Digital Greece Race for the Cure® 2021

Για ακόμα μια χρονιά, 20.000 χιλιάδες συμμετέχοντες έδωσαν διαδικτυακά το «παρών» στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, κατακλύζοντας το διαδίκτυο με αισιοδοξία και αποδεικνύοντας πως, παρά την κοινωνική απομάκρυνση, μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού!

Το Greece Race for the Cure®, που υλοποιείται στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Mαστού «Άλμα Ζωής», είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα και για 2η συνεχή χρονιά η μεγαλύτερη διαδικτυακή διοργάνωση Race for the Cure® στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, η διοργάνωση άνοιξε με ένα ενημερωτικό webinar με θέμα «MAZI ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του μαστού». Εξειδικευμένοι επιστήμονες μίλησαν σχετικά με την αξία της άσκησης, της διατροφής και της φροντίδας της ψυχικής υγείας, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε η ανάγκη για επιστροφή στον προληπτικό έλεγχο εν μέσω COVID-19 καθώς και η συμβολή του γονιδιακού ελέγχου στην πρόληψη της ασθένειας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου, το Ζάππειον Μέγαρον φωταγωγήθηκε ροζ, ως φόρος τιμής για όλες τις γυναίκες που βίωσαν ή βιώνουν τον καρκίνο του μαστού αλλά και για όλες εκείνες που δεν είναι πια μαζί μας. Επίσης, η φωταγώγηση ήταν μια υπενθύμιση σε όλους πως ο καρκίνος του μαστού είναι εδώ και, παρά τις δυσκολίες, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μέχρι να πραγματοποιηθεί το όραμά μας: κανένας θάνατος από καρκίνο του μαστού.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, η διοργάνωση έκλεισε με ένα μοναδικό διαδικτυακό πρόγραμμα που μεταδόθηκε μέσα από τη Facebook σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής». Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο 2 &3 Οκτωβρίου, η διοργάνωση έδωσε το παρών και στο Ζάππειο, με έκθεση περιπτέρων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης μαστού.

ΜΑΖΙ καταφέρνουμε περισσότερα

Μέσα από τα καθαρά έσοδα της διοργάνωσης ΜΑΖΙ καταφέρνουμε να παρέχουμε όλο τον χρόνο δωρεάν προγράμματα:

 • Για την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού
 • Για την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου που σώζουν ζωές
 • Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο μαστού

 

Η φετινή διοργάνωση του Digital Greece Race for the Cure® ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της αγαπημένης μας Λιολιώς Κολυπέρα, Πρόεδρου του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΪΑΣ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, δήλωσε:

«Λόγω των ειδικών συνθηκών η διοργάνωση είχε και φέτος μια διαφορετική μορφή. Ωστόσο, οι δυνατότητες που μας δίνει το διαδίκτυο είναι, ευτυχώς, τέτοιες που μπορούμε να συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα, που ξεκινήσαμε πριν 13 χρόνια, απομακρυσμένα αλλά ταυτόχρονα μαζί.

Στην εποχή της πανδημίας ο Αγώνας μας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο καρκίνος του μαστού δε σταμάτησε να επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες και τις οικογένειές τους και η ανάγκη να είμαστε εδώ για κάθε ασθενή είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.

Η ανταπόκρισή σας και αυτή τη χρονιά είναι πολύ συγκινητική.

Το Greece Race for the Cure® χάρη σε εσάς είναι παντού! Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σας ευχαριστούμε όλους που με τη συμμετοχή σας κάνετε τη διαφορά και συνεισφέρετε ουσιαστικά στον αγώνα που συνεχίζουμε όλο τον χρόνο ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Το όραμά μας παραμένει ένα: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.

Με την ευχή να είμαστε και πάλι μαζί, από κοντά, για να γεμίσουμε τους δρόμους με χαρά, αισιοδοξία και δύναμη!»

 Ραντεβού στον επόμενο αγώνα!

Ευχαριστούμε:

 • Τον Δήμο Αθηναίων, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε το Digital Greece Race for the Cure® 2021 και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη
 • Την οργάνωση Think Pink Europe για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο «Άλμα Ζωής» και για την άψογη συνεργασία μας
 • Τον Μέγα Χορηγό του Digital Greece Race for the Cure® 2021, Mastercard
 • Τους Διακεκριμένους Χορηγούς: NESTLÉ FITNESS®, MSD
 • Τους Επίσημους Χορηγούς: Χάρισε Δύναμη (Pantene – AB Βασιλόπουλος), AstraZeneca, Chiquita, dentsu Greece, IPSEN Greece, New Balance, Roche Hellas & Roche Diagnostics Hellas, Teleperformance Greece
 • Tον Χορηγό Survivors: Pfizer
 • Τον Χορηγό Πρόληψης: Κάμπος Χίου
 • Τους Χορηγούς Μικρών Δρομέων: InterMed και Uni-pharma
 • Τους Υποστηρικτές του Αγώνα: ΕΥΔΑΠ Α.Ε., LAMDA Development S.A., OYSHO, Pharmathen
 • Τους Βασικούς Χορηγούς: ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Becton, Dickinson and company, Cetaphil, ELVIAL S.A., Generali, Pharmasept, Ravago Greece Group
 • Τους Κρίκους Ζωής: ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, BERNITSAS Δικηγορική Εταιρεία, Hack The Box, iteam S.A., SB BioAnalytica, Siemens Healthineers Greece, taf
 • Τους Μικρούς Κρίκους Ζωής: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΒUSINESS CARE ΕΞΥΠΠ, Όμιλος Electra Hotels & Resorts, ΜCM Greece (PME S.A.), Schneider Electric, Sephora Greece – The Unlimited Power of Beauty, Up Hellas, Vivify
 • Τους Χορηγούς Διανομής Προωθητικού Υλικού: Βιομηχανία ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ, Κέντρο Μαστού του Metropolitan General, ΚΛΙΝΙΚΗ ΡΕΑ, ΚΟΣΜΟΙΑΤΡΙΚΗ, Πειραιώς Real Estate ΜΑΕ, AVGERINOS COSMETICS, Mannovit, myPlanet
 • Τους Χορηγούς Ειδών και Υπηρεσιών: Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Ευρωπαϊκή Πίστη, Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, Globe Williams International, ICC COURIER, Mediabrands & imba, LEROY MERLIN Ελλάδος, Mega Group Security, Metallidis Sound & Light Control, Nevma, TopCut-Modiano
 • Τον Υποστηρικτή Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: ΕΛΤΑ
 • Τους Χορηγούς Προμηθειών Αγώνα: Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, myPlanet, SKAG
 • Τους Δωροθέτες: Caudalie, Fabric Republic, Ioanna Kourbela, MD PROFESSIONNEL, RevitaLash® Cosmetics
 • Τους Χορηγούς Επικοινωνίας: MAD, Easy 97.2, MAD Radio 106.2, Runner Magazine & runnermagazine.gr, SHAPE & shape.gr, Health Daily, Ladylike.gr, newsbeast.gr,  Queen.gr
 • Την ΟΣΥ – Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ
 • Την εταιρεία POLITIS GROUP
 • Την Οργανωτική Επιτροπή, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στο webinar που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1.10
 • Τους υποστηρικτές του προγράμματος της Κυριακής: MAD, Ιφιγένεια Μπάκα, TapVoice, Αναστασία Μουτσάτσου, Μιρέλα Πάχου, Jerome Kaluta, Ελένη Χατζίδου, Πρόδρομο, Κωνσταντίνο Φραντζή
 • Τη Μαντώ Γαστεράτου, που ανέλαβε και φέτος εθελοντικά την παρουσίαση του διαδικτυακού προγράμματος του αγώνα

Πάνω απ’ όλα, ευχαριστούμε όλους εσάς που για ακόμα μια χρονιά,
ήσασταν δίπλα μας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού!

 

ΜΑΖΙ είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού!

Μητέρα: Πιστοποίηση προσωπικού στην καρδιοτοκογραφία

Το ΜΗΤΕΡΑ, πρόκειται να πιστοποιήσει το προσωπικό του σύμφωνα με το, κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο, ολιστικό Σουηδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «CTG & Fosterövervakning®» στο αντικείμενο της καρδιοτοκογραφίας και των κλινικών συστάσεων ασφαλούς αποπεράτωσης του τοκετού. Το Σουηδικό μοντέλο «CTG & Fosterövervakning®» είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης, το οποίο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να εκπαιδεύονται σε θεωρητικό επίπεδο μέσω της πρωτότυπης διαδικτυακής πλατφόρμας ctgfetalmonitoring.gr® αλλά και σε πρακτικό επίπεδο (hands-on).

Στο πλαίσιο της πρακτικής αυτής εκπαίδευσης, εντάσσεται το «3ο Σεμινάριο Κλινικής Καρδιοτοκογραφίας & Παρακολούθησης του Εμβρύου®», το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Οκτωβρίου στο ΜΗΤΕΡΑ σε συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρεία Καρδιοτοκογραφίας και Παρακολούθησης του Εμβρύου, ΕΕΚΠΕ» και τη «Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση αυτό το πρότυπο «CTG & Fosterövervakning®», οι Σκανδιναβικές Χώρες έχουν επιτύχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά καισαρικών τομών στον γενικό πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυαζόμενο με εξαιρετικό περιγεννητικό αποτέλεσμα.

 

 

Διπλή βράβευση για το Arrenprost της DEMO

Tο συμπλήρωμα διατροφής Arrenprost της DEMO βραβεύθηκε στα Best in Pharmacy Awards 2021 με δύο πολύ σημαντικά βραβεία. Συγκεκριμένα, το σκεύασμα κατέκτησε το Silver βραβείο Marketing, ως το «Κορυφαίο λανσάρισμα» και το Silver βραβείο R&D, ως το «Καινοτόμο προϊόν της χρονιάς».

Στην 4η διοργάνωσή του, ο θεσμός Best in Pharmacy Awards της BOUSSIAS ανέδειξε τις εταιρείες και τα προϊόντα φαρμακείου που ξεχώρισαν για τις καλές πρακτικές marketing και την καινοτομία τους. Η διπλή διάκριση ήρθε για το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής Arrenprost, το οποίο περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό φυτικών εκχυλισμάτων για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ουροποιητικού.

 

Η ELPEN στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Η ELPEN είναι επίσημος υποστηρικτής στην πρωτοβουλία «Elevate Greece», που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, με στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συμμετείχε και στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021», και επιβράβευσε την νεοσύστατη επιχείρηση «Gizelis Robotics» για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πρώτου αυτόνομου «made in Greece» ρομπότ απολύμανσης Robotsafe™.

Ειδικότερα, η εταιρεία παρείχε χρηματικό έπαθλο στη συγκεκριμένη «start up», συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της στον τομέα της καινοτομίας. Με τεχνολογίες ξηράς εκνέφωσης και υπεριώδους ακτινοβολίας, το Robotsafe™ κατασκευάστηκε για εταιρικούς χώρους, αποθήκες, ξενοδοχεία, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους, με στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών υγειονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ιατρικό Αθηνών: Οικονομικά αποτελέσματα α’ 6μηνου 2021

Ιδιαίτερα θετικά και πολύ βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ 6μήνου 2021 που ανακοίνωσε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Ειδικότερα: Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο ποσό ευρώ 114.606 χιλ., έναντι ποσού ευρώ 90.258 χιλ. το ίδιο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 27%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 19.087 χιλ. έναντι ποσού 8.558 το διάστημα του 2020 σημειώνοντας αύξηση 123 %. Τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο ποσό ευρώ 7.879 χιλ., έναντι ζημίας ευρώ 277 χιλ. του Α΄ Εξαμήνου του 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν στα ευρώ 58.390 χιλ. έναντι ευρώ 25.510 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου μειώθηκε κατά 5% ή ευρώ 5.535 χιλ. και διαμορφώθηκε στα ευρώ 98.867 χιλ. από ευρώ 104.402 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόσφατα, ο Όμιλος προέβη στην υπογραφή του νέου Ομολογιακού Δανείου, συνολικής ονομαστικής αξίας ευρώ 100.290 χιλ. Το νέο Ομολογιακό Δάνειο προβλέπει περίοδο αποπληρωμής έως το 2026 με δυνατότητα παράτασης για δύο ακόμα έτη.

Η τηλεϊατρική στην εποχή της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι απέφυγαν τα νοσοκομεία και τα ιατρεία για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού, η χρήση της τηλεϊατρικής αυξήθηκε. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συζητάνε για τις ευκαιρίες και τους προβληματισμούς της τηλεϊατρικής. Σε χώρες που υπήρχε ήδη η τηλεϊατρική, όπως στις ΗΠΑ, οι σχετικές εταιρείες ανέφεραν υπερδιπλάσιο αριθμό κλήσεων και επισκέψεων από τον τυπικό ως τώρα αριθμό. Λίγες δημοσιευμένες σχετικές μελέτες έχουν επίσης δείξει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί προβληματισμοί. Πράγματι, μελέτες έδειξαν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς ή οι άνθρωποι χαμηλότερης εκπαίδευσης δεν βρίσκουν εύκολη τη διαδικασία αυτή. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς δηλαδή τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης. Επίσης, δεν επωφελούνται όλες οι ιατρικές ειδικότητες το ίδιο από τις σχετικές υπηρεσίες, καθώς η φύση των περιστατικών και η ανάγκη για σταθερή κλινική εκτίμηση ποικίλλει σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί θα πρέπει να εκπαιδεύονται πάνω στα νέα τεχνολογικά εργαλεία και στον τρόπο επιλογής των κατάλληλων ασθενών. Επιπλέον οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη και να παράσχουν γρήγορα το κατάλληλο νομικό και ασφαλιστικό πλαίσιο για την τηλεϊατρική. Ακόμη, θα πρέπει να οργανωθούν συστηματικά οι σχετικές δομές και στα δημόσια νοσοκομεία ειδικά για συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα. Έτσι θα επωφεληθούν πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, αλλά θα υπάρξει και αποσυμφόρηση για τις ασθένειες εκείνες που απαιτούν τη δια ζώσης ιατρική εκτίμηση και φυσικά τη νοσηλεία.

Βράβευση ελληνικής μελέτης για τον καρκίνο του μαστού

Με μια σημαντική ανακοίνωση από Ελληνική επιστημονική ομάδα ξεκίνησε το 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο Γενικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας Ιστολογίας Εμβρυολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και επιστημονικό συνεργάτη του Χειρουργικού Τμήματος του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Θεόδωρο Μαριόλη-Σαψάκο, βραβεύθηκε για την έρευνα «Διερεύνηση της συνήθους εντόπισης των θετικών μασχαλιαίων λεμφαδένων-φρουρών & συσχέτιση μεταξύ των ευρημάτων κρυοτομών και ιστολογικών βιοψιών» σχετικά με τον καρκίνο μαστού.

Η ομάδα του καθηγητή Μαριόλη-Σαψάκου συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις σπάνιων περιστατικών.

Πρόκειται για:

• Το κακοήθες λεμφοίδημα σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.
• Τις χειρουργικές τεχνικές όπως ο λεμφαδενικός καθαρισμός ιγνυακού βόθρου.
•Την χειρουργική επί αγγειακών ανατομικών παραλλαγών σε καρκίνο παχέος εντέρου.
Επιπλέον, συμμετείχε με τρία e-posters σχετικά με την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, την πρόληψη του λεμφοιδήματος, την διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό.
«Η συμμετοχή της επιστημονικής μας ομάδας στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας, όχι μόνο μας έδωσε την ευκαιρία να κοινοποιήσουμε το ερευνητικό μας έργο, αλλά παράλληλα να αποκτήσουμε νέες γνώσεις στο κεφάλαιο της πρόληψης και της διαχείρισης του λεμφοιδήματος σε μετεγχειρητικούς ασθενείς» επισημάνει ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος. Όπως εξηγεί,
«είναι εξαιρετικά σημαντικό οι χειρουργοί να είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σχετικά με την πρόληψη του λεμφοιδήματος, την έγκαιρη διάγνωσή του, και την άμεση και αποτελεσματική θεραπευτική του προσέγγιση».

Αυξημένος ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από την covid-19 σε εγκύους

Οι έγκυες που προσβάλλονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και διασωλήνωση, σε σύγκριση με γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας που δεν είναι έγκυες.

Πολυκεντρική διεθνής προοπτική μελέτη με συμμετοχή δέκα κέντρων εμβρυομητρικής ιατρικής από Βρετανία, Ελλάδα, Αυστρία και Τουρκἰα έδειξε ότι χρησιμοποιώντας ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος και το τρίμηνο της κύησης μπορεί να γίνει πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 (miniCOMIT), ενώ προσθέτοντας και κάποια κλινικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι δείκτες φλεγμονής, μπορεί να γίνει πρόβλεψη για εμφάνιση προεκλαμψίας, σοβαρή επιδείνωση ή και θάνατο (fullCOMIT). Στη μελέτη συμμετείχαν 793 έγκυες/λεχωϊδες με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, από τις οποίες οι 44 (5.5%) έκαναν εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι 10 (1.3%) κατέληξαν.

Χρησιμοποιώντας τους δύο αλγορίθμους μπορεί αφενός να γίνει σωστή συμβουλευτική σε έγκυες που διστάζουν να εμβολιαστούν και οι οποίες παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες για σοβαρή νόσο (πχ μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, κάπνισμα), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εγκαίρως για τον εμβολιασμό τους (miniCOMIT) και αφετέρου να μπορεί να γίνει έγκαιρα η εισαγωγή των συμπτωματικών εγκύων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο για επικείμενη επιδείνωση της κατάστασής τους (fullCOMIT).

Από την Ελλάδα συμμετείχε η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αττικό Νοσοκομείο, με την Καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο Γεώργιο Παπαϊωάννου και τον ιατρό Παναγιώτη Κρόκο, από τη Βρετανία συμμετείχαν τρία νοσοκομεία από το Λονδίνο, και από την Τουρκία συμμετείχαν πέντε νοσοκομεία, από την Άγκυρα ένα από την Κωνσταντινούπολη.

Φαρμακεία: Αύξηση 5,9% των πωλήσεων φαρμάκων

Αύξηση στις πωλήσεις των φαρμάκων κατά 5,9% καταγράφεται για την περίοδο 30/08-19/09, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 30/08-19/09, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (31/08-20/09) ως εξής:
• Φάρμακα: +5,9% (+1,4 εκατ. τμχ.)
• Προϊόντα OTC: +20,4% (+1 εκατ. τμχ.)
• Καλλυντικά: -0,7% (-16,2 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα διατροφής: +1,8% (+4,1 χιλ. τμχ.)
• Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +15,2% (+240,8 χιλ. τμχ.)
Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:
• Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 11,8% (+511,5 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 27,9% (+523,1 χιλ. τμχ.)
• Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 15,3% (-62,2χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 24,4% (+5,9 χιλ. τμχ.)
• Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, περιλαμβάνει Χειρουργικές Μάσκες αυξάνεται κατά 90,1% (+246,1 χιλ. τμχ.)
Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Sars-Cov-2 ανιχνεύονται για τουλάχιστον ένα έτος

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Immunology αξιολογήθηκε η διάρκεια ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στον ορό 367 ατόμων που είχαν νοσήσει από COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα. Οι μετρήσεις έγιναν στους 8 και 13 μήνες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης, ενώ όλες οι λοιμώξεις είχαν αποδοθεί στο αρχικό στέλεχος «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές ανίχνευσαν εξουδετερωτικά αντισώματα (ΝΑb) έναντι του αρχικού στελέχους «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2 στο 89% των ατόμων 13 μήνες μετά την αρχική διάγνωση της COVID-19.

Επιπλέον, το 97% εμφάνισε αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης – ακίδας S του SARS-CoV-2 (S-IgG). Ωστόσο, μόλις το 36% είχε αντισώματα έναντι της νουκλεοπρωτείνης Ν του ιού (Ν-IgG). Όσον αφορά στις μεταβολές των αντισωμάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου, η μέση συγκέντρωση των S-IgG αντισωμάτων μειώθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο ενώ η μέση συγκέντρωση των Ν-IgG αντισωμάτων μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 8 και 13 μηνών από την αρχική διάγνωση COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με ιστορικό σοβαρής λοίμωξης COVID-19 είχαν σημαντικά πιο αυξημένα επίπεδα IgG και εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αναμένεται να παραμείνουν οροθετικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επιπλέον, οι τίτλοι των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των στελεχών Άλφα, Βήτα και Δέλτα ήταν μειωμένοι συγκριτικά με τα αντισώματα έναντι του «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2, ειδικά σε άτομα που είχαν ήπια νόσο. Συμπερασματικά, τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύονται για τουλάχιστον 1 έτος μετά τη λοίμωξη COVID-19 στους ανθρώπους.