκων από τη θέση του φαρμακοποιού. Το webinar έκλεισε με ελεύθερη συζήτηση, με ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Screenshots από το webinar στο website του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, www.prosyfape.gr

 

Pfizer: Δοκιμές φαρμάκου για την πρόληψη της Covid-19

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις δοκιμές πειραματικού φαρμάκου που λαμβάνεται από το στόμα και προλαμβάνει τη μόλυνση από κορονοϊό σε άτομα που έχουν εκτεθεί στην ασθένεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Pfizer περνά στο μεσαίο στάδιο των δοκιμών του φαρμάκου PF-07321332, στο οποίο θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς ενήλικες, άνω των 18 ετών, που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με άτομο που έχει επιβεβαιωμένα νοσήσει με κορονοϊό και παρουσιάζει συμπτώματα. Στόχος του σταδίου αυτού των δοκιμών του PF-07321332 είναι να αποδειχθεί ότι μπορεί να μπλοκάρει τη δράση του ενζύμου-κλειδί που είναι απαραίτητη για τον επιπολασμό του κορονοϊού.

Θα χορηγείται μαζί με μία μικρή δόση της ουσίας ritonavir, ενός αντιρετροϊκού παλαιότερου φαρμάκου που χορηγείται σε ασθενείς με HIV. Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ το μόνο φάρμακο που έχει λάβει άδεια χορήγησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι το φάρμακο remdesivir .
Η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει ακόμη μία δοκιμή του PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπτώματα.

Ανανέωση συνεργασίας BIANEX και ΒIAN με την Specifar

Οι κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο του Ελληνικού Φαρμακείου BIANEΞ Α.Ε. και η ΒΙΑΝ Α.Ε του Ομίλου Γιαννακόπουλου, και η SPECIFAR S.A., εταιρεία του Ομίλου TEVA Pharmaceuticals ανανεώνουν δυναμικά τη συνεργασία τους στην Ελλάδα, που έχει ξεκινήσει από το 2013 για ακόμα 5 έτη, για την προώθηση και τη διανομή του πολύ σημαντικού προϊόντος, SUDOCREM.
H μακροχρόνια συνεργασία στηρίζεται στη συνεχή επιτυχία και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας ΒΙΑΝ Α.Ε.

H SUDOCREM, η Ιδανική κρέμα για κάθε αλλαγή πάνας, αποτελεί ένα σημαντικό και ευρέως γνωστό brand στην κατηγορία της βρεφικής περιποίησης, καθώς για πολλά συνεχόμενα έτη βρίσκεται σε κάθε Ελληνικό σπίτι φροντίζοντας τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας. Καταναλωτές, φαρμακοποιοί και ιατροί έχουν δείξει εμπιστοσύνη στη SUDOCREM, η οποία αποτελεί κλειδί για τη συνεχή συνεργασία των δύο εταιρειών.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ήδη ανανεωθεί και για το INFACOLIC, που ανήκει στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ για τους βρεφικούς κολικούς.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. του Ομίλου Γιαννακόπουλου, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Τα διεθνή brands αποδεικνύουν διαχρονικά την εμπιστοσύνη τους στην ποιότητα και την αξιοπιστία των εταιρειών μας ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ για την παραγωγή και διάθεση υψηλών προδιαγραφών προϊόντων σε ένα ευρύ πανελλαδικό δίκτυο. Η ανανέωση αυτής της συνεργασίας μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς μας επιβεβαιώνει πως η επιχειρηματική στρατηγική που εφαρμόζουμε έχει αποτελέσματα τόσο για εμάς, όσο και για τους συνεργάτες μας. Και αυτό ταυτόχρονα μας ωθεί στο να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στις επόμενες κινήσεις μας».

Θεραπεία φλεγμονών του αναπνευστικού με μονοκλωνικά αντισώματα

Τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών για τις θεραπείες των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με μονοκλωνικά αντισώματα, δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, των ρινικών πολυπόδων και του βρογχικού άσθματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φλεγμονώδη και αλλεργικά νοσήματα ρινός ταλαιπωρούν το 25% των πολιτών του δυτικού κόσμου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται με μορφή εμβολίου ή υποδόριας ένεσης 3- 4 φορές ετησίως, απαιτούν υποβολή αιτήματος χορήγησης και προέγκριση, καθώς είναι υψηλού κόστους.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από τον ΕΟΦ, προκειμένου τα μονοκλωνικά αντισώματα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται, αφού αναμένεται να αποτελέσουν θεραπεία σε ομάδες ασθενών, στους οποίους η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων δεν απέδωσε και επανεμφανίστηκαν ή σε όσους έχουν βαριά συμπτωματολογία με έντονη δυσκολία αναπνοής και παράλληλο βρογχικό άσθμα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί υψηλό θεραπευτικό κόστος και επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες υγείας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, καθηγητής Ω.Ρ.Λ. στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. «Οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τις ιντερλευκίνες, να κατευνάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ανάπτυξη πολυπόδων, υποτροπιάζοντες πολύποδες, όπως και αλλεργικών νοσημάτων», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, με αφορμή το συμπόσιο, που έχει τίτλο «Ηωσινοφιλική φλεγμονή στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Πανδημία και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Έρευνα που διεξήγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ σε 282 παιδιά και 490 εφήβους και τις οικογένειές τους, έδειξε ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά είναι μεταξύ αυτών των επιπτώσεων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε χθες σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.

Όπως φάνηκε, η αυξημένη ψυχοπαθολογία των παιδιών σχετίζεται με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία (τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στους εφήβους), το φύλο (αυξημένα ποσοστά σε αγόρια), η ψυχολογική ή σωματική ευημερία τους, η κοινωνική υποστήριξή τους, η οικογενειακή δυσλειτουργία και το ιστορικό τραύματος και ανθεκτικότητας των φροντιστών τους.

Παράλληλα, έρευνα που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Παιδοψυχιατρική Εταιρεία έδειξε ότι η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αυξήθηκε δραματικά από το 50% το 2020 στο 80% το 2021 με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις αυτοκτονικές τάσεις, τις διαταραχές άγχους και διατροφής και τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια.

Αντιμετώπιση της πνευμονίας covid-19 με το φάρμακο anakinra

H μελέτη SAVE-MORE που σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη, έδειξε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της πνευμονίας από COVID-19 με μια ειδικά στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με το φάρμακο Anakinra, μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 64% και θανάτου κατά 55%. Το Anakinra είναι ένα ήδη γνωστό βιοφαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στην ουσία, πρόκειται για μια πλήρη στρατηγική αντιμετώπισης των ασθενών με covid-19 πνευμονία, η οποία έχει δύο στάδια:
– Στο πρώτο στάδιο πρέπει να γίνει μέτρηση του βιοδείκτη suPAR στο αίμα κάθε ασθενούς, που νοσηλεύεται με covid-19 πνευμονία.
– Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml, ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra.

Τα αποτελέσματα, μετά από 28 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας, έδειξαν συνολική βελτίωση της κλινικής εξέλιξης των ασθενών που έλαβαν το anakinra, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ειδικότερα:
– Σχεδόν τριπλασιάζεται (αυξάνεται 2,78 φορές) η πιθανότητα ίασης.
– Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή η εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
– Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου. Τα παραπάνω αποτελέσματα, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα (27/09/2021), ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Γιαμαρέλλος. Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα, στην Ελλάδα (29) και στην Ιταλία (8) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται απάντηση για την έγκριση ή μη, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την νόσο COVID-19. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine (impact factor 54) στις 3 Σεπτεμβρίου κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την διάχυση της γνώσης παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19.

Συμμετοχή του Συλλόγου ΚΕΦΙ στην πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe

Στο πλαίσιο της δράσης για την ενημέρωση γύρω από τα είδη γυναικολογικού καρκίνου στη χώρα μας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετείχαν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και κάλεσαν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «#GOfor». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί καθ’ όλο τον μήνα Σεπτέμβριο να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

Την Κυριακή 19/9/21 και στα πλαίσια των εορτασμών αυτών ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργάνωσε για 2η φορά φιλανθρωπικό αγώνα Μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μετς υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλές σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Αθλητισμού και είναι χαρακτηριστικό ότι τις 2 ομάδες κατεύθυναν από τον πάγκο δύο ζωντανοί θρύλοι του Ελληνικού Μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και η Άννυ Κωνσταντινίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Εβίνα Μάλτση, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής και πολλοί ακόμα παλαίμαχοι αλλά και σύγχρονοι παίκτες μπάσκετ καθώς και άλλων αθλημάτων όπως της Ιστιοπλοΐας, της Κολύμβησης, του Στίβου, της Ξιφασκίας. Επίσης πολύ σημαντική για την επικοινωνία των μηνυμάτων ήταν και η συμμετοχή ιατρών του κλάδου καθώς και φίλων Ασθενών σχηματίζοντας έτσι ένα δημιουργικό μωσαϊκό. Για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο για θέματα που αφορούν τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο στην σελίδα του Facebook του Κ.Ε.Φ.Ι. και της «Εριφύλης» Κ.Ε.Φ.Ι. και στο κανάλι του YouTube του συλλόγου.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Οι λειτουργοί ψυχικής υγείας έχουν πιθανά τη δυνατότητα να κάμψουν τις αντιστάσεις και τις αμφιβολίες των πολιτών για τον εμβολιασμό έναντι στον ιό SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση, και την υπομονετική ακρόαση των προβληματισμών. Το 18% των πολιτών στις ΗΠΑ βλέπει ένα τέτοιο επαγγελματία μία φορά ανά έτος. Οι λειτουργοί ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που σκέφτονται και νιώθουν οι άνθρωποι, τις κοινωνικές εμπειρίες τους και να προσφέρουν τη δυνατότητα για μία ολιστική αλλαγή στάσης. Η κακή ψυχική υγεία αποτελεί παράγοντα αυξημένης πιθανότητας νόσησης για πολλά λοιμώδη νοσήματα και μειώνει συμπεριφορές πρόληψης όπως ο εμβολιασμός.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν μία σχετική πρόσφατη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό JAMA.

Πολλές φορές κάποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί λόγω διαστρεβλωμένων γνώσεων, άγχους, και φόβου για τον πιθανό κίνδυνο παρενεργειών. Η αντιμετώπιση από τους ειδικούς τέτοιων εσωτερικών διαμαχών για τον εμβολιασμό, τονίζοντας τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί στην παραγωγή των εμβολίων, μπορεί πιθανά να μειώσει την απροθυμία και τον φόβο κάποιων να εμβολιαστούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, και μελετώνται αν θα μπορούσε μέσω αυτών να ενισχυθεί ο εμβολιασμός.

Η σύσταση ενός λειτουργού υγείας παραμένει να αποτελεί ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καμφθούν οι πιθανές ανησυχίες κάποιου για τον εμβολιασμό. Η αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης ζωής θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο να εμβολιαστεί. Τα πιθανά εμπόδια για κάποιον ανεμβολίαστο επαγγελματικά και κοινωνικά, και οι μελλοντικές προοπτικές μετά τον εμβολιασμό που περιλαμβάνουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να αποτελέσουν επαρκή μέσα πειθούς οδηγώντας κάποιον στον εμβολιασμό. Η εφαρμογή νέων στρατηγικών για την προώθηση του εμβολιασμού στον πληθυσμό αποτελεί προτεραιότητα και ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας μπορεί να είναι σημαντικός στην κάμψη πιθανών προβληματισμών, ειδικά σε κοινότητες που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία COVID-19.

Διευκρινίσεις από το Υπ. Υγείας για την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας δίνει διευκρινίσεις για την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό». Η καταγγέλλουσα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ισχυρίστηκε πως ο πραγματικός λόγος της μη πρόσληψής της στο ΕΣΥ ήταν πως είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι ο λόγος της απόρριψης ήταν το γεγονός ότι η άλλη υποψήφια για πρόσληψη γιατρός, είχε μεγαλύτερη βαθμολογία και περισσότερα τυπικά προσόντα.

«Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) – εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανακοίνωση, που καταλήγει ως εξής: «Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Δράσεις για τις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης

Στοχευμένες δράσεις για την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, αναπτύσσει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, όπως δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, ο ΓΓ ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε 11 Περιφερειακές Ενότητες.

Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία. Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος με τους ιδιώτες επαγγελματίες υγείας για δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer. Υπενθύμισε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε για τους παιδιάτρους, αλλά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ιδιώτης ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών ανέφερε ότι χθες ξεπεράστηκαν οι 12.080.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 6.415.000 πολίτες, δηλαδή το 61,1% του γενικού πληθυσμού και 70,5% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.060.000 πολίτες, δηλαδή το 57,7% του γενικού πληθυσμού και 67,2% του ενήλικου πληθυσμού. Όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων, ο ΓΓ ΠΦΥ, ανέφερε ότι η χώρα μας είναι προγραμματισμένο να λάβει από τις συμφωνίες με την ΕΕ για το 2021, 27.576.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16.140.000 πολιτών. Αναμένεται να παραλάβουμε 13.900.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, 1.896.000 δόσεις από την Moderna, 7.080.000 δόσεις εμβολίου από AstraZeneca και 4.700.000 Johnson & Johnson.