Δωρεά διαδραστικού αμφιθεάτρου στη φαρμακευτική σχολή του ΕΚΠΑ

Στη δωρεά ενός νέου σύγχρονου και τεχνολογικά άρτιου αμφιθεάτρου 100 θέσεων, προϋπολογισμού ύψους 120.000 ευρώ, για τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, προχώρησε το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Η επικεφαλής του Ιδρύματος, φαρμακοποιός MSc, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ κυρία Ιουλία Τσέτη, πραγματοποίησε τα εγκαίνια της Αίθουσας το απόγευμα της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία του προέδρου του Φαρμακευτικού τμήματος Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ Λέανδρου Σκαλτσούνη, του Πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Αθανάσιου Μελέτη Δημόπουλου, των Αντιπρυτάνεων Νικόλαου Βούλγαρη και Αθανάσιου Τσακρή, του Κοσμήτωρα της Σχολής επιστημών Υγείας Μανώλη Πικουλή και πολλών προέδρων, από τα τμήματα του ΕΚΠΑ.

Για την συμβολή του Ιδρύματος ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ενέργειες της πανεπιστημιακής κοινότητας, μίλησε η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου.

Η δωρεά του αμφιθεάτρου- που έχει όλες τις δυνατότητες διαδικτυακής και διαδραστικής εκπαίδευσης των φοιτητών- πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Το νέο αμφιθέατρο της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, φέρει το όνομα «Ίδρυμα Κλέων Τσέτης», εμπνευστή και δημιουργού των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma & InterMed, ο οποίος υπήρξε ένα ανήσυχο ερευνητικό πνεύμα, δημιουργικός φαρμακοποιός, ευφυής βιομήχανος και αλληλέγγυος εργοδότης. Ενέπνευσε με το έργο του, το παράδειγμά του, την αξιοσημείωτη κοινωνική του προσφορά και το ήθος του, μία ολόκληρη γενιά φαρμακοποιών και πανεπιστημιακών, ενώ τα πολύτιμα διδάγματά του, τα ακολουθούν μέχρι και σήμερα, οι 568 και πλέον, εργαζόμενοι του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

 

Το 1/3 των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα

Ανησυχητική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζουν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς συγκριτικά με το 1990, τα ισχαιμικά επεισόδια έχουν ανέλθει το 2020 από την πέμπτη θέση στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όσον αφορά τα αίτια που προκαλούν αναπηρίες και τα καρδιαγγειακά επεισόδια από την έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην τέταρτη. Το 1/3 των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα. Συνεπώς αποτελεί αναγκαιότητα η διακοπή του καπνίσματος, και σε περίπτωση που αυτή δεν είναι εφικτή, στρατηγικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Dr. Emil Toldy-Schedel, President of Harm Reduction Medical Society in Hungary, cardiologist, General Director of St. Ferenc Hospital, μιλώντας στο 2ο ΤHR International Media Meeting για Tobacco Harm Reduction, που έγινε χθες στη Βουλγαρία. Ο επιφανής καρδιολόγος επισήμανε ότι το κάπνισμα συνδέεται με δυσλιπιδαιμία, με 3% αύξηση χοληστερόλης, 9% αύξηση τριγλυκεριδίων και 5,7% μείωση HDL, υπέρταση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, κατά τη σύγκριση του τσιγάρου με συστήματα που λειτουργούν με θέρμανση και όχι καύση του καπνού (ETSH), οι τοξικές και εν γένει επικίνδυνες χημικές ουσίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 90%-95%.

Ο Δρ. Toldy-Schedel επίσης ανέφερε ότι το 2020 συγκροτήθηκε Task Force σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και άλλες 12 Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, με τρεις άξονες: διακοπή καπνίσματος, πρόληψη και μείωση της βλάβης. Σε αυτή την Task Force συμμετέχουν και 2 Έλληνες καρδιολόγοι, ο Κωνσταντίνος Κοσκινάς (Ελβετία) και ο Κωνσταντίνος Δάβος από το ΙΙΒΕΑΑ (Ελλάδα).