Affidea: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για γυναίκες

Με το μήνυμα «Βάλε την πρόληψη στη ζωή σου» ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει τη σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού (25/10), προσφέρει σε όλες τις γυναίκες εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή. Συγκεκριμένα: Ψηφιακή Μαστογραφία ή
Ψηφιακή Μαστογραφία και Υπερηχογράφημα Μαστών. Η ενέργεια ισχύει για κάθε ραντεβού που θα προγραμματιστεί από τις 4 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea ανά την Ελλάδα, όπου εφαρμόζονται συστηματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας COVID-19 για τη διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης των εξεταζόμενων. Για κάθε προληπτικό έλεγχο που θα διενεργηθεί στο διάστημα αυτό, ο όμιλος Affidea προσφέρει μέρος των εσόδων στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», στηρίζοντας έμπρακτα το σημαντικό έργο του. Μία πράξη αγάπης για όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη!

 

Σουηδία: Σταματάει η χορήγηση του εμβολίου της Moderna

Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν χθες ότι σταματάει προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της της Moderna στις ηλικίες κάτω των 30 ετών για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με το Reuters οι σουηδικές Αρχές, σε ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2021 υπήρξαν αρκετές αναφορές για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, μετά από χορήγησση mRNA εμβολίων (εμβόλιο Pfizer-BioNTech BNT162b2 και εμβόλιο Moderna mRNA-1233). Ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους με τα ως άνω εμβόλια εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1 στις 20.000 έως 1 στις 100.000 δόσεις, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του λήπτη του εμβολίου. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό αφορούν κυρίως σε νεαρούς άνδρες κάτω των 35 ετών και κυρίως μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης των εμβολίων.

Η Roche για ακόμα μια χρονιά στο Greece Race For The Cure

Η Roche Hellas και η Roche Diagnostics Hellas, όπως κάθε χρόνο, στήριξαν και φέτος τον αγώνα Greece Race for the Cure®, στέλνοντας δυνατά το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης forHER για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Γιατί η γνώση, το θάρρος και η πίστη για νίκη είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε κάθε αγώνα. Συνολικά 100 εργαζόμενοι της Roche Hellas και της Roche Diagnostics Hellas από κάθε σημείο της Ελλάδας έτρεξαν ή περπάτησαν στον φετινό αγώνα, ευαισθητοποιούμενοι ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Παράλληλα, η Roche υποστήριξε το θεσμό ως επίσημος χορηγός στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας forHER, της ολιστικής καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης, που από το 2014 έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμβάλουν ενεργά στη μάχη κατά του γυναικείου καρκίνου. «Για όλους εμάς στη Roche, η ενεργός συμμετοχή μας στη μεγάλη γιορτή Greece Race for the Cure®, τόσο σε εταιρικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, αποτελεί πλέον θεσμό.

Μια ετήσια “συνάντηση” που αφενός εκφράζει απόλυτα τη δέσμευσή μας ως εταιρεία να στηρίζουμε τους ασθενείς, μέσα από σταθερές συνεργασίες με συλλόγους ασθενών, αλλά παράλληλα, μας δίνει και τη δυνατότητα να συμβάλλουμε μαζί με τις οικογένειές μας ώστε να ακουστεί δυνατά το μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Άννα Παπακοσμοπούλου, Communications Value Lead της Roche Hellas.

Όμιλος Ιατρικού: Έναρξη 8ου ετήσιου προγράμματος συνεχιζόμενης ιατρικής επιμόρφωσης

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών κήρυξε χθες την επίσημη έναρξη του 8ου Ετήσιου Προγράμματος Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης για τα έτη 2021-2022, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Έχοντας ως προτεραιότητα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και να ηγείται των ιατρικών εξελίξεων, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με Πρόεδρο τον Χρήστο Λιάπη, Ομ. Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντή Κλινικής Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, παρουσίασε το επιστημονικό πρόγραμμα του Προγράμματος που περιλαμβάνει: 34 θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο και ευρύ φάσμα της Ιατρικής Επιστήμης, συμμετοχή 107 διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάσεις με μορφή Grand Rounds ενδιαφερουσών περιπτώσεων που έχουν αντιμετωπισθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μοριοδότηση 68 μορίων (credits-EACCME) από την UEMS.

Το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης συνεχίστηκε, ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, αφού ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσαρμόστηκε, άμεσα, στα νέα δεδομένα. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, με τους ομιλητές στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κτιρίου Ε’, στο Μαρούσι και τους συμμετέχοντες σε ζωντανή, διαδραστική σύνδεση μέσω live streaming. Μετά το τέλος της κάθε ενότητας, όλες οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο Youtube κανάλι του Ομίλου: https://bit.ly/3l7PxUb

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την αρχή του θεσμού το 2014 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, οι συμμετοχές, μέχρι σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 4.000, με περισσότερους από 1.500 ομιλητές. Παράλληλα, έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 700 μαθήματα, ενώ οι συμμετέχοντας έχουν λάβει περισσότερα από 1.100 μόρια (credits-EACCME) από την UEMS.

 

Διπλάσιος ο κίνδυνος λοίμωξης covid-19 για εμβολιασμένα άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε χρήστες ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή κ.ά.), κατέδειξε τα εν λόγω άτομα αντιμετωπίζουν χαμηλό μεν αλλά περίπου διπλάσιο -σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, καθώς και στη συνέχεια νοσηλείας ή θανάτου.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ (Οχάιο), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Ψυχιατρικής «World Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 580.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 30.183 είχαν διαγνωστεί με διαταραχές χρήσης ουσιών (ναρκωτικά κ.ά.). Όλοι είχαν πλήρως εμβολιαστεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021 και δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό πριν τον εμβολιασμό τους.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 των εμβολιασμένων (οι λεγόμενες μολύνσεις «breakthrough») ήταν γενικά 7% για εκείνους με διαταραχές χρήσης ουσιών (κυμαινόταν από 7,8% για τα άτομα με διαταραχή λόγω χρήσης κάνναβης έως 6,8% λόγω χρήσης καπνού), έναντι μόνο 3,6% μεταξύ των εμβολιασμένων χωρίς τέτοιες διαταραχές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για λοίμωξη breakthrough αφορά τους χρήστες κάνναβης και μετά κοκαΐνης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αρκετοί χρήστες ουσιών έχουν διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους λόγω των ναρκωτικών και άλλων παθήσεών τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη ενός εμβολιασμένου χρήστη εξηγείται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη συνύπαρξη χρόνιων νοσημάτων και δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, πράγματα συνήθη στους χρήστες ουσιών.

Σε έξι μήνες επανέρχεται η γεύση και η όσφρηση

Είναι γνωστό, ότι η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα σε όσουν νοσούν από τη λοίμωξη COVID-19, κάτι που ήταν πολύ κοινό, ιδιαίτερα κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μια νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το 88% των ασθενών με κορονοϊό, ανακτούν τη χαμένη όσφρηση και γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά το υπόλοιπο 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε, συνεχίζει να εμφανίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με αυτές τις δύο αισθήσεις του. Επιπλέον, οι άνθρωποι έως 40 ετών είναι πιθανότερο να επανέλθουν σε φυσιολογική γεύση και όσφρηση, από ό,τι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας Ίβαν Ράιτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Otolaryngology», ανέλυσαν στοιχεία για 798 άτομα άνω των 18 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό και είχαν αναφέρει διαταραχές όσφρησης και γεύσης.
«Βρήκαμε ένα ποσοστό ανάκτησης περίπου 80% των δύο αισθήσεων σε περίοδο έξι μηνών ή κάπως περισσότερο.

Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο 20% είναι πολλοί άνθρωποι, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει με Covid-19», ανέφερε ο δρ Ράιτερ. Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι ασθενείς είχαν δύσπνοια όταν αρρώστησαν με Covid-19, όπως και εκείνοι με προηγούμενο τραύμα στο κεφάλι, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία ανάκτησης της όσφρησης. Επίσης κανένα από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της Covid-19 δεν φάνηκε να βελτιώνει την ανάκτηση της όσφρησης. Από την άλλη, όσοι είχαν συχνά βουλωμένη μύτη πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, τείνουν να ανακτήσουν ταχύτερα την – ούτως ή άλλως μέτρια – όσφρησή τους.

Έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση για όλες τις μορφές κεφαλαλγίας

Μια νέα πηγή εύληπτης και έγκυρης επιστημονικής πληροφόρησης για όλες τις μορφές κεφαλαλγίας είναι πλέον διαθέσιμη στους ασθενείς, τα οικεία τους πρόσωπα, αλλά και το ευρύ κοινό, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα σημαντικό κενό συγκεντρωτικής ενημέρωσης για τη διαχείριση και τη θεραπεία των κεφαλαλγιών. Πρόκειται για το βιβλίο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες», που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, και παρουσιάστηκε στους ασθενείς και τους εκπροσώπους του Τύπου την Τρίτη 5 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.
Το βιβλίο, που διατίθεται δωρεάν από τον Σύλλογο ως e-book, περιγράφει με απλή γλώσσα και εύκολα κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη χρόνια και επώδυνη πάθησή τους.

Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η σημαντική επίπτωση των νευρολογικών αυτών νόσων στην ποιότητα ζωής των ασθενών και καταρρίπτονται ευρέως διαδεδομένες εσφαλμένες αντιλήψεις, όπως ότι η ημικρανία είναι απλά ένας δυνατός πονοκέφαλος ή ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Υπογραμμίζεται ότι τη συγγραφική ομάδα απαρτίζουν ιατροί νευρολόγοι με εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών, με κύριο συγγραφέα τον Δρ. Μιχαήλ Βικελή Νευρολόγο, Επιστημονικό Σύμβουλο του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

«Το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπισή της ημικρανίας είναι η σωστή ενημέρωση και αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα», ανέφερε η η Αικατερίνη Κουρούδη, Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος. Κατά την ομιλία του, ο Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Γεώργιος Τσιβγούλης, εστίασε στη σημασία της συνεργασίας των συλλόγων ασθενών με τις επιστημονικές εταιρείες, καθώς και στον ρόλο των συλλόγων στη διαμόρφωση του θεραπευτικού τοπίου των κεφαλαλγιών.

Πρόγραμμα υποστήριξης φροντιστών «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ»

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) ενώνει τις δυνάμεις της με την Thrive Global Greece και με την ευγενική χορηγία της Novartis Hellas θέτουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών “ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ”, το οποίο ξεκινά σήμερα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Φροντιστή, θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στέκεται δίπλα στους αφανείς ήρωες, οι οποίοι γεμάτοι ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία παραμερίζουν το προσωπικό τους όφελος, για να φροντίσουν άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.
Με απόλυτο σεβασμό στον χρόνο των φροντιστών και απώτερο στόχο να συνδράμει έμπρακτα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και ευεξίας, το «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ» σχεδιάστηκε για να παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις συμβουλές, ούτως ώστε να θωρακίσει αυτήν την ομάδα των ηρώων που βρίσκονται ανάμεσά μας. Μέσα από το “ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ” οι φροντιστές έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν συνήθειες που προάγουν την σωματική τους υγεία, μειώνουν το καθημερινό στρες και τους βοηθούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Διαδικτυακοί οδηγοί, βίντεο με βιώματα άλλων φροντιστών, podcasts, άρθρα και webinars για τη διαχείριση του άγχους, την καλύτερη ποιότητα ύπνου, τη σωστή διατροφή, την κίνηση και τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι διαθέσιμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα: https://prota-esy.thriveglobal.gr/to-programma, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλο το υλικό του προγράμματος καθημερινά, όλο το 24ωρο. Για την εγγραφή στο πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών “ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ” οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στον σύνδεσμο https://prota-esy.thriveglobal.gr/

Αυξημένη προστασία μετά την 3η δόση εμβολίου

Τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 έχουν δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είχαν εξαιρεθεί από τις κλινικές μελέτες. Έτσι διενεργήθηκε μία μελέτη που μελέτησε την ανοσολογική απάντηση σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους (53 ασθενείς) που έπαιρναν ενεργό χημειοθεραπεία (εξαιρέθηκαν όσοι λάμβαναν ανοσοθεραπεία) συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου (50 άτομα). Εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 67% των ασθενών με κακοήθειες μετά την πρώτη δόση και αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη δεύτερη δόση.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Παρόμοια ευρήματα περιγράφηκαν σχετικά με τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού και της Τ κυτταρικής ανοσίας, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από την ομάδα ελέγχου.

Έτσι διενεργήθηκε μία μελέτη φάσης 1 για 20 ασθενείς με κακοήθειες με τρίτη δόση του εμβολίου, με πρωταρχικό καταληκτικό σημείο την αντισωματική απάντηση και την ασφάλεια. Μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση 16 ασθενείς είχαν μία μέση αύξηση στον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, χωρίς όμως αύξηση της Τ κυτταρικής ανοσίας, με ήπια ανεπιθύμητα συμβάντα. Συνολικά τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι μία τρίτη δόση σε αυτόν τον πληθυσμό πιθανά αυξάνει την αντισωματική απάντηση κάτι που συσχετίστηκε με αυξημένη προστασία από τη νόσο COVID-19.

Τρίτη δόση για όλους μέχρι το τέλος της χρονιάς

Σε χθεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι η τρίτη δόση των εμβολίων κατά της COVID-19, θα εφαρμοστεί για το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση στην επιτροπή ειδικών, και σύντομα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη προνόμια για μια κανονική ζωή.

Σχετικά με την αναφορά του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά ότι δεν ερωτήθηκε η επιτροπή των ειδικών για την χορήγηση περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα της εφαρμογής διάφορων πολιτικών από το καλοκαίρι και μετά οπότε η εικόνα των εμβολιασμών είναι ικανοποιητική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην πανδημία, κανείς οφείλει να παρακολουθεί πως εξελίσσονται τα πράγματα και κάθε απόφαση έχει τα δικά της ρίσκα.