Μελέτη για τη χυμική ανοσία έναντι του Sars-Cov-2 σε ασθενείς με καρκίνο και υγειονομικούς

Τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών οργάνων και με αιματολογικές κακοήθειες, αλλά και υγειονομικών, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι ερευνητές συνέλεξαν 901 δείγματα ορού από 595 ασθενείς και 58 υγειονομικούς. Οι συμμετέχοντες εμβολιάστηκαν με ένα από τα ακόλουθα εμβόλια έναντι της COVID-19: BioNTech/Pfizer, Moderna, ή AstraZeneca. Οι 595 ασθενείς είχαν διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ το 54% ήταν γυναίκες. Οι 58 υγειονομικοί είχαν διάμεση ηλικία τα 42 έτη, ενώ το 69% ήταν γυναίκες. 43 από τους 595 (7.2%) ασθενείς είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19. Οι ασθενείς που είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 συγκριτικά με ασθενείς που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες που λάμβαναν αγωγή με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης S (διάμεση τιμή 1.6 μονάδες/mL) συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν τέτοιους παράγοντες (διάμεση τιμή 191.6 μονάδες/mL), καθώς και με τους ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών οργάνων (διάμεση τιμή 246.4 μονάδες/mL). Επιπλέον, η λήψη και το είδος της αντινεοπλασματικής θεραπείας σχετίστηκε με την αντισωματική απάντηση μετά την πρώτη δόση.

Οι ασθενείς που λάμβαναν χημειοθεραπεία με (διάμεση τιμή 118.7 μονάδες/mL) ή χωρίς (διάμεση τιμή 157.7 μονάδες/mL) ανοσοθεραπεία είχαν τη χαμηλότερη αντισωματική απάντηση, ενώ οι ασθενείς που δε λάμβαναν θεραπεία τη στιγμή του εμβολιασμού είχαν την υψηλότερη αντισωματική απάντηση (διάμεση τιμή 634.3 μονάδες/mL). Επιπρόσθετα, τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά τον πλήρη εμβολιασμό ήταν υψηλότερα στους υγειονομικούς (διάμεση τιμή 2500 μονάδες/mL) συγκριτικά με τους ασθενείς με καρκίνο (διάμεση τιμή 117 μονάδες/mL).

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών οργάνων και αιματολογικές κακοήθειες εμφανίζουν αντισωματική απάντηση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, ωστόσο σε χαμηλότερο βαθμό συγκριτικά με τους υγειονομικούς. Η προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 και η μη λήψη θεραπείας κατά τη στιγμή του εμβολιασμού σχετίστηκαν με ανώτερη χυμική ανοσιακή απάντηση. Αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την προτεραιοποίηση της αναμνηστικής δόσης για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Η μείωση της βλάβης από τον καπνό είναι η άμυνα απέναντι στην πανδημία του καπνίσματος

Είναι γνωστό ότι οι θάνατοι από το κάπνισμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ετησίως, δηλαδή είναι σχεδόν οι διπλάσιοι από τους θανάτους λόγω της πανδημίας της Covid-19 μέχρι σήμερα. Από το 1999 έως το 2019 το κάπνισμα τσιγάρου ευθύνεται για το 20,2% των θανάτων κάθε αιτιολογίας στους άνδρες και για το 5,8% στις γυναίκες[1]. Στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό και τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού (4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy) οι ειδικοί συμφώνησαν πως η μείωση της βλάβης από τον καπνό αποτελεί τη γραμμή άμυνάς μας.

Το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα από 42 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 62 ομιλητών από 31 χώρες[2] από όλο τον κόσμο. Το Συνέδριο οργάνωσε το SCOHRE, η νεοσυσταθείσα Διεθνής Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ειδικών για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης (International Association on Smoking Control & Harm Reduction), η οποία επιδιώκει μια νέα, πιο ευρεία προσέγγιση στις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος, οι οποίες δεν θα αγνοούν τους καπνιστές. Υιοθετήθηκε μια προσέγγιση 360º και κάλυψε όλες τις πτυχές του θέματος με τη συμμετοχή υποστηρικτών της στρατηγικής της μείωσης της βλάβης από τον καπνό από ποικίλα ερευνητικά πεδία, προκειμένου να συζητηθούν θέματα από τη βασική επιστήμη, έως την ηθική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές υγείας και τα οικονομικά της υγείας.

Η Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC) ήταν ο καταλύτης των παγκόσμιων εξελίξεων στον έλεγχο του καπνίσματος, όταν ψηφίστηκε το 2005. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, σήμερα υπάρχουν 1,14 δισεκατομμύρια ενεργοί καπνιστές στον κόσμο. Όπως είπε ο καθηγητής Giuseppe BiondiZocai “… η επιδημία του καπνίσματος ήρθε για να μείνει, εκτός εάν κάνουμε κάτι για να την εμποδίσουμε και να μειώσουμε το φορτίο της”. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί καπνιστές αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο με Προϊόντα Τροποποιημένου Κινδύνου (Modified Risk Products), νεότερα προϊόντα απελευθέρωσης της νικοτίνης, τα οποία επιφέρουν λιγότερη βλάβη συγκριτικά με τα καιόμενα (συμβατικά) τσιγάρα. Αυτό είναι “μείωση της βλάβης”. Ο καθηγητής Ιγνάτιος Οικονομίδης υπογράμμισε ότι η στρατηγική μείωσης της βλάβης συνιστά ένα ισχυρό όπλο που είναι απαραίτητο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά, αν και εγείρονται προβληματισμοί όσον αφορά τη χρήση νεότερων καπνικών προϊόντων από τους εφήβους. Τόσο η καθ. Αναστασία Μπαρμπούνη όσο και ο Δρ Eric Lund συμφώνησαν ότι “πρέπει να θέσουμε αυστηρούς κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού από τους εφήβους” και “να βρούμε έναν τρόπο εξισορρόπησης του οφέλους για τους καπνιστές με τους κινδύνους για τα νεαρά άτομα”.

Το 2020, καταγράφηκαν 2,7 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου και 1,3 εκατ. θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Φεβρουάριο 2020, παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου (European Beating Cancer Plan), μια πολιτική δέσμευση για τη μείωση του καρκίνου σε απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και ως μια πρωτοβουλία για περαιτέρω μείωση του ποσοστού καπνίσματος στον πληθυσμό. Το Σχέδιο συζητήθηκε στη συνεδρία “Το μέλλον του καπνίσματος στην Ευρώπη” που συντόνισε ο Πρόεδρος του SCOHRE καθ. Ιγνάτιος Οικονομίδης. Το σχέδιο δεν εξετάζει τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα νεότερα προϊόντα καπνού φαίνεται να ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες συγκριτικά με τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, υπάρχει ομοφωνία -αν και το ακριβές επίπεδο της μείωσης του κινδύνου αναπόφευκτα υπολογίζεται κατά προσέγγιση- ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι παράγοντες μείωσης του κινδύνου για τους καπνιστές οι οποίοι αποτυγχάνουν στην προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα ή δεν το επιθυμούν. Το Σχέδιο θέτει ως προτεραιότητα την προστασία των νέων από το κάπνισμα τόσο συμβατικού τσιγάρου όσο και ηλεκτρονικού, και προτείνει μέτρα όπως η κατάργηση των γεύσεων για υγρά ηλ. τσιγάρου, αλλά και ρυθμίσεις για αποφυγή της χρήσης των προϊόντων καπνού από εφήβους. Ο καθ. Ι. Οικονομίδης κατέληξε πως βάσει της παγκόσμιας εμπειρίας, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές μείωσης της βλάβης προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος και να ενισχυθεί ο περιορισμός των συνεπειών του καπνίσματος. Η στρατηγική μείωσης της βλάβης θα πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα για τον έλεγχο του καπνίσματος σε συνδυασμό με τη διακοπή και την πρόληψη του καπνίσματος.

Ο καθ. Kenneth Ε. Warner, «γκουρού» στον τομέα της μείωσης της βλάβης από τον καπνό και της πολιτικής υγείας, μίλησε επίσης για την ανάγκη εξισορρόπησης των προβληματισμών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και παρουσίασε τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health το Αύγουστο 2021. Η μελέτη περιγράφει την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης αλλά και μη κυβερνητικές ιατρικές εταιρείες και οργανισμοί υγείας εστιάζουν στους κινδύνους για τα παιδιά και όχι στα δυνητικά οφέλη για τους ενήλικες καπνιστές. “Μπορούμε να αυξήσουμε τη διακοπή του καπνίσματος μέσω του ατμίσματος”, κατέληξε ο καθ. Warner. Η ικανότητα του ατμίσματος να προάγει τη διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική και αξίζει περισσότερης προσοχής, δεδομένου ότι η υποστήριξη ενήλικων καπνιστών στη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Caitlin Notley, καθηγήτρια Επιστημών Εθισμού στο Ην. Βασίλειο ανέλυσε την προσέγγιση της χώρας της στον έλεγχο του καπνίσματος και τις συνέπειες των κοινωνικών και πολιτισμικών επιρροών στις μακροχρόνιες εκβάσεις σε θέματα συμπεριφορών και υγείας. Η στρατηγική μείωσης της βλάβης από τον καπνό είναι συμπληρωματική και επιπρόσθετη στα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος, είπε. Η έννοια του “εθισμού στη νικοτίνη” έχει λάβει ιατρική διάσταση και είναι πλέον αποδεκτή και μέρος των θεραπευτικών στρατηγικών στο Η.Β., πρόσθεσε. Επίσης, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών (Royal College of Physicians) υιοθέτησε τη μείωση της βλάβης έναντι της αποχής. Έτσι, σήμερα υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ιθυνόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τον κύριο στόχο του ελέγχου του καπνίσματος, ότι δηλαδή συνίσταται στη μείωση των θανάτων και της νόσησης που οφείλονται στη χρήση καπνού. Αντίθετα, υπάρχει λιγότερη μέριμνα για τη μείωση του εθισμού στη νικοτίνη. Ωστόσο, είναι πολλά αυτά που μένει να γίνουν, όπως να αντιμετωπιστούν οι παρανοήσεις του κόσμου για τη βλάβη: περίπου το ένα τρίτο των νέων πιστεύουν ότι το ηλ. τσιγάρο είναι εξίσου βλαβερό με το συμβατικό τσιγάρο, ενώ ανακριβείς είναι και οι αντιλήψεις των ενηλίκων. Τέλος, επισήμανε πως οι διαφωνίες στο πεδίο της «μείωσης της βλάβης από τον καπνό» οι οποίες αμφισβητούν τα στοιχεία, είναι ατελέσφορες και τροφοδοτούν την αβεβαιότητα του κόσμου σχετικά με το κατά πόσο το ηλ. τσιγάρο αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή απ’ ό,τι το κάπνισμα.

Στη συνεδρία με τίτλο “Σε ποιο βαθμό οι πολιτικές αποφάσεις καθοδηγούνται από τα επιστημονικά δεδομένα;” με πρόεδρο τον Δρ Δημήτρη Ρίχτερ, η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής STOA, είπε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές έτσι ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις που να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι απλώς στις ειδήσεις ή σε μη επιβεβαιωμένες πηγές. Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα καπνού είναι μια δύσκολη συζήτηση για τους πολιτικούς, επισήμανε η κ. Καϊλή. Ο στόχος είναι να έχουμε κοινωνίες χωρίς καπνό, είπε και συμπλήρωσε, “Χρειαζόμαστε επιστημονικά δεδομένα και μεγαλύτερη συμμετοχή σε συζητήσεις με επιστήμονες. Χρειαζόμαστε ανοιχτά μυαλά και κατανόηση του ότι δεν μπορούμε να προσπερνάμε το γεγονός ότι έχουμε 25% χρήστες καπνού στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Επομένως, θα πρέπει να μπορούμε να διερευνούμε όλες τις πιθανές λύσεις”, κατέληξε.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους καθηγητές Giovanni Li Volti και Massimo Caruso, με θέμα “Ανεξάρτητη επαλήθευση δεδομένων της βιομηχανίας για τα νεότερα προϊόντα και παρεμβάσεις”, τόνισε τη σημασία της ανεξάρτητης επαλήθευσης των δεδομένων ως καίριο εργαλείο για την κατανόηση των προϊόντων μείωσης της βλάβης από τον καπνό. Επίσης, υπογράμμισε ότι η αναπαραγωγή μελετών αποτελεί κλειδί για τη διαφάνεια, περιορίζει τις προκαταλήψεις και συμβάλλει στην αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων όσον αφορά τα νεότερα προϊόντα καπνού, ενώ συνεισφέρει στην ενίσχυση της ποιότητας της έρευνας.

Ο κ. Clive Bates συντόνισε τη στρογγυλή τράπεζα “Μεταμόρφωση της καπνοβιομηχανίας: στρατηγική, ανταγωνισμός και δεοντολογία” με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης των βιομηχανιών καπνού. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ συμφώνησαν πως οι ανάγκες των καταναλωτών βρίσκονται στο τιμόνι, ενώ η επιστήμη αποτελεί την πυξίδα. Η Δρ Gizelle Baker, PMI, ανέφερε “Οι βλάβες προκαλούνται από το κάπνισμα και τα καιόμενα τσιγάρα. Οι σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις είναι η αφετηρία της πορείας μεταμόρφωσης της καπνοβιομηχανίας. Τα νεότερα προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, μετακινώντας τον κόσμο σε λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές και μειώνοντας το φορτίο των σχετιζόμενων με το κάπνισμα νόσων”. Η κ. Sharon Goodall, BAT, υπογράμμισε ότι η “Καινοτομία κατευθύνεται από τις ανάγκες των καταναλωτών, τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι ανάγκες των καταναλωτών, οι κανονισμοί και φυσικά η καινοτομία επίσης εξελίσσονται. Ο σκοπός της μείωσης της βλάβης κατευθύνει και επιταχύνει την ανάγκη για μεταμόρφωση”. Ο Δρ Ian Jones, JTI, είπε ότι ο μετασχηματισμός της επιστήμης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του μετασχηματισμού της καπνοβιομηχανίας. Είναι πράγματι ανησυχητικό, πρόσθεσε, ότι αν και η βιομηχανία στις μέρες μας παρέχει εξαιρετικά επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει πολλή καχυποψία σχετικά με τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Η πιο σημαντική πλευρά της μεταμόρφωσης είναι ο καταναλωτής, τόνισε ο κ. Joe Murillo, JUUL Labs. Οι καταναλωτές, οι καπνιστές, ζητούν διαφορετικά προϊόντα και κατευθύνουν την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και τη μεταμόρφωση της καπνοβιομηχανίας, εξήγησε. Ένα από τα κοινώς αποδεκτά συμπεράσματα ήταν ότι η βιομηχανία, οι νομοθέτες και η υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το θέμα των οικονομικών διαστάσεων του ελέγχου του καπνίσματος και της μείωσης της βλάβης επίσης συζητήθηκε σε συνεδρία με πρόεδρο τον καθ. Andrzej Fal. Ο καθηγητής τόνισε ότι το νεότερο εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακοπής του καπνίσματος, για τον περιορισμό της απώλειας της υγείας και της οικονομικής επιβάρυνσης είναι η Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Συζητήθηκαν διεξοδικά τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, οι τιμές και η διαφορική φορολογία με βάση τον δυνητικό κίνδυνο. Η οικονομική επιβάρυνση του καπνίσματος είναι τεράστια. Εάν κατορθώσουμε να μειώσουμε το κάπνισμα κατά 1% στην Ευρώπη, θα εξοικονομήσουμε 40 δισεκ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν σε άλλους τομείς, είπε ο κ. Tomas Drucker, πρώην υπουργός Υγείας και υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του διακυβεύματος. Είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη μείωση του καπνίσματος. Η διαφορική φορολογία των καινοτόμων δυνητικά λιγότερο βλαβερών προϊόντων ήταν η πρόταση στην οποία κατέληξε το πάνελ. Το ίδιο θέμα ανέδειξε στην ομιλία του ο καθ. Michael Pesko, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από πλευράς οικονομικής επιστήμης, τα προϊόντα θα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με την εξωτερικότητα και τις εσωτερικότητές τους, σύμφωνα με το κόστος και το όφελος που έχουν. Άλλες εναλλακτικές πολιτικές είναι επίσης απαραίτητες προκειμένου το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κρατηθεί μακριά από τους νέους, κάτι που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα.

Ο David T. Sweanor J.D., συντόνισε τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σχετικά με την “Ηθική & ατομικά δικαιώματα” με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών, και υπογράμμισε ότι είναι πραγματικά ανησυχητικό να παρατηρείται άρνηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Τόνισε ότι ο κόσμος δεν λαμβάνει επαρκή ενημέρωση και ενίοτε λαμβάνει ανακριβείς πληροφορίες. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να κατηγορούμε τον κόσμο, το κοινό λογίζεται υπεύθυνο μόνο για τις πληροφορίες που του παρέχονται. Ο καθ. Κοινοτικής Υγείας και Συμπεριφοράς Υγείας Lynn T. Kozlowski έκανε τη διάκριση μεταξύ του δικαιώματος για έναν κόσμο χωρίς καπνό (tobacco-free) και το δικαίωμα για έναν κόσμο χωρίς καπνό τσιγάρου (tobacco-smoke-free). Δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη που είναι πολύ λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι ο μη καιόμενος καπνός είναι κατηγορηματικά λιγότερο επικίνδυνος από το κάπνισμα τσιγάρου.

Σε τρεις μοναδικές συνεδρίες αφιερωμένες στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ειδικοί από τις αντίστοιχες περιοχές παρουσίασαν τις πολιτικές της χώρας τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στην εφαρμογή στρατηγικών μείωσης της βλάβης από τον καπνό, καθώς και σχετικά θέματα ηθικής και ατομικών δικαιωμάτων. Το πάνελ της Ασίας συντόνισε η Sharifa Ezat Wan Puteh, της Αφρικής οι Fares Mili & Solomon Rataemane, και της Λατινικής Αμερικής η Monica Gorgulho, όλοι ιδρυτικά μέλη του SCOHRE.

Ο Δρ Joe Kosterich στην κεντρική του ομιλία απέδειξε με επιτυχία την ανωτερότητα των πολιτικών της Νέας Ζηλανδίας όσον αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος, που περιλαμβάνει τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, έναντι της στρατηγικής της Αυστραλίας, και υπογράμμισε ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί μια ενιαία παγκόσμια στρατηγική.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τη Διακήρυξη του 4ου Summit:

https://www.nosmokesummit.org/2021/10/01/declaration-of-the-4th-scientific-summit-by-scohre/

Αναλυτικά άρθρα για τις συνεδρίες και τις ομιλίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του 4th Scientific Summit, στην κατηγορία NEWS: https://www.nosmokesummit.org/category/news/

[1] www.thelancet.com Vol 397 June 19, 2021

[2] Αυστραλία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ισημερινός, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κολομβία, Κύπρος, Μαρόκο, Μαλαισία, Μεξικό, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Τυνησία, Φιλιππίνες.

 

Εγκαίνια για τo Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης»  

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης».  Αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Δημήτρη Λόη που πάλεψε και ονειρεύτηκε έναν κόσμο χωρίς αιματολογικούς καρκίνους. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές.

Το νεοσύστατο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» επικεντρώνεται στη μεταγραφική έρευνα σε κυτταρικές, γονιδιακές και αναγεννητικές θεραπείες. Περιλαμβάνει ένα πλήρως λειτουργικό και αναγνωρισμένο Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών (CBMDP – “Save a Life”, www.xarisezoi.gr) καθώς και GMP εργαστήρια (Clean room B, C, D) για κλινική παραγωγή κυτταρικών θεραπειών και «Φαρμάκων Προηγμένων Θεραπειών» (ATMP). Διευθυντής είναι ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, MD, PhD.

Στην τελετή εγκαινίων του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών “Δημήτρης Λόης” ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης μίλησε για την ολοκλήρωση του σπουδαίου έργου. Ως ενορχηστρωτής και συντονιστής του έργου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και δήλωσε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη έκβαση των προσπαθειών. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Μετά από δύο χρόνια τα καταφέραμε να έχουμε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια επεξεργασίας κυττάρων σε όλη την Ευρώπη! Πλέον μπορούμε κι εδώ να δίνουμε αυτά τα ζωντανά φάρμακα στους ασθενείς μας».

H Πρόεδρος του “Choose Life” κα Μάρη Ευγενίδου-Λόη έχοντας στο πλευρό της τις κόρες τους Ασπασία και Μαρία-Χριστίνα, οι οποίες υλοποίησαν το όραμα του Δημήτρη Λόη, ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν να παραδοθεί ένα Έργο Ζωής αναφέροντας συγκινημένη:  «Ευχαριστώ όλους εσάς που βοηθήσατε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες κι έτσι καταφέραμε να παραδίδουμε σήμερα αυτό το έργο ζωής». Η κ. Λόη, αναφέρθηκε στην ιστορία που δημιούργησε το έναυσμα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» λέγοντας:

«Τον Ιούνιο του 2016 ο σύζυγός μου διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Σε όλη τη διάρκεια, από τη διάγνωσή του μέχρι που έφυγε από τη ζωή, εργαζόταν και σχεδίαζε με ποιο τρόπο θα βοηθήσει όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν αιματολογικούς καρκίνους. Ονειρεύτηκε έναν κόσμο που κάθε ασθενής θα έβρισκε τον δότη του και θα είχε πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία. Ευχαριστούμε τους φορείς που πίστεψαν στο όραμά μας και τις εταιρείες Frigoglass, Coca Cola 3E, Βασίλης Μπουγάτσος Α.Ε., Cardlink & Ogilvy που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνετε η δυνατότητα να προωθήσουμε την επιστημονική έρευνα μέσω αυτού του Ινστιτούτου». Απευθυνόμενη στην επιστημονική ομάδα, ευχαρίστησε λέγοντας: «Χαρά, Μαρία, Δημήτρη, Διονυσία, Νατάσσα, Μέμνονα, Νίκο και φυσικά Αλέξανδρε σας παραδίδουμε αυτό το Ινστιτούτο. Το εμπιστευόμαστε σε εσάς. Αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσής μας σε εκείνον. Κάντε το έργο σας όπως εσείς ξέρετε και δώστε ζωή στους συνανθρώπους μας».

H Pfizer Hellas πρωταγωνιστεί στο διάλογο για τη Διαφορετικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις

Την ενεργή στήριξή της σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αναδεικνύουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολιτικής ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον δήλωσε για ακόμα μια φορά η Pfizer Hellas, με τη συμμετοχή της ως Μεγάλος Χορηγός στο 3o Diversity in Business Conference 2021.

Συμμετέχοντας στο στρατηγικό πάνελ με θέμα «Διαφορετικότητα & Ένταξη» η κα. Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead, Pfizer Greece-Cyprus-Malta και επικεφαλής της ομάδας «Diversity & Inclusion, Action!» της εταιρείας, παρουσίασε τη στρατηγική της Pfizer σε θέματα Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Pfizer παγκοσμίως: «Στόχος μας είναι όχι μόνο να ανακαλύπτουμε τις ανάγκες των ανθρώπων μας αλλά και να δημιουργούμε ένα πλάνο για το μέλλον. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Pfizer απέδειξε ότι μέσα από συμπερίληψη με τη μορφή στρατηγικών συνεργασιών προέκυψε μια λύση που η ανθρωπότητα είχε τόσο ανάγκη. Στη Pfizer δεν υλοποιούμε δράσεις μόνο για να βελτιώσουμε την κουλτούρα της εταιρείας και να προσφέρουμε στους εργαζόμενους ένα εργασιακό περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους αλλά στόχος μας είναι να έχουμε ένα ισχυρό και δυνατό αποτύπωμα στην κοινωνία, ως ένας καλός εταιρικός πολίτης, και το αποδεικνύουμε καθημερινά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Μπερτσιάδου

Σχετικά με το πλάνο δράσεων που υλοποιεί η Pfizer Hellas στον τομέα αυτό, η κα Μπερτσιάδου υπογράμμισε: «Μέσα από την ομάδα «Diversity & Inclusion, Action!» στην οποία συμμετέχουν και μέλη της ηγετικής ομάδας της εταιρείας, υλοποιούμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες με μεγάλο εύρος, όπως εκπαιδεύσεις, καμπάνιες ενημέρωσης για θέματα σχετικά με την ισότιμη αντιμετώπιση, δημιουργία προγράμματος ενδυνάμωσης γυναικών στελεχών και ιατρικών επισκεπτών, συνεργασίες με ΜΚΟ για την ενίσχυση προγραμμάτων που δίνουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρίες, δράσεις ενημέρωσης για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενημερώσεις σχετικά με τις ηλικιακές διακρίσεις.

Αναφερόμενη στα εμπόδια και στα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον η κα. Μπερτσιάδου αναφέρθηκε στις ασυνείδητες προκαταλήψεις (unconscious bias) αλλά και στη διστακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Διαφορετικότητα & η Συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον, που πολύ συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να μπορέσουν οι εταιρείες να εφαρμόσουν στρατηγικές που προάγουν την ισότιμη αντιμετώπιση.

Να σημειωθεί ότι η  Pfizer Hellas ήταν η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία, που συνυπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας (Diversity Charter), την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις, η οποία ξεκίνησε την εφαρμογή της στην Ελλάδα το 2019.

To συνέδριο διοργανώθηκε από το ΚΕΑN – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων με συνδιοργανωτή την BOUSSIAS και τη συμμετοχή στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις, θεσμικούς εκπροσώπους και οργανώσεις. Στόχος του Συνεδρίου ήταν  να αναδειχθεί η σημασία και τα οφέλη της διαφορετικότητας  για  κάθε εταιρεία.

Mέριμνα: «Κανένα Παιδί χωρίς Φροντίδα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, στις 09 Οκτωβρίου 2021, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Μέριμνα, που 26 χρόνια τώρα παρέχει φροντίδα και στήριξη σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια ή/και την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου, σε συνεργασία με το σωματείο Φίλοι της Μέριμνας και την Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων, διοργανώνει ένα on demand διαδικτυακό Κονσέρτο Αγάπης.

Το Κονσέρτο, διάρκειας 50 λεπτών, θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά από τις 09 Οκτωβρίου έως και τις 08 Νοεμβρίου 2021. Το κονσέρτο έχει μαγνητοσκοπηθεί στο εξαιρετικής αισθητικής φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, τα οποία ερμηνεύουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη, ο πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς, η χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου και η Διευθύντρια αυτής, Μαρία Μελιγκοπούλου.

Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη της Ανακουφιστικής Φροντίδας και η στήριξη της μοναδικής υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα, που λειτουργεί η Μέριμνα από το 2010. Ως Ανακουφιστική Φροντίδα ορίζεται η ολιστική φροντίδα που επιδιώκει τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής ασθενών με απειλητική για τη ζωή ασθένεια, μέσω της κάλυψης τόσο των οργανικών, όσο και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών αυτών, καθώς και όλων των μελών της οικογένειάς τους.

Σήμερα στην Ελλάδα, υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας χρειάζονται το χρόνο 120.000-135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους, εκ των οποίων 3.200 είναι παιδιά. Ακριβώς την ανάγκη αυτή έχει ήδη αναγνωρίσει η Μέριμνα δημιουργώντας τη μοναδική στη χώρα μας υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, η οποία προσφέρει σε παιδιά από 0-18 ετών ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια και μέχρι το τέλος μιας σοβαρής

 

ασθένειάς τους. Επίκεντρο της φροντίδας εκτός από το παιδί που νοσεί είναι εξίσου οι γονείς, τα αδέρφια και άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, που υποστηρίζουν μέσω τακτικών και έκτακτων επισκέψεων και τηλεφωνικής συμβουλευτικής παιδιά και οικογένειες σε ανάγκη στην Αττική, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Επίσης, η υπηρεσία παρέχει τηλεφωνική συμβουλευτική σε επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν και στηρίζουν οικογένειες με σοβαρά άρρωστο παιδί που διαμένουν σε όλη την Ελλάδα.

Η προστασία των παιδιών και η φροντίδα τους οφείλει να αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα όλων μας. Σήμερα λοιπόν, πιο πολύ από ποτέ, ας είναι η μουσική και η τέχνη αρωγός στην ανακούφιση συνανθρώπων μας σε ανάγκη και ας δημιουργήσουμε μαζί μια ζεστή αγκαλιά φροντίδας για όλες εκείνες τις μικρές ψυχές που μας χρειάζονται δίπλα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προπώληση των εισιτηρίων του κονσέρτου καθώς και τους συντελεστές του, πατήστε εδώ.

 

UNICEF: Επιδείνωση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων από την πανδημία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που επιδεινώθηκε περαιτέρω με την πανδημία της COVID-19, κρούει έκθεση της Unicef, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την ψυχική υγεία που διοργανώνεται στο Παρίσι.

«Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει (η covid-19) πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία», τόνισε η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φιόρ σε ανακοίνωσή της. Σε παγκόσμιο επίπεδο «περισσότεροι από ένας έφηβος στους επτά, ηλικίας 10 με 19 ετών, είχε διαγνωστεί με ψυχικά προβλήματα» και «σχεδόν 46.000 έφηβοι αυτοκτονούσαν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την αυτοκτονία μία από τις πέντε βασικές αιτίες θανάτου για αυτή την ηλικιακή ομάδα», σύμφωνα με τη Unicef.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας αναφέρεται ότι « Τουλάχιστον ένα παιδί στα επτά παγκοσμίως επηρεάστηκε άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύριο παιδιά είδαν να επηρεάζεται αρνητικά η εκπαίδευσή τους».
Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται στην έκθεση « μόνο περίπου το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία παγκοσμίως αφιερώνεται στην ψυχική υγεία». Η Unicef ζητεί να γίνουν « άμεσα επενδύσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

Προληπτικός έλεγχος μαστών στη Βιοιατρική

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει προνομιακά προγράμματα ελέγχου για όλες τις γυναίκες, στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται 4.500 νέα περιστατικά.

Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών στην πενταετία μετά τη διάγνωση ξεπερνά το 95%. Έως τις 31 Οκτωβρίου, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει βασικό και εξειδικευμένο έλεγχο μαστών, αλλά και γονιδιακή εκτίμηση κινδύνου για 6 νοσήματα, σε προνομιακές τιμές για όλες τις γυναίκες.

Τα προσφερόμενα προγράμματα ελέγχου περιλαμβάνουν:
Υπέρηχο μαστών, Ψηφιακή μαστογραφία, Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση, Τεστ Εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου (PRS) για καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, διαβήτη τύπου ΙΙ, στεφανιαία νόσο και νόσο Alzheimer’s.

Τα ζητήματα που θα καθορίσουν την ορθοπεδική στο μελλον

Τις πύλες του ανοίγει σήμερα το 77ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το οποίο διεξάγεται από 6 έως 9 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Έχουν προσκληθεί και θα λάβουν μέρος διεθνείς προσωπικότητες με αναγνωρισμένο επιστημονικό κύρος από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με αφορμή τους εορτασμούς για την Επανάσταση του 1821 Έλληνες Ορθοπαιδικοί της Διασποράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην τελετή έναρξης έχει προσκληθεί και θα μιλήσει με θέμα «Lord Elgin’s Plunder of the Parthenon Marbles» ο διάσημος Βρεττανός δικηγόρος Mark Howard Stephens, ο οποίος έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του «Commander of the most excellent order of the British Empire – CBE» και ο οποίος δραστηριοποιείται παγκόσμια για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Δρ Θεόδωρος Π. Κορμάς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το φετινό Συνέδριο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των ασθενών μας και στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ ελκυστικό αφού καλύπτει όλες τις εξειδικεύσεις, περιέχει εκπαιδευτικές συνεδρίες χρήσιμες για όλους και θα παρουσιασθεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός Επιστημονικών Εργασιών». Mεγάλη σημασία έχει δοθεί φέτος σε θέματα ασφαλείας των ασθενών και σε αυτά που θα καθορίσουν στο μέλλον την Ορθοπαιδική, όπως Ρομποτική χειρουργική και Πλοήγηση (Robotics and Navigation), Τεχνητή νοημοσύνη, Ορθοπαιδική με μικτή και με επαυξημένη πραγματικότητα (Mixed reality και Augmented reality Surgery), Εκτύπωση ογκολογικών μεγαπροθέσεων με 3D printer.

Εμβόλιο Pfizer: 90% Αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας για έξι μήνες

Στο θετικό συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, όσον αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, παραμένει στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της παραλλαγής Δέλτα κατέληξε μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Τάρτοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το Reuters τους «New York Times» και τη «Guardian», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και από αυτούς το 6,6% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.
Η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%. Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.

Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες. Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών του κορονοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Βρετανία: Ανησυχία για πιθανή πίεση στα νοσοκομεία

Την ανησυχία του για την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί σους ερχόμενους μήνες στα Δημόσια Νοσοκομεία της Βρετανίας εξέφρασε μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής του κέντρου MRC για την παγκόσμια ανάλυση μολυσματικών νόσων και του Jameel Institute, στο Imperial College London, Νιλ Φέργκιουσον. «Δεν έχουμε βγει τελείως από τη στενωπό ακόμα.

Ίσως δούμε σημαντική αύξηση των μολύνσεων αργότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα», δήλωσε ο Φέργκιουσον, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Είμαι αισιόδοξος ότι σχεδόν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να δούμε ένα σαρωτικό κύμα θνητότητας σε αυτή τη φάση. Το πιο δύσκολο ερώτημα αφορά τη ζήτηση για νοσοκομεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται ήδη αρκετές πιέσεις…δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες για διαχείριση ατυχημάτων και εκτάκτων καταστάσεων».

Σημείωσε ότι η Αγγλία έχει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 ημερήσια κρούσματα από τα τέλη Ιουλίου και ότι τέτοιου είδους σταθεροί αριθμοί κρουσμάτων αποτελούν ασυνήθιστο μοτίβο και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν προς τον χειμώνα καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

Είπε ότι η ανοσία στον πληθυσμό πιθανόν εξασθενεί παρά ενισχύεται, αλλά ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη σοβαρή νόσηση διατηρείται. Ωστόσο, πολλοί θα μπορούσαν να νοσηλευθούν για ένα ή δύο βράδια, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός τους σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.