Tikun Europe: Δυναμική παρουσία της στην Ελλάδα

Η Tikun Europe, φαρμακευτική εταιρία παραγωγής καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλών προδιαγραφών, με έδρα την Ελλάδα και δραστηριοποίηση σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε ενεργά τη συμμετοχή της στον διάλογο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω της παρουσίας της σε σημαντικά ιατρικά συνέδρια που διοργανώνονται από έγκριτους επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Νίκος Μπέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tikun Europe, επεσήμανε σχετικά: «Η Tikun Europe, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης ολοκληρώνει την παραγωγική της επένδυση στην Ελλάδα, με στόχευση την λειτουργία υπερσύγχρονης φαρμακευτικής μονάδας παραγωγής σε ιδιόκτητη έκταση 56.000μ2 στην Κόρινθο. Η στήριξη συνεδρίων που ενισχύουν την εποικοδομητική συζήτηση και ενημέρωση με έγκριτους ιατρικούς επιστήμονες, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, είναι σημαντικός στόχος της Εταιρείας μας. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά με στοχευμένες ενέργειες σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και τους επαγγελματίες υγείας προς όφελος των ασθενών».

Η Tikun Europe είναι φαρμακευτική εταιρεία, η οποία αναπτύσσει, παράγει και διανέμει προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της θεραπείας και της συνολικής ποιότητας ζωής των ασθενών. Η παρουσία της Tikun στην Ευρώπη ξεκίνησε με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία και R&D, στην Ελλάδα. Η συνολική επένδυση ύψους €40 εκατ. καταξιωμένοι επιστήμονες. αξιοποιεί τη δυναμική που έχει η χώρα μας να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, με το μεγαλύτερο μέρος να προορίζεται για εξαγωγές σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Siemens Healthineers: Συνεργασία με την A1 Life Sciences

Η Siemens Healthineers ανακοίνωσε μια συνεργασία με την A1 Life Sciences για την υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών παρακολούθησης στελεχών του SARS-CoV-2, δίνοντας τη δυνατότητα στη Siemens Healthineers να προσφέρει ένα εξελισσόμενο χαρτοφυλάκιο αναλύσεων βασιζόμενων σε PCR για τον εντοπισμό μεταλλάξεων και Στελεχών SARS-CoV-2.

Καθώς τα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος του SARS-CoV-2 (VOC) εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως, ο εντοπισμός και η κατανόηση των παραλλαγών των στελεχών αποτελούν ολοένα και πιο σημαντικά ζητήματα. Η Siemens Healthineers προσφέρει τώρα τα Diagnovital κιτ της A1 Life Sciences τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν μεταλλάξεις και στελέχη του SARS-CoV-2. Αυτό το χαρτοφυλάκιο των Diagnovital κιτ της A1 Life Sciences θα συμπληρώσει την ανάλυση FTD SARS-CoV-2, η οποία προορίζεται για την αρχική διάγνωση της λοίμωξης.

Εάν ένα δείγμα αναγνωριστεί ως θετικό από την ανάλυση FTD SARS-CoV-2, τότε το νουκλεϊκό οξύ που εκχυλίζεται από το αρχικό δείγμα μπορεί να δοκιμαστεί διαδοχικά (reflex testing) από το κατάλληλο κιτ Diagnovital της A1 Life Sciences ή σε συνδυασμό από διαφορετικά κιτ για να προσδιοριστεί εάν το θετικό δείγμα φιλοξενεί μια μετάλλαξη και/ή είναι ένα στέλεχος.

«Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε με τη Siemens Healthineers στον τρέχοντα αγώνα για τη διαχείριση αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο Umit Firat, Διευθύνων Σύμβουλος της A1 Life Sciences. «Η ευρεία παγκόσμια πρόσβασή τους θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω την κρίσιμη, συνεχή ανάγκη για αποτελεσματικό και ακριβή προσδιορισμό των στελεχών». «Διαθέτοντας ευρέως τα PCR κιτ ανίχνευσης στελεχών αυτά θα παρέχουν σαφή και άμεσα οφέλη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Corey Bouwman, Επικεφαλής Μοριακής Διαγνωστικής της Siemens Healthineers.

Pfizer και Biontech ζητούν έγκριση του εμβολίου τους για παιδιά 5-11 ετών

Έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά της COVID-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών ζήτησαν από τα αρμόδιες αμερικανικές αρχές, οι εταιρείες Pfizer και BioNTech. Την ανακοίνωση έκανε η Pfizer σε ανάρτησή της στο Twitter. Σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, στα παιδιά καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις αρχές Σεπτεμβρίου και μια γρήγορη έγκριση θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστεί μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων φέτος το φθινόπωρο.

Η FDA έχει ορίσει την ημερομηνία της 26ης Οκτωβρίου προκειμένου ανεξάρτητοι σύμβουλοι να συναντηθούν και να συζητήσουν την αίτηση της Pfizer, καθιστώντας λίγο αργότερα δυνατή την έναρξη της χορήγησης εμβολίων σε παιδιά.

Το εμβόλιο, για το οποίο έχει ήδη δοθεί εξουσιοδότηση για ηλικίες 12-15 ετών και έχει εγκριθεί πλήρως για ηλικίες 16 ετών και άνω, έχει δείξει πως προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στην ηλικιακή ομάδα σε κλινική δοκιμή με 2.268 συμμετέχοντες, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρίες στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η εξουσιοδότηση για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών δόθηκε περίπου ένα μήνα αφού οι εταιρίες υπέβαλαν τη σχετική αίτηση.

Επιστημονικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Τους επιστημονικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι της COVID-19, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Αρχικά, είναι πολύ σημαντικός ο ποιοτικός ύπνος. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα.

Υπάρχουν δεδομένα και για ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας, της μεσημβρινής δηλαδή ανάπαυσης που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο, περίπου 15 με 30 λεπτά. Η ελαχιστοποίηση του καθημερινού άγχους αποτελεί επιπρόσθετο ζητούμενο. Άγχος σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το επινεφρίδια. Αν αυτό ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανοσιακή μας απάντηση. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά είναι επίσης πολύ ευεργετική. Υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας.

Η πρόσληψη φυτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο, έχει δειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης COVID-19 αλλά και τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία. Τα εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια και πορτοκάλια, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Άλλη υψηλής αξίας τροφή είναι το γιαούρτι, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά το εντερικό μικροβίωμα και να συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης και στη μείωση της φλεγμονής.

myHealth app: Η «Άυλη συνταγογράφηση» στο κινητό

Την εφαρμογή myHealth, μέσω της οποίας οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στο υγειονομικό τους προφίλ από το κινητό τηλέφωνο, υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ).

Το νέο mobile app επιτρέπει στον πολίτη να βλέπει και να διαχειρίζεται από το κινητό του τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί με την «άυλη συνταγογράφηση», εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα ιατρικά στοιχεία. Η εφαρμογή είναι το επόμενο βήμα του πολυδιάστατου έργου της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης, που έχει υλοποιηθεί με τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν, για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές.

Ήδη, πάνω από 100.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν το myHealth app. Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους (push notifications) για κάθε νέα συνταγή ή παραπεμπτικό για εξέταση που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ τους, να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουν ή έχουν λάβει, καθώς και σε σημειώσεις του γιατρού.

Παράλληλα, παρέχεται ιστορικό με όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από 1/1/2012. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλ. των ανήλικων παιδιών.

Στόχος είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» για τους πολίτες, με το οποίο θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που τους αφορούν.

Μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία

Το βασικό μήνυμα του διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα είναι ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Η επαγγελματική υγεία(Ε.Υ) αφορά το σύνολο του προσωπικού μιας επιχείρησης, ενώ όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη επενδύοντας σε αυτήν καθώς απλές βελτιώσεις μπορούν να α)αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα & την αποδοτικότητα και β) να δραστηριοποιήσουν τους υπαλλήλους ανέφερε ο Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, ΓΝΑ « Ο Ευαγγελισμός», Συμμετέχων α) WHO Rehabilitation Programme και β) Network for Health promotion in Life and Work.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων και συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες που ευθύνονται για τη συχνή λήψη αδειών ασθένειας, τη μείωση της ικανότητας για εργασία και για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την εθνική οικονομία, τόνισε ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχ. Ε.Μ.Π., υπεύθυνος του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία, EU-OSHA.

Οι Μυοσκελετικές Παθήσεις και ιδιαίτερα οι χρόνιες μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική ζωή και την ικανότητα για εργασία, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ Κωνσταντακόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να είναι 100% σωματικά υγιείς για να εργαστούν, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, ότι λαμβάνουν την σωστή υποστήριξη και ότι έχουν ληφθεί στον χώρο εργασίας τους τα κατάλληλα μέτρα και οι προσαρμογές που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει τον δεύτερο κύκλο των δωρεάν, εκπαιδευτικών webinars «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2021. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και πραγματοποιούνται για 13η συνεχή χρονιά, με ανανεωμένη θεματολογία.

Μέσα από τα σεμινάρια παρέχεται έγκυρη ενημέρωση και καθοδήγηση από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες ειδικευμένους σε θέματα καρκίνου μαστού, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της περιπέτειας με τον καρκίνο του μαστού ή και μετά από αυτή.

Λόγω των συνθηκών, το πρόγραμμα πραγματοποιείται πλέον διαδικτυακά, δίνοντας την ευκαιρία σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα να λάβουν μέρος. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:
https://almazois.gr/programs/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα. Ο Β’ Κύκλος των διαδικτυακών σεμιναρίων «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2021 θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Τα webinars θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες & Σάββατα, με μέγιστη διάρκεια 2 ώρες. Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, το θέμα που θα συζητηθεί είναι ««Καρκίνος μαστού και πλαστική χειρουργική», με ομιλητή τον Δημήτρη Μαστοράκο
MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός. Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 το θέμα είναι «Καρκίνος του μαστού και μετάσταση» με ομιλήτρια τη Φλώρα Σταυρίδη
MD, MSc, MRCP, Παθολόγος Ογκολόγος, Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία, Managing Director Care and Cure Oncology Center.

Long Covid: Αναπνευστικά προβλήματα στο 24% όσων νόσησαν

Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικές διαταραχές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες είναι τα προβλήματα που ακολουθούν όσους έχουν νοσήσει από COVID για μήνες μετά το πέρας της λοίμωξης, όπως τονίστηκε στην πρώτη Διαδικτυακή Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας, του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Σημαντικές Συνέπειες μετά από Νόσηση COVID-19». Το 1/3 των ασθενών που έχουν επιβιώσει αντιμετωπίζει, για άγνωστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα, σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, όπως κόπωση ή έντονη κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχή προσοχής, δυσκολία πνευματικής εργασίας και κεφαλαλγία όπως τόνισε ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, το 24% όσων νοσούν από COVID-19 θα παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα (δύσπνοια κλπ) και το 5% πιθανά θα εκδηλώσει πνευμονική ίνωση. Παρά ταύτα, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα μελετών στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές, το 90 με 95% των ασθενών θα παρουσιάσει βελτίωση ενώ το 10% θα έχει μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Παύλος Σακκάς, δεν έχουν καταγραφεί μείζονες ψυχικές συνέπειες, ωστόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, διαπιστώθηκε αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ενώ εκτιμάται ότι η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, πενταπλασιάσθηκε στην Αττική. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, ενώ δεν είχαμε μείζονες ψυχικές συνέπειες, οι ασθενείς βίωσαν έντονο μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και ενοχές, ενώ επίσης εμφάνισαν γκρίνια, επίκληση βοήθειας, Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος σε όλες τις ηλικίες.

Μελέτες για τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο

Τα αποτελέσματα δύο μελετών που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, από το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σχετικά τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες και στη διάγνωση και έναρξη των θεραπειών των ασθενών με καρκίνο, παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου Πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece. Και στις δύο μελέτες συνεκτιμήθηκε και η επίδραση που είχε η περίοδος της πανδημίας, από την άνοιξη του 2020, η οποία επιδείνωσε σημαντικά τις συνθήκες για τους ασθενείς.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ογκολογικοί ασθενείς και πριν την εμφάνιση της πανδημίας, συνέχισαν να υπάρχουν ή και επιδεινώθηκαν κατά τη πρώτη φάση της. Και ενώ όλοι περίμεναν, ότι η εμπειρία διαχείρισης των προβλημάτων στη παροχή φροντίδας υγείας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος θα επίλυε τις αρρυθμίες κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Έτσι ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (13%) κρίνει αποτελεσματικές τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά το 2ο & 3ο κύμα της πανδημίας σε σχέση με το 64% κατά το 1ο κύμα. Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκαν: ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η μελέτη για τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής άμεσης οργανωτικής βελτίωσης, μέσο-μακροπρόθεσμων στόχων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής με Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου, Ηλεκτρονικό Φάκελο ασθενούς.
2. Οργανωμένα προγράμματα πρόληψης και προ – συμπτωματικών ελέγχων
3.Επένδυση στις καινοτόμες τεχνολογίες – πρόσβαση στις καινοτόμες διαγνωστικές & θεραπευτικές μεθόδους / Νέα φαρμακευτική πολιτική
4. Ογκολογικά κέντρα – Δίκτυα ολοκληρωμένης ογκολογικής φροντίδας 5. Επαρκής στελέχωση & εξοπλισμός των ογκολογικών δομών.

Η μελέτη για τις καθυστερήσεις στην έναρξη ακτινοθεραπειών ασθενών με καρκίνο, κατάγραψε ότι η Ελλάδα διαθέτει 56 μηχανήματα (32 δημόσια-24 ιδιωτικά), υπολειπόμενη του ευρωπαϊκού «στόχου» των 7 μηχανήματων ανά εκατομμύριο κατοίκων, πολλά εκ των οποίων χρήζουν αντικατάστασης λόγω παλαιότητας. Παρατηρείται σοβαρή υποστελέχωση σε ειδικευμένο προσωπικό (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), η οποία αποτελεί έναν από τους λόγους που ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η ακτινοθεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για περισσότερο από το 60% των ασθενών με καρκίνο, αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα εκτιμάται γύρω στο 30% με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να είναι αναγκασμένο να πληρώνει για ακριβότερες θεραπείες οι οποίες είναι λιγότερο αποτελεσματικές.

Καταγράφεται έντονη αυξητική τάση στο συνολικό πλήθος των συνεδριών και αντίστοιχη αυξητική τάση και στο σύνολο της δαπάνης του ΕΟΠΠΥ.
Στη χώρα μας, μόνο 7 από τις 13 περιφέρειες έχουν την δυνατότητα συνεδριών ακτινοθεραπείας, με τις υπηρεσίες να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στην Θεσσαλονίκη. Η συνολική δημόσια δαπάνη αποζημίωσης υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα αυξήθηκε από 18 εκ € το 2013 σε 27 το 2020, ενώ η αντίστοιχη ιδιωτική παρουσίασε μικρότερη αύξηση (από 18 εκ το 2013 σε 24 το 2020).

Δράση για την ψυχική υγεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών λόγω του κορόνα ιού (Covid-19), διοργανώνει, μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 και ώρες 10:00-14:00, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους & Βασιλέως Ηρακλείου, χώρος που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης).

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν δια ζώσης από επαγγελματίες υγείας του φορέα (Ψυχίατρο, Νευρολόγο, Ψυχολόγο, Επισκέπτρια Υγείας) καθώς και με έντυπο ενημερωτικό υλικό:

• Για κοινωνικά σημαντικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, άγχος, κεφαλαλγία, άνοια, που ταλανίζουν περισσότερο δε από ποτέ την κοινωνία και πλήττουν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
• Για την Τηλεφωνική Γραμμή «Βοήθειας & Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Στήριξης», που παρέχεται από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχολόγων του φορέα.
• Για τις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του φορέα, που παρέχονται σε ενήλικες και παιδιά-εφήβους, από τα κάτωθι: Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου και το Παιδοψυχιατρικό του Τμήμα. Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόρειο-Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης.
Τμήμα Οικογενειακής Θεραπείας.
Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών –Εφήβων (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β.Ε.).
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών –Εφήβων.