Παραίτηση Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε την παραίτησή από την προεδρία του ΕΟΔΥ, με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ο  Υπουργός Υγείας  αποδέχτηκε την παραίτηση και τον ευχαρίστησε για την συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους» έγραψε ο κ. Αρκουμανέας στο Facebook, δημοσιεύοντας παράλληλα και την επιστολή που έστειλε στον υπουργό.  Χαρακτηριστικά τόνισε ότι, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό δηλώνει πως τίμησε το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνει από το ηθικό καθήκον του, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των πολιτών.

Νέο καινοτόμο σκεύασμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής almora PLUS® εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της στην κατηγορία του ανοσοποιητικού συστήματος με ένα νέο καινοτόμο σκεύασμα που έχει ως βασικό συστατικό το φαρμακευτικό φυτό κίστο (Cistus Creticus).

Ερευνώντας περαιτέρω τις ευεργετικές ιδιότητες του κίστου, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην κυκλοφορία το almora PLUS® CISTUS PROTECT. Πρόκειται για ένα σύγχρονο συμπλήρωμα διατροφής με ειδικά μελετημένη σύνθεση 3 συστατικών (κίστος, ψευδάργυρος, βιταμίνη D), που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και στην αποτελεσματική θωράκιση του οργανισμού από τις εποχικές λοιμώξεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει μια πληθώρα μηχανισμών για τον έλεγχο και την εξάλειψή των παθογόνων παραγόντων που μπορεί να υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μέσω αυτών επιτελεί τις λειτουργίες του, οι οποίες συμβάλλουν στην ατιμετώπιση τόσο των τοξικών, όσο και των αλλεργιογόνων ουσιών που εισέρχονται στον οργανισμό από τους βλεννογόνους. Η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί συνεπώς την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις εποχικές λοιμώξεις.

Η μοναδική σύνθεση τoυ almora PLUS® CISTUS PROTECT συνδυάζει το μελετημένο από την αρχαιότητα εκχύλισμα του κίστου με τα πιο επίκαιρα και αναγνωρισμένα για την αποτελεσματικότητά τους συστατικά, ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Κλινική μελέτη σε 160 ασθενείς έδειξε την επικουρική δράση του κίστου στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι εποχικών ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, καθώς και στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

 

Υβριδική εκδήλωση από τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Η αντάμωση του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ με τα φαρμακεία του, μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι ήταν παραπάνω από μια ισχυρή επιθυμία. Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος και το δίκτυό του, Green Pharmacy, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/09/2021 στο Divani Apollon Palace Hotel, με δυνατότητα παρακολούθησης και διαδικτυακά.

Το πολύ ενδιαφέρον θέμα της εκδήλωσης “Το αγοραστικό ταξίδι του πελάτη στο φαρμακείο: Συνδυάζοντας ψηφιακή εμπειρία και φυσικό χώρο!” κέντρισε από την πρώτη κιόλας στιγμή το ενδιαφέρον όλων και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των καταξιωμένων εισηγητών κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, μέχρι το τέλος.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Μίλτου Αγιούμπ, Αντιπροέδρου του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και κατόπιν τη σκυτάλη πήραν ο Αλέξανδρος Κόσσιβας, Digital Marketing Director στη Sleed, η Αντωνία Σκαράκη, CEO & Creative Director στην A.S. Strategy & τέλος η Χρύσα Μαρτίνου, Product Manager στη Bayer Hellas. Ο κ. Κόσσιβας αναφέρθηκε στον ψηφιακό κόσμο και ειδικότερα στην ψηφιακή παρουσία και προβολή του φαρμακείου ως φυσικό σημείο, επικαλούμενος και στο case study του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, διανεμήθηκε στους
παρευρισκόμενους ένας οδηγός ψηφιακής παρουσίασης και παρουσίας του δικτύου Green Pharmacy.

Συνεχίζοντας η κα Σκαράκη μίλησε για τις τάσεις της εποχής μας, προκειμένου να κατανοήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το φαρμακείο του μέλλοντος, μια ομαδική δουλειά ένα ακόμη case study του Ομίλου και των συνεργατών του, που οραματίστηκαν, μέσα στην καταχνιά της Πανδημίας.

Η τελευταία εισηγήτρια, κα Μαρτίνου, παρουσίασε τη νέα σειρά περιποίησης προσώπου και σώματος Bepanthol Derma, η οποία μάλιστα ξεκίνησε να λανσάρεται από τα φαρμακεία του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.
Η εκδήλωση έκλεισε με ελεύθερη συζήτηση, με ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Περισσότερα για την εκδήλωση καθώς και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στο website του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, www.prosyfape.gr

 

Κορυφαίες διακρίσεις για τη Servier Hellas

Πέντε συνολικά κορυφαίες διακρίσεις συγκέντρωσε η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas στα Best in Pharmacy Awards και Healthcare Business Awards, δύο από τους πιο σημαντικούς θεσμούς επιβράβευσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς στον φαρμακευτικό κλάδο. Η εταιρεία βραβεύτηκε για την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Φαρμάκων «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» αποσπώντας τις εξής διακρίσεις:

Best in Pharmacy Awards:
PLATINUM βραβείο. Πρόκειται για ειδικό τίτλο που απονέμεται σε υποψηφιότητες με εξαιρετικές επιδόσεις. GOLD βραβείο στην κατηγορία ΤηλεόρασηGOLD βραβείο στην κατηγορία Social Media.
Healthcare Business Awards:
GOLD βραβείο στην κατηγορία Τηλεόραση
SILVER βραβείο στην κατηγορία Social Media.

Η Servier Hellas ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης της εκστρατείας με σκοπό να συμβάλει στην ανάδειξη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της χαμηλής προσήλωσης στη θεραπεία, δηλαδή της νοοτροπίας πολλών ασθενών να τροποποιούν αυθαίρετα τη δοσολογία ή να διακόπτουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τους, χωρίς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Αυτή η νοοτροπία είναι φυσικά εσφαλμένη, καθώς δεν γίνεται σωστά η θεραπεία του νοσήματος και η υγεία του ασθενούς τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της Εκστρατείας «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» είναι η αύξηση της ενημέρωσης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, αλλά και του γενικού πληθυσμού, για την αναγκαιότητα της ορθής τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός. Για την προβολή των μηνυμάτων της εκστρατείας δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.akolouthotinagogi.gr που περιλαμβάνει αναλυτική πληροφόρηση και συμβουλές που βοηθούν τους χρήστες να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους.

Νεότερα δεδομένα για τη μπιμεκιζουμάμπη

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης BE BRIGHT, που αξιολόγησε τη μακροχρόνια ασφάλεια, ανεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του BIMZELX® (μπιμεκιζουμάμπη) για διάστημα 2 ετών σε ενήλικους ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή Ψωρίαση κατά πλάκας, που είχαν ολοκληρώσει μια εκ των τριών εγκριτικών μελετών Φάσης 3, μαζί με νέα ευρήματα από το κλινικό πρόγραμμα Φάσης 3/3b για τη μπιμεκιζουμάμπη στην Ψωρίαση ανακοίνωσε η UCB στο 30ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).

Η μπιμεκιζουμάμπη είναι ο πρώτος εκλεκτικός αναστολέας της IL-17A και IL -17F που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της μέτριας ως σοβαρής Ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικους ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης BE BRIGHT που παρουσιάστηκαν στο EADV έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν μπιμεκιζουμάμπη πέτυχαν διατηρήσιμα αποτελέσματα καθαρότητας δέρματος ( PASI 90 PASI 100) για 2 χρόνια με δόση συντήρησης, και ότι η μπιμεκιζουμάμπη ήταν γενικώς καλά ανεκτή, χωρίς νέα σήματα ασφαλείας.

Η μετάβαση στη μπιμεκιζουμάμπη μετά από 24 εβδομάδες χορήγησης ανταλιμουμάμπης στη BE SURE, οδήγησε σε διατηρήσιμη αύξηση των ποσοστών ανταπόκρισης PASI 90 και PASI 100 για διάστημα 2 ετών.2,5 Επιπλέον, η μετάβαση σε μπιμεκιζουμάμπη μετά από 52 εβδομάδες θεραπείας με ουστεκινουμάμπη (BE VIVID) οδήγησε σε διατηρήσιμη αύξηση των ποσοστών ανταπόκρισης PASI 100 έως την 100η εβδομάδα. Οι ασθενείς που μεταπήδησαν σε μπιμεκιζουμάμπη μετά από ανεπαρκή ανταπόκριση στην ουστεκινουμάμπη την 52η εβδομάδα, έδειξαν επίσης διατηρήσιμη βελτίωση στα επίπεδα της κάθαρσης του δέρματος (PASI 90 και PASI 100).

Επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα της δαρολουταμίδης

Νέα δεδομένα από το κλινικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙΙ ARAMIS, σχετικά με τη χορήγηση δαρολουταμίδης σε ασθενείς με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο προστάτη (nmCRPC)
παρουσιάστηκαν στα ετήσια συνέδρια της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (2021 AUA Annual Meeting) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO Congress 2021).

Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμφάνιση υποτροπής τοπικά στους ασθενείς υπό θεραπεία με δαρολουταμίδη. Επιπλέον, στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε δαρολουταμίδη παρατηρήθηκε μείωση της ανάγκης για επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου.

Τα στοιχεία από τις αναλύσεις αυτές παρέχουν πρόσθετες αποδείξεις για το προφίλ αποτελεσματικότητας της δαρολουταμίδης και το προφίλ ανοχής των ασθενών nmCRPC σε αυτήν. Υπάρχει σημαντική βελτίωση στους δείκτες συνολικής επιβίωσης (OS) και επιβίωσης χωρίς μετάσταση (MFS), ενώ επιβεβαιώνεται το ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας της δαρολουταμίδης για παρατεταμένη θεραπεία, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο της αγωγής αντιανδρογόνων (ADT).

«Η εμφάνιση συμπτωμάτων στην περιοχή του προστάτη και τους γειτονικούς ιστούς μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC). Η ικανότητα της δαρολουταμίδης να περιορίζει την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του γιατρού με τον ασθενή που πάσχει από nmCRPC για την έναρξη θεραπείας. Επιπλέον, η καλύτερη κατανόηση του προφίλ ανοχής των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία εξυπηρετεί την έγκαιρη πρόληψη και βελτιωμένη παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η σωματική κόπωση, οι επιπτώσεις στην πνευματική λειτουργία και η υπέρταση», δήλωσε ο Θανάσης Κώτσανης, Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς.

Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα: Οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταβούν σε κεντρικά νοσοκομεία

Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους αιματολογικούς καρκίνους, τις επιπτώσεις τους για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς και γιατροί σε καθημερινή βάση, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. οργάνωσε διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Ας μιλήσουμε μεταξύ μας» τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα προβλήματα που επισημάνθηκε, είναι ότι το Σύστημα Υγείας συνήθως σε περιφερειακά νοσοκομεία δεν εγκρίνει κοστοβόρες θεραπείες και αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβούν στα κεντρικά νοσοκομεία για θεραπεία με αποτέλεσμα περισσότερα έξοδα και ταλαιπωρία για τους ασθενείς αλλά και συνωστισμό στα κεντρικά νοσοκομεία, με μεγάλη αναλογία ασθενών ανά γιατρό. Επίσης δεν τρέχουν κλινικές μελέτες σε περιφερειακά νοσοκομεία, παρόλο που μπορεί να έχουν πολλούς ασθενείς. Δεν υπάρχουν οργανωμένα εξωτερικά αιματολογικά ιατρεία που να χορηγούν τις θεραπείες, ενώ στις υπάρχουσες δομές πολύ συχνά δεν επαρκούν οι διαθέσιμες κλίνες.

Άλλο ένα φλέγον θέμα που έθιξαν οι ασθενείς αφορούσε την ομοιοπαθητική και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η Καθηγήτρια Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, τόνισε ότι οι ασθενείς συχνά δεν ενημερώνουν τους γιατρούς για σκευάσματα που παίρνουν, είτε ομοιοπαθητικά, είτε βιταμίνες, γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό. Εντούτοις ένα σκεύασμα ομοιοπαθητικής μπορεί να επηρεάσει την θεραπευτική αγωγή, να ενισχύσει ή να υποβαθμίσει τον καταβολισμό του φαρμάκου. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικά σκευάσματα με τη θεραπεία τους και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό.

Πανευρωπαϊκή συμμαχία για την ψυχική υγεία και αντιμετώπιση κρίσεων

H Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εκπροσώπησε, σήμερα, την Ελλάδα στην εναρκτήρια εκδήλωση της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ψυχική Υγεία, υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασίλισσας του Βελγίου Ματθίλδης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης, υπό την ηγεσία του Περιφερειακού Διευθυντή του Π.O.Y. Ευρώπης, Dr. Hans Kluge.

Η Υφυπουργός κατά την παρέμβασή της αναφέρθηκε στην επιτυχή διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής «Athens Mental Health Summit» για τις συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 και 23 Ιουλίου 2021, η οποία αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη σημερινή Σύνοδο. Επίσης, υποστήριξε ότι η Πανευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία θα διευκολύνει το πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων για τη Δημόσια Υγεία, όπως αυτή που προκλήθηκε στην Ψυχική Υγεία λόγω της πανδημίας.

 

Ανάπτυξη εμβολίων έναντι ευρύτερου φάσματος κορονοϊών

Από το 2002 που είχαμε την πρώτη επιδημική έξαρση με τον SARS-CoV στην Κίνα, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη δυναμική που υπάρχει σε κορωνοϊούς που μολύνουν ζώα στο φυσικό περιβάλλον να περάσουν στον άνθρωπο και στη συνέχεια να προκαλέσουν μία πανδημία. Η μεγαλύτερη δεξαμενή τέτοιων ιών μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι οι νυχτερίδες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζώα που είναι φορείς ή δυνητικά ενδιάμεσοι ξενιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δρομάδες καμήλες που είναι φορείς του ιού MERS-CoV και από τις οποίες δημιουργούνται σποραδικές μεταδόσεις στους ανθρώπους. Η πανδημία του SARS-CoV-2 ανέδειξε τη σημασία της μελέτης που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς τους ιούς, αλλά συγχρόνως έχει αναδείξει και νέους ερευνητικούς στόχους που θα θωρακίσουν την παγκόσμια κοινότητα από την έλευση ενός νέου πανδημικού ιού ή στελέχους.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι για αυτό το λόγο τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) στο οποίο επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci απένειμε 36 εκατομμύρια δολάρια για την διεξαγωγή έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν σε πολλαπλούς τύπου κορωνοϊών αλλά και μεταλλαγμένων στελεχών.

Η χρηματοδότηση σε αυτήν την φάση απευθύνεται σε 3 ερευνητικά κέντρα και συγκεκριμένα στο University of Wisconsin στο πρόγραμμα «Κέντρο για Ανάπτυξη Παν-κορωνοϊικου Εμβολίου», στο Brigham and Women’s Hospital για το πρόγραμμα με «Ανακαλύπτοντας Διαρκή Παν-κορωνοϊική Ανοσία» και στο Duke University για το πρόγραμμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ενός Παν-Βητακορωνοϊικού Εμβολίου». Η χρηματοδότηση αφορά ομάδες αποτελούμενες από διαφορετικές εξειδικεύσεις με σκοπό να βελτιώσουν τις γνώσεις μας γύρω από την ιολογία και ανοσολογία αλλά και τον σχεδιασμό των εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NIAID έχει επενδύσει 1.2 δισεκατομμύρια σε έρευνα έναντι των κορονοϊών από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

Ζητήματα υποστελέχωσης και μισθολογικών ανισοτήτων στον ΕΟΦ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Να μην προχωρήσει η Διοίκηση του ΕΟΦ σε περικοπή αποδοχών και διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων» όπου τίθενται, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της υποστελέχωσης, των μισθολογικών ανισοτήτων, της εργασιακής επισφάλειας των συμβασιούχων τα οποία έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενους του Ε.Ο.Φ. σε κινητοποιήσεις.

Στα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων συμπεριλαμβάνεται η αναιτιολόγητη μη καταβολή του κινήτρου απόδοσης στο προσωπικό, το οποίο μέχρι σήμερα το ελάμβανε κανονικά μέχρι να επιτευχθεί η μισθολογική εξομοίωση στο σύνολο των εργαζομένων του Οργανισμού, καθώς και τη στήριξη και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΟΦ με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις νέες προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Πάγιο και διαχρονικό αίτημα παραμένει η πλήρης και ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση της μισθολογικής εξομοίωσης των εργαζομένων στον Οργανισμό ώστε να πάψουν να υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων, σε έναν Οργανισμό που έχει οικονομική αυτοδυναμία και δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως τον ενισχύει σημαντικά ετησίως.

Ωστόσο, μισθολογική εξομοίωση μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί με την πρόβλεψη παροχής κινήτρου απόδοσης το οποίο ωστόσο από το 2017 μέχρι σήμερα καταβαλλόταν απρόσκοπτα σε ετήσια βάση. Ο Υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να πράξει για την έγκριση του επικαιροποιημένου Οργανισμού του Ε.Ο.Φ., αλλά και την ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και του Ο.Α.Ε.Δ και πως θα εξασφαλίσει την μισθολογική εξομοίωση εργαζομένων «πολλαπλών ταχυτήτων» που υπάρχουν σήμερα στον Ε.Ο.Φ. και συμβάλλουν στην ανταπόκρισή του στις ανάγκες της πανδημίας.