ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και GE Healthcare φέρνουν στην Ελλάδα τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανακοινώνει τη συνεργασία του με την GE Healthcare και έχει εγκαταστήσει στη Βιοιατρική Αλίμου τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο μαγνητικός τομογράφος προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και του θορύβου στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι, εξαλείφεται το αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που καθιστά το σύστημα κατάλληλο ακόμη και για ασθενείς με κλειστοφοβία.

Ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™ της GE Healthcare είναι σχεδιασμένος βάσει της πλέον σύγχρονης αρχιτεκτονικής που προσφέρει ευκρινέστερες, υψηλότερης ποιότητας εικόνες.

Τα πηνία των παραδοσιακών μαγνητικών τομογράφων είναι συνήθως ογκώδη, βαριά και άβολα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους επαγγελματίες Υγείας. Όμως, ο νέος μαγνητικός τομογράφος της GE Healthcare, φέρνει τη νέα τεχνολογία πηνίων AIR™ που είναι 60% ελαφρύτερα και σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα όπως μία άνετη κουβέρτα.

«Επενδύουμε σε νέα διαγνωστικά εργαλεία, τεχνολογία αιχμής και διαρκείς αναβαθμίσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης Διαγνωστικής Ιατρικής, με στόχο την παροχή υπηρεσιών  υψηλής ποιότητας, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των εξεταζόμενων. Η νέα αυτή επένδυση στον τομέα της μαγνητικής απεικόνισης αποτελεί μία ακόμη έκφραση της δέσμευσής μας για την παροχή κορυφαίας διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά και για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Γεώργιος Ευ. Σπανός.

«Στόχος μας στην GE Healthcare είναι να δημιουργούμε λύσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία περίθαλψης του ασθενή και ο υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™ αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα», δήλωσε ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής GE Healthcare Ελλάδας και Κύπρου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, έναν από τους ηγετικούς ομίλους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Με την προσθήκη του νέου μαγνητικού τομογράφου, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πλέον θα βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών του, προσφέροντάς τους την τελευταία λέξη στην τεχνολογία απεικόνισης», συνέχισε.

Κριτική ειδικών στο Europe Beating Cancer Plan της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κριτική στο Europe Beating Cancer Plan της Ευρωπαϊκή Επιτροπής άσκησαν επιφανείς καθηγητές, όπως  ο Δρ. Ιγνάτιος Οικονομίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο Dr. Karl Fagerstrom, Professor Emeritus, Clinical Sciences Dep, Lunds Univ., Sweden, μιλώντας στην πρώτη ημέρα του «4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy».

O Δρ. Οικονομίδης τοποθετήθηκε επί των θεμάτων και ως πρόεδρος του SCOΗRE, της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για τον έλεγχο του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Όπως τόνισε, θέματα όπως η μείωση της βλάβης έχουν αγνοηθεί στο σχέδιο δράσης, παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία καρκίνου, με 27% των περιπτώσεων να αποδίδονται ευθέως σε αυτό. Στην Ευρώπη μόνο το 2020 2,7 εκατομμύρια άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από τον καρκίνο. Από το 2005 έως το 2030 το κάπνισμα θα ευθύνεται για 175 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Το Europe Beating Cancer Plan, επεσήμανε ο Δρ. Οικονομίδης, δεν εξετάζει το γεγονός ότι πλέον υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα συστήματα θέρμανσης και μη καύσης του καπνού (ΗΝΒ) εμφανίζουν σημαντική μείωση της έκθεσης του χρήστη σε τοξικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, συγκριτικά με τα τσιγάρα. Επιπλέον, μεγάλες κλινικές μελέτες, όπως η μελέτη Escapad, που έγινε από το French Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (OFDT) σε 39.000 εφήβους, ηλικίας 17 ετών στη Γαλλία, απέδειξαν ότι η χρήση των παραπάνω προϊόντων δεν οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών καπνίσματος στους εφήβους.

Ο Dr. Karl Fagerstrom έκανε διάκριση μεταξύ της καύσης ή μη καύσης του καπνού (combustible/non-combustible products), τονίζοντας ότι τα μέτρα της Ε.Ε. θα πρέπει να κατευθύνονται στην αντικατάσταση του τσιγάρου από εναλλακτικά προϊόντα όπως το snus. Όπως είπε, η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της κάτι που είχε δηλώσει και o Commissioner του FDA, Steve Gottlieb το 2018: πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ενηλίκους καπνιστές να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση που να είναι λιγότερο βλαβερή για την υγεία τους. Ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτυχία της Σουηδίας στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών κάτω από το όριο του 5% που έχει τεθεί ως στόχος από το Europe Beating Cancer Plan (η χώρα έχει σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ε.Ε.) οφείλεται σε αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος, σε συνδυασμό με ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών προϊόντων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καπνιστές να κάνουν τη στροφή σε λιγότερο βλαβερά για την υγεία τους προϊόντα.

Στο μοντέλο της Σουηδίας εστιάστηκε και η ομιλία του Bengt Wilberg, ιδρυτής της κίνησης καταναλωτών “EUforSnus”, τονίζοντας ότι στο Europe Beating Cancer Plan αναφέρεται ότι το 40% των καρκίνων μπορεί να προβλεφθεί, όπως οι καρκίνοι που προκαλεί το τσιγάρο. Παρουσίασε στοιχεία για τον κίνδυνο βλάβης στην υγεία από 13 διαφορετικά προϊόντα νικοτίνης, όπου ενώ το τσιγάρο εμφανίζει ποσοστά που ξεπερνούν το 99%, τα εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα θέρμανσης και μη καύσης του καπνού και το snus, εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά (3,38% και 3,18% αντιστοίχως). Χωρίς τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, τόνισε ο κ. Wilberg, είναι πρακτικά αδύνατον για την Ε.Ε. να πιάσει τον στόχο για μείωση των ποσοστών καπνιστών κάτω από το 5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο F. Fernandez Bueno, Consultant, Ongological Surgery, Hospital Gomez-Ulla, President of the Platform of Harm Reduction, Spain, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού θα πρέπει να ανοίξει επί της ουσίας, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την μείωση της βλάβης στην υγεία, καθώς και τα αποτελέσματα της ευρείας χρήσης των προϊόντων αυτών σε χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, η Βρετανία και η Γαλλία. Ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μεταθέσει τη συζήτηση αυτή για το 2023, ωστόσο τα εκατομμύρια θάνατοι από κάπνισμα ετησίως μας δείχνουν ότι η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει.

Τα σχόλιά του για το Europe Beating Cancer Plan και το κάπνισμα κατέθεσε και ο Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ο οποίος ανέφερε ότι παρά την αυστηροποίηση των μέτρων σε  πολλές χώρες της Ε.Ε., τα ποσοστά των θανάτων από το κάπνισμα έχουν μείνει στάσιμα κατά μέσο όρο. Αυτό δείχνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί με ένα άλλο μείγμα μέτρων. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των άλλων εναλλακτικών προϊόντων, εξετάζοντας ενδεχομένως εργαστηριακά και την επίδρασή τους στις ορμόνες του στρες, που όπως σχετίζονται με τον καρκίνο.

Σαρηγιάννης: 12.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι τέλος του έτους

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, τόνισε πως τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα». 

Μάλιστα, υπογράμμισε πως στα σχολεία δεν χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η  αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

Για τη Βόρεια Ελλάδα που δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».  Πρόσθεσε, όμως, πως η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα  λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα, έκανε λόγο για λήψη αυστηρότερων  μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».